Kako ustavimo strune v vrtu?

Kliknite na video za ogled nasveta:

KLIKNITE TUKAJ za ogled in nakup pripravka Strunal, ki zadošča za 10 m2 (1 kg).
KLIKNITE TUKAJ za ogled in nakup pripravka Strunal, ki zadošča za 50 m2 (5 kg).
Za nasvet in pomoč pri nakupu pokličite na 080 11 81.

Kje imamo največ težav?

Greda s krompirjem.

Med vrtninami strune najbolj ogrožajo solato, krompir, korenje, repo, objedajo tudi kalčke, ne branijo se tudi drugih vrtnin. S strunami imamo več težav, če gnojimo s hlevskim gnojem.

Če vrt pripravimo na površinah, kjer je bil pred tem travnik, imamo strune zagotovo v vrtu.

Zato je dobro upoštevati, da na vrt, ki je nastal iz travnika, vsaj prvi dve leti ne sejemo in sadimo rastlin, ki jih strune najraje napadajo. Prav tako imamo težave, če vrt pripravimo na površini kjer sta predhodno uspevala detelja ali žito.

Poškodbe na vrtninah.

Razmnoževanje in ukrepanje proti strunam

Ličinka strun.

Strune zatiramo vsaj štiri leta zapored. Najbolj so občutljive, ko se levijo. To je konec aprila, začetek maja in v septembru. Takrat se “kožice” strun zmehčajo in jih najbolj učinkovito zatiramo. Zato je dobro, da proti strunam ukrepamo v zgodnjem obdobju razvoja. Takrat so ličinke tudi najbolj občutljive in jih najlažje zatiramo.

Ličinke prvega stadija strun se izlegajo konec julija in do konca avgusta. Te ličinke se po krajšem prehranjevanju v tleh levijo. Ličinke, ki jih največkrat opazimo konec septembra in v oktobru so že v drugem stadiju.

Po zimskem umiku v globje plasti se ličinke strun v aprilu aktivirajo in prehranjujejo. Vmes se levijo in so vse večje. V tleh ostanejo tri leta.

Kdaj ukrepamo proti strunam?

Proti strunam ukrepamo v času vegetacije, ko se strune prehranjujejo. V jesenskem času ukrepamo septembra in oktobra, spomladi pa marca, aprila in maja. Vse je odvisno od vremena. Če je marec topel ukrepamo že marca, drugače v aprilu in maju.

V drugih obdobjih nismo uspešni, saj sredstva ne pridejo do škodljivcev. V pomoč proti strunam so nam predvsem rastline in pripravek s tržnim imenom Strunal.

Škoda na korenju.

KLIKNITE TUKAJ za ogled in nakup pripravka Strunal, ki zadošča za 10 m2 (1 kg).
KLIKNITE TUKAJ za ogled in nakup pripravka Strunal, ki zadošča za 50 m2 (5 kg).
Za nasvet in pomoč pri nakupu pokličite na 080 11 81.

Najbolje, da kombiniramo kar oba načina varstva pred strunami. Tudi organske zastirke in redno okopavanje preprečujejo, da bi hroščki uspešno izlegali jajčeca.

Uspešna metoda proti strunam

Najbolje je kombinirati več načinov varstva proti strunam, ki ga ponavljamo nekaj let. V učinkovito pomoč nam bo pripravek Strunal, ki je varen in učinkovit. Še posebno ga priporočamo na gredicah s solato, korenjem in krompirjem, kjer strune naredijo največ škode.

Sredstvo najbolje deluje na mlade strune, zato ga je treba v vrtu uporabiti večkrat, v zaporedju nekaj let, saj so ličinke strun v zemlji tri leta.

Tabela 1: Sestava, pravilna uporaba in delovanje Strunala

prenesi tabelo PDF

Strunal je učinkovit proti strunam.

Strunal uporabimo največkrat spomladi (marec, april, maj) in v jesenskem času (september, oktober).

