Okrogle rumene kumare, odlične kumare za vlaganje in standardne solatne sorte

Seme za kumare, setev na prosto in vzgoja domače sadike

Seme kumare lahko po 1. maju sejemo neposredno na prosto, če so tla ogreta na 15 °C. Za sadike sejemo tradicionalno po sv. Marku (25. april) in jih po 20. maju presadimo na vrt. Lonček premera 12 cm do polovice napolnimo z zemljo, vanj sejemo 1 do 2 semeni kumar, rahlo pokrijemo z zemljo in zalijemo.

Čez dan lonček postavimo na sonce, zvečer pa ga premaknemo na toplo. Takoj, ko sadika pokuka iz lončka, ji zasujemo steblo z zemljo in to do vrha. Na ta način se korenine razvijejo na steblu. Šok pri presajanju na prosto je manjši, saj ima sadika dobro razvit koreninski sistem. Vzgoja sadike traja 3 do 4 tedne.

EKSOTIČNO! Okrogle kumare rumene barve so debele kot jabolko

Ste vedeli, da na vrtu lahko sejete okrogle rumene kumare, ki so debele kot jabolka? Posebne rumene kumare ni treba lupiti. Sorta TRUE LEMON je osvežilna, sočna in nikoli ne greni. Stara je 130 let (iz leta 1894) in dobro poznana izven Slovenije. V vrsti jo sadimo na razdaljo 50 cm. Pridelka  se veselimo dobra dva meseca po sajenju. Cenjena je zaradi lupine, ki je ni treba lupiti in nekoliko kiselkastega okusa po limoni.

Zelo dobro prenaša sušo, je splošno odporna na plesen. Plodove okrogle, rumene kumare uživamo sveže ali vložene. Predlagamo, da jih redno pobirate, ker dobro rodijo. Bolj kot jih pobiramo, večji je pridelek. Najbolje bodo uspevale na opori in tleh, ki so zastrte z zastirko.

Rumene kumare so velike kot jabolko ali teniška žogica. Foto: AdobeStock

KLIKNITE TUKAJ za predstavitev in nakup 13 RAZLIČNIH KUMAR, ki jih sejemo in sadimo na vrtu v Sloveniji. NE ZGREŠITE POSEBNOSTI IN ZANIMIVOSTI V SVETU KUMAR.

📞 Za dodatne informacije, nakup, pišite na info@semina.si ali pokličite na GSM 041 668 269 in 041 757 773.

Kumare za vlaganje, ozimnica in najnižja cena za bogat pridelek

kumare za vlaganje

Kumare za vlaganje so odlična izbira za okusno ozimnico. Foto: AdobeStock

Za vlaganje so odlične kumarice PARIŠKI KORNIŠON, zato jih vrtičkarji najraje sejejo za sadike ali neposredno na prosto. Za ozimnico oz. vlaganje izbiramo tudi kumare LEVINA, ki so primerne za setev, sajenje na vrtu in rastlinjaku.

Seme kumar je cenejše od nakupa sadik, zato je cena za bogat, domač pridelek zelo ugodna. Sejemo jih neposredno na prosto ali za domače sadike.

Standardne solatne kumare, dolge zelene in zelo dolge gladke

solatne kumare

Standardne solatne kumare so različnih sort, okusov in velikosti. Foto: AdobeStock

Vrtičkarji v Sloveniji že dobro poznajo standardne solatne kumare DARINA, ki so zelo okusne, dobro rodne in dokaj dobro prenašajo bolezni. Med klasične solatne kumare uvrščamo tudi DOLGE ZELENE ter sorto MARKETER.

Solatne kumare TASTY KING so zelo dolge (25 cm), gladke, odlikuje jih tudi prijeten okus.

Kumare in nasveti za sajenje ter dobri sosedje

Sadike kumar sadimo na prosto, ko razvijejo 4 liste in to je običajno po 20. maju oz. po majskih ohladitvah. V družbi kumar na opori se odlično počuti bazilika in koper.

