Netresk na vrtu in uporaba v primeru pikov, prask, ostalih težav ter kuhinji

Kje raste netresk na vrtu in v naravi?

Netresk lahko raste na različnih tipih tal. Ustreza mu tudi peščeno in suho rastišče. Najdemo ga na številnih vrtovih in v naravi. V naravi ga pogosto opazujemo na skalnih razpokah v visokogorju. Raste po skalovju, zidovju in tudi na strehah. Danes je pogost tudi na vrtovih in to predvsem kot okrasna trajnica.

Uporaba netreska na okrasnem vrtu

netresk rastlina

Netresk v okrasnem vrtu pogosto zasledimo. Foto: AdobeStock

Netreske danes največ uporablamo v okrasne namene. Rastlina ni zahtevna in jo največkrat sadimo na skalnjake, dekorativne zidove, obrobe in posode. Občudujemo ga zaradi različnih oblik in barv listov.

V primeru gojenja v posodah ga sadimo v plitke posode in zagotovimo dobro odtekanje vode. Na starejših vrtovih ga najdemo tudi kot nepogrešljivo zelišče na slovenskih domačijah.

netresk zasaditev

Primer zasaditeve v skali, ki krasi v skalnjakih in dekorativnih zidovih rob terase, ribnika in pohodne poti. Foto: AdobeStock

Razmnoževanje netreska na domačem vrtu

Netresk na domačem vrtu najlažje razmnožujemo z deljenjem. To naredimo tako, da razdelimo rastlino, ki raste okoli matične rastline. V primeru delitve rastline jih sadimo tako, da so posamezne rozete med sabo oddaljene približno 20 cm. Zelo redko ga sejemo, možno je tudi razmnoževanje iz posameznega listka, ki ima v zalistju rastni popek.

KLIKNITE TUKAJ in se naročite na brezplačne novice Zeleni svet.
Čaka vas tudi uporabno darilo.

Netresk pomaga pri pikih, opeklinah, ranah, bradavicah, kurjem očesu in ostalih težavah

Netresk v Sloveniji najpogosteje uporabljamo kot naravno zdravilo proti pikom žuželk, manjšim opeklinam in ranam. V ta namen iz listov netreska iztisnemo svež sok in namažemo površino kože. S sokom netreska večkrat nakapamo kurja očesa, bradavice in otrdline, ki se zmehčajo in izginejo. Sok nakapamo tudi na boleča protinska mesta kot sredstvo, ki hladi in vleče skupaj.

netresk listi

Listi netreska so zelo uporabni v ljudski medicini. Foto: AdobeStock

Uporaba netreska pri griži, vnetem ušesu in mozoljih

Čaj iz netreska zapira pri griži. Prevretek uporabljamo pri vnetju ušes in pri izcedku. V uho lahko iztisnemo tudi sok iz listov in pokrijemo z kosmičem vate ter počakamo, da se ušesno maslo sprosti. Tako odpravimo naglušnost, ki je posledica nakopičenega ušesnega masla. Iz listov netreska naredimo obloge pri srbeči mozoljasti koži.

Tinktura iz netreska proti piku komarjev, praskam, manjšim ranam in želodčnim težavam

Za mazanje manjših ran, prask, pikov komarjev ter ostalih žuželk si pripravimo tinkturo iz netreska. To naredimo tako, da 100 g svežih listov netreska narežemo in namočimo v 1 litru 70 % alkohola. Kozarec za vlaganje ali steklenico s širokim vratom dobro zapremo in postavimo v senco. Vsebino večkrat pretresemo in po treh tednih precedimo ter napolnimo manjše steklenice.

V primeru primeru lajšanja težav pri rani na želodcu in operacijah na želodcu, se priporoča, da tinkturo redčite z vodo in jo zaužijete. V kozarcu vode zmešamo 20 kapljic tinkture iz netreska in pijemo trikrat na dan.

Sestavine in pripomočki za tinkturo iz netreska:

  • 100 g svežih listov netreska
  • 1 liter 70 % alkohola
  • kozarec za vlaganje ali steklenica s širokim vratom
  • manjše steklenice, zamašek
  • lesena deska za rezanje, nož

Ostale zdravilne lastnosti netreska

Netresk se v današnjih časih uporablja v homeopatiji. Novejše  raziskave so pokazale, da netresk krepi imunski sistem in ga lahko uporabimo tudi v primeru krepitve telesa pred nekaterimi oblikami raka. Nekateri zdravilci netresk po uporabnosti primerjajo z alojo (Aloe barbadensis), vendar je netresk nakoliko manj učinkovit.

V nekaterih krajih z netreskom blažijo rane in poškodbe pri živini. V ta namen pripravijo mazila z netreskom, košutnikom in brinjem.

KLIKNITE TUKAJ in se naročite na brezplačne novice Zeleni svet.
Čaka vas tudi uporabno darilo.

Uporaba netreska v kuhinji je manj znana

Ste vedeli, da liste netreska lahko uporabimo kot dodatek solatam in zelenjavnim prikuham? Mlade liste na Nizozemskem uporabljajo kot zelenjavo. Kuhan netresk pripravimo v solati ali kot zelenjavno prikuho. V Sloveniji ga na ta način uporabljamo le redko. Če se na vrtu netresk preveč razraste ga lahko uporabite tudi v kuhinji.

Ljudska imena za netresk in zgodovina

V Sloveniji netresk imenujemo tudi ušesnik, glušec, postrešnjak, strešnik, možek, perinovo cvetje in homulica. Zasledimo tudi številne izpeljanke iz besed uhelj in netresk. Pri naših severnih sosedih netresk imenujejo “strešna koreninica” ali Dach-Hauswurz. Na Hrvaškem in pri ostalih južnih sosedih zasledimo ime čuvarkuća.

netresk

Netresk so včasih sadili na strehe hiš, ker so verovali, da varuje hišo pred strelo in nevihto. Foto: AdobeStock

 

Na starih kmečkih hišah so ga v preteklosti pogosto sadili na strehe, ker so verovali, da varuje hišo pred strelo in nevihto. Netresk je v severnih področjih zapovedal saditi Karel Veliki. Tako je to vsestransko in uporabno rastlino razširil tudi v severna področja Evrope.

© Zeleni svet

Všečkajte in delite s prijatelji ;)
Prijava na novice


komentar na “Netresk na vrtu in uporaba v primeru pikov, prask, ostalih težav ter kuhinji

  1. Robert

    Na strehah je bil zato da se niso pregrevale! Je pa res vseuporaben, pri meni ga ne manjka, zelo nezahtevna rastlina!

    Reply

Dodaj odgovor

Vaš email naslov ne bo objavljen. Obvezna polja so označena z *