*** Zelenisvet.com – vodilni vrtnarski medij ***

Drobnjak

Drobnjak je cenjen kot začimbna rastlina, najboljši je svež z domačega vrta.  V listih je veliko vitaminov, mineralov in koristnih eteričnih olj.

Setev ali sajenje drobnjaka?

Obstoječe šope grmičkov drobnjaka delite v manjše grmičke. Slednje opravilo običajno opravite spomladi, takoj ob začetku rasti. Vesten vrtičkar bo drobnjak vzgojil tudi s setvijo v multiplošče in lončke v katerih bo vzgojil sadike za presajanje.

S setvijo za sadike drobnjaka lahko pričnete že januarja, saj se drobnjak v začetku počasi razvija. Sadike drobnjaka na prosto presajamo takrat, ko ima vsaj dva para dobro razvitih listov, tako dobimo tudi hitrejši pridelek.

KLIKNITE TUKAJ, vpišite vašo e-pošto in prejemali boste brezplačne vrtnarske novice. Če so vam nasveti všeč, nas priporočite še prijateljem.

Drobnjak dobri in slabi sosedje

Za primerne sosede drobnjaku štejemo solato, paradižnik in papriko. Koristna bo tudi kombinacija s koprom, janežem in kumino.

Neprimerne združbe drobnjaku so predvsem por, čebula, česen, šalotka, grah, bob, fižol, soja in leča.

Drobnjak in gnojenje

Drobnjak pognojimo s približno enakim odmerkom dušika, fosforja in kalija. Pri gnojenju z mineralnimi gnojili ne pretiravamo z dušikom, saj ga drobnjak med vsemi glavnimi hranili potrebuje najmanj.

V domačem vrtu za gnojenje v zgodnjem spomladanskem ali jesenskem času uporabimo domač kompost ali druga organska gnojila, vendar z gnojenjem ne pretiravamo.

Razdalja sajenja drobnjaka

Šopi grmov naj bodo v vrtu narazen okrog 30 cm. Praviloma en šop drobnjaka zadošča za eno osebo.

Razdalja sajenja drobnjaka.

Razdalja sajenja drobnjaka.

 

Katere ukrepe izvajamo za uspešno gojenje drobnjaka

Če je treba drobnjak zalivamo, opravimo tudi okopavanje, hvaležen je tudi za zastirko, ukrepamo tudi proti boleznim in škodljivcem.

Bolezni in škodljivci

Drobnjak lahko ogroža čebulna plesen, čebulna siva plesen, bela gniloba čebulnic, opazimo tudi viroze.

Med škodljivci ga obišče čebulna muha, na drobnjaku lahko opazimo tudi strune. Vsekakor pazimo, da v bližino ne sadimo ob drugih čebulnic, saj tako muhi pomagamo pri razmnoževanju.

Spravilo in shranjevanje drobnjaka

Pridelek drobnjaka trgamo ali režemo, ko ima dobro razvite liste, ki so veliki vsaj 15 cm. Pospravljamo ga večkrat, saj se dobro obrašča.

Drobnjak shranjujemo kratek čas v hladilniku, lahko ga tudi zamrznemo in sušimo. Najboljši je seveda svež nabran direktno z grede. Jeseni ga lahko presadite tudi v lonec in pozimi gojite na okenskih policah.

natisni clanek Drobnjak

© Zeleni svet

Všečkajte in delite s prijatelji ;)


Dodaj odgovor

Vaš email naslov ne bo objavljen. Obvezna polja so označena z *