*** Zelenisvet.com – vodilni vrtnarski medij ***

Špargelj in vzgoja špargljev

Mladi poganjki šparglja vsebujejo veliko mineralov in vitaminov. Šparglji so primerni tudi kot dietna hrana, pozitivno delujejo na ledvica, čistijo celotno telo in dobrodelno delujejo na jetra. Alkaloid aspargin vonjamo predvsem v urinu.

Vzgoja šparglja iz sadik

Vzgoja sadik šparglja je celoleten proces, ki se lahko zavleče tudi do naslednje pomladi. Enoletne sadike iz kakovostnega semena (najbolj rodni hibridi) spomladi običajno kupimo v trgovini. V zadnjih letih sadike šparglja najdemo v številnih vrtnarijah, kar kaže na to, da je domačih vrtovih vse bolj priljubljen.

Šparglji, čas in način sajenja

Šparglji in nasad špargljev v vrstah

Šparglji in nasad špargljev v vrstah.

Špargelj sadimo spomladi in jeseni. Pred sajenjem izkopljemo okrog 30 do 40 cm globok jarek v katerega bomo posadili sadike.

Rastline šparglja naj bodo vsaj 0,5 m narazen v vrsti, če jih sadimo v dve vrsti, naj bo razdalja med vrstami več kot 2 m. Korenine špargljev naj bodo usmerjene v smeri vrste, saj se ne razraščajo krožno.

Sadike šparglja po namestitvi na ustrezno razdaljo zagrnemo z zemljo.

KLIKNITE TUKAJ in se naročite na brezplačne vrtnarske novice.
Če so vam nasveti všeč, nas priporočite tudi vašim prijateljem.

Gnojenje in dognojevanje šparglja

Tla pred sajenjem pognojimo z domačim kompostom, gnojem, ki ga zadelamo za lopato globoko. Za gnojenje lahko uporabite tudi kupljena organska gnojila, ki jih ravno tako dodajate pod korenine, polovico pa dodate nad zemljo s katero zagrnemo korenine sadik.

S hlevskim gnojem (4 do 6 kg/m2), kompostom pognojimo tudi spomladi ob obdelavi tal, preostanek pa dodamo z mineralnimi gnojili. Za dober pridelek ga skupno pognojimo s 10 do 15 dag N/10 m2, 10 do 15 dag P/10 m2  in približno 10 dag K/10 m2.

Izkoristek prostora med špargljem in ukrepi pred zimo

Prvo leto po sajenju lahko med špargelj posadimo tudi druge vrtnine, saj tako izkoristimo prazen vmesni prostor. Rumene poganjke jeseni ne porežemo, samo prvo leto ga pred zimo pokrijemo s slamo ali listjem.

Šparglji, dobri in slabi sosedje

Jeseni lahko med špargelj sejemo motovilec in špinačo. Spomladi in poleti lahko v vmesni prostor sadimo tudi krompir in solato.

Dobri sosedje šparglju so tudi paprika, kolerabica, stročnice (bob, grah, fižol), peteršilj, paradižnik in bazilika, ki lahko raste ob paradižniku. Ne pozabimo tudi na tagetes, ognjič in kapucinke.

Dobro se počuti tudi ob krompirju, solati, špinača, ki jo v medvrstni prostor sejemo  v pomladanskih
mesecih in drugi posevki, ki jih sejemo v poletnem in jesenskem času.

V bližino šparglja ne sadimo čebulnic (česen, čebula, šalotka,por, drobnjak) in mete.

Špargelj, bolezni in škodljivci šparglja

Na šparglju lahko opazimo razne bolezni korenin, rjo, viroze, sivo plesen. Za varstvo pred rjo uporabljamo ekološke pripravke.

Med škodljivci opazimo špargljevo muho in špargljevega hrošča. Večjo škodo lahko naredi špargljeva muha in špargljeva rja. Če ob šparglju gojimo paradižnik, nekoliko zmedemo šparglejvo muho.

Oskrba šparglja

V prvem letu preprečujemo razraščanje plevela in skrbimo za zalivanje. V drugem predvsem okopavamo in zalivamo, če želimo beljenje šparglje v tretjem letu poskrbimo za nagrinjanje zemlje v grebene. Vrstice za beljen špargelj nagrnemo s 30 do 40 cm visokimi grebeni.

Pobiranje in shranjevanje pridelka šparglja

Špargelj je najboljši svež, pozneje pa oleseni, zato ga nabiramo sproti, ko doseže dolžino okrog 20 cm. Prva rezanja mladih poganjkov lahko opravimo v tretjem ali četrtem letu po sajenju.

Z rezanjem domačega šparglja pričnemo v začetku aprila, spodrezovanje normalno razvitih poganjkov pa izvajamo do junija. Rezanje oz. lomljenje poganjkov opravimo v jutranjih urah. Pri beljenem šparglju, poganjke spodrezujemo z nožem.

V hladilniku ga hranimo največ slab teden. Če ga ne pojemo svežega, ga vlagamo v kis ali slanico.

natisni članek Špargelj

© Zeleni svet

Všečkajte in delite s prijatelji ;)


6 komentarjev na “Špargelj in vzgoja špargljev

 1. Rok

  Pozdravljeni!
  Zanima me kako globoko je potrebno rezati šparglje? Ali se odtrgajo od koreninskega sistema ali se reže nad njim. Hvala lepa za odgovor in lp.

  Reply
 2. Katarina

  Pozdravljeni,

  zanima me, ali je lahko med šparglji posajena sivka (tudi kakšne druge dišavnice, začimbnice – npr. origano, majaron). Hvala za odgovor in lep pozdrav.

  Reply
  • Zeleni Svet Avtor

   Pozdravljeni ga. Katarina, v medvrstnem prostoru špargljev bodite previdni zaradi senčenja. Odvisno od medvrstne razdalje, ki jih imate med šparglji. Sivka zagotovo ne sodi med šparglje. Večina zelišč potrebuje sonce.

   Reply
 3. Ana

  Imam 1 letne sparglje,a se jih zaradi polzev tako majhnih aprila nisem upala posaditi v vrt. Jih moram po izkusnjah sedaj nujno saditi sele septembra? Ana

  Reply

Dodaj odgovor

Vaš email naslov ne bo objavljen. Obvezna polja so označena z *