Gojenje limone in citrusov v posodah

KLIKNITE ZA VIDEO NASVET O SAJENJU CITRUSOV V LONCE:

KLIKNITE TUKAJ za nakup sadik limonovcev, pomarančevcev in mandarinovcev.

Osvetlitev

Citrusi so rastline sonca, kar pomeni, da za nemoten razvoj cvetnih brstov in kasneje plodov potrebujejo najmanj 5 – 6 ur sončne osvetlitve dnevno. Posodovke in lončnice v času vegetacije prenesemo v zunanji prostor vrta, balkona ali terase v mesecu aprilu, oz., ko so povprečne temperature okrog 10°c in več. Izberemo južno ali jugozahodno lego.

limona

Za citruse izberemo južno ali jugozahodno lego..

Problem pretemnih prostorov rešujemo z dodatnim osvetljevanjem. V ta namen uporabimo žarnice za podaljšanje dneva. Posledično, zaradi premalo svetlobe rastlina odvrže liste in plodove.

Takšna rastlina se sicer spomladi obraste, vendar slabi v razvoju in lahko denimo pri mandarinovcih povzroči izmenično rodnost.

V stanovanjih ali poslovnih prostorih lončnice, kot je kumkvat ali kalamondin postavimo tik pred okno, da posebno v zimskem času, ko je krajši dan rastlina dobi zadostno mero osvetlitve.

Temperatura

Citrusi imajo zelo specifične potrebe po temperaturi v času mirovanja. V slovenskem primorju uspevajo na prostem v najbolj zavetnih legah, kjer so zavarovani pred burjo. Najpogosteje srečamo mandarinovec in kumkvat, ki sta med citrusi tudi med najodpornejšimi na nizke temperature.

V kontinentalnem podnebju Slovenije vse citruse gojimo kot posodovke, saj so zimske temperature prenizke za gojenje na prostem.

Odpadanje listov na limonah, mandarinah in ostalih citrusih je večje, če jih prepozno premaknemo v zaščiten prostor.

Citrusi nam bodo hvaležni, če jih vzimujemo v neogrevanem prostoru pri temperaturi 10 -15 °c. Ko jih jeseni prenesemo na zimovanje je pomembno, da ne prihaja do prevelikih temperaturnih razlik med zunanjim in notranjim prostorom. Prevelike temperaturne razlike lahko podobno kot pri osvetlitvenih razlikah povzročijo odpadanje listov, kar dodatno oslabi nadaljni razvoj rastline, ki se sicer spomladi ponovno olista.

Zalivanje in zračna vlaga

Pravilno zalivamo citruse v posodah tako, da omogočimo med dvemi zalivanji, da se substrat (zemlja) nekoliko osuši. To določimo s prstnim poskusom zgornje 3 cm plasti zemlje, pri manjših lončnicah pa rastlino lahko rahlo privzdignemo, da se prepričamo glede vlažnosti substrata.

Večje posodovke zalivamo redkeje kot manjše lončnice. Nikoli jih ne puščajmo konstantno vlažne, saj se kaj hitro posebej v zimskem mirovanju pojavi koreninska gniloba ali gniloba koreninskega vratu.

Nekateri substrati imajo boljšo, drugi slabšo sposobnost zadrževanja vlage, kar je tudi lastnost kako pogosto jih moramo zalivati. Tudi zunanja temperatura in temperatura zimišča ali notranjega prostora vpliva na količino vode in na pogostost zalivanja.

Vse citruse zalivamo z mehko vodo – deževnico ali postano vodo. Uporabne so tudi tekoče izvirske vode, ki izvirajo v kislih gozdovih. Vodovodna voda je manj primerna zaradi prevelike vsebnosti kalcija in ostalih soli, ki v substratu povzročijo slabo dostopnost železa, kar lahko privede do kloroze.

Vodovodno vodo lahko okisamo z dodano šoto, ki nase absorbira kalcij in tako posledično vodo zakisamo. Za vse rastline, katerim vsebnost kalcija v vodovodni vodi škodi, lahko v vodo dodamo tudi nekaj storžkov črne jelše. Za okisanje vode zadostujejo že 2-3 storžki črne jelše na 5 l vodovodne vode. Po 24 urah je voda primerna za zalivanje kisloljubih in na kalcij občutljivih rastlin.

limona

Limona sorta Mayer ©AdobeStock

Prezalitje in slaba odcednost substrata ali pomankljiva drenaža lahko povzročijo rumenenje in odpadanje listov. Po zalivanju voda ne sme ostati v podstavku.

