Topla greda za vsak vrt

Topla greda, oblikujemo jo po plasteh

Toplo gredo sestavljamo po plasteh in delamo čim hitreje. Delo opravimo konec januarja ali v februarju. Na koncu gredo pokrijemo z okni ali steklom. Tako se pomočjo sonca, svežega hlevskega gnoja ali mešanice slame, vode in sladkorja ogreje že v nekaj dneh. Da ponoči toplota ne uhaja jo pokrijemo z lesom, staro odejo ali slamarico, ki jo lahko spletemo tudi sami.

KLIKNITE TUKAJ in se prijavite na brezplačne e-novice Zeleni svet.
Poleg tega boste obdarjeni s koristnim darilom.

Tabela 1: Oblikovanje plasti v topli gredi

topla-greda prenesi tabelo PDF

 

Vse podatke o gojenju vrtnin najdete s KLIKOM TUKAJ.

Pravilna postavitev tople grede

Za okvir uporabimo lesen okvir. Toplo gredo po dolžini obrnemo v smeri sever-jug. Pred tem naredimo izkop do globine 60 cm. Daljša stranica je cca. 20 cm večja od nižje, okna pa so postrani obrnjena proti soncu. Sloj svežega gnoja naj bo tako velik, da seže 25 cm pod nižjo stranico. Tako se zgornja plast tal hitreje ogreje.

Setev za puljene sadike ali v setvene plošče?

Bolj priporočamo setve v multiplošče in jih položimo na zemljo, ki zaključuje zgornjo plast tople grede. V tem primeru toplo gredo zaključimo z nekaj manj zemlje, saj se sadike razvijajo v setvenih ploščah s posejanimi rastlinami.

Če želimo pridelati puljene sadike, zaključno plast zaključimo z nekoliko več zemlje. Takšen način vzgoje sadik je v zadnjem času že nekoliko v pozabi.

Setev solate, rukole in redkvice in ostalih vrtnin

V tople grede lahko že konec februarja sejemo solato, rukolo, redkvico, kolerabico, cvetačo, brokoli in zgodnje zelje.

vrt topla greda

Vrtnarjenje in vzgoja vrtnin v topli gredi ©AdobeStock

Solato najprej sejemo v multiplošče in jo do kalitve hranimo (hiša, stanovanje) pri temperaturi 20 °C. Takoj, ko opazimo mlade kalčke jo prestavimo v toplo gredo, da se sadika ne pretegne. Samo na tak način namreč vzgojimo kvalitetno sadiko solate.

Ne pozabimo tudi na setev za sadike kolerabice, cvetače, brokolija in zgodnjega zelja. Če nam ostane še kaj prostora lahko sejemo tudi rukolo in redkvico.

Topla greda in čebula iz semena

V toplo gredo v mesecu februarju sejemo tudi čebulo iz semena. Tako sami pridelamo sadike avtohtonih domačih sort, ki jih ne najdemo v vseh trgovinah. V tople grede lahko sejemo tudi por.

Poletna in zimska uporaba tople grede

V poletnem času jih uporabimo za gojenje plodovk. Največkrat tako gojimo lubenice, melone in buče, saj se odlično počutijo na hlevskem gnoju, ki smo ga spomladi uporabili za gretje.

Tople grede v zimskem času uporabljamo namesto zasipnic. Najprej seveda odstranimo zemljo in ostalo vsebino. Robove obdamo s koruznico, na tla pa položimo nekaj smrekovih vej koruznice in slame.

Topla greda

Enostavna topla greda ©AdobeStock

Napolnimo jih s korenovkami (korenje, rdeča pesa, repa, koleraba, …), kup pa pokrijemo s slamo, smrečjem ali koruznico. Vse skupaj pokrijemo še  z nekoliko zemlje. Pokrivanje zaključimo z okni in slamaricami.

Topla greda je lahko tudi zimska shramba

Če tople grede ne izpraznimo jeseni v gredo »posadimo« očiščene glave zelja in ohrovta. Primerne so tudi za prezimovanje endivije in radiča. Vse vrtnine postavimo tako, da se med sabo ne dotikajo.

Okna pokrijemo s slamarico ali lesenimi pokrovi. Uporabna je tudi koruznica. Radič in endivija tako ostaneta do začetka januarja. Ostale vrtnine lahko uživamo tudi v januarju in februarju.

Zeleni svet svetuje:

S kratkimi nasveti želimo poskrbeti za kvalitetno samooskrbo v domačem vrtu, balkonu, terasi ali atriju. Če so naši nasveti uporabni, vas vabimo, da jih posredujte tudi vašim vrtnarskim prijateljem.

KLIKNITE TUKAJ in se prijavite na brezplačne e-novice Zeleni svet.
Poleg tega boste obdarjeni s koristnim darilom.

natisni članek

©Zeleni svet

Všečkajte in delite s prijatelji ;)
Prijava na novice


komentar na “Topla greda za vsak vrt

Dodaj odgovor

Vaš email naslov ne bo objavljen. Obvezna polja so označena z *