Odporna figa in granatno jabolko, limona, mandarina in pomaranča

Kliknite na video za ogled.

KLIKNITE TUKAJ za ogled sadik sadnega drevja.
**
KLIKNITE TUKAJ za sadjarsko svetovalne knjige.
KLIKNITE TUKAJ za BIO past proti voluharju.
KLIKNITE TUKAJ za orodje, ki ga uporabljamo v vrtu in sadovnjaku.

Figa in granatno jabolko prezimita tudi na prostem

Plodovi fige so bogati s sladkorjem, vsebujejo vitamine A, B in C ter številne minerale. Figa brez težav prezimi na prostem tudi v celinskem delu Slovenije. Veliko jih opažamo v mestih in vinogradniških legah. Vse bolj je prisotna tudi na podeželju. Brez težav prenese temperature do -15 ºC in dobro prenaša sušo.

figa

Figa brez težav prezimi na prostem. Foto@AdobeStock

Za celinske razmere priporočamo dvakrat rodne sorte. Tako boste na celini zagotovo obrali drugi rod, če bo zagodla spomladanska pozeba ali hud zimski mraz.

V zavetnih legah lahko gojimo vse sorte fig. Kjer ni nevarnosti za zimski mraz in spomladanske pozebe, je primerna lega za gojenje fig. Nekatere sorte so odpornejše zoper mraz, druge manj.

Mikroklima in sajenje v propustno zemljo lahko zelo poveča odpornost zoper mraz in poveča prezimno trdnost. Žal pa na spomladanske pozebe mladih poganjkov težko vplivamo.

KLIKNITE TUKAJ za naročilo odličnih sort fig.

Granatno jabolko prenese temperaturo do – 16 ºC. Foto@AdobeStock

Uživanje granatnih jabolk znižuje tveganje, da obolite za rakom, preprečuje razvoj Alzheimerjeve bolezni itd. Sorta granatnega jabolka Konjski zub je najbolj primerna za celinski del Slovenije, prenaša temperature do -15 ºC.

KLIKNITE TUKAJ za naročilo odličnih sorte granatnega jabolka konjski zub.

Domača limona je najboljša

Domače limone so zelo priljubljene saj krepijo imunski sistem. Plodovi limone vsebujejo veliko vitamina C, A,  vitamine B1, B2, B3, B6 ter minerale kalcij, magnezij, mangan, železo itd. Sorta Mayer cvete trikrat v letu, plodovi so okrogli in debeli z izrazito limonsko kislino. Odlična je tudi sorta Mjesečar.

Limone krepijo imunski sistem. Foto@AdobeStock

Eterična olja v lupini limone imajo močno aromo, ki izboljša mnoge jedi in napitke. Zdrava domača lupina brez pesticidov vsebuje limonen, za katerega znanstveniki domnevajo, da podpira encime, ki zavirajo sprožilce rakastih obolenj.

Pomarančo največkrat gojimo v posodah

Plodovi pomaranče vsebujejo veliko vitamina C in številne druge vitamine. Vsebuje tudi minerale kot so kalcij, magnezij, mangan, železo itd. Lupina domače pomaranče se uporablja kot dodatek jedem, pomaranče, ki jih kupimo v trgovinah pa niso tako „nedolžne“. Domača pomaranča ima, tako kot vsi citrusi, pozitiven učinek na počutje in nas spravlja v dobro voljo.

Sorta pomaranče Washington Navel cvete v mesecu maju, plodovi so okrogli in debeli.

Pomaranča sorte Washington Navel.

Mandarina lahko tudi v Sloveniji zori že septembra

Ste vedeli, da so mandarine prvi sveži citrusi, ki pridejo na naše tržnice? Z izborom primerne sorte, ki dozoreva nekoliko bolj zgodaj jo si jo lahko vzgojite tudi doma. Sorta mandarine Chahara spada med zgodnejše sorte z dozorevanjem ob koncu meseca septembra. Cvete v mesecu maju, plodovi so okrogli in debeli.

mandarina sadika

Sorta mandarine Chahara zori konec septembra.