Kaj je Strunal in kako deluje na strune?

strunal

Strunal je narejen iz naravnih sestavin.

 

Strunal se pridobiva iz naravnih sestavin (apnenec, premog in zračni dušik) in se prodaja kot granulat.

Vsebuje skoraj 20% dušika (N) in 50% apna (CaO-Kalcijev oksid). V stiku z vlago se tvorijo spojine, ki delujejo insekticidno in fungicidno.

V enem do dveh tednov se plin, ki deluje na strune spremeni v dušikovi spojini, ki se ne spirata v podtalnico in zaželjeno počasi delujeta na rastline. Zato s setvijo in sajenjem rastlin v vrt počakmo dva tedna po uporabi Strunala.

Domače vabe najprej zakopljemo v zemljo

Pred uporabo Strunala v tla zakopljemo domače vabe za strune. Tako škodljivca privabimo na površino kjer bomo uporabili Strunal. Najbolj priporočamo uporabo vab iz narezanega krompirja, jabolk in nakaljenega žita.

Uporabite lahko tudi naluknjan jogurtov lonček z vabo (nakaljeno žito), ki ga plitvo vkopljete v tla in vsako drugo jutro izkopljete. Tako privabite strune v višje pasti tal.

Uporaba in delovanje Strunala

Strunal, deluje na strune in zimska jajčeca polžev. Potrosimo ga po gredicah ali vdelamo v jarke, to je najbolje narediti pred dežjem. Če dežja ni je treba tla izdatno zaliti, da se sprosti plin, ki deluje na strune. Plin izpodrine kisik in tako uniči strune.

strunal gredice

Strunal potrosimo po gredicah in ga vdelamo v jarke.

Ko Strunal reagira z vodo ob koncu razpada in delovanja v zemlji ostane samo še gnojili element dušik in kalcijev oksid. Oba elementa sta v vrtu zelo dobrodošla in pomagata pri rasti in »zdravju« rastlin. Po končanem delovanju Strunala imate vrt pognojen, v vrtu pa ni škodljivih ostankov v zemlji. Prvi zgodnji krompir boste izkopali že v juniju.

Sajenje solate na primerno globino.

Po uporabi Strunala počakamo 14 dni preden sadimo.

 

Po uporabi Strunala s setvijo in sajenjem sadik počakamo 14 dni. Gnojilo pod vplivom vlage razpade in tako ni nevarnosti, da bi pridelek poškodovali.

Če bi začeli prehitro saditi, se lahko zgodi, da bo plin, ki je še v zemlji ožgal rastline, zato je pomembno, da z vrtnimi opravili počakamo 2 tedna.

Strunal je dušično gnojilo, zato gredic ne gnojite dodatno. Ne gnojite tudi s kompostom ali hlevskim gnojem.

Katere rastline in živali zmanjšajo število strun v vrtu?

Če imate težave s strunami ste lahko po krompirju in solati že sredi avgusta sejali belo gorjušico in oljno redkev. V času cvetenja pokosite svežo zeleno maso, ki jo zadelate v tla, tako bodo sokovi v kombinaciji z vodo in vlago negativno vplivali na strune. Za košnjo je najlažje uporabiti vrtno kosilnico.

Če ni dežja, po namestitvi strunala vrt izdatno zalijemo.

Pustite, da rastline delujejo vsaj 14 dni in šele potem sadite rastline, ki so občutljive na strune. Pomagajo tudi ajda, lan in proso. Nekaj dela opravijo tudi naravni sovražniki kot so ptice, krastače in krti.

Proti strunam lahko uporabimo tudi čaj iz rabarbare in z njim zvečer zalivamo ogrožene rastline. Z naravnimi ukrepi je treba biti vztrajen in jih ponavljati več let. Uporaba Strunala je bolj učinkovita in hitrejša.

Strunal ne predstavlja nevarnosti za tla in vrt, saj produkt razpade na dušik in plin, ki bo učinkoval na strune. Hkrati rastline tudi pognoji in deluje negativno tudi na jajčeca polžev.