Vsi citrusi nam bodo hvaležni, če jih bomo v suhih prostorih pršili. Tudi tu je smiselno uporabljati mehko vodo, da trda vodovodna voda ne pušča sledi vodnega kamna.

Citrusi potrebujejo ozračje z relativno zračno vlago med 50 in 60%. Stalna vlaga na listih tudi preprečuje pojav škodljivcev, kot so pršice. Pršice napadejo liste v suhem in vročem ozračju.

KLIKNITE NA VIDEO ZA OGLED:

KLIKNITE TUKAJ za nakup sadik limonovcev, pomarančevcev in mandarinovcev.

Substrat za citruse

Zemlja za citruse mora biti odcedna. Najboljša je peščeno-ilovnata zemlja. Pomembno je, da ima zemlja tudi ustreznen pH. Ta naj bo v slabo kislem območju. V preveč bazičnih tleh se pri citrusih rada pojavi kloroza ali listna bledica. Za ljubiteljsko gojenje je priporočljivo kupiti kar zemljo za citruse, ki ima ustrezne fizikalno-kemične lastnosti.

Zelo pomebna lastnost zemlje je odcednost. Ko sadimo posodovke je pomebno zagotoviti dobro drenažo na dnu lončka. Za to uporabimo glinopor ali kamenje, ki ni apnenec.

Pomembna je izbira lonca. Za sajenje citrusov izbiramo izključno glinaste lonce, zaradi zračnosti in boljšega vpijanja vlage. Plastični lonci so za citruse neprimerni, ker plastika ne vpija vlage in lahko hitreje privede do gnitja korenin. Lonce na vrtu lahko vkopljemo v zemljo, da jih zaščitimo pred pregrevanjem.

Gnojenje citrusov

Za gnojenje citrusov uporabljamo posebno gnojilo za citruse, ki ima rastlinska hranila v ustreznem razmerju. Gnojimo redno od marca do septembra. Gnojilne odmerke prilagajamo pogostnosti gnojenja. Lahko uporabimo tekoča gnojila ali gnojila v prahu.

Primerna so tudi organska gnojila. Za nemoten razvoj posebno v lončni kulturi, kjer imajo rastline omejen življenski prostor je gnojenje citrusov zelo pomembno za nemoten razvoj. Tudi v zimskem času, ko rastline počivajo lahko dodamo enkrat mesečno tretjino predpisanega odmerka, kjer je priporočljivo uporabiti gnojila z več fosforja in kalija.

Bolezni in škodljivci

Tudi citrusi niso popolnoma brez tovrstnih težav. Med škodljivci jih pogosto napade kapar in volnata uš. Škodo na rastlini povzročata z sesanjem rastlinskih sokov. Kaparji izločajo medeno roso, na kateri se na listih pojavi gliva, ki povzroča sajavost na listih. Močan napad kaparjev lahko rastlino dodobra izčrpa ali celo uniči. Kaparje in volnate uši zatiramo z ustreznimi sistemičnimi insekticidi ali oljnimi pripravki.

Kapar na steblu limone.

Kapar na listu limone.

Kapar na listu.

Zelo pogoste so tudi pršice, ki se rade naselijo pri suhem in vročem ozračju. Listne uši so redke, se pa pojavijo na mladih listih. Kot fiziološka motnja se pojavi listna bledica – kloroza, kar je vzrok nedostopnosti železa iz substrata zaradi prevelike vsebnosti kalcija (zalivanje z vodovodno vodo in neustrezen substrat).

Obrezovanje citrusov

Citruse v loncih v mladosti piniciramo – krajšamo enoletne poganjke, da se bolj grmasto obraščajo. Citrusi rodijo na koncu poganjkov, tako, da poganjkov v bodoče ne prikrajšujemo. Odstranimo vodne poganjke ali bohotivke, ker ti niso rodni, ali pajih samo skrajšamo na tri brste, da se slabo obrasel grm bolje obraste. Tako dosežemo večjo rodnost in lepše oblikovane grme.

Pri starejših rastlinah krošnjo redčimo, da dosežemo boljšo osvetlitev notranjosti krošnje in s tem več rodnih brstov. Oblikujemo jih v najrazličnejše oblike kot je špalirna vzgoja in vzgoja na steblu.

KLIKNITE TUKAJ za nakup sadik limonovcev, pomarančevcev in mandarinovcev.

