Paradižnik

V zrelem paradižniku je veliko koristnih snovi, ki jih imenujemo antioksidanti. Ti so v naši prehrani nujno potrebni, saj nase vežejo veliko škodljivih snovi.

Gojenje sadik paradižnika

Setev za sadike opravite v od druge polovice februarja naprej, zadnji rok setve je polovica marca. Sadika paradižnika se razvija 60 do 70 dni, če v času kalitve ne zagotovimo temperature okrog 25 °C pa tudi več. Čas za pikiranje nastopi, ko se klični listi postavijo v vodoravni položaj. Za setev uporabite substrate za setev in pikiranje.

KLIKNITE TUKAJ, vpišite vašo e-pošto in prejemali boste brezplačne vrtnarske novice. Če so vam nasveti všeč, nas priporočite še prijateljem.

Čas, globina in razdalja sajenja paradižnika

S sajenjem plodovk je v osrednjem delu Slovenije je treba počakati, do sredine maja. Takrat se dnevne temperature gibljejo pod 20 °C, nočne pa ne padejo pod 10 °C. Težave, ki nastanejo če prehitevamo optimalen čas sajenja paradižnika si preberite v članku, prve težave na paradižniku in ostalih plodovkah.

Če paradižnik presajamo v prehladno zemljo ali sadik pred presajanjem ne utrdimo primerno, prvi cvetovi odpadejo oziroma se sploh ne oblikujejo. Pridelek torej ne bo bolj zgoden, lahko je celo poznejši. Enako velja, če presajamo prevelike sadike.

Paradižnik posajen v pravih razdaljah

Paradižnik posadimo dodvolj globoko in v pravih medvrstnih razdaljah.

 

Sadike presajamo do prvih listov, da bodo korenine sposobne najti čim več vode in hranil. Pri cepljenih sadikah pazimo, da je cepljeno mesto nad zemljo. Več o cepljenih paradižnikih si preberite v članku. Sadike paradižnika sadimo 50 cm narazen v vrsti in 70 cm narazen med vrstami. Za paradižnik v rastlinjaku in cepljene sadike naj bo sadilna razdalja vsaj 20 cm večja.

KLIKNITE TUKAJ, vpišite vašo e-pošto in prejemali boste brezplačne vrtnarske novice. Če so vam nasveti všeč, nas priporočite še prijateljem.

Paradižnik, gnojenje in dognojevanje

Pomanjkanje kalcija na paradižniku

Pomanjkanje kalcija na paradižniku

Za osnovno gnojenje uporabite hlevski gnoj, kompost ali kupljena organska gnojila. Ker organska gnojila vsebujejo premalo kalija gredico pognojite tudi s kalijevimi gnojili, uporabna je tudi gabezova zastirka ali dognojevanje z gabezovo prevrelko, ki vsebuje veliko kalija.

Za dognojevanje v trgovinah kupimo izvlečke iz alg ali pripravke, ki vsebujejo aminokisline. Uporabljate jih redno, vsaj enkrat tedensko v maju, juniju in juliju, kasneje pa po potrebi.

Ko je zelo vroče, moramo rastlinam v rastlinjaku takoj, ko so nastavljeni prvi plodovi, zagotoviti tudi dovolj kalcija. Dodajamo ga preko listov v obliki listnih gnojil, nekaj kalcija paradižnik dobi tudi z mlekom ali sirotko, ko rastline varujete pred boleznimi.

Kaj sadimo in sejemo ob paradižnik?

Paradižnik in kapucinke

Paradižnik obsajen z kapucinkami in baziliko.

Med paradižnik posadimo letno solato in posejemo baziliko.

Paradižnik, solata gentilina in bazilika.

Paradižnik, solata gentilina in bazilika.

Paradižnik namakamo s pomočjo plastenk.

Paradižnik namakamo s pomočjo plastenk.

Paradižnik na vrvici.

Paradižnik privezan na vrvici.

