Rez sadnega drevja

rez sadnega drevja

Vsa navodila za rez sadnega drevja si oglejte v 4. video posnetku (Rez sadnega drevja), kjer smo prikazali vse osnovne zakonitosti rezi. Z rezjo sadnega drevja uravnavamo razmerje med novo rastjo in rodnostjo.
Cilj rezi ni, da porežemo kar se nam zdi odveč. Spoznati moramo osnovne zakonitosti rezi in pridobiti občutek, ki je plod nekajletne prakse. Prav tako je nujno poznati rodni les posamezne sadne vrste.

Vsakoletni obisk delavnice rezi sadnega drevja pri bližnjih sadjarjih je pred rezjo sadnega drevja nujno, dokler nimamo dovolj lastnih izkušenj.

KLIKNITE TUKAJ in se naročite na brezplačne novice Zeleni svet. Čaka vas tudi uporabno darilo.

Kaj dosežemo s pravilno rezjo?

– Pravilno razmerje med letnim prirastom in rodnostjo.
– Zadostno osvetlitev krošnje, rezultat je boljši rodni nastavek.
– Boljšo zračnost krošnje in manjši pojav glivičnih okužb.
– Drevje rodi na enoletnem rodnem lesu, ki izrašča iz dvoletnega. To je zlato pravilo, ki velja za večino sadnih vrst, z nekaj izjemami.

Rez sadike s predčasnimi poganjki

Sadike, ki imajo razvite predčasne poganjke obrodijo kakšno leto prej, ker že imamo nastavek za prve ogrodne veje, kjer se bo že tekom vegetacijske dobe razvil rodni les. Poganjki, ki so prenizko jih odstranimo. Določimo štiri primerne veje na pravi višini in jih prikrajšamo. Prikrajšamo tudi vrh in izberemo primeren brst, ki bo nadaljeval rast.

Rez sadike brez predčasnih poganjkov

Sadike sadnih vrst ter znotraj njih sort, ki se ne obraščajo moramo prikrajšati na primerni višini. Pečkarje (jablane, hruške, kutine) prikrajšamo na 80 cm. Koščičarje (češnje, slive..) pa nekoliko višje, do 1 metra. Sadike se bodo obrasle s poganjki in dobili bomo tudi nov vrh.

Pri vrstah, ki so nagnjene k izraziti apikalni dominanci – tvorba večih vrhov, moramo obvezno le – te poganjke drugo leto odstraniti. Tipičen primer je češnja, ki se zelo rada pri vrhu metlasto razrašča. Konkurenčne poganjke vrhu (pavoditeljice) lahko odstranimo tudi sproti.

Rez breskve

Tokrat bomo pokazali rez breskve, ki se od rezi ostalih sadnih vrst nekoliko razlikuje. Breskev režemo zelo grobo na prvi pogled. Po rezi izgleda breskev zelo osiromašena, vendar je to nujno, saj rodi na šibah, ki jih moramo nujno vzgojiti za naslednje leto. Zato puščamo rodne šibe z rodnimi brsti in kratke čepe, kjer se bodo za drugo leto zrasle rodne šibe.

Zakonitosti rezi sadnega drevja

Pri rezi sadnega drevja izvajamo tehnike rezi, s katerimi dosežemo učinek regulacije rast : rodnost v primernem razmerju. V video prispevku prikažemo kako se načinov rezi lotimo.

Rez mladega drevesa

Kvalitetna sadika ima dobro razvit koreninski sistem, primerno višino, cepljeno mesto je dobro zaraščeno, lahko ima razvite tudi predčasne poganjke.

Ko se odločimo, da bo iz sadike zraslo novo drevo, je potrebno v prvih letih opraviti gojitveno rez. Pri tej rezi sadiko prvo leto spomladi prikrajšamo na primerno višino, da vzpodbudimo razrast prvih ogrodnih vej. Na teh poganjkih se bodo kasneje razvili rodni brsti in iz njih plodovi.