Povezane vsebine:

© Zeleni svet

Všečkajte in delite s prijatelji ;)
Prijava na novice


86 komentarjev na “Gojenje limone in citrusov v posodah

 1. Milijana Prokić Fijavž

  Spoštovani,
  imam limono staro dve leti. Po leti je na balkonu ( precej je visoka) v polsenci. V jesen ko sem jo prenesla v sobo , ker je največ svetlobe in je temperatura zraka 10-15 stopinj, sem opazila da so listi temni in precej smolnati. precej jih je opadlo. Ali lahko rešim limono, ker si sem jo zelo želela in uživam ob njej.Hvala za odgovor in lep pozdrav, Milijana, Stranice ( občina Zreče )

  Reply
  • Anton Zorko

   Kdaj režemo enoletne poganjke na citrusih?. Sproti, jeseni pred premestitvijo v notranji prostor ali spomladi pred premestitvijo na zunanji prostor?

   Reply
   • ERIKA

    Pozdravljeni!

    Sem iz Portoroža. Doma imamo limono, posajeno zunaj v zemlji. Je že 6 m visoka. Potrebna je obrezovanja, pa ne vemo kako to gre. Gor v zrak ima enih 8 pogankov dolgih cca 1,80m. Te vem da bi bilo vsekakor potrebno obrezati. In seveda tudi spodaj bi jo bilo potrebno razrečiti. Najbolj me zanimajo ti visoki poganjki, na koliko členov bi jih morali odrezati. Te dolge veje imajo sigurno 10 členov.
    Sinu stalno govorim, da je potrebno poklicati majstra da to obreže. Pa je kar nekako gluh. In tako stvari stojijo. Računam, da bi saj tevisoke poganjke sama obrezala in v sredini še malo razrečila. Letos smo imeli 18 limon, a limona je tako velika. Škoda da ona tako stoji in ne rodi. Nismo jo obrezovali. Mogoče nekaj od začetka, še leta nazaj. A zadnja leta pa nič.

    Prosim vas za kakšen mali nasvet. Saj v vezi onih dolgih poganjkov. Oni niso nič obrodili.
    Hvala lepa.

    Lep pozdrav
    Erika Kljajič

    Reply
    • Zeleni Svet Avtor

     Pozdravljeni ga. Erika, pregoste poganjke lahko razredčite. Predlagamo, da za začetek pokličete sadjarja, ki vam bo limonovec pravilno obrezal.

     Reply
  • Pia jakobič

   Imela bi vprašanje: že 5 let gojim limono v loncu v substratu za citruse. Lepo mi uspeva in rodi, vendar je po 5 letih letih zemlja kljub gnojenju izrabljena in bi rada vedela, kako ravnati ob presajanju. Imam že precej velik lonec (premer 53 cm), debelina debla limone 4 cm. Ker večjega lonca ne morem več prenašati v zimovanje, bi želela vedeti, ali lahko in kako obrežem korenine pri presajanju (obnavljanju zemlje). lp Pia Jakobič

   Reply
   • Zeleni Svet Avtor

    Pozdravljeni, v tem primeru menjajte le zgornji del zemlje in dodajte dobro kompostno zemljo. Ne pozabite redno gnojiti z gnojilom za citruse in zalivajte s postano vodo. Citrusi lahko ob dobri oskrbi živijo v loncih vrsto let. Posebej primerne so nižje sorte, kot je limonovec Mayer in podobni.

    Reply
  • Mojca

   Pozdravljeni,
   zanima me, ali so citrusi samoprašni ali potrebujejo pomoč za oprašitev in tvorbo plodov. Imam lepe rastline s plodovi in popki, ki se bodo vsak čas odprli v zavarovanem prostoru, kjer ni žuželk. Naj jim pomagam s čopičem?
   Hvala

   Reply
   • Zeleni Svet Avtor

    Pozdravljeni, citrusi so večinoma samooplodni. Trenutno jih v zavarovanem prostoru oprašite s čopičem. Kasneje bodo to delo opravile čebele.

    Reply
 2. Bojan

  Pozdravljeni.
  Imam mandarinovec star dve leti. Sedaj, ko rastlina miruje, je v spodnjem delu rastline zraslo trnje. Zanima me, ali je to normalno. Nikjer nisem zasledil, da ima mandarinovec tudi trnje. Hvala za odgovor. Bojan ( Škofije)

  Reply
 3. Marina

  Pozdravljeni,
  danes sem kupila pomarančo( Spar trgovina), na listku piše hišni citrus. Zdaj me zanima, je lahko tudi zunaj.

  Reply
  • Zeleni Svet Avtor

   Pozdravljeni, na prosto jo prenesete šele aprila ali maja, ko mine nevarnost pozeb. V kolikor se napovedujejo temperature pod lediščem jo spravite v notranje prostore.

