Hotel za čebele in koristne čebele samotarke

Čebele samotarke so pomembne za opraševanje rastlin in naravno pestrost

Vsi dobro poznamo medonosne čebele, ki vsako pomlad rojijo okoli čebelnjakov. Medonosne čebele, kot je kranjska sivka, predstavljajo le manjši procent vseh čebeljih vrst. Manj znane pa so čebele samotarke, ali divje čebele.

Divje čebele oz. čebele samotarke. ©AdobeStock

Čebele samotarke so izjemno koristne pri opraševanju našega vrta in sadovnjaka. Ker se njihova številčnost manjša tudi v naravi, še posebej pa v bolj naseljenih območjih je prav, da jih zaščitimo in ohranjamo. V naravi najdemo mnogo vrst teh koristnih in nenadomestljivih delavk.

KLIKNITE TUKAJ in se naročite na brezplačne novice Zeleni svet.
Čaka vas tudi uporabno darilo.

Čebele samotarke so učinkoviti opraševalci v vrtu in sadovnjaku

Čebele samotarke so celo bolj učinkovite pri opraševanju rastlin, kot čebele, ki nabirajo cvetni prah. Cvetni prah samotarke ne shranjujejo v sebi, temveč ga prenašajo od cveta do cveta, tako oprašijo na tisoče cvetov. Znanstveniki pravijo, da bo z zmanjšanjem populacije čebel samotark samooskrba s hrano precej ogrožena.

Divja čebela v svoji življenjski dobi opraši več tisoč cvetov. ©AdobeStock

Hotel za čebele samotarke pomaga pri razmnoževanju in ohranjanju vrst

Čebele samotarke ne živijo v panjih kot ostale medonosne vrste. V okolici iščejo prostor, kamor bodo lahko odložile jajčeca za naslednje generacije in posledično ohranjanje teh pomembni vrst. Približno 70% teh samotark leže jajčeca v zemljo, preostalih 30% vrst išče zatočišča v starih deblih ali razpokanih zidovih. Tem čebelam bomo pomagali do zatočišča s hotelom za čebele.

Naš hotel za čebele.

Priporočamo, da je dvignjen od tal vsaj 1 meter, s streho poskrbimo tudi za zaščito pred dežjem. Prav tako smo leseno stojalo postavili na kamnito podlago s katere lahko odteka voda, da bo stojalo bolj obstojno.

S postavitvijo lastnega hotela za čebele samotarke rešimo problem obstanka naravnih opraševalcev v vrtu in sadovnjaku.

jajčeca čebele

Čebela položi jajčeca v luknjico in jih zaščiti z vmesnimi pregradami, pri čemer je zadnje jajčece jajčece samice. Če je luknjica prekratka bo čebela izlegla samo moška jajčeca, zato poskrbimo, da so luknjice dovolj globoke.

Vrsta materiala za izdelavo hotela za čebele samotarke

V našem primeru smo uporabili odžagana debla in posušen bambus. V odžagana debla smo navrtali luknjicame premera od 4 do 12 mm. Različen premer lukenj je pomemben zato, ker so posamezne vrste čebel različnih velikosti. Manjše luknje morajo imeti od 7 cm dolžine, večje pa vse do 15 cm.

hotel za čebele

Drva z navrtanimi luknjami.

Čebele bodo v luknje odlagale jajčeca. Iz zadnjega jajčeca se bo razvila samička. Če pa je luknja prekratka, potem bo čebela položila samo moška jajčeca. V našem primeru smo v zgornji del dodali še storže za ostale koristne organizme in celoten hotel prekrili s streho.

V manjši zgornji del smo dodali tudi nekaj storžev.

Storži borovcev za ostale koristne žuželke.

