Rožmarin, razmnoževanje, vzgoja, zalivanje, obrezovanje in uporaba

Vzgoja rožmarina in prezimitev v Sloveniji

Rožmarin brez težav prezimi v toplejših delih Slovenije. Največkrat ga najdemo na Primorskem. V hladnejših krajih pogojno prezimi v zavetju in odcednih tleh. Dobro se počuti na južnih in jugozahodnih legah. Ob koncu jeseni je dobro, da ga prenesemo v rastlinjak ali hladen vetrolov.

Rožmarin je najbolj domač v obalnih področjih Slovenije.

rožmarin

Rožmarin v milih zimah prezimi tudi v notranjosti Slovenije.

 

Če so zime mile, prezimi tudi na prostem. V bloku brez večjih težav prezimi v zavetju balkona, saj je v mestih mikroklima drugačna kot na podeželju.

KLIKNITE TUKAJ za nakup sadik rožmarina.
KLIKNITE TUKAJ za ostale dišavnice.

Dobri in slabi sosedje rožmarina na vrtu

Žajbelj je na vrtu dober sosed rožmarina. V primeru sajenja ob vrtnine ima odvračalno vlogo na škodljivce, saj odganja korenjevo muho in kapusovega belina, ki odlaga jajčeca na cvetačo in ostale kapusnice. Tako bo manj škode na vrtu zaradi gosenic in muh.

Bučke in kumare se močno razraščajo, zato jih ne sadimo v bližino žajblja.

Tabela: Dobri in slabi sosedje rožmarina na vrtu

Zelišče Dober sosed-vrtnina Dober sosed-zelišče Slab sosed
Rožmarin Cvetača, brokoli, kolerabica, fižol, korenček, paradižnik Žajbelj Bučke, kumare

Rožmarin in zalivanje na vrtu ter v posodi

Rastlina ni zahtevna za zalivanje. Bolj pogosto ga zalivamo v večjih posodah ali v koritu. Rožmarinu na vrtu ne ustreza zastajanje vode. Za redno in skromno zalivanje skrbimo prvo leto po presajanju rastline, saj želimo, da se čim prej ukorenini. Med letom zalivamo po potrebi. Najbolje bo uspeval na sončnih, odcednih in toplih rastiščih.

Ne pozabimo na zalivanje v času prezimovanja v notranjih prostorih ali rastlinjaku. Takrat je dovolj, če ga zalijemo enkrat na mesec. Najbolje bo prezimil pri temperaturi okrog 5 stopinj Celzija.

rožmarin v posodi ali koritu

V posodi, koritu ga zalivamo bolj pogosto kot na vrtu.

Domača sadika rožmarina se pridobi s potaknjenca

V trgovini je najbolje kupiti rožmarin v aprilu ali začetku maja. Takrat je sadik največ na izbiro. Potaknjence iz mladih poganjkov lahko pridobimo v zgodnjem poletju. Takrat se posajene rastline ukoreninijo in zrastejo. Vsi, ki prezimujete rožmarin v rastlinjaku, lahko pripravite potaknjence čez zimo. Na vrt ali vposode jih presajmo pozno spomladi.

rožmarin podtaknjenec cvet

Rožmarin lahko razmnožimo iz potaknjenca.

Grebeničenje je drug postopek razmnoževanja

Nove sadike rožmarina zelo enostavno pridobimo tudi s postopkom grebeničenja. To naredimo tako, da spodnje vejice rastline zasujemo z zemljo. Priporočamo, da jih usidrate z rogovilo, da veje ne izruva močan veter ali sprehajalec po vrtu. Pomaga, če zarežete lubje na vejici, saj tako rožmarin še hitreje tvori korenine.

Grebenico odrežete od matične rastline, ko tvori korenine in presadite na samostojno lokacijo. Rožmarin dobro raste samostojno ali v skupini. Sadimo ga na razdaljo dobrega pol metra.

Spravilo, sušenje in rez rožmarina na vrtu ali v posodi

Manjše količine listov rožmarina lahko režemo celo leto, ko se rastlina razraste. Sadike, ki jih kupimo v trgovinah in sadimo v posode režemo po dveh mesecih, da razvijejo nove poganjke. Večje količine listov na odraslih rastlinah je dobro rezati pred cvetenjem.

Liste rožmarina lahko režemo celo leto ali pred cvetenjem.

listi rožmarina

Liste rožmarina sušimo v senci.

Listov ne sušimo na direktnem soncu, da ohranijo svoje zdravilne lastnosti. Najbolje je, da jih shranimo v steklene kozarce, ki jih dobro zapremo.

Rožmarin in obrezovanje na vrtu ter živa meja

Rastlina rožmarina je v toplejših delih Slovenije primerna za striženo živo mejo. Običajno sadimo 4 do 5 rastlin na tekoči meter. Tako tvorimo nizke do srednje visoke vednozelene žive meje. Rastlina zmerno raste in je ni treba pogosto rezati. Izogibamo se rezi pred zimo in zgodaj spomladi.

Rožmarin krepi lase, dlesni, spodbuja delovanje možganov

rožmarin

Listi mediteranske rastline imajo številne pozitivne lastnosti.

V ljudskem zdravilstvu je rožmarin cenjena rastlina. Rožmarin poparimo in dodamo enako količino šampona ter ga uporabimo za krepitev lasišča. Dodatek rožmarina v zobnih pastah ugodno deluje na dlesni.

Ste vedeli, da eterično olje rožmarina v izparilniku spodbuja delovanje možganov. To je povezano z boljšim pretokom krvi. Na ta način si lahko olajšamo učenje in mentalno delo v pisarnah.

Ostala uporaba rožmarina

Rožmarin je vsestransko uporaben v kuhinji. Dodajamo ga mesnim jedem, omakam, marinadam, enolončnicam in ostalim jedem. Rastlina je uporabna tudi v aromaterapiji in kot medonosna rastlina. Dodajamo ga v olje, kis in aromatizirana vina, zeliščne likerje.

KLIKNITE TUKAJ za nakup sadik rožmarina.
KLIKNITE TUKAJ za ostale dišavnice.
**
KLIKNITE TUKAJ in se naročite na brezplačne novice Zeleni svet.
Čaka vas tudi uporabno darilo.

Povezane vsebine:

© Zeleni svet

Všečkajte in delite s prijatelji ;)
Prijava na novice


Dodaj odgovor

Vaš email naslov ne bo objavljen. Obvezna polja so označena z *