Pod kumare lahko sadimo sadike solate, nizek fižol, zeleno, sejemo motovilec, peteršilj, rdečo peso in druge vrtnine. Kumare na opori in paradižnika ne sadimo skupaj, da kumare ne senčijo paradižnika ali obratno.

Pravilno gnojenje in mreža, opora za kumare

Na gredo dodamo kompost (do 15 l/m2) in to pred sajenjem. Če pretiravamo s kompostom, se lahko zgodi, da v poletni vročini tvori več moških cvetov. Za lažjo vdelavo komposta v tla si pomagamo z ruskimi vilami. V času intenzivne rasti in nastavku plodov jih vsaka dva tedna zalijemo s prevrelko iz kopriv in gabeza.

kumare na mreži

Kumare najlažje gojimo na opori, saj jih lažje pobiramo.

V primeru pomanjkanja kalija, dodamo še kalijev sulfat, ki je dovoljen v ekološki pridelavi. V vročem poletju jih enkrat na teden škropimo s kalcijem, občasno tudi z borom.

Zakaj kumare grenijo, ne rastejo in enostavna ekološke rešitev

Kumare ne rastejo, če jim v sušnem poletju primanjkuje vode, zato jih v suši nujno zalivamo. Prav tako ne rastejo, če je prehladno.

Zaradi pomanjkanja vode so kumare grenke in grenijo. Tudi v tem primeru je treba poskrbeti za obilno zalivanje v vročem in suhem poletju.

Kumare na vrtu, plesen, rumeni listi in rešitev za težave

Ste vedeli, da kumare lahko sadimo dvakrat na leto? Tako jih ni treba škropiti proti plesni in škodljivcem. Za krepitev rastline priporočamo škropljenje z algami in mlekom, ki ga redčimo z vodo v razmerju 1:1. Takoj, ko opazimo prve rumene pege na listih, je treba poskrbeti za setev novih sadik. Tako imamo v juliju na zalogi nove sadike, ki nam omogočajo obiranje pridelka vse do jeseni.

Kumare, ki imajo rumene liste ali jim listi rumenijo pustimo na gredi dokler rodijo. Rjave liste odstranimo z rastline s škarjami, prav tako odstranimo vse močno plesnive liste, ki jih je okužila bela pepelasta plesen.

sajenje kumar

V juliju poskrbite za ponovno sajenje kumar in rešite težave z boleznimi.

Odlični recepti in in ideje za kumare v domači kuhinji

Pri nas smo najbolj navdušeni nad domačimi kumaricami v omaki. Zelo se veselimo tudi vloženih kumaric, ki jih imamo za ozimnico. Kumare nas v poletnem času osvežijo tudi v solati.

Pripravite si lahko tudi kumarično omako, kumare s kislo smetano, kumare s krompirjem, kumarično juho in ostale jedi, ki jih imate najraje v domači kuhinji.

Zeleni svet priporoča:

Poskrbite za domač pridelek kumar iz semena. Eksotične, okrogle, rumene kumare, ki so debele kot jabolka, lahko vzgojite samo iz semena. Sejete lahko za sadike ali na prosto. Ne pozabite tudi na setev kumar za vlaganje in standardne solatne kumare. Pri setvah na prosto ne prehitevamo in sejemo po 1. maju, ko so tla ogreta na 15 °C. Za sadike sejemo tradicionalno po 25. aprilu in jih po 20. maju presadimo na vrt.

semena kumare

KLIKNITE TUKAJ za predstavitev in nakup 13 RAZLIČNIH KUMAR, ki jih sejemo in sadimo na vrtu v Sloveniji. NE ZGREŠITE POSEBNOSTI IN ZANIMIVOSTI V SVETU KUMAR.

📞 Za dodatne informacije, nakup, pišite na info@semina.si ali pokličite na GSM 041 668 269 in 041 757 773.

Povezane vsebine:

© Zeleni svet

Všečkajte in delite s prijatelji ;)
Prijava na novice


Dodaj odgovor

Vaš email naslov ne bo objavljen. Obvezna polja so označena z *