   Reply
 4. Andreja

  Pozdravljeni. 1,5 let imamo limonovec in eno leto tudi mandarinovec sorte satsum. Pozimi sta notri, v tem času sta čez dan že zunaj, ponoči še notri. Pri limonovcu smo kmalu po nakupu opazili, da ima pogriženih nekaj listov, vedno več (pogrižena je pribl. 1/4 lista), vendar nismo nikoli opazili nobenega škodljivca. Edino, kar je videti, so “pajkove” nitke pod listi. Zdaj pa opažamo pogrižene liste tudi pri mandarinovcu in odkrili smo plosnatega kaparja. Pozimi sta bili rastlini blizu skupj. Rastlini trenutno cvetita, tako da bi prosili za nasvet, kako se v tem obdobju znebiti škodljivcev, ne da bi uničili cvetove in plodove. In če ne bo šlo drugače, katere pesticide priporočate? Najlepša hvala za odgovor.

  Reply
  • Zeleni Svet Avtor

   Pozdravljeni, v tem primeru prosimo za fotografijo. Kaparje lahko fizično odstranite z raztopino ( v enem litru vode raztopite 1dl alkohola in nekaj žličk tekoče milnice). Liste in stebla dobro obrišite. Rastlino pa imejte nekaj dni zasenčeno ne na direktnem soncu. Listi so najverjetneje objedeni zaradi kakšnih gosenic.

   Reply
 5. Tjasa

  Pozdravljeni!
  Imam limono in listi so postali zelo temno zelene barve. Kaj bi bilo to krivo? Eni pravijo da primankuje železo bi bilo ti možno?

  Reply
  • Zeleni Svet Avtor

   Pozdravljeni, če primanjkuje železa so listi bledikavo rumenkasti v medžilnem prostoru. Če so listi močno temno zelene barve je lahko preveč dušika, vsekakor pa to ni znak pomanjkanja.

   Reply
 6. Dragica

  Prosim za nasvet. Imam limono, ki sem jo vzgojila iz semena pred 4.leti Cepila sem jo, a ni prišlo nic. Zanimame me, če bo ta limona sploh kdaj cvetela? Hvala

  Reply
 7. Peter

  Prosim za nasvet. Imam limono eno leto in vas prosim, če mi lahko razložite kaj so bohotivke ki jih moraš nujno odstraniti.
  Namreč sem si sposodil knjigo drevesa, grmovnice in cvetlice pa nisem našel odgovora. Prosim vas za kakšno sliko če je možno.

  Reply
  • Zeleni Svet Avtor

   Pozdravljeni, to so navpično rastoči poganjki, navadno niso rodni. Za rez bi bilo potrebno to praktično prikazati. Zaenkrat poiščite kak video na Youtube.

   Reply
 8. helena kralj

  Spoštovani ,

  imam pomarančo ,kupljena sadika je iz Italije (Sicilija ) ,sadika je že drugo leto obrodila plodove.Sadeži so manjši in nikakor ne postanejo rumeni ,skrbi me,kaj delam narobe , ker plod ni sočen ,ko ga olupim je krhelj skoraj brez soka .Od marca do septembra redno gnojim ,zalivam ,ko je zemlja suha ,sem na goriškem in mandarini mi dobro obrodijo ,limone in kunkvat prav tako ,pomarančevec pa je zame nov izziv in potrebujem nasvet .Mogoče imam smolo s sadiko .Prosim za nasvet in hvala vnaprej .

  Reply
  • Zeleni Svet Avtor

   Pozdravljeni, za točen nasvet v vašem okolišu kontaktirajte bližnjega sadjarja, ki se ukvarja s citrusi. Tako boste dobili info s prve roke. Lahko kontaktirate drevesnico Jerman za nasvet.

   Reply
 9. DRAGICA

  Pozdravljeni

  Rabim pomoč. Na spomlad sem si kupila limono v lončku. Že ob nakupu je imela plodove, kateri so sčasoma odpadli. Sedaj sem jo preselila v hišo. Ima lep svetel prostor, vendar me moti, da je začela cveteti. Ima kar precej cvetov, Pa me zanima, ali je to pravilno, da sedaj cveti, ali pa je mogoče v prostoru preveč toplo.
  Hvala za odgovor.

  Reply
  • Zeleni Svet Avtor

   Pozdravljeni, v prostoru imate verjetno pretoplo, sicer pa limona lahko cveti tudi večkrat na leto. V zimskem času je najbolje, da miruje.

