Pelin, nasveti za gojenje, uporabo, dekorativne in zdravilne lastnosti ter recepti

Osnovna predstavitev pelina in uporaba

Pelin je trajna rastlina, ki lahko zraste do 1 meter v višino. V Sloveniji je prisotna skoraj na vsakem vrtu in splošno razširjena. Ta rastlina je znana po svojem grenkem okusu, uporablja se v kuhinji in kot zdravilo.

Pelin ima močan, grenak okus, ki se pogosto uporablja za aromatiziranje žganih pijač in hrane. V tujini je prisoten kot aroma v absintu in vermutu. Iz njega lahko pripravimo tudi čaj, ki ima številne zdravilne učinke.

Gojenje in razmnoževanje pelina na domačem vrtu je povsem enostavno

Pelin ima najraje sončno lego in dobro odcedno zemljo, ki je peščeno ilovnata. Sadike je najlažje kupiti v vrtnariji in jih v drugi polovici aprila posaditi na gredo, v večjo posodo ali korito. Možno je tudi razmnoževanje s setvijo semena na grede ali za pripravo sadik.

pelin listi

Srebrno zeleno listje pelina je zanimivo za vsak vrt. Foto: AdobeStock

 

Odrasle rastline lahko presadimo tudi s pomočjo delitve korenin. Nekateri vrtičkarji ga poskušajo razmnožiti tudi s potaknjenci v poletnem času.

Gredo je dobro pred sajenjem pognojiti s kompostom ali kupljenim organskim gnojilom.

KLIKNITE TUKAJ in se prijavite na brezplačne e-novice Zeleni svet.
Poleg tega boste obdarjeni s koristnim darilom.

Primeren prostor za sajenje pelina na vrtu ali v posodi

Na vrtu in v posodi je pri sajenju pelina pomembno, da mu zagotovite dovolj prostora za rast. V primeru, da sadimo več rastlin skupaj, jih sadimo vsaj 0,5 metra narazen.

Na zeliščni ali okrasni gredi ga posadimo na rob ali v ozadje, da s svojo bujno rastjo ne preraste ostalih rastlin. Njegovo srebrno zeleno listje je zanimivo za vsak vrt, cvetovi pa privabljajo čebele, metulje in druge opraševalce.

V posodah ga uporabljamo za ozadje zasaditve, saj ima značilno strukturo in barvo listov. Urbana zasaditev v posodi bo manj bujna kot na vrtu.

pelin sajenje

Pelin lahko sadimo na vrt ali v skupinske zasaditve v posodah. Foto: AdobeStock

Pelin pomaga pri odganjanju škodljivcev z vrta

Zaradi močne arome lahko pelin uporabimo tudi za odganjanje škodljivcev z vrta. S prevrelko, brozgo in čajem iz pelina lahko pripravimo domače škropivo, ki odvračalno deluje na uši, gosenice, pršice, škodljive muhe in celo mravlje.

Posadite ga lahko na območjih, kjer so škodljivci problematični, na primer okoli zelenjavnih vrtov ali sadnega drevja. To rastlino se zelo priporoča saditi v bližino ribeza.

Tabela: Recepti za prevrelko, čaj in brozgo iz pelina

Zelišče Pripravek Recept Delovanje Pomembno
PELIN Čaj Pest listov prelijemo z 1 l vode Škropimo proti ušem, mravljam, gosenicam, škodljivim muham in rji Nerazredčena uporaba
Brozga 300 do 500 g svežega zelišča ali 30 g suhega namočimo v 10 l vode Škropimo pozimi proti zimskim jajčecem in rji Redčimo v razmerju 1:3
Prevrelka Nerazredčena uporaba

Zdravilne lastnosti pelina v ljudskem zdravilstvu

Pelin hitro odpravi vsake prebavne motnje in napenjanje. Ženske uživajo čaj iz pelina za zmanjšanje menstrualnih krčev.

Na kožo ga vtremo v primeru pika žuželk, saj ima rahlo analgetičnio delovanje. Pomaga tudi pri težavah z jetri, žolčem in odpravljanju neprijetnega zadaha. Namočenega v žganju vtremo v kožo proti revmi in protinu. Rastlina je tudi rahel antiseptik in deluje protivnetno.

Pelin zdravilo

Pelin kot zdravilo. Foto: AdobeStock

pelin

Pelin se lahko uživa v različnih oblikah, vključno s čaji, tinkturami in v obliki zelišča. Foto: AdobeStock

Domač recept za čaj iz pelina in pravilna uporaba

Čaj iz pelina pripravimo tako, da liste in cvetove rastline namakamo v vroči vodi. Ta čaj je grenkega okusa, vendar ga lahko sladkamo z medom ali sladkorjem. Čaj iz pelina se lahko uporablja za zmanjšanje menstrualnih krčev in preganjanje glist.

Pelinov čaj uživamo samo po žlicah in to večkrat dnevno. Prekomerno pitje čaja lahko povzroči omotico ali glavobol. Nosečnice in doječe matere naj ga ne uživajo.

Kulinarična uporaba pelina v Sloveniji in svetu

V Sloveniji namakamo pelin v žganju in tako pridobimo pelinkovec. Pogosto se uporablja za izdelavo grenkih likerjev in grenčic. V tujini je najbolj poznan po uporabi v absintu in vermutu, ki je z zelišči aromatizirano vino.

Liste in cvetove rastline lahko uporabite za aromatiziranje različnih jedi, vključno z juhami, enolončnicami, omakami, solatami in ribami.

Povezane vsebine:

© Zeleni svet

Všečkajte in delite s prijatelji ;)
Prijava na novice


komentar na “Pelin, nasveti za gojenje, uporabo, dekorativne in zdravilne lastnosti ter recepti

Dodaj odgovor

Vaš email naslov ne bo objavljen. Obvezna polja so označena z *