*** Zelenisvet.com – vodilni vrtnarski medij ***

Kaj sejemo in sadimo v septembru in priprava gredice na vrtu?

KLIKNITE NA SLIKO ZA OGLED VIDEA:

Najprej odstranimo zastirko in pripravimo gredice

Zastirka je nujna tudi na praznih gredicah, ker močne poletne nevihte zbijejo tla. Vročina in močno sonce negativno vplivata na mikroorganizme v tleh. Pred septembrskimi setvami odstranimo zastirko, namakalni sistem in poskrbimo za rahljanje tal. S prekrivanjem tal ohranjamo tudi primerno vlažnost.

zastirka na vrtu

Na vrtni gredi najprej odstranimo zastirko.

 

Zakaj in kako rahljamo tla na domačem zelenjavnem vrtu?

Tla ob pozno poletnih in jesenskih setvah rahljamo zato, ker so zbita zaradi močnejših poletnih nalivov in zalivanja z vrtno zalivalko. Seme v rahlih in dobro pripravljenih tlej bolje kali, sadike se dobro ukoreninijo in lažje črpajo vodo v tleh.

Tla na domačem zelenjavnem vrtu najlažje rahljamo s pomočjo Ruskih vil, ki poskrbijo za idealno pripravo vrtnih gredic pred setvijo ali sajenjem vrtnin.

Ruske vile in pravilno delo na različnih tipih tal

Vedno rahljamo primerno vlažna tla, da si olajšamo delo.

Tla na vrtu naj bodo pred začetkom dela primerno vlažna, da se brez napora drobijo v drobno grudičasto strukturo. V težkih ilovnatih ali glinenih tleh se najlažje obdelajo nekaj dni po dežju ali močnejšem namakanju grede.

V lažjih peščenih tleh je delo lažje in ni treba čakati na padavine. Pazimo, da se zemlja pri delu ne oprijema orodja (Ruske vile) ali obutve.

Postopek dela z Ruskimi vilami na vrtu

Orodje postavimo na vrtno gredo in z nogo potisnemo v tla. V trenutku, ko se zadnji pohodni del dotakne tal potegnemo za držalo, ki služi kot vzvod. Z Ruskimi vilami rahljanje tal opravimo povsem brez napora. Zgornje drobilne vilice, ki nadomeščajo motiko zemljo drobijo v drobno grudičasto strukturo in delo je končano.

Po vrtni gredi se pomikamo nazaj in ne dvigamo orodja. Ruske vile povlečemo po tleh in ponovimo postopek rahljanja tal. Če je možno se izogibamo tudi hoji po vrtni gredi.

Orodje z nogo potisnemo v tla.

Držalo (vzvod) povlečemo nazaj, ko se pohodni del dotakne tal.

Ruske vile-Premium skrbijo za rahljanje in drobljenje tal

tla rahljamo z ruskimi vilami

Tla rahljamo vzvratno in ponavljamo postopek dela.

KLIKNITE TUKAJ za Ruske vile-Premium (NOVO), ki so iz najboljših materialov in v celoti izdelane v Sloveniji. Odlikuje jih zelo kvalitetna izdelava in materiali.
***
KLIKNITE TUKAJ za ruske vile, 30 cm. Orodje za manjšo obremenitev hrbta in rok.
KLIKNITE TUKAJ za velike ruske vile, 50 cm. Orodje za manjšo obremenitev hrbta in rok.

Kaj sejemo in sadimo septembra na zelenjavnem vrtu?

V septembru sejemo motovilec, zimsko solato, špinačo, blitvo, rukolo, redkvico, vrtno krešo in zimski portulak. Čebulček, ki smo ga sejali v avgustu je treba presaditi konec septembra. Svoja najljubša zelišča presadite v posode, ki jih oktobra in novembra prestavimo na okenski police v kuhinji. Najbolj pogosto presajamo peteršilj, presajamo lahko tudi ostala trajna zelišča.

Kdaj sejemo zimsko solato?

zimska solata

Zimska solata najbolje prezimi, če jo sejemo in redčimo.

Najbolje bo prezimila zimska solata, ki jo sejemo v več terminih. Bolje prezimi solata, ki pred zimo ni prevelika.

Zagotovo boste uspešni, če setev opravite v sredini septembra, začetku oktobra ali celo sredini oktobra. Prihod zime je težko napovedati in s tem sta povezana tudi rast in razvoj zimske solate.