Spomladi med paradižnik sadite solato, jeseni pa motovilec ali špinačo. Kapucinka, ognjič, meta in bazilika uspešno delujejo proti boleznim in škodljivcem. Poleg paradižnika se dobro počutijo tudi nizek fižol, bučke, sladka koruza, bob, čebula, česen, drobnjak, por, radič, redkvica, zelena,  endivija, korenček, peteršilj, špargelj, cvetača in črna redkev.

Paradižnik slabi sosedje

Slabi sosedje paradižnika so grah, sladki komarček, zelje krompir.

Sorodniki paradižnika (razhudniki) so paprika, čili, jajčevec in krompir, zato je treba paziti, da na isto gredico oz. isto mesto te rastline ne pridejo pogosteje kakor vsako tretje leto.

KLIKNITE TUKAJ, vpišite vašo e-pošto in prejemali boste brezplačne vrtnarske novice. Če so vam nasveti všeč, nas priporočite še prijateljem.

Bolezni paradižnika

Paradižnik najpogosteje ogrožajo bolezni kot so paradižnikova plesen, uvelost paradižnika, alternarijska pegavost.

Krompirjeva plesen na paradižniku.

Krompirjeva plesen na paradižniku.

Največ težav s krompirjevo plesnijo, zaradi katerih paradižnik propade v nekaj dneh, bo ob toplem vremenu s temperaturami do 30°C in vlažnem deževnem poletju. Več težav s krompirjevo plesnijo bo, če sadite prevelike sadike, gnojite prekomerno in sadite neodporne sorte. Več o boleznih zaradi deževnega poletja preberite v članku.

Bolj odporni so hibridi, cepljene sorte plesen napade nekoliko kasneje, ker so močnejše in črpajo več hranil, same rastline pa niso odpornejše.

Zalistnik pri paradižniku

Zalistnike pri paradižniku redno odstranjujemo.

 

Manj težav bo, če redno odstranjujete zalistnike in skrbite za krepitev rastlin. V trgovinah lahko kupite pripravke iz izvlečkov njivske preslice, sojinega lecitina, česna ali iz naravnih glin.

Sami si lahko pripravite izvlečke koprive, regratovih cvetov in cvetov ognjiča, ki ravno tako krepijo rastlino. Iz kamilic, rmana, cvetov regrata in cvetov ognjiča pa si skuhate čaj in z njim škropite paradižnik. Mešate lahko tudi mleko in vodo v razmerju 1:1.

Škodljivci paradižnika

Najpogostejši škodljivci so strune, bramorji, uši, bele mušice.

Spravilo in zalivanje paradižnika

Paradižnik je velik porabnik vode, zato ga na vrtu redno in globoko namakajte. Uredite si lahko kapljično namakanje ali ob sadike v zemljo postavite plastične steklenice, ki jim odrežete dno in skozi odprtino zalivate sadiko. Zalivanje opravite vsaj dvakrat do trikrat na teden.

Paradižnik sorta Novosadski jabučar

Paradižnik sorta Novosadski jabučar.

Paradižnik je najkoristnejši, če ga uživamo svežega. Obiramo ga v suhem vremenu, ko so plodovi zreli. Zeleni plodovi vsebujejo solanin, ki je v večjih količinah strupen. Zelene plodove lahko obiramo samo jeseni, ko plodovi na prostem ne zorijo več, saj dozorijo tudi v notranjih prostorih.

Češnjev paradižnik hibrid Paki

Češnjev paradižnik hibrid Paki.

Paradižnik grozdast hibrid Sacher

Paradižnik grozdast hibrid Sacher.

Debeloploden mesnat paradižnik hibrid Big Beef

Debeloploden mesnat paradižnik hibrid Big Beef.

Ohranjajmo avtohtone sorte paradižnika

Ohranjajmo avtohtone sorte paradižnika.

