Siljen radič in postopek za najboljšo domačo solato v zimskem času

Radič za siljenje izkopljemo v jesenskem času in porežemo

Med poletnim časom je glavni cilj, da okrepimo korenine in to naredimo tako, da radič enkrat ali dvakrat porežemo. Izkop opravimo konec novembra, ko korenine dosežejo debelino 3 do 5 cm. Pred siljenjem radiča je treba korene očistiti vseh stranskih korenin, odmrlih in večjih listov.

Liste porežemo za debelino prsta ( cca. 2 cm) nad korenom. Pustimo samo srček in gladek koren. Poskrbimo tudi za krajšanje korena na dolžino 20 cm.

siljenje radiča

Siljenje radiča na globokih platojih nam zagotavlja odličen zimski pridelek. ©AdobeStock

Kaj naredimo z listi radiča po rezi?

Neugledni in poškodavni liste radiča končajo na domačem kompostu. Vsega radiča, ki ga porežemo ne moremo pojesti hkrati. Manjše količine radiča z vrta lahko razdelimo med prijatelji in znanci.

Če ste na podeželju, jih bodo zagotovo vesele tudi živali. Liste radiča na kmetijah običajno pojedo krave in ostale domače živali, zato jih podarite sosedom, ki imajo živino.

KLIKNITE TUKAJ za brezplačno e-knjigo (DARILO), ki vam bo pomagala vrtnariti na vrtu. Sledite našim novicam na spletu in nas priporočite tudi svojim prijateljem.

Najpogostejši načini za siljenje radiča v Sloveniji

Radič za siljenje najpogosteje silimo v globljih zabojčkih, ki jih napolnimo z vlažno mivko, peskom ali žagovino. Na dnu zabojčka postavimo folijo. Korene radiča posadimo tako, da vrhovi gledajo iz polnilnega substrata. Večje količine siljenega radiča lahko silimo na globokih platojih, ki si sledijo v etažah.

radič v zemlji

Na Primorskem radič pogosto silijo kar na njivi. ©AdobeStock

Med siljenjem je treba poskrbeti tudi za vlaženje substrata z vodo. To običajno naredimo 2 krat na teden. Pazimo, da substrat ni preveč vlažen, ker v tem primeru lahko gnijejo koreni.

siljen radič

Radič najlažje silimo v globljih zabojčkih ali platojih. ©AdobeStock

Radič za domačo solato najpogosteje silimo v temnih kleteh

Temna klet ali kurilnica je najpogostejši prostor, ki ga vrtičkarji uporabljajo za siljenje radiča. Možno je tudi siljenje radiča v toplem hlevu ali rastlinjaku.

V primeru, da na gredice naložite debelo plast slame, koruznice, jih lahko izkopavate sproti in to toliko kot potrebujete. Na Primorskem radič pogosto silijo kar na njivi, saj jim to omogoča milo podnebje.

beli radič listi

Bledi, krhki, nežni listi siljenega radiča, ki jih pridelamo v temnem, toplem prostoru. ©AdobeStock

 

Včasih so na kmetijah silili radič tako, da so korene v zaveternem kotu zmetali na kup in pokrili s smrečjem ali koruznico.

Primerna temperatura in tema zagotavljata dober pridelek v zimskem času

Za siljenje je treba zagotoviti popolno temo, da bodo listi radiča bledi, krhki in nežni. Radič se sili pri temperaturi 10 do 20 stopinj Celzija. Nižja kot je temperatura, dalj časa traja, da poberemo radič. Najbolj se priporoča temperatura med 15 in 20 stopinj Celzija.

Pridelek siljenega radiča pobiramo po šestih do desetih tednih. Vse je seveda odvisno od temperature v prostoru. Ste vedeli, da na podoben način silimo tudi regrat?

siljen radič v roki

Siljen radič pobiramo po šestih do desetih tednih. ©AdobeStock

Kdaj sejemo radič za siljenje in katere sorte izberemo?

Radič za siljenje sejemo samostojno ali z drugimi rastlinami in to od konca junija do sredine julija. Med vrstami naj bo razdalja 30 cm, v vrsti pa 5 do 10 cm.

V primeru, da želimo gredice pripraviti na počitek je v omenjenem terminu dobro sejati deteljo ali lucerno. Med metuljnici pa lahko sejemo še sorte radiča za siljenje. To so predvsem sorte Verona, Treviški, Castelfranco in Vitlof.

Zeleni svet priporoča

Brezplačna e-knjiga (DARILO) Zeleni svet vam pomaga vrtnariti na domačem vrtu. Združuje nasvete, ki so v zadnjih letih najbolj brani na spletnem portalu Zeleni svet. To uporabno darilo bo zagotovo všeč tudi vašim vrtnarskim prijateljem. Presenetite jih z uporabnim darilom, ki jih čaka, če kliknejo tukaj 🙂

 

KLIKNITE TUKAJ za brezplačno e-knjigo (DARILO), ki vam bo pomagala vrtnariti na vrtu. Sledite našim novicam na spletu in nas priporočite tudi svojim prijateljem.

© Zeleni svet

Všečkajte in delite s prijatelji ;)
Prijava na novice


6 komentarjev na “Siljen radič in postopek za najboljšo domačo solato v zimskem času

 1. Nadja Florjančič

  Pozdravljeni,a se da kupiti sadiko kakija (ustrezno sorto) za severno Primorsko-Cerkno,cena?
  Rada bi posadila v tem tednu,lp

  Reply
 2. Vinko

  Spoštovani!
  V na pol odprtem rastlinjaku gojim motovilec. Dobro je uspeval, sedaj ga je pa napadla plesen. Kaj lahko storim? Hvala za odgovor in lep pozdrav.

  Reply
 3. Vinko Avsenak

  Pozdravljeni!
  V na pol odprtem rastlinjaku gojim motovilec. Dobro je napredoval, sedaj ga je pa napadla plesen. Kaj lahko storim?
  Se zahvaljujem ta odgovor on lepo pozdravljam.

  Reply
  • Zeleni Svet Avtor

   Pozdravljeni, za bolezni in škodljivce obiščite najbližjo kmetijsko apoteko, ker samo strokovanjak po zakonu lahko svetuje o uporabi FFS pripravkov. Lep dan, ekipa Zeleni svet

   Reply

Dodaj odgovor

Vaš email naslov ne bo objavljen. Obvezna polja so označena z *