Pak Choi ali pekinško zelje in jesenska vzgoja na vrtu, sadike za sajenje, seme ter okusni recepti

Sajenje sadik je bolj enostavno, kot setev semena

Pak Choi ali pekinško zelje najlažje gojimo s pomočjo sadik, ki jih kupimo v vrtnariji in so dovolj visoke. V primeru pozno spomladanske setve ali sajenja rastlina pobegne v cvet, zato Pak Choi sejemo in sadimo v optimalnem terminu.

Na vrt ga presajamo od druge polovice avgusta do sredine septembra, saj nas nagradi s pridelkom že mesec in pol po presajanju. Optimalna razdalja sajenja v vrsti in med vrstama je 30 cm.

pak choi

Pak Choi ne uhaja v cvet, če ga sadimo v drugi polovici poletja, ko se dan krajša. Foto: AdobeStock

Vzgoja sadike iz semena in setev na gredo za domač Pak Choi

Pekinško zelje lahko sejemo v setvenico, multiplošče, šotne lončke in ostale pripomočke za vzgojo sadik s koreninsko grudo, ki jih presadimo na vrt. Tako nam rastlina ne bo zacvetela, kar se lahko zgodi, če sadimo puljene sadike.

Setev na vrtno gredo opravimo konec julija ali v začetku avgusta, ker so uspešne samo pozno poletne setve, saj je Pak Choi rastlina kratkega dne.

V setveno jamico damo dve semeni in slabšo sadiko odščipnemo v začetku rasti. Seme po setvi prekrijemo s tanko plastjo zemlje in redno zalivamo, da ohranimo optimalne razmere za kalitev.

Pak Choi obožuje dobro vrtno zemljo in gnojenje s kompostom

Pak Choi ali pekinško zelje vse bolj priljubljena azijska zelenjava se najbolje počuti v dobro odcedni vrtni zemlji, ki je bogata s humusom. Na težji, ilovnati zemlje, je dobro, da so gredice nekoliko dvignjene, kar omogoča boljšo odcednost.

Če spomladi gredic nismo izdatno gnojili, jih pognojimo s kompostom ali kupljenimi organskimi gnojili v obliki pelet.

kompost za kitajsko zelje in pak choi

Pak Choi obožuje tla, ki so bogato gnojena s kompostom ali drugimi organskimi gnojili. Foto: AdobeStock


Organska hranila potresemo po gredi in rahlo vdelamo z okopavanjem
. To najlažje naredimo po dežju ali izdatnem zalivanju, ko se zemlja lepo drobi in ne oprijema za orodja.

Kako pripravimo tla za setev ali sajenje priljubljene zelenjadnice?

V primeru, da tla niso zbita zaradi poletnih neviht ali zalivanja z vrtno zalivalko, jih plitko okopljemo z Nihajno motiko Pepa, površinsko okopavanje še lažje opravimo z Ročno frezo Mici 12 ali Ročno frezo Mici 20.

Zelo zbita tla rahljamo z Ruskimi vilami Premium in to takrat, ko je zemlja primerno vlažna ter se lepo drobi. Na ta način seme po setvi bolje kali, sadike pa se bolj ukoreninijo.

ročna freza

Priprava vrtne grede za setev ali sajenje z Ročno frezo Mici.

nihajna motika

Plitvo okopavanje omogoča tudi Nihajna motika Pepa.

Kje kupiti Pak Choi v obliki semena ali sadike?

Seme za Pak Choi lahko kupite v vsaki bolje založeni vrtnarski trgovini. Sadike poiščite v drugi polovici poletja na vrtnih oddelkih. V primeru nakupa spomladanskih sadik, boste tvegali, da rastlina pobegne v cvet, saj se dan daljša in to tej vrtnini ne ustreza.

Pri nakupu izbirajte sadike, ki so primerno razvit in dovolj velike, saj ima rastlina krhka stebla, ki se lahko zlomijo ob sajenju ali močnem vetru.

Dobri sosedje za Pak Choi na vrtu in ustrezen kolobar

Pak Choi ali pekinško zelje je sorodnik zelja, cvetače, brokolija, kitajskega zelja, brstičnega ohrovta in ostalih kapusnic, zato ga ne kombiniramo s kapusnicami in rastlinami iz botanične družine križnic. V jesenskem času ga lahko kombinirate s solato, če vrstice nekoliko razširite. Sadimo ga lahko tudi po krompirju ali paradižniku.

krompir sorta twister

Pak Choi največkrat sadimo po spravilu krompirja ali paradižnika, saj so bile gredice dobro gnojenje.

Možna je kombinacija s špinačo in ostalimi rastlinami, ki jih sejemo, sadimo jeseni ter niso v sorodu s to vrtnino. Lahko ga kombiniramo tudi s korenčkom, ki ga sejemo jeseni in ga umestimo v vmesni prostor.

V primeru mešanih posevkov z ostalimi vrtninami je treba povečati razdaljo sajenja med vrstami in jo prilagoditi ostalim vrtninam.

Pak Choi je hvaležen za zalivanje in oskrbo proti plevelu

Pak Choi je hvaležen za tla, ki so stalno vlažna, zato skrbimo za redno zalivanje ali namakanje. Pazimo, da ne zalivamo prekomerno, saj moramo preprečiti zastajanje vode na gredi.

Na oskrbo z vodo so še posebno hvaležne mlade rastline v času kalitve in sadike po sajenju. Takrat jih zmerno in redno zalivamo. Izogibamo se prekomernemu zalivanju, da voda ne zastaja na gredi.