   Reply
 10. Nataša

  Pozdravljeni,
  mene pa zanima, lje si lahko pobliže ogledam, kako limono obrezati, da ne bi šla preveč v višino ampak bolj v grmičasto obliko? Je ze težka za prenašanje. Drugače je lepa in zdrava. Obrodi nam veliko lepih in sočnih limonc. Hvala za odgovor oz.pomoč.
  Nataša

  Reply
  • Zeleni Svet Avtor

   Pozdravljeni, odpadajo, ker niso oprašeni, lahko je tudi drug razlog. Limonovec sodi na sončno lego, redno je treba skrbeti za dognojevanje tekom leta, rabi dovolj vode.

   Reply
 11. Anja

  Zakaj odpadajo plodovi? Imam grenivko. Jeseni so ji odpadli cca 5cm debeli še zeleni plodovi. Letos pomladi je zacvetela. Imela je polno plodov, ki pa so čisto vsi odpadli. Zacvetela je še enkrat in pravtako ima polno plodov.
  Kaj delam narobe, da padajo preč?

  Smo jo pa pomladi tudi presadili in prenesli na balkon.

  Lp Anja

  Reply
  • Zeleni Svet Avtor

   Pozdravljeni, citrusi se radi otresajo prvo leto po presajanju, celo prenehajo z rastjo. Nabolje je, da se lepo vraste in bo drugo sezono manj težav. težko bolj natančno opišem, ker ne poznam vašega načina gojenja, lege in druge oskrbe. Načeloma citrusi niso zahtevni v loncih. Najbolje delajo limonovci in mandarinovci.

   Lep pozdrav, Primož

   Reply
 12. Katarina

  Pozdravljeni,
  Pred kratkim sem dobila limono v loncu. Drevo je visoko približno 50 cm in je v glinenem loncu premera približno 30 cm. Trenutno je na južnem balkonu in dobi vsak dan veliko svetlobe. Ima pa tudi že dva ploda od prej.
  Zraven rastline sem dobila priporočeno tekoče železo in nasvet, da naj ga dodam vodi. Zanima me kako pogosto naj bi zalivala s takšno vodo in ali potrebujem še kakšne druge dodatke za rastlino? Začeli so ji namreč rumeneti nekateri listi.
  Hvala in lep pozdrav

  Reply
  • Zeleni Svet Avtor

   Pozdravljeni, gnojila dodajate v skladu z navodili. Največkrat so navodila na zadnji strani embalaže, oz. kontaktirajte proizvajalca.

   Reply
  • tit

   Pozdravljena, rumenenje listov lahko kaže na mnoge nevšečnosti, med drugim gre lahko za poškodbe korenin, neprimeren režim zalivanja, napad škodljivcev ipd. Rastlini, ki kaže znake rumenenja in v napredovani fazi morebitnega odpadanja listov je vsekakor potrebno nameniti pozornost in pravočasno ukrepati.

   Reply
 13. kefa

  Pozdravljeni
  Zanima me, če lahko limono presadim v tem času (sredina oktobra), preden jo prestavim v zaprt prostor na prezimovanje? Ali lahko uporabim zemljo HUMINSUBSTRAT N8 in ali ji moram še kaj primešati? Na kaj moram biti pozoren pri presajanju?
  Hvala za odgovor.

  Reply
  • tit

   Načeloma lahko kadarkoli, sploh v času mirovanja, predlagam pa, da še nekaj mesecev počakate in presadite nekje v februarju mesecu. Pri presajanju je pomembno, da rastlino presadite hitro, ne razdirajte po nepotrebnem koreninske grude, če to ni nujno potrebno in poskrbite za primeren substrat, komercialni substrati za citruse v tem pigledu niso najprimernejši. Srečno vam in vašim drevesom!

   Reply
 14. Izidor

  Pozdravljeni,
  Že vrsto let imam grm grenivke. Vsako leto mi pozimi odvrže vse list. Nekatere veje se tudi posušijo. Sicer se spomladi obraste. Predvidevam, da zaradi tega tudi redko cveti ne daje plodov.
  Ali obstaja kakšna rešitev za omenjeno težavo?

  Reply
  • tit

   Edini recept je, da rastlini ponudite primerne pogoje za prezimovanje in primerno skrb, da bo rastlina na prezimovanje prešla primerno mirujoča. Odpadanje listov kot ga opisujete je praviloma posledica neusklajenih procesov v koreninah in listih. Običajno tako stanje, če traja zaporedoma preko več rastnih sezon na koncu privede do propada rastline, ker gre za velik stres.

