*** Zelenisvet.com – vodilni vrtnarski medij ***

Jesenska opravila v sadnem in zelenjavnem vrtu

Vrtnarske nasvete je pripravil Davor Špehar, strokovnjak z vrtnarskega spletnega portala Zeleni svet. Zvočni posnetek pa je nastal pod okriljem radia Zeleni val.

Kliknite na video spodaj in prisluhnite nasvetu Davorja Špeharja.

Ne spreglejte tudi video nasveta o pravilnem sajenju sadnega drevja v nadaljevanju članka.

Za vas smo pripravili obširne opise posameznih sort in sadnih vrst. Za ogled in opise značilnosti posameznih sadnih vrst in sort KLIKNITE TUKAJ.

Pri sajenju  kakija, fige, kivija smo previdni

kaki odet v jesensko podobo pred obiranjem.

Jesen je primeren čas za sajenje kivija, kakija in fige, za katere pa je prva tri leta potrebna zaščita pred ostrim mrazom. Te rastline brez težav zdržijo temperaturo od – 15 ali – 20 stopinj Celzija. Delna pomoč je fizična zašita s koruznico in belo koprenasto tkanino.

Druga možnost pa je sajenja kakija, kivija in fige v zatišno, zaščiteno lego, to je sajenje ob hiši. Tako bo rastlina lepo zavarovana pred vetrom in prepihom.

Ob hiši je vedno tudi za kakšno stopinjo višja temperatura. Priporočam, da  temperaturno bolj občutljive sadne vrste kot so kivi, kaki in fige posadite na vzhodno ali zahodno stran.  Tako je prebujanje teh sadnih vrst v spomladanskem času zaradi krajše obsevanosti s soncem bistveno poznejše.

Poizkusite lahko tudi z asimino

asmina

Asimina brez težev uspeva v vsakem vrtu. Ko enkrat okusimo asimino jo ne moremo pozabiti. Okus v ustih nam potegne na mango, banano in ananas. To pa je verjemite božanski občutek. Vedno se odločimo za nakup cepljenih sadik. Izbiramo sorte, ki so samooplodne. Takšni sorti sta Sunflower in Prima. Asimino presajamo vedno s koreninsko grudo, kar pomeni, da kupujemo izključno sadike, ki rastejo v loncih.

Asimina je pri nas zdrava sadna vrsta in ne potrebuje varstva pred boleznimi in škodljivci. Ta vse bolj priljubljena sadna rastlina je odporna na oster mraz in tudi bolj sušne razmere. Največ jo sadimo v celinsko podnebje, saj je za nastavek cvetnih popkov nujna potrebna vsota vsaj 400 ur nizkih zimskih temperatur.

KLIKNITE TUKAJ za naročilo samooplodne sorte aimine Sunflower. Sadike velikosti 90+ cm.
KLIKNITE TUKAJ za naročilo samooplodne sorte aimine Prima. Sadike velikosti 150+ cm.

Katere sorte jablan sadimo v domač sadni vrt?

Izbirate lahko med številnimi sortami. Zelo priljubljeno poletno jabolko je beličnik, veliko ljubiteljev jabolk pristaja na carjevič. V vrtnarijah v tem času najdete tudi bobovec, krivopecelj, sevniško voščenko, goriško sevko, mošancelj, kosmač in številne druge stare sorte. Priporočam, da v domač sadni vrt umestite tudi novejše odporne sorte jablan.

V domačem vrtu priporočam sajenje jablan na šibkih (M-9) in srednje bujnih (MM-106) podlagah. Za obnovo travniških sadovnjakov pa izbiramo sorte, ki so ceplejne na podlago sejanec.

Pravilno sajenje sadnega drevja

Kliknite na video spodaj in si poglejte kako pravilno posadimo sadno drevo.

Ne pozabite na sajenje čebulic, vrtnic in grmovnic

Še vedno lahko sadimo vse čebulice. V jesenskem času jih sadimo od septembra do novembra. Upoštevati moramo samo to, da jih ne sadimo takrat, ko tla že zmrznejo.

Glede globine sajenja velja, da vsako čebulico posadimo približno dvakrat globlje od njene velikosti. Ne pozabite tudi na sajenje in presajenje grmovnic, vrtnic, ki nam bodo spomladi, poleti in jeseni krasile naše gredice.

Kaj je treba še postoriti v zelenjavnem vrtu?

Lovimo še zadnje dni za jesensko pripravo vrtnih tal. Če gnojimo z gnojem je tla treba obdelati že jeseni, saj so drugače spomladi rastline lačne. Vrtna tla ali zemljo lahko pred zimo pripravimo na dva načina. Nekateri so zagovorniki rahljanja tal in drugi prekopavanja. Težka in ilovnata tla je pred zimo dobro prekopati, lahka peščena tla lahko samo globoko rahljamo.

Če gnojimo s kupljenimi organskimi gnojili, gnojimo s polovičnim odmerkom jeseni in polovičnim odmerkom spomladi ob pripravi gredic.

Kako torej pravilno uporabljamo kupljena organska gnojila?

Organski-vrt-peleti

Kupljena organska gnojila vkopljemo v zgornji sloj tal, tako bodo hranila vezana v tleh in ne bodo izhlapevala v ozračje ali se pretirano izpirala v podtalnico. To velja predvsem za dušik. Spomladi ob ugodnem terminu pa začnemo takoj s setvijo in sajenjem. Lahko jih dodamo tudi v spomladanskem času.

Zeleni svet priporoča:

Za vas smo pripravili veliko ponudbo jablan, hrušk, češenj, višenj, sliv, marelic, breskev, nektarin in jagodičja. Za ogled in opise ostalih sadnih vrst in sort KLIKNITE TUKAJ.

© Zeleni svet

Deli objavo z drugimi ♥


Prijava na novice


Komentiraj

Vaš email naslov ne bo objavljen. Obvezna polja so označena z *

© Zeleni svet. Vse pravice pridržane. 
Skupnost ljubiteljev rastlin, narave, urejenega bivalnega prostora in ekološkega vrtnarjenja.