Optimalni termin setve za špinačo, rukolo, zimski portulak in motovilec

Špinačo, ki jo želimo pobirati v tem letu sejemo do konca meseca septembra. Motovilec in rukolo lahko sejemo v septembru in oktobru. Na prostem bo bolje prezimila divja rukola. Zimski portulak sejemo od konca septembra do konca marca, saj rastlina odlično prezimi.

Ne pozabite na setev blitve in redkvice

V septembru lahko sejemo tudi blitvo in redkvico. Blitvo septembra sejemo ali sadimo s pomočjo sadik. Redkvica je odlična za poživitev pozno jesenskih in zimskih solat. Običajno jo sejemo v spomladanskem času. Na to priljubljeno vrtnino pa pozabimo jeseni. Najbolj uspešne bodo setve, ki jih opravite do sredine septembra.

Kombinacije jesenskih setev na vrtni gredi

Motovilec lahko sejemo s prezimnim radičem ali zimsko solato. V tem primeru je treba solato sejati v vrste, ki so med sabo oddaljene 30 do 40 cm. V prazen prostor sejemo motovilec.

Blitvo v jesenskem času sadimo med čebulo, zimsko solato ali česen. Tako bo z listi prekrila tla, ki bodo posledično manj zbita, izpodrinila bo tudi plevel. Zimski portulak odlično prekrije tla in ga sejemo samostojno ali med ostale vrtnine.

seme motovilca

Motovilec lahko kombiniramo s prezimnim radičem ali zimsko solato.

Tudi zimska solata lahko raste med čebulo in česnom, ki ju sadimo v začetku ali sredini oktobra. Umestimo jo lahko tudi med špinačo.

Redkvica ne potrebuje samostojne gredice in jo sejemo v prazen prostor med ostale vrtnine. Divjo rukolo, ki bolje prezimi nikoli ne kombiniramo z redkvico, vrtno krešo, ker so vrtnine v sorodstvu. Prav tako ne kombiniramo blitve in špinače.

Ne pozabite na zeleno gnojenje praznih gredic

Od polovice septembra do polovice oktobra je v nižjih legah čas za zeleno gnojenje, ki tla obogati s trajnim humusom in organsko snovjo. Za zeleno gnojenje na prazne gredice je najbolj sejati ozimna žita. V začetku septembra je še možno sejati facelijo, lahko poskusite tudi s setvijo oljne redkvice ali bele gorjušice, ki ju običajno sejemo že v avgustu.

V začetku septembra še vedno lahko sejemo facelijo.

Kako gnojimo gredice pred septembrskimi setvami?

Gredice, ki so bile predhodno močno gnojene ne gnojimo z domačim kompostom ali kupljenimi organskimi gnojili. Običajno ne gnojimo gredic kjer smo predhodno gojili paradižnik, kumare, papriko, jajčevce, zelje in ostale kapusnice.

Gredice, ki smo jih manj gnojili med letom pred setvijo ali sajenjem pognojimo z domačim kompostom (1 liter/m²). Špinačo, motovilec, zimsko solato in ostale vrtnine v primeru dolge in tople zime gnojimo s suhimi namočenimi koprivami, ki smo jih nabrali v pozno pomladanskem ali poletnem času.

Zeleni svet priporoča:

Ohranite kakovost vrtnih tal in talni živi svet. Zemljo obdelajte brez “štihanja” in jo globoko rahljajte z Ruskimi vilami. Delo z Ruskimi vilami poteka hitro in enostavno. Manj bodo obremenjene tudi hrbtenica in roke. Orodje je še posebno primerno za ženske, starejše vričkarje in upokojence.

KLIKNITE TUKAJ za Ruske vile-Premium (NOVO), ki so iz najboljših materialov in v celoti izdelane v Sloveniji. Odlikuje jih zelo kvalitetna izdelava in materiali.

KLIKNITE TUKAJ za ruske vile, 30 cm. Orodje za manjšo obremenitev hrbta in rok.
KLIKNITE TUKAJ za velike ruske vile, 50 cm.
Orodje za manjšo obremenitev hrbta in rok.

© Zeleni svet

Všečkajte in delite s prijatelji ;)
Prijava na novice


2 komentarjev na “Kaj sejemo in sadimo v septembru in priprava gredice na vrtu?

  1. Tone

    Živjo: zanima me ali je možno da facelija cveti še v oktobru posadil sem jo 20. Avgusta hvala lp

    Reply

Dodaj odgovor

Vaš email naslov ne bo objavljen. Obvezna polja so označena z *