Regrat in recepti za sirup, čaj, med regratove korenine ter odlično solato

Vsebina je povzeta iz knjige Zdravilne rožʼce, ki je predstavljena v nadaljevanju in jo lahko tudi prelistate.

Regratove korenine in domač recept za zdravilni poparek

Regratove korenine nabiramo maja, junija ali jeseni. Iz regratovih korenin si lahko pripravimo zdravilni poparek. To naredimo tako, da 2 žlički zdrobljenih korenin in listov prelijemo s skodelico vrele vode. Namakamo 10 minut in precedimo.

Iz korenin regrata si pripravimo zdravilni poparek. Pijemo 2 skodelici na dan, uro po kosilu in večerji. Pomaga pri motnjah v delovanju ledvic, ledvičnih in žolčnih kamnih, proti zastajanju vode in celulitu ter za pomoč pri odpravljanju čezmerne teže.

regrat korenine

Regratove korenine zdrobimo in si pripravimo zdravilni poparek. Foto: AdobeStock

Recept za domač regratov sirup, regratov čaj in regratov med

Ašičev regratov sirup: 50 g regratovih cvetov zavremo v 1 litru vode in takoj odstavimo. Stoji naj čez noč. Zjutraj odcedimo in ožamemo. Tekočini dodamo 1 kg sladkorja in sok pol limone.

Premešamo, da se sladkor popolnoma ohladi, in shranimo v steklenici na temnem hladnem mestu. Sirup pred pitjem malo pogrejemo.

👉 KLIKNITE TUKAJ za knjigo Zdravilne rožʼce, ki predstavlja kar 80 zdravilnih rastlin, z napotki o nabiranju, pripravi in uporabi zelišč v zdravilnih čajih, mazilih, tinkturah, oljih … V njej je predstavljena regratova tinktura, recept za regratove kapljice, poparek, mazilo in macerat.
~~
📗 KLIKNITE TUKAJ in prelistajte knjigo Zdravilne rožʼce (PDF predogled).

Za pomoč pri nakupu pokličete na 069 928 945 (PON-PET, od 9 do 13 ure). Ves čas lahko kupujete na spletu.

Čaj

Lahko ga naredimo iz 4 do 10 g posušenih listov ali kot poparek iz 2 do 8 g posušenih korenin. Pijemo ga do 3-krat na dan.

Regratov med

Potrebujemo 600 regratovih cvetov (naberemo cvetove, ki še niso povsem razcveteni, ker imajo še veliko soka), 3 l vode, 3 kg belega ali rjavega sladkorja, sok dveh limon.

V večji lonec damo očiščene regratove cvetove in vodo. Zavremo in kuhamo 10 minut. Odstavimo in pustimo stati 24 ur. Nato precedimo in vlijemo nazaj v lonec.

regrat cvetovi

Regratov med pripravimo cvetov regrata in ga uporabljamo do naslednjega leta.

Dodamo sladkor in limonin sok. Zavremo in kuhamo približno 1 uro, da se sladkor popolnoma stopi in zgosti regratovo vodo. Regratov med nadevamo v kozarčke, zapremo s pokrovčkom in za 5 minut obrnemo na glavo (tako zagotovimo, da je kozarec tesno zaprt). Regratov med lahko uporabljamo do naslednje sezone.

Najboljša regatova solata in druga uporaba listov

Okusna regratova solata je najboljša, če nabiramo prve pritlične liste v zgodnji pomladi. Sveži listi regrata (Taraxacum officinale) krepijo organizem, lajšajo presnovo ter pomagajo pri čiščenju krvi. V vseh delih rastline je lepljiv užiten mlečni sok z zdravilnimi učinki, najbolj uporabna pa je korenina. Na začetku članka smo predstavili recept za zdravilni poparek iz korenin regrata.

Zeleni svet priporoča:

Zdravilne rožʼce je je knjiga, ki je prava zakladnica znanja o zdravilnih rastlinah. Na 212 straneh avtorica Darja Požun podrobno opisuje različne rastline, njihova rastišča, načine nabiranja in priprave ter njihov vpliv na naše zdravje.

Knjiga je polna nasvetov, opozoril in zanimivosti iz sveta ljudskega zdravilstva. Avtorica nam pokaže, kako preprosto je izdelati domače zeliščne pripravke za lajšanje različnih bolezni.

S to knjigo lahko svojo omarico z zdravili napolnite s povsem naravnimi zeliščnimi pripravki. Zdravilne rožʼce je nepogrešljiv vodnik za vse, ki želijo izkoristiti moč narave za izboljšanje svojega zdravja.

👉 KLIKNITE TUKAJ za naročilo knjige Zdravilne rožʼce, ki predstavlja kar 80 zdravilnih rastlin, z napotki o nabiranju, pripravi in uporabi zelišč v zdravilnih čajih, mazilih, tinkturah, oljih … V njej je predstavljena regratova tinktura , recept za regratove kapljice, poparek, mazilo in macerat.
~~
📗 KLIKNITE TUKAJ in prelistajte knjigo Zdravilne rožʼce (PDF predogled).

Za pomoč pri nakupu pokličete na 069 928 945 (PON-PET, od 9 do 13 ure). Ves čas lahko kupujete na spletu.

Članek je pripravljen v sodelovanju z Založbo Kmečki glas.

Povezane vsebine:

Všečkajte in delite s prijatelji ;)
Prijava na novice


Dodaj odgovor

Vaš email naslov ne bo objavljen. Obvezna polja so označena z *