Kako posadimo limonovec, mandarinovec in pomarančevec v lonec?

KLIKNITE ZA VIDEO NASVET O SAJENJU CITRUSOV V LONCE:

Limonovec je med ljubitelji citrusov najbolj pogosta posodovka

Limonovec sodi med najbolj pogoste in priljubljene, posodovke ki jih zasledimo pri ljubiteljih citrusov. Plodovi so dodatek toplim napitkom, ki krepijo imunski sistem. V ugodnih pogojih bodo sorte limonovcev rodile večkrat na leto. Za gojenje v posodah priporočam sorto limonovca „Mayer“, ki jo obiramo do 3 ×/ leto.

Limona sorta Mayer. ©AdobeStock

Tako si zagotovimo plodove domačih limon tekom celega leta. Sorta limonovca „Mayer“ je ima plod s tanjšo lupino. Hkrati pa so plodovi zelo sočni in s svojim okusom popestrijo krepčilne napitke. Nastrgana lupina limone je uporabna tudi kot dodatek jedem v kulinariki.

Sorta limonovca „Mjesečar“, lepo razvejano drevo 2. leto po sajenju.

Sorta limonovca „Mjesečar“ prav tako rodi lahko večkrat v letu, v kolikor ima idealne pogoje. Plod je debel in podolgovat z debelejšo lupino.

KLIKNITE TUKAJ za limonovec sorte MAYER.

Katere sorte mandarinovca priporočamo za gojenje v posodah

Med citrusi, ki jih gojimo v posodah je v osrednji Sloveniji priljubljen tudi mandarinovec. Za gojenje v posodah priporočam zgodnjo sorto mandarinovca Satsuma miyagawa. To je sorta neretvanske mandarine, ki pri nas na celini zori v začetku do polovice oktobra.

Mandarina sorte Zorica rana. ©AdobeStock

Plodovi sorte Satsuma miyagawaso ploščati, zelo sočni, sladko-kislega okusa in aromatični. Tudi v tem primeru imajo plodovi tanko lupino, ki pa pri mandarinah ni užitna.

Nekoliko kasneje proti koncu oktobra ji sledi sorta mandarinovca „Chahara“. Plod je okrogel, zelo velik in zelo sladek. V novembru zori sorta mandarinovca „Satsuma ovari“, ki je priporočljiva za obalna območja.

Sadika mandarinovca, sorta Satsuma. ©AdobeStock

KLIKNITE NA VIDEO ZA OGLED NASVETA:

KLIKNITE TUKAJ za mandarinovec sorte Satsuma Miyagawa
KLIKNITE TUKAJ za naročilo sadik mandarinovec sorte CHAHARA.
KLIKNITE TUKAJ za naročilo sadik mandarinovec sorte SATSUMA OVARI.
KLIKNITE TUKAJ za naročilo sadik mandarinovec sorta OKITSU.

Domače pomaranče zorijo v decembru

Pomaranče so tipično zimsko sadje. Za hitrejše dozorevanje lahko izberete sorto pomarančevca „Washington navel“, ki zori v mesecu decembru. Priporočamo nakup enoletnih sadik, podobno kot pri drugih citrusih, ki jih po sajenju prikrajšate.

Zelo sočna je pomaranča z rdečim mesom sorta Tarocco rosso. Plod je srednje velik, sladek z rdečim mesom. Vsebuje veliko soka in je odličen plod za stiskanje v sok. Zori v mesecu decembru.

Sadika pomarančevca, sorta Washington Navel. ©AdobeStock

KLIKNITE TUKAJ za naročilo sadik pomarančevca Washington navel.
KLIKNITE TUKAJ za naročilo sadik pomarančevca Tarocco rosso.

Enoletne sadike je treba prikrajšati

Krajšanje sadike.

Enoletne sadike, ki jih sadimo v jesenskem času, krajšamo spomladi. Če sadimo citruse spomladi jih takoj po sajenju prikrajšamo na višino 50 do 60 cm. Prikrajšane sadike se bodo v naslednjem letu obrasle z močnimi mladimi poganjki, ki bodo drugo leto po sajenju že lahko nosili prve plodove.

Izberemo primerno zemljo in založno pognojimo

Vse citruse sadimo v lonce jeseni ali spomladi. Priporočam, da pred sajenjem poskrbite za drenažo na dnu lonca. Vse omenjene rastline sadimo v substrat za citruse, ki ima ustrezen pH in odcednost. Lahko mešamo tudi z bolj peščeno vrtno zemljo. Vrtna zemlja naj bo v rahlo kislem pH okolju, to pomeni, da ne vsebuje preveč apnenca.

Za založno gnojenje ob sajenju uporabimo gnojilo za citruse v predpisanem odmerku. Sadimo tako, da cepljenega mesta ne pokrijemo z zemljo.

Dodajanje zemlje v lonec.

Prezimovanje citrusov v svetlem in hladnem prostoru

Citrusi nam bodo hvaležni, če jih prezimujemo v neogrevanem prostoru pri temperaturi 2 do 5°C  (največ 10 °C) . Pozimi jih zalivamo 1 x/ mesec. Zemlja naj se med dvemi zalivanji nekoliko osuši.

Zeleni svet priporoča:

Domače mandarine in limone lahko pridelate na prostem ali v posodah. Z izbiro zelo kakovostne sadike si lahko priskrbite sveže vitamine z domačega vrta ali terase.

KLIKNITE TUKAJ za limonovec sorte MAYER.

KLIKNITE TUKAJ za mandarinovec sorte Satsuma Miyagawa
KLIKNITE TUKAJ za naročilo sadik mandarinovec sorte CHAHARA.
KLIKNITE TUKAJ za naročilo sadik mandarinovec sorte SATSUMA OVARI.
KLIKNITE TUKAJ za naročilo sadik mandarinovec sorta OKITSU.