Katere rastline ne sejemo na vrt?

Če imamo redne težave s strunami, za zeleni podor ne sejemo detelje, žit ali lucerne. Na vrtu se izgobamo tudi astram, gladiolam in dalijam. Za zeleno gnojenje ne sejemo ozimnih žit, ki jih običajno sejemo od polovce septembra do polovice oktobra. Ob težjih primerih se je treba za nekaj let izogibati tudi sajenja krompija, ki na vrtu zasede veliko prostora.

Po 14 dneh obogatite tla z organskim gnojilom

Tla so hvaležna, če jih po uporabi Strunala obogatite z organskim gnojilom v obliki briketov, ki deluje tudi proti polžem. Takšen ukrep se obrestuje, saj aktiviramo talni živi svet v tleh in oživimo zemljo. V naši testni gredici smo uporabili Bioorganik, ki ne vsebuje semen plevelov. Tako bo delo v vrtu še lažje.

bioorganik

Organsko gnojilo za oživljanje tal, manj strun, plevela in polžev.

bioorganik

Priporočamo oživljanje tal z Bioorganikom.

Z uporabo tega gnojila boste tla tudi razkisali, pognojili in ustavili razraščanje mahu. Če želite manj strun v vrtu ne uporabljajte hlevskega gnoja. Strune ga enostavno obožujejo. Svetujemo uporabo kupljenega organskega gnojila, ki je za strune manj privlačen.

Strunal in sajenje

Po uporabi Strunala sejemo in sadimo čez 14 dni.

bioorganik vrt

Bioorganik dodamo tudi v brazde krompirja.

listi krompirja

Krompir se dobro razvija.

Pazimo tudi na ustrezen kolobar

Če želimo imeti s strunami čim manj težav pazimo, da si občutljive rastline na istem mestu v vrtu sledijo šele po nekaj letih. Med problematične rastlinske vrste uvrščamo koruzo, krompir, čebulo, kapusnice (zelje, cvetača, brokoli, …), korenček, zelena, solata in druge. Nekoliko hitreje se na isto mesto lahko vrnejo, če v kolobar vključimo tudi ajdo, proso, belo gorjušico in lan, saj te rastline zmanjšujejo številčnost strun v tleh.

Zeleni svet priporoča:

 

Proti strunam kombiniramo različne naravne rešitve. Učinkovito si pomagamo predvsem s Strunalom, ki je učinkovit in varen. Če ni dežja je treba površino po uporabi zaliti in počakati 14 dni preden sejemo in sadimo vrtnine.

KLIKNITE TUKAJ za ogled in nakup pripravka Strunal, ki zadošča za 10 m2 (1 kg).
KLIKNITE TUKAJ za ogled in nakup pripravka Strunal, ki zadošča za 50 m2 (5 kg).

Za nasvet in pomoč pri nakupu pokličite na 080 11 81.

natisni članek

© Zeleni svet

Všečkajte in delite s prijatelji ;)
Prijava na novice


24 komentarjev na “Kako ustavimo strune v vrtu?

 1. Helena

  Ličinke odložijo hrošči. Zakaj nihče ne objavi slike hrošča, mogoče bi bilo dobro uničiti te hrošče?

  Reply
 2. marjetka

  Pozdravljeni. Kako pa bi naj ravnali sedaj, ko je prst premočena in je čez par dni napovedano ponovno deževje? To pomeni, da naša prst letos ne bo več suha. Deževje vsako jesen poskrbi, da prst ostane mokra do naslednje pomladi.
  LP, Marjetka

  Reply
 3. Tone Kranjc

  Pred zimo preko terase, po fasadi proti strehi plezajo črne gosenice, podobne strunam, vendar črne in ko jo pohodiš zahrusta. Živijo v zemlji in spomladi, če preživijo v hiši, se vračajo iz hiše v zemljo. Kaj so to za ene gosenice ali stonoge in kako jih odpraviti ?