Zastajanju vode na težkih, ilovnatih tleh se izognemo tako, da so gredice nekoliko dvignjene. V lahkih, peščenih tleh z zastajanjem vode ni težav. Za bolj zračna tla je koristno redno okopavanje z Rezalno motiko Anka, ki je zelo primerna za okopavanje sadik in odraslih rastlin, saj omogoča kirurško natančno okopavanje. Na ta način se znebite tudi plevela, ki je najbolj konkurenčen sadiki v začetnem obdobju rasti.

rezalna motika anka solata

Solato, radič, Pak Choi in ostale vrtnine najlažje okopavamo z Rezalno motiko Anka.

Kako zaščitimo Pak Choi in uspešen boj pred škodljivci?

S pozno setvijo v avgustu ali sajenjem sadik se običajno izognemo bolhačem, ki naredijo največ škode v vročem poletju in na mladih rastlinah. Včasih se na sadikah pojavijo tudi uši, ki jih škropimo z raztopino milnice in vode, da jih izsušimo povrhnjico.

V deževnem poletju ga lahko obiščejo polži. Domače ekološke rešitve proti polžem si oglejte s klikom tukaj.

Optimalen čas za spravilo in obiranje domačega pridelka

Pak Choi je običajno pripravljen za spravilo dobra dva meseca po setvi. Vse je seveda odvisno od sorte. V primeru presajanja sadik sorte Bopak, ga pobiramo mesec in pol po presajanju.

Najbolje je rezati mlade in hrustljave liste. Priporočamo, da izrezujete zunanje liste, ko so primerni za spravilo, saj tako spodbujate obraščanje in ga pobirate večkrat. Režemo lahko tudi celotno rastlino in to skupaj s sredico.

pak choi na krožniku in nož

Režemo lahko celo rastlino Pal Choi-a ali samo zunanje liste. Foto: AdobeStock

Pak Choi, uporaba, recepti in priprava okusnih domačih jedi

Mlade presne liste uporabljamo v okusnih domačih solatah. Zelo pogosta je tudi uporaba v zelenjavnih juhah, omakah, jedeh, rižotah, testeninah in ostalih jedeh.

V azijski kuhinji ga hitro pražijo na visoki temperaturi v ponvi ali woku, da ohrani hrustljavost, baro vin okus. Poskusite ga lahko v različnih receptih in se prepustite kreativnosti pri pripravi domačih obrokov.

pak choi s testeninami in dodatki

Pak Choi v kombinaciji s testeninami, šitakami, sezamom in papriko. Foto: AdobeStock


Pak Choi juha
, ki jo pripravimo iz listov in stebel je zelo okusna. V kropu skuhajte riževe rezance. V drugem loncu pa segrejte jušno osnovo in ji dodajte nasekljan ingver ter česen. Dodajte narezan Pak Choi in kuhajte nekaj minut. Na koncu primešajte kuhane rezance in po želji začinite s sojino omako ter postrezite s svežim koriandrom.

Zeleni svet priporoča:

Ohranite kakovost vrtnih tal in talni živi svet. Zemljo obdelajte brez “štihanja” in jo globoko rahljajte z Ruskimi vilami. Delo z Ruskimi vilami poteka hitro in enostavno. Manj bodo obremenjene tudi hrbtenica in roke. Orodje je še posebno primerno za ženske, starejše vrtičkarje in upokojence. Če Imate težave z natančnim okopavanjem in odstranjevanjem plevela uporabite Rezalno motiko Anka. Za okopavanje in plitvo rahljanje je zelo uporabna Nihajna motika Pepa. Za pripravo na nove setve in sajenje uporabljamo tudi Ročno frezo Mici

Rezalna motika Anka, Nihajna motika Pepa, Ruske vile Premium, Ročna freza Mici 12 in Ročna freza Mici 20.

KLIKNITE TUKAJ za nakup Nihajne motike Pepa, ki omogoča lahkotno okopavanje in hitro odstranjevanje plevela.
KLIKNITE TUKAJ za nakup Rezalne motike Anka, ki se priporoča za „kirurško“ okopavanje, rahljanje tal, košnjo, grabljenje, sejanje, pletje ter ostala vrtna opravila.
KLIKNITE TUKAJ za nakup male Ročne freze Mici 12 (delovna širina 12 cm), ki hitro spodreže in odstrani plevel na manjših površinah. Primerna za odstranjevanje plevela na vrtni gredi, manjšem vrtu in vrtni poti.
KLIKNITE TUKAJ za nakup velike Ročne freze Mici 20 (delovna širina 20 cm), ki hitro spodreže in odstrani plevel na večjih površinah. Primerna za pripravo grede, okopavanje krompirja, koruze, … , sadovnjaka in vinograda.
KLIKNITE TUKAJ za nakup Ruske vile-PREMIUM (NOVO), ki so iz najboljših materialov in v celoti izdelane v Sloveniji. Odlikuje jih zelo kvalitetna izdelava in materiali. Razliko med različnimi Ruskimi vilami si lahko ogledate s klikom tukaj.

Za nasvet ali pomoč pri nakupu lahko pokličete na 040 669 449.

Povezane vsebine

Sponzor vsebine je podjetje eHorti d.o.o.

© Zeleni svet

Všečkajte in delite s prijatelji ;)
Prijava na novice


2 komentarjev na “Pak Choi ali pekinško zelje in jesenska vzgoja na vrtu, sadike za sajenje, seme ter okusni recepti

Dodaj odgovor

Vaš email naslov ne bo objavljen. Obvezna polja so označena z *