KLIKNITE TUKAJ za naročilo sadik pomarančevca WASHINGTON NAVEL.
KLIKNITE TUKAJ za naročilo sadik pomarančevca TAROCCO ROSSO.


KLIKNITE TUKAJ za ogled vseh sadik limon in mandarin.

© Zeleni svet

 

Všečkajte in delite s prijatelji ;)
Prijava na novice


20 komentarjev na “Kako posadimo limonovec, mandarinovec in pomarančevec v lonec?

 1. Anica Nučič

  Spoštovani,

  hčerka mi je prinesla mandarinovec Kumquat Forunella margarita, da bi ga rešila pred propadom. Imel je samo dve zeleni vejici z listjem, ostale so bile suhe. Po parih dneh so tudi ti listi odpadli. Jaz sem ga sicer takoj zalila, ker je bila zemlja suha.
  Prosim, če mi lahko svetujete kaj naj naredim, da ga rešim.

  Hvala za odgovor in lep pozdrav, Ani Nučič

  Reply
 2. Erik

  Pozdravljeni.
  V prispevku sem prebral, da naj bi citrusi prezimili v neogrevanem prostoru, največ do 10 stopinj. Mi pa imamo limono z veliko različno zrelimi plodovi v loncu v zimskem vrtu, kjer je temperatura pozimi ponoči okoli 10 stopinj, podnevi pa okoli 20 stopinj, ob sončnih dnevih pa tudi do 26 stopinj. Ali to potem ni v redu za rastlino?
  Lp, Erik

  Reply
  • Zeleni Svet Avtor

   Pozdravljeni g. Erik, to je normalno za limonovec, plodovi lahko dozorevajo celo zimo v toplejšem prostoru. Trenutno zeleni plodovi bodo, če so že prave velikosti dozoreli decembra. Dobro pa je, da tudi limonovec tekom zime počiva. To je možno samo v hladnem in svetlem prostoru. Večinoma so to samo hladni rastlinjaki.

   Reply
   • Tina

    Pozdravljeni,

    ali to pomeni, da je treba limonovec, ki ima zdaj zelene plodove imeti na toplem, da limone dozorijo, ali bodo dozorele tudi na hladnem?
    lp Tina

    Reply
 3. Katarina

  Pozdravljeni,

  že več let imam limonovec, ne vem katere sorte. Zdaj na njem drugič dozorevajo lepe limone. Ves čas pa se borim s kaparjem. Odstranjujem ga ročno, ker ne želim škroplenih limon, take lahko kupim. Poznate kakšno naravno sredstvo proti kaparju, ker ga popolnoma očitno ročno ne morem odstraniti.

  Hvala in lep pozdrav, Katarina

  Reply
  • Zeleni Svet Avtor

   Pozdravljeni ga. Katarina, vprašanja glede pripravkov in varstva pred kaparjem je najbolje nasloviti na kmetijske apoteke, kjer prodajajo sredstva za varstvo rastlin (zadruge, večji vrtni centri).

   Reply
 4. branko

  Pozdravljeni g. Primož!
  Jaz sem pri vam kupil mandarinovec Chara in limonovec Mayer in me zanima, če so primerni za sajenje tudi leseni zaboji in kako dolgo morajo sadike bit namočene v vodi? Prav tako me zanima, če jih zunaj preveč zalije kakšen dež, če jim tolikšna količina vode škoduje? Jaz imam doma domači kompost in me zanima, če je kot dodatek dovolj tekoče gnojilo, in, če ga moram dodat pri vsakem zalivanju?
  Hvala in lp, Branko!

  Reply
  • Zeleni Svet Avtor

   Pozdravljeni g. Branko, najboljši so glineni lonci, sadike prej za cca 10 min namočite v vodo, posadite v ustrezno zemljo z dodatkom komposta. Dognojujte z gnojili za citruse, kot je predpisano na gnojilih. Preveč vode seveda lahko škodi.

   Reply
 5. Robi

  Pozdravljeni,

  Imam mandarinovec, če se ne motim Zorica rana.
  Kako je pa s sajenjem na prosto?
  Prebral sem da je ta sorta odporna tudi na manj kot -10 stopinj.
  Seveda bi ustrezno jih zaščitil, a menite da bi bilo dovolj jih ovit s kopreno?

  Hvala lp Robi

  Reply
   • Keti

    Pozdravljeni!
    Moji prijateljici pa limonovec uspeva tudi zasajen na vrtu, v okolici Pivke. Zelo dobro se je obdržal tudi po letošnji hudi zimi in zmrzali 😉

    Reply
    • Zeleni Svet Avtor

     Pozdravljeni, tu pa tam se zgodi takšna izjema ni pa pravilo. Vse je odvisno od mikroklime, mandarinovec in oljko lahko opazite tudi v Ljubljani na kakšnem zasebnem vrtu.

     Reply
 6. Ana

  Iz Afrike sem prinesla posušen majhen , ne vem česa. Posadila , vzklilo nekaj od citrusov. Lepo raste, pa ne vem, če bi bilo treba rastlino cepit.
  Hvala

  Reply
 7. branko

  Pozdravljeni!
  Gospod jaz bi vas prosil za info glede citrosov. Jaz sem letos meseca marca posadil limonovec in mandarinovec. Mandarinovec je proti vrhu pognal okrog 40 cm dolge poganjke in me zanima kdaj jih prikrajšam in za približno koliko cm?
  Hvala in lp Branko iz okolice MB-a!

  Reply

Dodaj odgovor

Vaš email naslov ne bo objavljen. Obvezna polja so označena z *