Orodje za rez sadnega drevja

Preden se lotimo rezi, pa preglejmo najprej svoje orodje. Potrebujemo sadjarske škarje, preklopno sadjarsko žagico za rez večjih vej, cepilni nož, vrvico za upogibanje in privezovanje vej v vodoravno lego, cepilno smolo in stabilno lestev.

KLIKNITE TUKAJ in se naročite na brezplačne novice Zeleni svet. Čaka vas tudi uporabno darilo.

Vsemu orodju je skupna lastnost, da je ostro kot britev. Z nabrušenimi škarjami izvedemo gladko rez. Če smo pravilno odrezali se rane lepo zarastejo. Večje rane (2 cm in več), pa je potrebno premazati z cepilno smolo. Smola preprečuje glivične okužbe.

Orodje je potrebno tudi redno čistiti in fino nabrusiti pred vsako rezjo. Kvalitetno orodje za rez ima dolgo življenjsko dobo.

Pravilo in moder nasvet: hitimo počasi, ko vzgajamo nova drevesa. Kasneje bo vsakdo težko popravljal napake izpred nekaj let. Cilj je vzgojiti pravilno gojitveno obliko, kjer bomo regulirali letno prirast in rodnost v naslednjem letu. Zadostna sončna osvetlitev omogoča boljši razvoj cvetnih brstov v večjem volumnu krošnje, kar pogojuje optimalno rodnost posamezne sadne vrste.

Prijavite se na vedno aktualne vrtnarske novice

Naše vrtnarske novice lahko tedensko prejemate tudi na vašo elektronsko pošto. Na njih se brezplačno naročite na spletni strani Zeleni svet, https://zelenisvet.com/ prijavo potrdite na vaši elektronski pošti.

KLIKNITE TUKAJ in se naročite na brezplačne novice Zeleni svet. Čaka vas tudi uporabno darilo.

Povezane vsebine:

 

natisni članek

© Zeleni svet

Všečkajte in delite s prijatelji ;)
Prijava na novice


37 komentarjev na “Rez sadnega drevja

 1. andrej

  Izredno poučno, letos sem obrezoval po teh nasvetih, počakajmo še na rezultat.

  Reply
 2. Matej

  Zelo lepo prikazano obrezovanje sadnega drevja in prikaz vseh pomembnih trikov…res poučni in odlični videi.

  Reply
 3. Tadej

  Na kateri višini pa najboljše imeti prvo vejo pri sejancu češnje in pri sejancu hruške?

  Reply
  • Matjaž Maležič

   Na začetku ponavadi vzgojimo prve veje okrog višine 1 m, potem , ko je drevo že večje pa lahko te spodnje veje odatranimo in tako “dvignemo ” deblo. Lahko pa enoletno sadiko malo prikrajšamo, a pustimo rasti le en poganjek navzgor, vse stranske pa odstranimo. Naslednje leto prikrajšamo cca 20 cm nad višino, kjer želimo imeti prve veje. Vse je odvisno seveda od tega, na kateri višini želimo imeti prve veje. 🙂

   Reply
  • Tadej

   Hvala za nasvet. Imam pa še eno vprašanje. Pod kakšnim kotom naj bodo veje pri sejancu hruške in sejancu češnje?

   Na vašem posnetku vzgajate nižja drevesa, ki očitno dobro rodijo z vejami pod kotom 90 °. Si pa ne predstavljam takih vej na hruški ali češnji. V knjižnici sem našel nasvet, da bi naj 3 do 4 ogrodne veje na visokih drevesih raje zgojili pod kotom 45 – 60 °.