   Reply
 15. Ervina

  Pozdravljeni,
  Moj limonovec je star že 5 let, zadnja 3 leta zelo trpi oz. zgleda da trpi. Pred 3 leti smo se preselili in ga postavili na sončno mesto. Cel dan je na soncu, res, da so dnevi, ko tudi piha močno, burja- (primorskem).
  LIsti so pogriženi skoraj vsi, kljub pogriženosti so tudi zviti v rolo, ko ga odviješ je notri polno škarjic, tudi poln je mravljev. Zalivam ga po navodilu, uporabljam gnojilo organsko po navodilu, plodove da, toda v večini primerov jih odvrže. Po deblu je trnje, priznam obrezala ga pa nisem še nikoli. Hvala za vaš odgovor

  Reply
 16. Ančka Jerman

  Spoštovani! Prosim vas za nesvet, kako rešiti na mandarinah liste kateri so napadeni oz so posuti z nekim črno oblogo kot neke saje. Pa tudi listi se zvijajo in so pogriženi. Mandarine so posajene na prostem na koprskem. Poleti je odpadlo veliko plodov, nekateri pa so dozoreli in so veliki kot jabolka. Hvala vam za odgovor in vas prav lepo pozdravljam. Z odličnim spoštovanjem Ančka Jerman, Koper.

  Reply
  • Zeleni Svet Avtor

   Pozdravljeni ga Ančka, na listih so najverjetneje glive sajavosti, verjetno posledica napada kaparjev ali listnih uši. Preverite ali so na spodnji strani listov kaparji. Poskušajte izmiti z vodo, lahko pa tudi pošljete fotko, da vidimo kaj točno je na listih. Listi so lahko pogriženi od gosenic ali drugih grizočih insektov, odpadanje plodov je normalno, če je le-teh preveč ali odpadajo zaradi sušnih razmer.

   Reply
 17. Urska

  Pozdravljeni,
  moj limonovec bo star maja eno leto, imam ga v stanovanju, na okenski polici… danes sem opazila v loncu drobne male zivali, prosim za pomoc.

  Reply
 18. Janez

  Pozdravljeni. Sem kupil mandarino in limono in sta posajeni v zemljo. Sedaj me zanima kdaj presaditi in ali moramo to staro zemljo pustiti ali jo odstranimo iz korenin?
  Drugo pa ko ga aprila iznesemo mora biti 10 stopinj dnevne ali nočne temperature.
  Hvala za odgovor,

  Reply
  • Zeleni Svet Avtor

   Pozdravljeni g. Janez, limonovce, mandarinovce in ostale citruse presajajte z grudo, prenesite jih ven, ko bo temperatura nad 10 stopinj dnevne in nočne temperature, naše rastline so že zunaj in lepo cvetijo.

   Reply
 19. Janez

  Kupil sem pomarančo in mandarino ki ima v loncu zemljo. Sedaj me zanima kdaj presaditi in če moram odstranit zemljo iz korenin ali pustim zemljo gor.

  Reply
 20. kič

  Zdravo

  Imam limono ki je stara že 20 let in so začeli listi dobivati rumene pike, gor je polo nekih črnih pikic, po listih in steblu je pa začela zelo cvest ampak po listih sodeč ji nekaj manjka pa ne vem s čim jo začnem zdraviti.

  hvala

  Reply
  • Zeleni Svet Avtor

   Predlagamo, da vprašanje naslovite na kmetijsko apoteko, oddelek za varstvo rastlin (kmetijska zadruga, večji vrtni centri). Tako boste nasvet in škropiva dobili na enem mestu.

   Reply
 21. Majda

  Pozdravljeni,
  Imam težavo z limonovcem v posodi. Rastlina je stara ca. 15 let in je že nekajkrat rodila. Dozorjeni plodovi so krasni, sočni. Ker dve leti ni bilo plodov, sem jo lani spomladi presadila v večji (plastični) lonec in pri zalivanju uporabila gnojilo za citruse. Limona je naredila ogromno plodov. Ko so začenjali že malce rumeneti, sem jo zaradi prezimovanja prestavila v neogrevano in svetlo sobo. Plodovi so se skečili na velikost ca. 4 cm in kakšna tretjina jih je čez zimo odpadla. Spomladi sem jo prestavila ven, plodovi so začeli rasti, medtem je rastlina ponovno zacvetela in naredila precej novih plodov, ki so z rastjo hitro dohiteli lanske. Ob neurju je nisem uspela zaščititi in jo je precej oklestilo, tako plodov kot listov. Ko si je opomogla, je na njej ostalo 12 limon. Preden bi naj začele rumeneti, so se spet začwle manjšati in skoraj zagotovo bodo ostale majhne in zelene čez zimo. Kmalu jih bo namreč spet treba prestaviti v noter. Smo v SV Sloveniji … Na pogled je rastlina močna in zdrava, le plodov – gre za res sočno in dobro sorto – ne dočakamo …? Kaj naj storim?
  Majda