KLIKNITE TUKAJ, vpišite vašo e-pošto in prejemali boste brezplačne vrtnarske novice. Če so vam nasveti všeč, nas priporočite še prijateljem.

natisni članek

© Zeleni svet

Všečkajte in delite s prijatelji ;)
Prijava na novice


56 komentarjev na “Paradižnik

 1. Milena Humski

  Odličen si Davor,tako jaz delam-plastične flaše, slama. bazilika- uspeva mi 300/na uro
  delam odličen kečap in iz njega ker ga imam za izvoz. Sadim pa vedno več sort. Sant Pjer, volovsko srce, domačega debelega in češnjevec. Nikoli nimam pokritega. Lani je celi vasi počrnel jaz sem ga imela do jeseni.Sproti ga pecljam- privezujem in redno na 2-3 dni zalivam garant za uspeh.

  Reply
  • Nadja

   Spoštovana gospa Milena,

   skoraj ne morem verjeti, da je še možno, da paradižnik uspeva na naraven način. Zelo me zanima, kako vam to uspeva. Hvaležna bom za vse, kar mi o tem lahko poveste.

   Ne vem, če mi bo uspelo še enkrat najti ta forum, zato vam bom hvaležna za odgovor na moj mail naslov.

   Lep pozdrav

   Nadja

   Reply
  • Sinja

   Jaz ga pa vložim,majhnega celega, večjega prerežem, zložim v kozarce, zalijem z vegeto – malo bolj slano kot juha, zaprmk kozarčke in 25 minut pasteriziram. Drži mi čudovito, je dober za vse juhe, omake, pa mali tudi dodatek za v solato, ker ni tako mehak, da bi se spackal. Kozarce pa obrnem, da stojijo na pokrovčkih.

   Reply
 2. Alenka

  Pozdravljeni!
  Paradiznike gojim v velikih loncih ob steni, ki je zelo osoncena in varna pred dezjem. Zalivam jih vsak dan in redno gnojim. Uspevajo mi vsako leto fenomenalno, imam pa stare sorte in cesnjevec. Ne napadajo jih bolezni, pridelek je izjemen. Zdaj so visoki ze 1,30 m in zelo bujni, polni plodov v velikosti jabolka in novih cvetov.
  Ker nenormalno rastejo, prejsnja leta so zrastli do dveh metrov, me zanima, ali jim naj odrezem vrhove, da bodo moci porabili za zorenje in ne za rast.
  Najlepsa hvala za odgovor.
  Alenka

  Reply
  • Zeleni Svet Avtor

   Lepo pozdravljeni, paradižnikom ni potrebno odstraniti vrhov pred jesenjo, dodajte jim močno oporo in ko jo prerastejo jih privežite ob kaj drugega ali jih spustite po kakšni vrvici ali žici, katero napnete ob steni ali stropu. Jeseni odkrajšate vrh da pozorijo do konca.

   Reply
   • Janja

    …ali pa ce nezrele plodove poberete in drzite na sobni temperaturi. Obicajno to storim dan pred najavljenim mrazom. Ponavadi tako naberem 20-30kg nezrelih plodov San marzano paradiznka iz katerega redno prebiram dozorele plodove in tako znamo tudi za bozic jesti domaci paradiznik ki sicer ni optimalnega okusa je pa veliko boljsi od onega na razpolago v trgovinah ob tem casu. Ce kdo hoce poizkusit toplo priporocam.

    Reply
 3. Milojka

  Živjo!
  Letos se mi paradižnik slabo obnaša. Razen enega, ki ima normalno široko razvejanost, ostali trije rastejo samo v višino in imajo veje strnjene ob deblu. Semena so od lansko letnega paradižnika, ki je normalno uspeval in dal zadovoljiv pridelek. Letos p tudi črni. Ne verjamem, da bi bilo krivo pomanjkanje kalcija, pa tudi tako strnjene veje obrnjene navzgor verjetno niso posledica pomanjkanja kalcija. Prosim za odgovor.
  Milojka

  Reply
  • Zeleni Svet Avtor

   Pošljite nam prosim fotografije. Lansko leto je bilo precej plesni, potrebno je biti pazljiv, ko se pobira semena. Le-ta pobiramo iz zdravih rastlin. Prav tako semen ne pobiramo iz hibridov.

