Kaj sejemo in sadimo v septembru na vrtu in priprava gredice?

Najprej odstranimo zastirko in pripravimo gredice

Pred septembrskimi setvami odstranimo zastirko, namakalni sistem in poskrbimo za rahljanje tal. S prekrivanjem tal ohranjamo tudi primerno vlažnost, kar nam omogoča lažjo in hitrejšo pripravo gredic.

Zastirka je nujna tudi na praznih gredicah, ker močne poletne nevihte zbijejo tla. Vročina in močno sonce negativno vplivata na mikroorganizme v tleh.

zastirka na vrtu

Na vrtni gredi najprej odstranimo zastirko in pričnemo z rahljanjem tal

Zakaj in kako rahljamo tla na domačem zelenjavnem vrtu?

Zbita in gola tla brez zastirke pred septembrskimi setvami, sajenjem rahljamo zato, ker so zbita zaradi močnejših poletnih nalivov in zalivanja z vrtno zalivalko. Zbita tla na domačem zelenjavnem vrtu najlažje rahljamo s pomočjo Ruskih vil Premium. Tako poskrbimo za idealno pripravo vrtnih gredic pred setvijo ali sajenjem.

tla rahljamo z ruskimi vilami

Zbita tla pred setvijo ali sajenjem rahljamo z Ruskimi vilami Premium.

Tla, ki so rahla in so bila med poletjem pokrita z zastirko (trava, slama, ovčja volna) pred setvijo in sajenjem najlažje okopljemo z Nihajno motiko Pepa. Na ta način ohranimo življenje (mikroorganizmi, drobnoživke) in vlago v tleh ter poskrbimo za primerno pripravljena tla.

Še lažjo pripravo praznih gred pa nam omogoča Ročna freza Mici 20 ali Ročna freza Mici 12, saj ju samo vozimo po vrtu.

nihajna motika pepa

Rahla tla, ki so bila med letom pokrita z zastirko najlažje okopljemo z Nihajno motiko Pepa.

Zagotovite si rahla in dobra tla brez prekopavanja vrtne grede. Seme v rahlih in dobro pripravljenih tleh bolje kali, sadike se dobro ukoreninijo in lažje črpajo vodo v tleh. Vrtno orodje za pripravo tal na vrtu izberite glede na vašo tehniko vrtnarjenja med letom.

KLIKNITE TUKAJ za Ruske vile PREMIUM (NOVO), ki so iz najboljših materialov in v celoti izdelane v Sloveniji. Odlikuje jih zelo kvalitetna izdelava in materiali.

Razliko med različnimi Ruskimi vilami si lahko ogledate s klikom tukaj.

KLIKNITE TUKAJ za nakup Nihajne motike Pepa, ki omogoča lahkotno pripravo tal na setev, okopavanje in hitro odstranjevanje plevela.

Za dodaten nasvet in pomoč pri nakupu lahko pokličete na 040 669 449.

Ruske vile in Nihajna motika Pepa ter delo na različnih tipih tal

Težka, ilovnata tla na vrtu naj bodo pred začetkom dela primerno vlažna, da se brez napora drobijo v drobno grudičasto strukturo. V težkih ilovnatih ali glinenih tleh se delo najlažje opravi nekaj dni po dežju ali močnejšem namakanju grede. V primeru, da so bila tla med poletjem zastrta z zastirko uporabite Nihajno motiko Pepa. Zbita tla brez zastirke je treba v jesenskem času rahljati z Ruskimi vilami Premium

V lažjih peščenih tleh je delo lažje in ni treba čakati na padavine. Pazimo predvsem na to, da se zemlja pri delu ne oprijema orodja ali obutve.

Postopek dela z Ruskimi vilami Premium na vrtu

Orodje postavimo na vrtno gredo in z nogo potisnemo v tla. V trenutku, ko se zadnji pohodni del dotakne tal potegnemo za držalo, ki služi kot vzvod. Z Ruskimi vilami Premium rahljanje tal opravimo povsem brez napora. Zgornje drobilne vilice, ki nadomeščajo navadno motiko zemljo drobijo v drobno grudičasto strukturo in delo je končano.

Po vrtni gredi se pomikamo nazaj in ne dvigamo orodja. Ruske vile Premium povlečemo po tleh in ponovimo postopek rahljanja tal. Če je možno se izogibamo tudi hoji po vrtni gredi.