  Reply
  • Zeleni Svet Avtor

   Pozdravljeni ga. Majda, razlike v temperaturi in osvetlitvi, ki nastanejo ko premaknete limonovec v notranji prostor lahko povzročijo ustavitev zorenja. V kolikor snastanejo tekom leta še druge težave z vremenom, kot jih opisujete zorenje in razvoj plodov še bolj ustavi. Načeloma limonovci gojeni kot posodovke, ki se jih prestavlja v zimišča dlje časa porabijo za razvoj plodov in zorenje. Najbolje se je čimbolj približati idealnim pogojem. Lahko uporabite žarnice za gojenje rastlin, ki jih namestite nad rastline in tako vsaj glede osvetlitve izboljšate pogoje. Na celini vsekakor lahko pričakujete večje odklone zaradi vremenskih pogojev, ki so precej drugačni, kot tam, kjer limonovci uspevajo na prostem.

   Reply
 22. Miro

  Limonini sadeži rumenimi in odpadajo
  Lansko jesen sem dobil limono in mandarino. Takoj sem jih presadil v lonec in v ta namen kupljeno zemljo. Prezimili sta v svetli garaži, temperatura cca 10⁰C. Cveteli sta že v garaži. Limona je naredila nekaj sadežev, ki pa sedaj še majhni rumenijo in odpadajo. Pri mandarini ni iz nobenega cveta nastal sadež. Na mandarininem steblu je nekaj majhnih belih bunkice, podobno kot kakšen zapredek. Limona je pognala nove liste, pri mandarini se pa ne dogaja nič. Sta na betonski terasi obrnjeni na južno stran, jima je mogoče prevroče? Imam tudi fotografije, a ne vem kako naj jih priložim.
  Hvala in lep pozdrav! Miro

  Reply
 23. Sonja

  Pozdravljeni, na limoni ki jo imam v loncu stara je dve leti je letos zrastel stranski poganjek z listi ob listih pa so sedaj zrasli trni. Kaj naj naredim ? Ali trne odstranim ali pustim?

  Reply
 24. Meta

  Spostovani.Imam 4 limone in trudim se z njimi, kolikor se znam.
  Na eni od limon sem opazila majhne pajcevine na konceh mladih vejic.Na listih so zgoraj in spodaj so na oko crne pikice, a pod lupo rdečkaste pikice ( živalce?).Ko list stisnem imam rjave prste. Na ostalih limonah se nisem opazila sprememb…
  Prav tako ne vem, zakaj limone ne cvetijo ….
  Zelo bi vam bila hvaležna za nasvete in za recept za domače “zdravilo” in tudi za priporocilo katero ze narejeno sredstvo bi pomagalo mojim limonam…Sicer imam limone v sobi na JV strani, temp.pa 12 stopinj.Zalivam jih na 14 dni….
  Hvala in lep pozdrav.Meta

  Reply
  • Zeleni Svet Avtor

   Pozdravljeni ga. Meta, vaše limonovce so najverjetneje po vašem opisu napadle pršice. Najbolje, da se oglasite v vrtnem centru, kjer prodajajo pripravke za varstvo rastlin in vam bodo svetovali.

   Reply
 25. Limonca

  Pozdravljeni,
  imam limono, ki sem jo vzgojila iz semena. Če želim, da rodi jo je potrebno cepiti? Kakšni nasveti za cepljenje? Hvala za odgovor že vnaprej.

  Reply
 26. simon

  pozdrav,
  imam limono, ki je decembra odvrgla vse liste po presaditvi. zalivali smo ko je bila zemlja rahlo suha (ca 1x /teden), bil je na svetlem in v spalnici pri celo zimo odprtem oknu, temp ca 10-15 Stopinj. Zdaj pa noce listov pognati oz. le na nekaterih delih. Še vec zacel je spuscati neko prozorno smolo in na dolocenih mestih so se zacele nabirati ko neki bombazni klopcici (bombazna moka). Obstaja kaksen naravni preparat, s katerim lahko te skodljice unicim?