   Reply
 4. stenk

  napracv,il sem rastlinjak 4x2m in poleg paradižnika posadil še dolge kumare drobnjak ,solato berivko , zeleno in dodal še papriko in redkvico .za zdaj se lepo drži. zalivam z cevjo ki rosi oziroma prepušča kapljice in se mi zdi da je to odlična rešitev za zalivanje.Skrbijo pa me temperature ki so precej visoke saj dosega jo tudi 35 stopinj in včasih kljub zračenju( napravil sem odprtine 70cm x 3,5m ) mi pobegne tudi na 38-39.Bi moral dodati ventilator?

  Reply
 5. jasna baltic

  Prvo leto so paradizniki bili fenomenalni.
  Potem vsako leto se slabsi
  Ali to pomeni da je zemlja osiromasena.(ilovica)
  Uporabljamo vse naravne pripravke(koprive,pelin,mleko,kamilico.,tudi aminokisline Ca,kalij.
  Nasa njiva je prej bil travnik.
  To leto smo pognojili z hlevskim gnojem,dodali volkanski prah in Home Garden zemljo.Lanjsko leto smo dodali soto da zemlja ne
  bi bila zbita.
  Morda je resitev najti novo mesto za vrt.

  Reply
  • Zeleni Svet Avtor

   Pozdravljeni ga Jasna, na to vprašanje težko odgovorimo na daleč. Zemljo je potrebno dati v analizo vsakih nekaj let. Paradižnik načeloma lahko raste na istem mestu, če nima koreninskih bolezni.

   Reply
 6. metka

  Pozdravljeni !
  Zanima me zakaj paradižnik poganja nove liste ,ki rumenijo.Imam ga v rastlinjaku in sem ga poškropla z algami in protifercom, ob sajenju sem mu pa dodala plantelo (organsko gnojilo ).Hvala za odgovor in lep pozdrav.

  Reply
 7. marjana

  pozdravljeni zanima me a se lahko listi paradižnika dotikajo zemlje hvala za odgovor

  Reply
  • Zeleni Svet Avtor

   Pozdravljeni, spodnji listi naj se ne dotikajo tal. Izrežite vse liste od spodaj, ki nimajo več svoje funkcije, saj se tam najhitreje pojavi plesen.

   Reply
 8. Natalija

  Spoštovani.

  S paradižnika, ki je v rastlinjaku odpadajo cvetovi. Prosim, če mi lahko pomagate kako rešiti to težavo. Hvala za pomoč.

  Lep dan želim.

  Reply
 9. milan hizak

  lp: zanima me če je seme pobrano iz kupljenega paradižnika ( lušt ) tudi hibridno seme. ??? Meni so rastline odlično uspele, paradižnik lepo zori, le da je pa olup nekoliko trša-zakaj, tudi ne vem.- Hvala za odgovor- Milan

  Reply
  • Zeleni Svet Avtor

   Pozdravljeni, tega žal ne vemo kateri paradižnik ste imeli, če nosi oznako F1 je hibrid, naslednje leto bo še pridelek nato pa vprašanje koliko in kakšen, svetujemo nakup hibridnih semen in sadik zaradi večjega in bolj izenačenega pridelka.

   Reply
 10. Alenka

  Pozdrav meni je lansko leto lepo uspeval paradižnik sem dodala vaša kokosova vlakna v zemljo sem naredila gred 20 cm visoke, nisem imela pokritega, zalivala sem vsak dan in dodala mlete jajčne lupine večkrat . Letos bom dodala še zelje in kokosova vlakna, ker bo na istem mestu, ker nimam tolko prostora, je že posejan in velik nekaj cm .

  Reply
 11. zora

  Pozdravljeni!
  Pred 10 dnevi sem posejala paradižnik. Mislim, da je vzklilo vsako seme, problem pa je v tem, da kljub temu, da je v kurilnici, kjer ni pretoplo in ne presvetlo mi sadike nenormalno rastejo. Bojim se, da so prekrhke in se že vpogibajo. Kaj naj naredim, da ne bodo podivjale in se prelomile.
  Hvala za odgovor in lep pozdrav

  Reply
  • Zeleni Svet Avtor

   Pozdravljeni, sejančke morate prepikirati, ko so v fazi kličnih listov, postavite sadike na svetlo mesto v neogrevan prostor. Zagotovite temperaturo okoli 12 do 15°C. V domačih razmerah sejte okoli 15. marca. Tako boste primerno velike sadike vzgojili do sajenja na prosto po 15. maju.