Postopek izdelave hotela za čebele samotarke

Predstavljamo zaporedje del pri izdelavi hotela za čebele samotarke. Velikost in oblika je poljubna. Priporočeno je, da hotel ni pretežak, da bi klonih pod lastno težo.

zgornja polica

Najprej sestavimo okvir.

hotel za čebele okvir

Na vrhu smo dodali tudi streho.

Za hotel in zaboj lahko uporabimo tudi manj ugleden les, pomembno pa je, da les ni impregniran s kemičnimi premazi, temveč da je naraven, sicer lahko čebelam škodimo. Predhodno lahko navrtamo lesene plošče za sestavljanje ohišja in preprečimo pokanje lesa ob navijanju vijakov.

Polena razrežemo v dolžini 20 cm, oz. odvisno od dolžine ohišja, ki ga imamo, daljše ni potrebno. Ko vrtamo luknje v polena uporabljamo lesne svedre, te ločimo po posebni konici, ki jo ima tak sveder na vrhu. Sicer se bomo z običajnimi svedri precej namučili, ker bo vrtanje težko.

svedri za les

Z lesnimi svedri je vrtanje precej lažje.

Vrtanje lukenj v poleno z akumulatorskim vrtalnikom.

luknje za hotel za čebele

Navrtali smo luknje različnih dimenzij.

Pri delu pazimo, da ne pride do poškodb, nosimo zaščitne rokavice. Prosta mesta med poleni zapolnimo z manjšimi vejicami ali bambusovimi vejami, da čim bolj fiksiramo postavitev. Škatlo napolnimo kolikor lahko, pri tem pazimo na težo, da škatla ni pretežka.

KLIKNITE TUKAJ in se naročite na brezplačne novice Zeleni svet.
Čaka vas tudi uporabno darilo.

hotel za čebele zaboj

Zaboj napolnimo z pripravljenimi poleni.

bambus hotel za cebele

Prosta mesta lahko zapolnimo z votlimi bambusovimi vejami.

Mi smo na vrh hotela dodali še razdelek, ki smo ga napolnili s storži okoliških dreves. Ta razdelek smo zavarovali z železno mrežo, da storži ne bodo padali ven. Priporočamo, da hotel namestite na kakšen steber ograje, lahko pa tudi na drevo.

Postavljen mora biti dovolj visoko, da ga dež ne doseže in da ne prši po luknjicah, podobno tudi za sneg. Dvignemo ga kakšen meter od tal in zaščitimo pred naravnimi elementi. To bo zaščitilo čebele, da bodo lahko preživele.

hotel za čebele

kako sestavimo hotel za čebele

Priporočamo, da hotel za čebele postavite usmerjenega na vzhodno stran, tako ga lahko osvetli jutranje sonce. Hotel za čebele samotarke mora ostati zunaj celo leto. To velja tudi za zimski čas.

Čebelam samotarkam nudimo dovolj cvetoče paše

Poleg primernega domovanja čebelam omogočimo tudi hrano. Poskrbimo, da je na vrtu vedno dovolj cvetočih medovitih rastlin. V času cvetenja sadnega drevja naj bo okoli sadnih dreves manj cvetoče podrasti drugih rastlin. Cvetovi sadnega drevja so po vonju manj intenzivni. Naš namen je, da bodo čebele samotarke opraševale prvenstveno sadna drevesa.

medovite cvetlice

Cvetoče medovite rastline. ©AdobeStock

Zeleni svet priporoča:

Priporočamo, da poskusite z izdelavo hotela za čebele. Pri tem lahko uporabite ostanke lesa in vej, ki jih najdete okrog svoje hiše. Čebele vam bodo hvaležne, vaše cvetje bolj cvetoče in pridelek na vrtu večji.

KLIKNITE TUKAJ in se naročite na brezplačne novice Zeleni svet.
Čaka vas tudi uporabno darilo.

©Zeleni svet

Všečkajte in delite s prijatelji ;)
Prijava na novice


Dodaj odgovor

Vaš email naslov ne bo objavljen. Obvezna polja so označena z *