Zdravilni rakitovec in šmarna hrušica

KLIKNITE NA VIDEO IN PRISLUHNITE NASVETU

Zdravilni rakitovec, ki krepi vaše zdravje

Zreli plodovi rakitovca vsebujejo okoli 9 odstotkov maščobnih olj. Iz semen rakitovca pridelujejo posebna olja za zdravljenje srčnih obolenj. Sorta Leikora in Hergo sta ženski rastlini, za opraševanje potrebujeta moško rastlino Pollmix. Sorta Polmmix je moška rastlina, sama rastlina nima plodov namenjena je za opraševanje ostalih ženskih sort rakitovcev.

V tradicionalni medicini se rakitovec uporablja za zmanjševanje maščobnih oblog v telesu, večanju spolne moči, spominski utrujenosti itd …

rakitovec

Zdravilni rakitovec.

V vsakem vrtu naj ne manjka izjemni rakitovec

Rakitovec (Hippophae rhamnoides) je listopadni grm ali manjše drevo iz družine oljčičevk, ki doseže višino 3 m pa tudi do 5 in več metrov. Plodovi vsebujejo vitamine B, A, E, K, predvsem pa veliko vitamina C, približno 6-7 krat več kot limona in glikozid kvercetin.

rakitovec

Rakitovec Polmmix je moška rastlina (opraševanje). Foto©AdobeStock

Ena moška rastlina sorte Polmmix lahko opraši 6 ženskih rastlin rakitovca sorte Leikora. Priporočamo sajenje vsaj 3 ali 4 rastlin. Tako boste dobro poskrbeli za krepitev vašega zdravja z domačega vrta.

Čas zorenja rakitovca in uporabna vrednost

Plodove rakitovca obiramo od septembra do sredine oktobra. Plodovi so uporabni za zdravilne namene zelo široke uporabnosti. Predelamo jih lahko tudi v sokove, marmelade, kompote, suho sadje in likerje.

KLIKNITE TUKAJ za naročilo sadik sort rakitovca. 
KLIKNITE TUKAJ za ogled VSEGA jagodičja.
**
KLIKNITE TUKAJ za uporaben priročnik: Gojenje jagodičja.

Šmarna hrušica obrodi zdrave in sladke plodove

Plodovi so užitni meseca junija. So zelo sladki, velikosti 1 cm in več v modro violični barvi. Zorijo postopoma v obliki grozda. Plodovi vsebujejo veliko železa, magnezija, kalcija, vitemine C in E, ter antioksidante in dietne vlaknine. Plodovi so odporni zoper bolezni in škodljivce.

Plodove uporabljamo za svežo porabo, ali pa jih predelamo v sokove, likerje, marmelade, pite in kolače.

Šmarna hrušica je grm, ki zraste do višine 2 do 4 m, odvisno od sorte. Za lažje obiranje priporočamo sajenje nižjih sort.

Šmarna hrušica sorte “Thiessen” je nekoliko nižje rasti

Šmarna hrušica sorte “Thiessen” ima obliko rasti večjega grma, ki doseže višino 4 do 5 metra in več. Cveti zelo bogato v začetku meseca aprila. Grm se razcveti s številnimi belimi cvetovi. Šmarna hrušica sorte “Thiessen” je samooplodna, zato ne potrebuje drugih sort za opraševanje. Plodovi so zelo okusni in aromatični ter se uporabljajo sveži, za sok, marmelade, sladice …

Šmarna hrušica, samooplodna sortaThiessen. Foto©AdobeStock

Sorta “Thiessen” sodi med hrušice, ki zrastejo do višine 5 metrov in obilno rodijo. Jesenska barva listov je rdeče oranžna. Zaradi okrasnih in zdravilnih lastnosti plodov je šmarna hrušica sadna vrsta, ki si zasluži svoje mesto v vrtu.

KLIKNITE TUKAJ za naročilo sadik šmarne hrušice “Thiessen”.

KLIKNITE TUKAJ za uporaben priročnik: Gojenje jagodičja.
**
KLIKNITE TUKAJ za sadjarsko svetovalne knjige.
KLIKNITE TUKAJ za BIO past proti voluharju.