  Reply
 27. Nadja

  Pozdravljeni!
  Imamo dve limoni, na katerih je volnena uš in to že par let.Tedensko jo pregledujemo in odstranujemo, a da bi popolnoma ostranili, nam ne uspe. Čez zimo smo ju pustili zunaj, da pač pomrzneta, a sta prav lepo pognale novo krošnjo. Stare so že več kot pol stoletja. Nekaj let nazaj presajene v večjo posodo. In sedaj, ko so kar veliko pognale, je še težje iskat to volnato uš. Kako se dokončno rešit? Ker izčrpavajo in čez poletje postanejo prav uboge.
  Hvala vam za odgovor.
  Lep pozdrav, Nadja

  Reply
  • Zeleni Svet Avtor

   Pozdravljeni, na večjem drevesu je volnate uši težje iskati. Posvetujte se v kateri od kmetijskih lekarn (zadruge, večji centri), kjer vam bodo usrezno svetovali in ponudili pripravke za škropljenje.

   Reply
 28. Tatiana

  Pozdravljeni! Limono imam letos prvič. Nisem je še presajala, ker je ob nakupu že imela manjše plodove. 2x je krasno cvetela, obdržalo se je par manjših plodov in še ti so v zadnjem tednu počrneli. Rastlina je na balkonu, zahodna lega. Zalijem jo, ko zemlja izgleda suha. Dopoldne in zvečer jo tudi poškropim. Vse s postano vodo. Kako naj ravnam, da bo obrodila in obdržala plodove? Hvala in lep pozdrav

  Reply
 29. Irena

  Pozdravljeni.Imam pet let star limonovec.Letos se jo presadila .Ima 20 lepih plodov,kateri so pričeli že malo rumeneti.Žal so pa začeli pokati.Kako lahko to rešim.Hvala za odgovor
  Prebrala sem vsa vprašanja in odgovore,tako,da marsikaj lahko uporabim.Lep dan

  Reply
  • Zeleni Svet Avtor

   Pozdravljeni ga. Irena, razlog za pokanje je lahko preveč zalivanja. Zdaj se ne da kaj veliko rešiti, če so že počeni. Upajmo, da ne začnejo gniti.

   Reply
 30. Helena

  Pozdravljeni,
  Imam priblizno 2-3 leta stare limone, ki sem jih letos spomladi prvič presajala v mesanico zemlje, ki sem jo zmesala sama. Zdaj imam 5 limon, v enem tegelcu 3, v drugem 2 (imam velika tegelca). Limone zelo rastejo, so zdrave in lepe, cvetijo še ne. Gojim jih v sobi, ampak sem danes opazila, da se je v enem tegelcu pojavila nizka okrogla bela gljiva, ki se je razširila skoraj po celi zemlji in je šla proti deblu limon. Zanima me ali moram zdaj celotno rastlino presaditi in oprati korenine ali ta gljiva ni tako škodljiva?
  Že vnaprej se zahvaljujem za odgovor in pomoč. Helena.

  Reply
 31. Tine

  Živijo.

  Imam mandarino (Zorica rana) v loncu leto in pol. Po prezimitvi v zaprtem prostoru (Kras), sem sedaj opazil, da jo napadajo kaparji (rumene pike, kroglice pod na sredene listov in steblih). Zdaj ima mandarina samo dva cvetova, ima pa več novih poganjkov.

  Ali je sedaj še smiselno škropljenje proti kaparju, ko že cveti? Ali počakam naslednje leto?

  Hvala.

  Reply
  • Zeleni Svet Avtor

   Pozdravljeni, kapar je nadležen škodljivec in je treba ukrepati. Predlagamo, da obiščete kmetijsko apoteko in uporabite pripravek, ki deluje sistemično. Lep dan, ekipa Zeleni svet

   Reply
   • Tine

    Po obisku agro lekarne, so mi svetovali naj škropim 2x v razmaku enega tedna (insekticid+olje za škropljenje) in potem še enkrat pred zimo, ko prestavim mandarino v zaprt prostor.
    Novih kaparjev mislim, da zdaj ni več (sem že izvedel 2x škropljenje), ostajajo pa sledi (rumene pike pod listi).
    Ali naj liste na mandarini obrišem ali pustim? V primeru brisanja je dovolj vlažna krpa ali je potrebno namakati v alkohol?

    Hvala in lep pozdrav.

    Reply
 32. pavel

  pozdravljeni
  imam limono in opazam da so novi poganki listo pojedeni hvala za odgovor

  Reply
 33. Tadej

  Pozdravljeni

  Imam 4 mandarine posajene na primorskem ob škarpi. Vsako leto naredijo drevesa nekaj plodov vendar kot da se ustavi zorenje (ostanejo male bunke, cca 2-3cm premera). Sadil sem marca 2021 in do danes praktično nobeno od dreves ni zraslo. Kaj delam narobe oz. kaj moram narediti, da bo zadeva vsaj zrasla?

  Hvala in lep pozdrav

  Reply

Dodaj odgovor

Vaš email naslov ne bo objavljen. Obvezna polja so označena z *