*** Zelenisvet.com – vodilni vrtnarski medij ***

Marelica

Marelica izvira iz Kitajske, kjer so jo kot sadno vrsto gojili že tisočletja nazaj. Kasneje se je preko trgovskih poti razširila po vsem svetu. Danes so poleg sort marelic znani tudi številni interspecifični križanci med marelico in slivo, marelico in češnjo ter marelico in breskvijo.

Plodovi marelice vsebujejo veliko vitaminov, kot so provitamin A, vitamin B in vitamin C, ter številni minerali. Uživanje marelic pripomore pri zmanjševanju živčnih obremenitev, utrujenosti in izboljšanju slabokrvnosti.

Opraševanje marelice

marelica cvet

Cvet marelice.

Marelice so večinoma samooplodne ali delno samooplodne. Najde se tudi kakšna izjema kot je sorta Harcot, ki potrebuje opraševalno sorto.

Marelice cvetijo spomladi med prvimi sadnimi vrstami, zato so med cvetenjem občutljive na spomladanske pozebe.

Rodni les marelice

Marelica večinoma rodi na kratkem rodnem lesu imenovan majska kitica, rodi tudi na cvetnih šibicah in rozetah.

marelica majska kitica

Majska kitica.

marelica rozeta

Rozeta.

marelica rodna šiba

Rodna šiba marelice.

Rez marelice

Rez marelice opravimo pred cvetenjem, lahko tudi po cvetenju in po potrebi po obiranju. Dela se lotimo ob suhem vremenu. Takrat se rane bolje zaraščajo, večje rane pa je potrebno osušiti in zamazati z cepilno smolo.

KLIKNITE TUKAJ za ogled sadik sadnega drevja.
**
KLIKNITE TUKAJ za sadjarsko svetovalne knjige.
KLIKNITE TUKAJ za BIO past proti voluharju.
KLIKNITE TUKAJ za orodje, ki ga uporabljamo v vrtu in sadovnjaku.

Poganjke marelic raje upogibajmo, namesto da jih pregrobo obrezujemo.  Opravimo raje manj močnih rezov,  poganjkov ne prikrajšujemo. Odstranimo pregoste veje v notranjosti krošnje, da se ne križajo in drgnejo ter posledično poškodujejo.

Podlage za cepljenje marelic

Marelice cepimo na vegetativno slivovo podlago mirobalana in mirobalana 29 C, ki nekoliko zmanjša bujnost rasti. Razdalja med drevesi naj znaša 3 do 4 metre.

Za sušna območja se predlaga marelica cepljena na mandelj.

Razdalje sajenja so odvisne tudi od gojitvene oblike, kvalitete zemlje, prehranjenosti drevesa in bujnosti rasti sorte.

Gojitvene oblike marelic

Marelice oblikujemo v okrogle gojitvene oblike, kot so: izboljšana piramida, kotlasta krošnja in vreteno.

Za ljubiteljsko gojenje na vrtovih so zelo priljubljene in uporabne ploščate gojitvene oblike, kot je palmeta. Palmeto vzgajamo ob zidovih pod strešnim napuščem na zahodnih in vzhodnih legah.

Marelica in gnojenje

Podobno kot pri ostalih sadnih vrstah dodajamo dušik v treh obrokih. Prvič dodamo pred cvetenjem, nato po cvetenju in najkasneje še v sredini junija. Izogibamo se prevelikim odmerkom dušika, zaradi prebujne rasti drevesa. Dodamo skupno okoli 30 g dušika na drevo.

Starejša drevesa gnojimo v naslednjih letih s kombiniranimi sadjarskimi (NPK) gnojili po celotni površini zemlje, kjer se krošnja razrašča.

KLIKNITE TUKAJ in vpišite e-pošto za podobne brezplačne nasvete.
Če vam je nasvet všeč nas priporočite tudi vašim prijateljem.

Klimatske in talne zahteve marelice

Marelici na vrtu izberemo kolikor je mogoče toplo in zavetno lego. Sadimo jo raje ob zahodne lege (stene hiš pod strešnimi napušči). Južne lege se spomladi hitreje ogrevajo, kar povzroči hitrejše pretakanje drevesnih sokov in odganjanje brstov.

Debla tudi prebelimo do prvih glavnih vej, kar odbija toploto in ustavlja pretok sokov po drevesu. Posledično debla in veje spomladi počijo ker sokovi zamrznejo in poškodujejo lesna tkiva.

V času cvetenja so nevarne nizke temperature. Cvetovi pozebejo pri -2 ºC, oplojeni plodički pa že pri 0 ºC. Sorte marelic brez problema zdržijo naše zime, le slabo dozorel enoletni les lahko delno pozebe.

Marelica uspeva v prepustni in vsaj 1 meter globoki, ilovnato – peščeni humozni zemlji. Ne mara mokre in slabo prepustne zemlje. Prav tako ji niso po godu tla z visoko vsebnostjo apna. Delno lahko ta problem rešujemo z izbiro ustreznejše cepilne podlage.

Marelica, bolezni in škodljivci

Marelico skoraj redno okuži cvetna monilija. Gliva okuži poganjke preko odprtih cvetov. Cvetoči poganjki se posušijo in od pridelka se lahko tisto leto poslovimo. Ta gliva je predvsem nevarna takrat, ko je v času cvetenja veliko dežja in nizke temperature.

Nekoliko se ognemo tej bolezni, če sadimo marelico pod napušče streh in v času cvetenja v neugodnih vremenskih razmerah tudi večkrat škropimo v cvet z priporočenimi fungicidi. Poganjke okužene od cvetne monilije izrežemo in zažgemo. Gliva prezimi na okuženih suhih poganjkih in v obliki sadne mumije.

