Šentjanževka na vrtu in recept za zdravilno šentjanževo olje

Šentjanževka na vrtu in razmnoževanje zdravilne trajnice

Šentjanževka je rastlina sonca in najbolj uspeva na sončnem rastišču. Bolje uspeva na tleh, ki so nekoliko bolj suha in revna. Rastlina je grmičasta trajnica in jo najlažje presajamo s pomočjo sadik. Sadimo jih septembra, da se do zime dobro ukoreninijo ali v spomladanskem času, ko je zemlja primerna za delo.

V ogrevanih rastlinjakih lahko zgodaj spomladi sejemo seme in pridobimo domače sadike. V jesenskem času lahko razdelimo korenino šentjanževke in pridobimo novo sadiko.

šentjanževka

Šentjanževka je rastlina sonca in zdravilna rastlina. Foto: AdobeStock

🌿 KLIKNITE TUKAJ za predstavitev in naročilo knjige Zeliščni vrt domača lekarna. Odličen priročnik omogoča dobro poznavanje zelišč, njihovih lastnosti in vsestransko uporabo.
**
📗👉 KLIKNITE TUKAJ za knjigo VRTNARIMO z Mišo Pušenjak. Nova, jubilejna knjiga zaokroži avtoričin opus vrtnarskih knjig s sodobnimi spoznanji na vseh področjih vrtnarjenja.

Sajenje šentjanževke na vrtu

Zdravilna šentjanževka je lepa in se najbolje počuti v skupini rastlin. Predlagamo, da 3 do 5 rastlin sadimo na razdaljo 30 do 40 cm. Rastlina je višje rasti in jo v okrasni gredi kombiniramo tako, da jo umestimo v sredino ali ozadje zasaditve. S svojimi rumenimi cvetovi popestri zeliščno gredo in je v okras vsakemu zeliščnemu vrtu.

šentjanževka

Šentjanževko sadimo v kombinaciji z ostalimi zelišči. Foto: AdobeStock

Oskrba zdravilne trajnice med letom

šentjanževka cvet

Prvo leto po sajenju je šentjanževka najbolj hvaležna za oskrbo. Foto: AdobeStock

Sadike šentjanževke po sajenju zalijemo. V jesenskem času jih zalivamo manj, ker temperature padajo. Najbolje je, da jih posadimo pred jesenskim dežjem. V primeru, da rastlino presajamo v spomladanskem času jo redno zalivamo tudi v poletnem času, ker tako bolje prenaša sušo, saj se v nekaj mesecih še ni dobro ukoreninila.

Dobro je, da skrbno odstranjujemo plevel, ki tekmuje za vodo in hranila. Prvo leto ima v poletnem času rada zastirko. Jeseni odmrla stebla odrežemo, da se spomladi lažje razraščajo nova.

Zdravilnost šentjanževega olja v ljudski medicini

Šentjanževka v olju preprečuje vnetja, razkužuje in krči tkivo. V ljudski medicini jo uporabljamo za oskrbo manjših ran, udrnin, zmečkanin in drugih poškodb. V primeru masaže z oljem šentjanževke lajšamo težave v primeru zvinov, izpadih sklepov in revme.

Šentjanževo olje je uporabno tudi v naravni kozmetiki, ker razkužuje in pospešuje rast povrhnjice. V primeru kozmetične uporabe se priporoča za zdravljenje manjših manjših prask, ranic, kožnih sprememb.

Recept za pripravo šentjanževega olja

Za pripravo šentjanževega olja uporabimo sveže cvetoče zelišče. Cvetoče vršičke postavimo v stekleno posodo in prelijemo z hladno stiskanim oljčnim oljem. Posodo pokrijemo s pokrovom ali jedilno folijo ter jo postavimo na toplo. V primeru, da vsebina ni izpostavljena soncu, je manj verjetnosti, da olje postane žarko.

šentjanževo olje

Za pripravo šentjanževega olja uporabimo cvetoče zelišče. Foto: AdobeStock

Vsebino nekajkrat pretresemo ali dobro premešamo, da olje postane obarvano. Postopek namakanja naj traja tri tedne. Olje po končanem namakanju precedimo in prelijemo v steklenice, ki jih dobro zapremo. Šentjanževo olje hranimo v hladnem in temnem prostoru.

Sestavine za šentjanževo olje:

 • 20 g svežih cvetočih vršičkov
 • 200 ml oljčnega olja
 • steklena posoda
 • steklenica in zamašek

Ljudske vraže in legenda o imenu šentjanževke

Šentjanževka ima v ljudskem verovanju čarobno in obredno vlogo. Na slovenskem prostoru je zaznati več vraž na temo rumeno cvetoče zdravilne trajnice. Ena izmed vraž pravi, da naj dekle v času kresa izkoplje korenino šentjanževk in jo položi pod blazino. V sanjah se ji bo v tem primeru pokazal bodoči mož.

Poznamo več verzij o imenu šentjanževke. Prva legenda pravi, da je rastlina dobila ime po Janezu Krstniku. V drugem primeru naj bi ime izviralo in križarskih časov, ko so se videzi iz reda svetega Janeza mazali z oljem šentjanževke in tako zdravili rane pridobljene v bojih za Jeruzalem.

🌿 KLIKNITE TUKAJ za predstavitev in naročilo knjige Zeliščni vrt domača lekarna. Odličen priročnik omogoča dobro poznavanje zelišč, njihovih lastnosti in vsestransko uporabo.
**
📗👉 KLIKNITE TUKAJ za knjigo VRTNARIMO z Mišo Pušenjak. Nova, jubilejna knjiga zaokroži avtoričin opus vrtnarskih knjig s sodobnimi spoznanji na vseh področjih vrtnarjenja.

Vsebina je povzeta iz knjige Zeliščni vrt domača lekarna, avtor dr. Janko Rode – ZALOŽBA KMEČKI GLAS.

Povezane vsebine:

© Zeleni svet

Všečkajte in delite s prijatelji ;)
Prijava na novice


2 komentarjev na “Šentjanževka na vrtu in recept za zdravilno šentjanževo olje

 1. Metka Štrajhar

  Srečno, prebiram vaše prispevke. In išeč in iščem a ne najdem: mazilo ali kremo iz drnulj /drevo: dren/. Letos je bogato obrodil. Sadeži so rdeči. Nekaj sem ga zamrznila, nekaj posušila in nekaj dala v žganje.
  Če imate ta recept, prosim pošljite mi ga ali pa ga celo date prispevek v “Zeleni svet”,
  Hvala in lepe dneve še naprej do jeseni. Metka

  Reply
  • Zeleni Svet Avtor

   Pozdravljeni ga. Metka, žal nimamo recepta. Predlagamo, da ga poiščete na spletu, še bolje pa pri katerem kozmetičarju, ki se s tem ukvarja.

   Reply

Dodaj odgovor

Vaš email naslov ne bo objavljen. Obvezna polja so označena z *