V oktobru limono, pomarančo in mandarino premaknemo na toplo

Limono, pomarančo in mandarino v toplejše prostore prenesemo konec septembra, začetek oktobra, ko se nočne temperature znižajo pod 10 ºC. Za prezimovanje izberemo svetel, hladen in zračen prostor, s temperaturo med 5 in 10 ºC. Če jih premeknemo prepozno, zaradi temperaturnega in svetlobnega šoka odvržejo liste. To se običajno v pomladanskem času na novo obraste.

Figa in granatno jabolko nista temperaturno tako občutljiva. Figa in granatno jabolko tudi v celinski Sloveniji prezimita na prostem. Če pozebeta se zelo hitro obrasteta iz koreninskega dela.

KLIKNITE TUKAJ za naročilo sadik mandarinovec sorte CHAHARA.
KLIKNITE TUKAJ za naročilo sadik mandarinovec sorte SATSUMA OVARI.
KLIKNITE TUKAJ za naročilo sadik pomarančevca Washington navel.

Kako zalivamo limono, mandarino, pomarančo, figo in granatno jabolko?

Limono, pomarančo in ostale mediteranske rastline v zimskem času zalivamo zelo skromno, toliko da se ne izsušijo. Pri preobilnem zalivanju lahko pride do koreninske gnilobe. Prezalitje in slaba odcednost substrata ali pomankljiva drenaža lahko povzročijo rumenenje in odpadanje listov. Po zalivanju voda ne sme ostati v podstavku.

Citruse pozimi zmerno zalivamo.

Citruse pozimi zmerno zalivamo.

Rastline, ki rastejo v večjih posodah zalivamo redkeje kot limone, pomaranče, mandarine in ostale rastline v manjših posodah.

V zimskem času poskrbite za primerno osvetlitev

Za preprečevanje odpadanja listja jih prezimimo na zastekljenem balkonu, svetlem neogrevanem stopnišču. Primeren prostor je tudi svetel neogrevan hodnik, zastekljen atrij in celo rastlinjak. Izogibamo se prostrov s premalo svetlobe. To so predvsem temni hodniki, kleti ali garaže.

Če ne zagotovimo dovolj svetlobe rastlina posledično odvrže liste in plodove. Takšna rastlina se spomladi obraste z novimi listi in nadaljuje z rastjo. Praviloma tudi rodi brez težav. Pri mandarinovcu se zaradi pomanjkanja svetlaobe lahko pojavi tudi izmenična rodnost.

V zunanji prostor vrta, balkona ali terase jih prestavimo v mesecu aprilu, ko so povprečne temperature čez dan 10°C in ni nevarnost pozebe.

KLIKNITE TUKAJ za ogled sadik sadnega drevja.
**
KLIKNITE TUKAJ za sadjarsko svetovalne knjige.
KLIKNITE TUKAJ za BIO past proti voluharju.
KLIKNITE TUKAJ za orodje, ki ga uporabljamo v vrtu in sadovnjaku.

natisni članek

© Zeleni svet

Všečkajte in delite s prijatelji ;)
Prijava na novice


4 komentarjev na “Odporna figa in granatno jabolko, limona, mandarina in pomaranča

 1. Vida

  Pozdravljeni!
  Rada bi kaj več vedela o kakiju, če morda prezimi v osrednji sloveniji in kako ga je potrebno vzdrževati. Hvala za odgovor in lepo pozdravljeni.

  Reply
 2. silva

  Pozdravljeni
  Zanima me zakaj moja limoma odvrze liste, prezimi na neogrevanem stopnišču,mislim da ima vse pogoje, pa itak odpadejo.
  Vida pa naj kar pogumno posadi kaki pri nas SV Slovenije dobro uspeva že nekaj let nabiramo to zlato.

  Reply

Dodaj odgovor

Vaš email naslov ne bo objavljen. Obvezna polja so označena z *