  Reply
  • Ida

   Pozdravljeni!
   Tudi jaz sem imela lani enako težavo s temi malimi črnimi gosenicami. Kaj naj naredim, če jih bom imela tudi letos?
   Lep pozdrav!
   Ida

   Reply
 4. Peter

  Pozdravljeni,
  V rastlinjaku imam problem z mušicami. Lepijo se mi na praktično vse listnate dele. Kako se jih rešiti?

  Za odgovor se vam iz srca zahvaljujem.

  Reply
  • Zeleni Svet Avtor

   Pozdravljeni, na naraven način se jih znebite z uporabo rumenih lepljivih plošč. Seveda je pa pomembno tudi za katere mušice gre. Rastlinjakovega ščitkarja ustavite s priporočenimi eko insekticidi.

   Reply
 5. Jože

  Poskušam naročiti 5Kg strunala in bioorganik istočasno,da ne plačujem dvojne poštnine pa mi nikakor ne uspeva.(registrira mi samo eno naročilo)

  Reply
 6. Ana Koprivc

  Pozdravljeni!
  Kako pa naj ukrepam, ker imam v visoki gredi že posajene sadike solate in so pojedene koreninice, tako, da solata kar ovene in je pobiram kot da ni imela koreninic.. Ker Strunjal mislim, da ne pride v poštev v tem primeru, ko je zelenjava že zasajena?

  Hvala lepa in res lep pozdrav!
  Ana, 4.4.2019 ob 23.34.

  Reply
  • Duška

   zdravo Ana,
   Pri uporabi Strunala je treba zemljo pustiti vsaj ene 2 – 3 tedne.
   Čisto bio varianta je edino Nemastar, ki ga lahko celo leto zalivamo po vrtu,
   ni škodljivo za rastline. Je pa cenovno malenkost dražja zadeva.
   Nikar obupat, namesto solate bomo pač letos jedli kaj drugega.
   Niste edini, ki ima letos problem s strunami, ogromno nas je.
   Srečno.

   Reply
 7. Martina

  Pozdravljeni,
  Zanima me ko ga po seješ se mora zemlja prekopat ali samo lahko posipas po zemlji počakas 14 dni. Ali ga lahko pred dežjem posipa in nato počakam, ker bi frezali pred sajenjem. Lp Martina

  Reply
 8. Marijana

  Pozdravljeni,

  v visoki gredi in v loncih imam ličinke majskega hrošča, ki so bile v kupljeni zemlji. Kako se jih znebim, razen, da jih ročno pobiram …

  Najlepša hvala in lep pozdrav!

  Reply
  • Zeleni Svet Avtor

   Pozdravljeni ga. Marijana,

   predlagamo, da se vse glede glede bolezni in škodljivcev ali drugih znakov težav, posvetujete v kmetijski apoteki (Zadruge, večji vrtni centri), kjer vam odgovorna in pooblaščena oseba svetuje strategijo varstva in ostale rešitve, če obstajajo. Tako dobite vse na enem mestu. Predložite jim še vzorec težave ali foto.

   Reply
 9. Janja

  V marcu 1x in še 1x septembra ali jeseni večkrat? Predpostavljam, da je potrebno potrosit po celem vrtu, ne samo na delu, kjer imamo solato/krompir? Na Primorskem začnemo z deli na vrtu bolj zgodaj ali je februar prezgodaj?

  Reply
 10. Andrej

  Pozdravljeni.
  Zanima me, zakaj točno je potrebno po uporabi strunala počakati 14 dni. Jaz sem istočasno potresel strunal in posadil nekaj rastlin, ki lepo uspevajo. Ali je možno, da ob takem načinu uporabe pridejo strupene sestavine strunala v rastlino?

  Reply

Dodaj odgovor

Vaš email naslov ne bo objavljen. Obvezna polja so označena z *