Pljučnik je zdravilna rastlina za čaj, sirup in kapljice, ki krepi zdravje

Vsebina je povzeta iz knjige Zdravilne rožʼce, ki je predstavljena v nadaljevanju in jo lahko tudi prelistate.

Navadni pljučnik je zdravilna trajnica, ki je zelo uporabna

Pljučnik (Pulmonaria officinalis) je nizka zdravilna rastlina, ki ima svetlo zelene liste s pegami. Cvetovi so najprej rdeči, nato se spremenijo v vijolične, na koncu cvetenja pa so modri. Pljučnik cveti od marca do konca maja.

Cena za navadni pljučnik je brezplačna, saj ga nabiramo na travnikih in pašnikih, posekah in svetlih listnatih gozdovih. Rastlino se uporablja predvsem za zdravljenje dihalnih poti in pljučnih bolezni.

Pljučnik in recept za zdravilni čaj, sirup in kapljice (tinktura)

Veliko ljubiteljev zdravilnih rastlin iz plučnika pripravlja čaj, ki ga uživamo zmerno. Skodelico sveže pripravljenega čaja pijemo večkrat na dan v količinah, ki so priporočene v knjigi Zdravilne rožʼce.

Recepti za čaj, sirup in kapljice iz pljučnika so predstavljeni v nadaljevanju nasveta. Pripravkov iz pljučnika ne uporabljajte predolgo, najbolje ne več kot osem dni zaporedoma.

pljučnik čaj

Pljučnik uporabljamo za čaj, sirup in tinkturo. Foto: AdobeStock

👉 KLIKNITE TUKAJ za knjigo Zdravilne rožʼce, ki predstavlja kar 80 zdravilnih rastlin, z napotki o nabiranju, pripravi in uporabi zelišč v zdravilnih čajih, mazilih, tinkturah, oljih … Knjiga se razprostira na kar 212 straneh.
~~
📗 KLIKNITE TUKAJ in prelistajte knjigo Zdravilne rožʼce (PDF predogled).

Za pomoč pri nakupu pokličete na 069 928 945 (PON-PET, od 9 do 13 ure). Ves čas lahko kupujete na spletu.

Pljučnik in recept za čaj:

S 150 ml vrele vode prelijemo 2 žlički posušenega pljučnika, dobro premešamo in pokrito pustimo stati 5 do 10 minut, nato precedimo. Skodelico sveže pripravljenega čaja pijemo večkrat na dan.

Tinktura (kapljice):

Pljučnik lahko uporabimo tudi za kapljice. Pripravimo jo iz 500 ml 70 % alkohola ter 300 g svežih listov in cvetov pljučnika. Pljučnik nadevamo v steklen kozarec, do vrha prilijemo alkohol in za 2 tedna postavimo v temen suh prostor, nato precedimo.

Tinkturo uporabljamo 8 dni, prekinemo in če ni izboljšanja, kuro ponovimo v obdobju 3 tednov, in sicer 3-krat na dan 15 kapljic razredčimo v 1 dl vode ter popijemo.

pljučnik listi cvet

Iz svežih listov in cvetov pljučnika lahko pripravimo tinkturo. Foto: AdobeStock

Sirup:

Spoznajte kako pripravimo pljučnik za sirup. Pripravimo zelo močan čaj iz pljučnika, ga precedimo in tekočini dodamo sladkor, med ali fruktozo. Lahko dodamo tudi nekaj kapljic limoninega soka.

Na blagem ognju vse dobro prevremo. Sirup shranimo v dobro zaprtih stekleničkah na hladnem temnem mestu.

Zeleni svet priporoča

Knjiga Zdravilne rožʼce je pravi zaklad znanja, ki se razprostira na kar 212 straneh. V njej je predstavljen širok spekter zdravilnih rastlin, ki jih lahko najdemo v naravi. Avtorica je pri vsaki rastlini podrobno opisala njeno rastišče, način nabiranja in priprave, ter kako ta rastlina vpliva na naše zdravje.

Poleg tega knjiga vsebuje tudi bogato zbirko nasvetov, opozoril in zanimivosti iz sveta ljudskega zdravilstva. Darja Požun razkriva, kako enostavno je izdelati domače zeliščne pripravke za lajšanje različnih bolezni.
S to knjigo boste lahko svojo omarico z zdravili napolnili s povsem naravnimi zeliščnimi pripravki. Ta knjiga je nepogrešljiv vodnik za vse, ki želijo izkoristiti moč narave za izboljšanje svojega zdravja.

👉 KLIKNITE TUKAJ za naročilo knjige Zdravilne rožʼce, ki predstavlja kar 80 zdravilnih rastlin, z napotki o nabiranju, pripravi in uporabi zelišč v zdravilnih čajih, mazilih, tinkturah, oljih … Knjiga se razprostira na kar 212 straneh.
~~
📗 KLIKNITE TUKAJ in prelistajte knjigo Zdravilne rožʼce (PDF predogled).

Za pomoč pri nakupu pokličete na 069 928 945 (PON-PET, od 9 do 13 ure). Ves čas lahko kupujete na spletu.

Članek je pripravljen v sodelovanju z Založbo Kmečki glas.

Povezane vsebine:

Všečkajte in delite s prijatelji ;)
Prijava na novice


Dodaj odgovor

Vaš email naslov ne bo objavljen. Obvezna polja so označena z *