   Reply
  • Matjaž Maležič

   Navadno pustimo prve veja nekje na višini 1,2 do 1-5 m. Ko drevo po nekaj letih zraste, pa lahko spodnje veje odstranimo in tako krošnjo dvignemo na želeno višino. Če želimo spodnje veje takoj na večji višini pa mora biti sadika dovolj visoka, kar včasih enostavno ne gre, oz. najprej vzgojimo dovolj visoko deblo (pustimo rasti le zgornji poganjek, ki ga privežemo navpično h količku, vse ostale pa sproti odstranimo. Vedno moramo malo prikrajšati sadiko.

   Reply
   • igor

    Posadili smo nekaj dreves (hruška, jabolka, češnja; podlaga sejanec, colt). Lansko leto smo odrezali vrh, sedaj pa nam je pognal novi vrh in cca 8 stranskih poganjkov. Zanima me ali pustimo vseh 8 poganjkov ali jih kaj odrežemo stran. Poleg tega me zanima ali je potrebno te poganjke kaj prikrajšati?

    Reply
 4. Matej

  Pozdravljeni,

  najprej hvala za vse nasvete, kateri so zelo poučni.

  Zanima me pa naslednje. Ali ni pravilo da se enoletnih poganjkov ne krajša? Sicer res dobimo obraščanje veje, ampak na mestu obraščanja bi se v nasprotnem primeru tvorili brstiči, kjer bi dobili pridelek, sedaj pa dobimo veje. Ali je v tem primeru drugače?

  Hvala.

  Reply
  • Zeleni Svet Avtor

   Pozdravljeni,

   ne krajšamo v zgornjem delu krošnje, v spodnjem pa krajšamo ker rabimo ogrodne veje, na katerih bodo poganjki z brstiči in ostal rodni les, veje tekom let tudi pomladimo.

   Lep pozdrav!

   Reply
 5. IRENA MARETIČ

  Spoštovani, glede marelice sprašujem, ker je bilo rečeno ko sem kupila to drevo, da nič rezat, nič gnojit, pustit jo pri miru. Ampak mene ena veja moti, ker bo prevelika, delala senco v okno, pa si je ne upam odrezat. Za breskvo pa me zanima, je kar nekaj let stara, ni kaj dosti obrodila, imela je skodrane liste polne mravelj in debela stebla v jeseni bela, s čim se to lahko reši. Hvala za odgovor!

  Reply
  • Zeleni Svet Avtor

   Pozdravljeni,

   rez pri marelici je omejena na najnujnejše. Če je potrebno odrezati kakšno suho vejo, to storimo avgusta. Vreme mora biti suho in rane je potrebno takoj premazati z cepilno smolo. Za breskev velja pravilo, da se jo reže kot je prikazano v videu. Kodravost je bolezen, ki jo lahko rešimo s predpomladanskim škropljenjem https://zelenisvet.com/predpomladansko-skropljenje-sadnega-drevja/. Za prepoznavanje bolezni in škodljivcev nam pošljite fotografije.

   Reply
 6. Albin

  Spoštovani!
  Zanima me, ali vsi nasveti veljajo tudi za mlada drevesa viskokodebelnih dreves starih sort?

  Reply
 7. Slavko

  Pozdravljeni
  V zadnjih petnajstih letih mi nikakor ne uspe vzgojiti marelice. Do sedaj se mi jih je že sigurno posušilo okrog 10 dreves. Zdržijo okrog 3 leta. Nobene nisem obrezoval ali gnojil. Tudi škropil nisem, razen spomladi. Kaj sem počel narobe?

  Reply
 8. Nada

  Pozdravljeni,
  prosim za vaš nasvet ,ker sem naredila napako.Lansko leto sem kupilo stebelno jabolko, kateri sem letos odrezala glavno vejo( vrh).Ali je sploh možno ,da bom naslednje leto kako to rešila .Sprašujem,ker se mi je pri navadni jabolki odlomil vrh in so mi svetovali,da naj najvišjo stranko vejo usmerim navpično in sem to naredila in je sedaj v redu.Hvala za vaš odgovor in veliko uspeha vam želim Nada