Ruske vile Premium skrbijo za rahljanje in drobljenje tal, kar zagotavlja optimalne razmere za kalitev semena in ukoreninjanje sadik

Kaj sejemo in sadimo septembra na zelenjavnem vrtu?

Pred setvijo ali sajenjem uporabite Ročno frezo Mici 20 in odstranite plevel, ki je že kalil. Tako pripravljena tla bodo drobno grudičasta, kar omogoča bolj uspešne setve in sajenje. V septembru sejemo motovilec, zimsko solato, špinačo, blitvo, rukolo, redkvico, vrtno krešo in zimski portulak.

Čebulček, ki smo ga sejali v avgustu je treba presaditi konec septembra. Svoja najljubša zelišča presadite v posode, ki jih oktobra in novembra prestavimo na okenski police v kuhinji. Najbolj pogosto presajamo peteršilj, presajamo lahko tudi ostala trajna zelišča.

Mlade rastline po potrebi zalivamo in skrbimo za redno okopavanje, ker tako izločimo konkurenčne plevele. Kirurško natančno okopavanje nam omogoča Rezalna motika Anka, ki jo uporabljajo številni ljubitelji vrtnarjenja.

priprava tal velika vrtna freza

Priprava tal v drobno grudičasto strukturo in velika Ročna freza Mici 20.

Kdaj sejemo zimsko solato?

zimska solata

Zimska solata najbolje prezimi, če jo sejemo in redčimo.

Najbolje bo prezimila zimska solata, ki jo sejemo v več terminih. Bolje prezimi solata, ki pred zimo ni prevelika.

Zagotovo boste uspešni, če setev opravite v sredini septembra, začetku oktobra ali celo sredini oktobra. Prihod zime je težko napovedati in s tem sta povezana tudi rast in razvoj zimske solate.

Optimalni termin setve za špinačo, rukolo, zimski portulak in motovilec

Špinačo, ki jo želimo pobirati v tem letu sejemo do konca meseca septembra. Motovilec in rukolo lahko sejemo v septembru in oktobru. Na prostem bo bolje prezimila divja rukola. Zimski portulak sejemo od konca septembra do konca marca, saj rastlina odlično prezimi.

setev

Ne pozabite na septembrsko setev motovilca in ostalih vrtnin.

Ne pozabite na setev blitve in redkvice

V septembru lahko sejemo tudi blitvo in redkvico. Blitvo septembra sejemo ali sadimo s pomočjo sadik. Redkvica je odlična za poživitev pozno jesenskih in zimskih solat. Običajno jo sejemo v spomladanskem času. Na to priljubljeno vrtnino pa pozabimo jeseni. Najbolj uspešne bodo setve, ki jih opravite do sredine septembra.

Kombinacije jesenskih setev na vrtni gredi

Motovilec lahko sejemo s prezimnim radičem ali zimsko solato. V tem primeru je treba solato sejati v vrste, ki so med sabo oddaljene 30 do 40 cm. V prazen prostor sejemo motovilec.

Blitvo v jesenskem času sadimo med čebulo, zimsko solato ali česen. Tako bo z listi prekrila tla, ki bodo posledično manj zbita, izpodrinila bo tudi plevel. Zimski portulak odlično prekrije tla in ga sejemo samostojno ali med ostale vrtnine.

seme motovilca

Motovilec lahko kombiniramo s prezimnim radičem ali zimsko solato.

Tudi zimska solata lahko raste med čebulo in česnom, ki ju sadimo v začetku ali sredini oktobra. Umestimo jo lahko tudi med špinačo.

Redkvica ne potrebuje samostojne gredice in jo sejemo v prazen prostor med ostale vrtnine. Divjo rukolo, ki bolje prezimi nikoli ne kombiniramo z redkvico, vrtno krešo, ker so vrtnine v sorodstvu. Prav tako ne kombiniramo blitve in špinače.

Ne pozabite na zeleno gnojenje praznih gredic

Od polovice septembra do polovice oktobra je v nižjih legah čas za zeleno gnojenje, ki tla obogati s trajnim humusom in organsko snovjo. Za zeleno gnojenje na prazne gredice je najbolj sejati ozimna žita.

V začetku septembra je še možno sejati grško seno, facelijo in ajdo. Lahko poskusite tudi s setvijo oljne redkvice ali bele gorjušice, ki ju običajno sejemo že v avgustu.

V začetku septembra še vedno lahko sejemo facelijo.

Kako gnojimo gredice pred septembrskimi setvami?

