*** Zelenisvet.com – vodilni vrtnarski medij ***

Kako posadimo limonovec, mandarinovec in pomarančevec v lonec?

KLIKNITE ZA VIDEO NASVET O SAJENJU CITRUSOV V LONCE:

Limonovec je med ljubitelji citrusov najbolj pogosta posodovka

Limonovec sodi med najbolj pogoste in priljubljene, posodovke ki jih zasledimo pri ljubiteljih citrusov. Plodovi so dodatek toplim napitkom, ki krepijo imunski sistem. V ugodnih pogojih bodo sorte limonovcev rodile večkrat na leto. Za gojenje v posodah priporočam sorto limonovca „Mayer“, ki jo obiramo do 3 ×/ leto.

Sorta limone Meyer.

Tako si zagotovimo plodove domačih limon tekom celega leta. Sorta limonovca „Mayer“ je ima plod s tanjšo lupino. Hkrati pa so plodovi zelo sočni in s svojim okusom popestrijo krepčilne napitke. Nastrgana lupina limone je uporabna tudi kot dodatek jedem v kulinariki.

Sorta limonovca „Mjesečar“, lepo razvejano drevo 2. leto po sajenju.

Sorta limonovca „Mjesečar“ prav tako rodi lahko večkrat v letu, v kolikor ima idealne pogoje. Plod je debel in podolgovat z debelejšo lupino.

Sorta limone Mjesečar.

KLIKNITE TUKAJ za limonovec sorte MAYER.
KLIKNITE TUKAJ za limonovec sorte MJESEČAR.

Katere sorte mandarinovca priporočamo za gojenje v posodah

Med citrusi, ki jih gojimo v posodah je v osrednji Sloveniji priljubljen tudi mandarinovec. Za gojenje v posodah priporočam zgodnjo sorto mandarinovca „Zorica rana“. To je sorta neretvanske mandarine, ki pri nas zori konec septembra in oktobra.

Mandarina sorte Zorica rana.

Plodovi sorte „Zorica rana“ so ploščati, zelo sočni, sladko-kislega okusa in aromatični. Tudi v tem primeru imajo plodovi tanko lupino, ki pa pri mandarinah ni užitna.

Nekoliko kasneje v oktobru ji sledi sorta mandarinovca „Chahara“. Plod je okrogel, velik in zelo sladek. V novembru zori sorta mandarinovca „Satsuma“..

Sadika mandarinovca, sorta Satsuma.

KLIKNITE TUKAJ za mandarinovec sorte ZORICA RANA.
KLIKNITE TUKAJ za mandarinovec sorte CHAHARA.

Domače pomaranče zorijo v decembru

Pomaranče so tipično zimsko sadje. Za hitrejše dozorevanje lahko izberete sorto pomarančevca „Navelina“, ki zori v mesecu decembru. Priporočamo nakup enoletnih sadik, podobno kot pri drugih citrusih, ki jih po sajenju prikrajšate.

Sadika pomarančevca, sorta Navelina.

Enoletne sadike je treba prikrajšati

Krajšanje sadike.

Enoletne sadike, ki jih sadimo v jesenskem času, krajšamo spomladi. Če sadimo citruse spomladi jih takoj po sajenju prikrajšamo na višino 50 do 60 cm. Prikrajšane sadike se bodo v naslednjem letu obrasle z močnimi mladimi poganjki, ki bodo drugo leto po sajenju že lahko nosili prve plodove.

Izberemo primerno zemljo in založno pognojimo

Vse citruse sadimo v lonce jeseni ali spomladi. Priporočam, da pred sajenjem poskrbite za drenažo na dnu lonca. Vse omenjene rastline sadimo v substrat za citruse, ki ima ustrezen pH in odcednost. Lahko mešamo tudi z bolj peščeno vrtno zemljo. Vrtna zemlja naj bo v rahlo kislem pH okolju, to pomeni, da ne vsebuje preveč apnenca.

Za založno gnojenje ob sajenju uporabimo gnojilo za citruse v predpisanem odmerku. Sadimo tako, da cepljenega mesta ne pokrijemo z zemljo.

Dodajanje zemlje v lonec.

Prezimovanje citrusov v svetlem in hladnem prostoru

Citrusi nam bodo hvaležni, če jih prezimujemo v neogrevanem prostoru pri temperaturi 2 do 5°C  (največ 10 °C) . Pozimi jih zalivamo 1 x/ mesec. Zemlja naj se med dvemi zalivanji nekoliko osuši.

Zeleni svet priporoča:

Domače mandarine in limone lahko pridelate na prostem ali v posodah. Z izbiro zelo kakovostne sadike si lahko priskrbite sveže vitamine z domačega vrta ali terase.

KLIKNITE TUKAJ za mandarinovec sorte ZORICA RANA.
KLIKNITE TUKAJ za mandarinovec sorte CHAHARA.
KLIKNITE TUKAJ za limonovec sorte MAYER.
KLIKNITE TUKAJ za limonovec sorte MJESEČAR.


KLIKNITE TUKAJ za ogled vseh sadik limon, pomaranč in mandarin.

© Zeleni svet

 

Všečkajte in delite s prijatelji ;)


2 komentarjev na “Kako posadimo limonovec, mandarinovec in pomarančevec v lonec?

 1. Anica Nučič

  Spoštovani,

  hčerka mi je prinesla mandarinovec Kumquat Forunella margarita, da bi ga rešila pred propadom. Imel je samo dve zeleni vejici z listjem, ostale so bile suhe. Po parih dneh so tudi ti listi odpadli. Jaz sem ga sicer takoj zalila, ker je bila zemlja suha.
  Prosim, če mi lahko svetujete kaj naj naredim, da ga rešim.

  Hvala za odgovor in lep pozdrav, Ani Nučič

  Reply

Dodaj odgovor

Vaš email naslov ne bo objavljen. Obvezna polja so označena z *