   Reply
 12. Zdenka Kerhe

  Pozdravljeni! Lahko sejančke paradižnika in paprike prepikiram kar v toplo gredico v vrtu? Ali so noči še prehladne ? Imela bi seveda pokrite s pvc folijo.
  Hvala za odgovor in lepo pozdravljeni. Zdenka

  Reply
  • Zeleni Svet Avtor

   Pozdravljeni, noči so zdaj še prehladne. Lahko jih tekom dneva prenašate na prosto da se utrdijo in ne pretegujejo, ko so dnevne temperature vsaj 15 °C.

   Reply
 13. Bojan

  Oprostite, kaj to pomeni, da so sadike prevelike. Je kakšna meja do koliko cm naj bi bile velike?

  Enako vprašanje za pikiranje. Kdaj pikirati? Koliko cm naj bi imela rastlinica, ko je potrebno prepikirati? Jo potem damo na hladno še v fazi kličnih listov ali počakamo, na pojav prvih pravih listov?

  LP Bojan

  Reply
  • Zeleni Svet Avtor

   Pozdravljeni sadike naj imajo 6 do 8 listov velikosti 20 – 30 cm, ko jih presajamo v vrt. Pikiramo ko se klični listi izravnajo v vodoravno lego. Sadike naj ne bodo v pretoplem prostoru s premalo svetlobe. Lahko jih preko dneva postavite v zunanji prostor.

   Reply
 14. Nina

  Pozdravljeni, letos se tudi mi prvic vrtickamo. Sama sem vzgojila sadike paradiznika. Imam le ta problem da jih imam prevec, saj so tako dobro uspevale, da mi je bilo skoda kaksno zavreci. Zanima me, ce imate kaksne izkusnje s sajenjem dveh sadik ob eno oporo? Mogoce kaksne dobre ali slabe izkusnje glede tega? Hvala in lep pozdrav

  Reply
  • Zeleni Svet Avtor

   Pozdravljeni, ob oporo sadite le po eno sadiko. V nasprotnem primeru bo pregosto, kar vpliva na rast in manjšo prezračenost. Zrak tako ne kroži zastaja pa vlaga in s tem večja nevarnost za plesen.

   Reply
 15. Majda Rozman

  Pozdravljeni!
  Imamo težavo s paradižnikom, saj so se na listih že pojavile črne lise. Paradižnik imamo na prostem. Zanima me, ali je smiselno, da ga poškropimo, ali je bolje, da populimo sadike in posadimo nove.
  Hvala

  Reply
 16. Nada Matko

  Lep pozdrav. Na paradižniku, ki ga imam v rastlinjaku so se pojavile bele mušice, od spodaj navzugor so začeli listi dobivati rumene pega in odmirajo, prav tako se grbančijo. S katerim pripravkom bi lahko to odpravila, najrajši domačim? Hvala za odgovor

  Reply
 17. URŠKA

  Lepo pozdravljeni. Imam eno vprašanje. Namreč paradižnik mi namreč črni pri koreninah. Imam ga v topli gredi. Zdaj so pa vsi pametni. Eni pravijo da sem ga preveč zalivala drugi pa da je preveč pognojen. Ali se ga še da rešiti.
  Hvala za pomoč in odgovor.

  Reply
 18. Elma

  Lep pozdrav! Letos sem prvic posadila paradiznik na balkonu,v velikem loncu. Tezava je v tem,da paradiznik mero ze skoraj 1,3 m,vendar sploh ne cveti. Tudi znakov,da bodo plodi,ni.
  Zalivam ga redno,zjutraj in zvecer.(je pa res,da vodase iz lonca ne odteka,ko ga zalijem)
  Bnaprej se vam zahvaljujem za odgovor,

  Lep pozdrav,
  Elma

  Reply
 19. Lojze

  Na posameznih plodovih paradižnika so v plodovih izvrtane luknjice, ki po nekaj dneh povzročijo, da plod počrni in postane neuporaben. zanima me, Katera žuželka to počne in kako naj zaščitim plodove.