Tako kot pri slivah se tudi pri marelicah lahko pojavi virusna bolezen šarka, ki se prenaša s cepiči ali pa jo prenesejo listne uši.

Marelice propadajo tudi zaradi apopleksije, kar pogovorno imenujemo kap marelice. Zaradi poškodb debla ali vej so odprte rane pot do različnih okužb z glivami in bakterijami.

Na listih se lahko pojavi rja in listna luknjičavost koščičarjev.

Obiranje in skladiščenje marelic

V vrtovih jih obiramo postopoma. Vsi plodovi navadno ne dozorevajo hkrati. Izogibamo se obiranju v deževnih in vročih dneh, ker se takrat obstojnost plodovom zmanjša.

V hladilnikih jih hranimo pri temperaturi 2 – 3 ºC, pri visoki relativni vlagi lahko določene sorte marelic skladiščimo do en mesec.

Zeleni svet priporoča:

KLIKNITE TUKAJ za ogled sadik sadnega drevja.
**
KLIKNITE TUKAJ za sadjarsko svetovalne knjige.
KLIKNITE TUKAJ za BIO past proti voluharju.
KLIKNITE TUKAJ za orodje, ki ga uporabljamo v vrtu in sadovnjaku.

natisni članek

© Zeleni svet

Všečkajte in delite s prijatelji ;)
Prijava na novice


16 komentarjev na “Marelica

 1. Gordana Kalan

  hvala za temeljne napotke. Prosim za pomoč, ker sta mi že dve marelici “umrli” – apopleksija, ena 2 ena 5 let stari. V tleh je veliko apna, nasuto po gradnji :(, prav tako je bilo videti na deblu luknjice in drevo se je vidno sušilo, že po cvetenju in ozelenitvi. Kaj priporočate glede izbire sorte? glede zaščite? ali je potrebno odstraniti čimveč podlage iz apna…obstaja kakšna druga rešitev? ali je mogoče katero od sort, ki bi jo priporočili direktno naročiti pri vas po povzetju? hvala, GK

  Reply
 2. stenk

  Nasveti predvsem kako obrezujemo sadno drevje so zelo dobrodošli in lepo povedani .Seveda pa bi si želel ptedvsem videti kakšen video na to temo marelice vinska tra ipd.Pa lepo pozdravljeni .se priporočam .lp taferner

  Reply
 3. Zoran

  Pozdravljeni, prosim za pomoč in nasvet kaj narediti z cca 20let staro marelico. Vsa leta do sedaj z njo ni bilo problemov,tudi to leto je bilo na začetku vse ok vsa v cvetu in polno plodov ,nato pa se je začelo pojavljati sušenje listov in vejic na koncu vej.Tudi plodovi (ne po vsem drevesu)samo na določenih mestih so začeli rahlo plesnivit in tudi odpadat.Kaj vse še lahko naredim da rešim ostale plodove oz.drevo.Hvala in lep pozdrav Zoran

  Reply
 4. Edo

  S katerim preparatom naj špricam marelico da je nebi napadla monilija. Ali ja coprablau v redu in kaj naj še dodam.
  Hvala za odgovor.

  Reply
 5. Terezija Rušnik

  Pozdravljeni
  Imamo 3 leta staro marelico.Že drugo leto ima obilo cvetnih nastavkov,polno zacveti,cvetovi pa celi ,že odprti odpadejo.
  Kaj je temu vzrok?
  lep pozdrav
  Terezija

  Reply
  • Zeleni Svet Avtor

   Pozdravljeni, lahko da se cvetovi ne oprašijo in zato po cvetenju odpadejo. Nekatere marelice so delno samooplodne, nekatere sorte rabijo oprašitev druge sorte.

   Reply
 6. Magdalena

  Zanima me zakaj se pojavljajo beli čvički na zelenih plodovih marelic in kaj narediti, da bi jih uničili, saj delajo luknjice do peške.

  l.p. Magda

  Reply
 7. Barbara Lavrich Winani

  Mama nam je vedno prepovedala jesti jedrca od marelic, rekoc, da so jedrca strupena. Sedaj pa ko prebiram internet pa sem nasla da nekje v Tibetu jedo jedrca in je pri njih rak nepoznan.

  Reply
 8. Marijan

  Spoštovani!
  Zanima me,kaj je narobe z marelico,ki ima ovenele liste,tudi mokre?
  Ali je to kakšna bolezen ali je kaj narobe s podlago?
  Hvala in lep pozdrav!

  Reply
 9. DANICA

  POZDRAVLJENI ZANMA ME NAMREC KAJ JE RES.
  1.ALI MORA BITI RES MARELCA NASAJENA ZRAVEN POSLOPJA DA NA NJO NE PRIDE DEŽ V ČASU CVETENJA. SLISALA SEM OD MAME DA NAMREC KADAR MARELICA CVETI IN CE DEZJE PO NJEJ DA TAKRAT NE BO RODILA HVALA ZA ODGOVOR TER KLEP POZDRAV

  Reply
  • Zeleni Svet Avtor

   Pozdravljeni, če je le mogoče marelice sadite na vzhodno ali celo severno stran hiše, nikakor ne na južno in zahodno. Tako preprečite prezgodnje pretakanje sokov in posledično poškodbe zaradi zmrzali. Če so pod napuščem je manj možnosti za večjo okužbo s cvetno monilijo. Škropljenje pa je v času cvetenja tudi v tem primeru treba opraviti.

   Reply

Dodaj odgovor

Vaš email naslov ne bo objavljen. Obvezna polja so označena z *