Gredice, ki so bile predhodno močno gnojene ne gnojimo z domačim kompostom ali kupljenimi organskimi gnojili. Običajno ne gnojimo gredic kjer smo predhodno gojili paradižnik, kumare, papriko, jajčevce, zelje in ostale kapusnice.

Običajno gnojimo gredice, ki jih med letom gnojimo samo s kupljenimi (peleti, briketi) organskimi gnojili.

Špinačo, motovilec, zimsko solato in ostale vrtnine lahko  gnojimo s suhimi namočenimi koprivami, ki smo jih nabrali v pozno pomladanskem ali poletnem času. Tak način gnojenja je primeren v primeru dolge in tople zime. Uporabimo lahko tudi kompost v odmerku 1 liter na m2.

Zeleni svet priporoča:

Ohranite kakovost vrtnih tal in talni živi svet. Zemljo obdelajte brez “štihanja” in jo globoko rahljajte z Ruskimi vilami. Delo z Ruskimi vilami poteka hitro in enostavno. Manj bodo obremenjene tudi hrbtenica in roke. Orodje je še posebno primerno za ženske, starejše vrtičkarje in upokojence. Imate težave z natančnim okopavanjem in odstranjevanjem plevela? Zdaj se vam ni treba več sklanjati in prenašati nelagodja v križu. Za okopavanje je zelo uporabna Rezalna motika Anka in Nihajna motika Pepa. Za pripravo na nove setve in sajenje uporabljamo tudi Ročno frezo Mici. 

Rezalna motika Anka, Nihajna motika Pepa, Ruske vile Premium, Ročna freza Mici 12 in Ročna freza Mici 20.

KLIKNITE TUKAJ za nakup Nihajne motike Pepa, ki omogoča lahkotno okopavanje in hitro odstranjevanje plevela.
KLIKNITE TUKAJ za nakup Rezalne motike Anka, ki se priporoča za „kirurško“ okopavanje, rahljanje tal, košnjo, grabljenje, sejanje, pletje ter ostala vrtna opravila.
KLIKNITE TUKAJ za nakup male Ročne freze Mici 12 (delovna širina 12 cm), ki hitro spodreže in odstrani plevel na manjših površinah. Primerna za odstranjevanje plevela na vrtni gredi, manjšem vrtu in vrtni poti.
KLIKNITE TUKAJ za nakup velike Ročne freze Mici 20 (delovna širina 20 cm), ki hitro spodreže in odstrani plevel na večjih površinah. Primerna za pripravo grede, okopavanje krompirja, koruze, … , sadovnjaka in vinograda.
KLIKNITE TUKAJ za nakup Ruske vile-PREMIUM (NOVO), ki so iz najboljših materialov in v celoti izdelane v Sloveniji. Odlikuje jih zelo kvalitetna izdelava in materiali. Razliko med različnimi Ruskimi vilami si lahko ogledate s klikom tukaj.

Za nasvet ali pomoč pri nakupu lahko pokličete na 040 669 449.

Sponzor vsebine je podjetje eHorti d.o.o.

© Zeleni svet

Všečkajte in delite s prijatelji ;)
Prijava na novice


10 komentarjev na “Kaj sejemo in sadimo v septembru na vrtu in priprava gredice?

 1. Tone

  Živjo: zanima me ali je možno da facelija cveti še v oktobru posadil sem jo 20. Avgusta hvala lp

  Reply
 2. Irena

  Pozdravljeni, ali za listavko, s katero bom pred zimo prekrila prazne grede, lahko uporabim tudi liste in stebla rož (npr. balkonskih rož: okrasni krompir, altenatera, nova gvineja … ali vrtnih rož: tagetes, hosta, ameriškega slamnikam okrasnega slaka, stebla in liste krizantem/pajkovk), liste trte, ki ni škropljena, liste kakija, fige, malin, jablan, breze ?
  Že zdaj bi začela vse to sušiti in spravljati v odprte plastične vreče, da bi uporabila pred zimo.

  Reply
  • Zeleni Svet Avtor

   Pozdravljeni ga. Irena, raje ne, ker ima tista zemlja iz korit umetna gnojila. Balkonsko zemljo stresite med okrasne rastline.

   Reply
 3. jure

  Pozdravljeni!

  tako propagando imate za grško seno, ga pa ni moč nikjer kupiti. celo prodajalna s kmetisko opremo se je pozanimala, pa ga niso mogli nabaviti, bi vam mogoče uspelo ?
  lp

  Reply

Dodaj odgovor

Vaš email naslov ne bo objavljen. Obvezna polja so označena z *