  Lep pozdrav iz Dolenjske.

  Reply
 20. Alenka

  Zelo dober članek. Jaz sem sicer tole stran šele odkrila imam že posajeno od 2.5. Paradižnik je trenutno visok 140 cm. Imam česnjevega in navadnega odpornega proti plesni. Imam ga na pokritem balkonu obrnejnem na jug kjer sonce nabija cel dan na varnem pred prepihom v zavetju in dela 300 na uro. Na rastlini navadnega paradiznika sem včeraj naštela 17 malih paradižnikov, juhuhu komaj čakam. Domač je res najboljši. Je pa res da ima vrtno zemljo s humusom (kupljeno), zemljo iz hlevskega humus in veliko ljubezni😊. Drug teden začnem gnojiti s kalcijem. To bo moja prva letina, prej sva z mami skupej imeli pa ni to lih dobra ideja ker ona računa name jaz na njo na koncu pa ni nič al pa podvojeno. Tko v kuhinji približno haha. Uspešno letino želim vsem in pozdrav s Tržiča,
  Alenka

  Reply
 21. sabina

  spoštovani, redno prebiram vaše novice pa imam en problem zanima me zakaj paradižniku pdpadajo cvetovi ter zakaj imajo listi temnorjave pike
  hvala za odgovor in lep pozdrav

  Reply
 22. Gordana

  Pozdravljeni
  Ali lahko v visoko gredo v velikosti evropalete posadim skupaj paradižnik in malancan?

  Reply
 23. Salma

  Pozdravljeni,
  Pred parimi tedni sem prepikirala paradižnik (v šotne lončke) in na začetku so se rastlinice odlično počutile, rasle in se lepo razvijale. Zdaj pa so klični listi porumeneli, rastlinice pa se krčijo.
  Kaj bi lahko bil vzrok? So na pretoplem? Bi ne smela uporabiti šotnih lončkov (zelo se izsušijo)?
  Jih lahko rešim tako, da jih prepikiram v plastične lončke za sadike?
  Hvala za odgovor.

  Reply
  • Zeleni Svet Avtor

   Pozdravljeni ga. Salma, lažje bomo ugotovili težavo, če bomo videli fotko sadik. Prosim pošljite foto prepikiranih sejančkov na info@zelenisvet.com. Treba je vzdrževati primerno vlago v zemlji, temperaturo zraka cca 18 C, kar je nekoliko težko in osvetlitev. Tudi ustrezna zemlja za sejance je zelo pomembna.

   Reply
 24. Petra

  Pozdravljeni,

  Zanima me ali je primerno, da pognojim paradižnik z briketami konjskega gnoja, sedaj ko sem ga že presadili v toplo gredo?

  Hvala.
  Petra

  Reply
 25. Brigita

  Pozdravljeni, na slikicah vidim, da so paradizniki kar goli, moji pa so zelo bujni, imajo dosti listov. Ali svetujete redcenje/odstranjevanje nekaterih listov?
  Hvala. Brigita

  Reply
  • Zeleni Svet Avtor

   Pozdravljeni ga. Brigita liste pobirajte sproti po steblu do naslednje etaže, kjer so bili pobrani paradižniki listi ne služijo več plodovom.

   Reply
 26. Aleksandra

  Mene pa zanima s cim zalivate majhne sadike, recimo od takrat naprej ko so velike nekje 3 cm?

  Reply
  • Zeleni Svet Avtor

   Pozdravljeni ga. Aleksandra, uporabite namenska gnojila, naj vam svetujejo v zadrugah ali vrtnih centrih, kjer imajo na zalogi.

   Reply

Dodaj odgovor

Vaš email naslov ne bo objavljen. Obvezna polja so označena z *