Šmarna hrušica, klimatske in talne zahteve

Šmarni hrušici izberemo sončno do polsenčno lego na vrtu. Tako kot ostalo jagodičasto sadje zahteva navadno vrtno zemljo. Pred sajenje v sadilno jamo dodamo domač kompost ali kupljena organska gnojila. V sadilno jamo dodamo tudi sadjarsko gnojilo v odmerku 250 g na sadiko.

Hrušica je proti suši in mrazu odporna sadna vrsta, zato zimska zaščita ni potrebna. Če sadimo več rastlin skupaj naj bo sajenje v vrsti na razdalji cca. 2 do 3 metre.

Razmnoževanje in rez šmarne hrušice

Šmarno hrušico razmnožujemo s potaknjenci in cepljenjem na jerebiko. Navadno šmarno hrušico (Amelanchier ovalis) lahko razmnožujemo tudi s koreninskimi odganjki, saj jih veliko zraste iz koreninske osnove. Le – te moramo izrezovati sproti. Izrezujemo le pregoste in poškodovane veje.

Zeleni svet priporoča:

Krepite vaše zdravje z domačega vrta. Zagotovite si domač pridelek šmarne hrušice in rakitovca, ki ju lahko posadite vsak sadni vrt.

KLIKNITE TUKAJ za naročilo sadik šmarne hrušice “Thiessen”.
KLIKNITE TUKAJ za naročilo sadik sort rakitovca.

KLIKNITE TUKAJ za celotno ponudbo jagodičja. Dostava po pošti in plačilo po povzetju.
KLIKNITE TUKAJ za uporaben priročnik: Gojenje jagodičja.

natisni članek

© Zeleni svet

Všečkajte in delite s prijatelji ;)
Prijava na novice


7 komentarjev na “Zdravilni rakitovec in šmarna hrušica

 1. Francka

  Dober dan, sprašujem vas če se morda lahko pri vas kupi šmarna hrušica sorte sleyt in koliko stane… pa tudi za sorto rakitovec se zanimam, vendar pri tej sorti pravite da morata biti obe moška in ženska vrsta.
  Hvala za odgovor, lp
  Francka

  Reply
 2. Mark

  Spoštovani,

  Kako oddaljena mora biti moška rastlina rakitovca od ženskih rastlin rakitovca.
  Ali je rakitovec primeren za sajenje v bregu?
  Kako dobro uspeva v osrednji Sloveniji (koliko koristnega ploda lahko pričakujem pri odrasli rastlini)?

  Zadnji dve vprašanji me zanimata tudi za rumeni dren.
  Odločam se namreč med drenom in rakitovcem (za oboje verjetno ne bo prostora).

  Hvala in ostanite zdravi!
  Mark

  Reply
  • Zeleni Svet Avtor

   Pozdravljeni g. Mark, moška in ženska rastlina rakitovca morata biti v neposredni bližini, lahko ga sadite tudi na brežino, ni zahtevna vrsta. pridelek je odvisen tudi od pravilne rezi, na enem drevesu ga je kar veliko. Več o rezi rakitovca na povezavi https://zelenisvet.com/kako-rezemo-rakitovec/. Enako velja za dren, debeloplodni sortni rumeni dreni dajo precej več pridelka, kot navadni rumeni ren.

   Reply
 3. Katarina

  Sama imam že nekaj lep oboje. Rakitovec zelo uporaben za dvig odpornosti. Šmarna hrušica pa zelo okusna.

  Reply
 4. Lana

  Pozdravljeni,
  Zanima me po kolikšnem času obrodi rakitovec? Prve smo posadili pred 4 leti, nekaj sadik pa še pred 2 leti, pa še vedno ni plodov. Imamo moške in ženske sadike. V čem bi lahko bil problem?
  Zahvaljujem se vam za odgovor!
  Lana

  Reply

Dodaj odgovor

Vaš email naslov ne bo objavljen. Obvezna polja so označena z *