  Reply
 9. Slavko

  Pozdravljeni
  Imam še eno vprašanje. Imam breskev (mislim da je beli redhaven(), staro blizu 20 let. Vsako leto obilno rodi. Zadnji dve leti pa v času zorenja močno gnili. Mislim, da gre za sadno gnilobo. O njej sem že prebral članke.
  Zanima me, kako se tega problema naj lotim s škropljenjem. Vsa ta leta sem škropil le proti kodravosti in občasno proti ušem.
  Hvala in lp

  Reply
  • janez drev

   zelo pohvalno ,da delite vaše znanje z nami. rad bi pa odgovor oziroma vaše mnenje o sledečem:i mam 12 visoko debelnih jablan -3,5-4m sorte, mošančka, bobovec, kanada,r. delišes, z. pramena,carjevič vsa pa vsako leto poženejo ogromno mladik -bohotivk tudi do 15 na eni ogrodni veji dolgi 1m.drevo ima 9-12 ogrodnih vej. s čim bi lahko bilo povezano takšno ,divjanje, hvala za vaš odgovor. janez.

   Reply
 10. janez

  Kakiji so nam pomrznili. Pustili smo jih, zdaj pa so pognale veje in jih je ogromno. Kdaj in kako jih porezati. lp

  Reply
 11. Tine

  Lepo prikazano,vendar me zanima ,ali je kakšna razlika če rez opravimo stare ali mlade lune-oziroma kdaj je priporočlivo.

  Reply
 12. Franc NOVAK

  Spoštovani!

  Zanima me,če bi kak strokovnjak,prišel na dom ,obrezat sadike ,namreč imam 5 -6 pevcarjev, za obrezad strokovno,da bodo lepo in pravilno obrezani.Se Priporočam,sem v centru Vranskega.

  Reply
 13. Leja Lustigar

  Pozdravljeni, hvala za vse nasvete in izvrsten prikaz obrezovanja! Kaj pa pomladitev starega sadovnjaka jablan in hrušk. Sama se ga ne bi lotila, da ne naredim škode in ker o tem nimam nikakršnih izkušenj.

  Reply
  • Zeleni Svet Avtor

   Pozdravljeni, pomlajevanje je strokoven poseg, svetujemo, da poiščete lokalne sadjarje – vrtnarje, ki bodo prevzeli oskrbo tudi v naslednjih letih po pomlajevanju.

   Reply
 14. Matej

  Pozdravljeni. Nekje sem prebral, da naj bi koščičarje rezali predvsem poleti in ne pozimi. Ali je to res? Sam vso sadno drevje (slive, marelice, višnje in jabolka) obrezujem pozimi in me zanima če je to narobe?

  Reply
  • Zeleni Svet Avtor

   Pozdravljeni g. Matej, v vrtovih režete koščičarje v začetku meseca marca, poletno rez opravite poleti po obiranju, pri marelici naj bo rez omejena na najnujnejše (rez suhih, polomljenih in poškodovanih vej).

   Reply
 15. Kristijan

  Letos je 4. leto od kar sem ljubiteljsko pričel s sadjarstvom in obrezovanjem sadnega drevja s pomočjo vaših navodil. Rečem lahko, da sem napredoval od tega, ko si nisem upal odrezati niti ene vejice do tega, da si skoraj upam nudit znanje kot storitve. Seveda pa sem z vašo pomočjo pričel tudi z vrtičkanjem od vzgoje lastnih sadik do obilnih pridelkov. Hvala vam in veliko uspeha še naprej.

  Reply
 16. Gregor

  Pozdravljeni,
  Imam dvoletne sadike vilijamovke. Na vrhu je več mladih poganjkov, spodaj po steblu so pa krajši.
  Ali na vrhu že sedaj pustim en poganjek, ostale odstranim, ali pustim to do spomladi, pa potem odstranim ostale!?
  Hvala, lp

  Reply

Dodaj odgovor

Vaš email naslov ne bo objavljen. Obvezna polja so označena z *