Visoka greda iz palet, načrt za postavitev, ideje za setev, sajenje

Zakaj se odločimo za visoko gredo?

Visoke grede so zelo primerne za vse, ki imajo težave s sklanjanjem in želijo imeti lep in urejen vrt. Zagotovo je najpomembnejša odločitev za visoko gredo olajšanje dela. Zaradi toplejših, zračnih in lahkih tal je pridelek zgodnejši, manj je tudi škodljivcev (voluhar).

Kliknite spodaj za ogled video posnetka. Prikazali vam bomo kako smo sestavili visoko gredo.

Skica za visoko gredo iz palet?

V spodnji tabeli si lahko ogledate zaporedje plasti, ki sestavljajo visoko gredo. Če sledite še zaporedju jo boste brez težav naredili tudi v domačem vrtu. Visoko gredo iz odsluženih palet smo sestavili tako, da smo jo povezali v stabilno osnovo. Po oblikovanju osnovne konstrukcije smo pričeli s polnjenjem plasti.

 

Zaporedje plasti v visoki gredi:

1. Rastlinsko gnojilo za sadje in zelenjavo v obdobju hitre rasti.
2. Rodovitna zemlja, pomešana z Urbanscape Zelenimi kosmiči za skladiščenje vlage (vode).
3. Kompost.
4. Pokošena trava ali suha slama.
5. Zelena podlaga Urbanscape za zadrževanje vlage in preprečevanje izpiranja.
6. Tanjše vejevje.
7. Debelejše vejevje.
8. Ogrodje oz. okvir (les, kamen…).
9. Zaščitna folija.
10. Zaščitna mreža proti voluharju.

KLIKNITE TUKAJ za nakup več informacij o Zelenih kosmičih Urbanscape, ki poskrbijo za skladiščenje vode v območju korenin.
KLIKNITE TUKAJ za več informacij o Zeleni podlagi Urbanscape, ki jo uporabljamo za zadrževanje vode in preprečevanje izpiranja zemlje v spodnje plasti visoke grede.  

Nad tanjše vejevje položimo zeleno podlago za zadrževanje vlage

Urbanscape Zelena podlaga omogoča manjšo porabo vode in preprečuje izpiranje zemlje v spodje plati visoke grede. Narejena je iz naravnih mineralnih vlaken ter je brez dodatkov in veziv. Tako se zgornji del visoke grede z zemljo bolj počasi poseda in je dobro preskbljen z vodo.

Zelena podlaga poskrbi za zadrževanje vode in preprečuje izpiranje zemlje.

Treba je vedeti, da se visoka greda obnaša kot velika posoda in zahteva redno zalivanje. To je še posebno pomembno v poletnem času, ko jo dnevno zalivamo. Z uporabo zelene podlage in zelenih kosmičev je dela z zalivanjem manj.

Otroci spoznavajo prve vrtnarske skrivnosti na visoki gredi v vrtnarstvu Frbežar.

Kaj sadimo in sejemo na visoko gredo?

Na visokih gredah gojimo vrtnine v mešanih posevkih, tako dosežemo boljši izkoristek prostora. Pri kombinaciji vrtnin pazimo na to, da ob robovih sadimo nižje rastline in na sredini višje vrtnine. Na visoko gredo sadimo in sejemo tudi koristne rastline in dišavnice. S setvijo in sajenjem pričnemo takoj spomladi, ko so tla primerna za obdelavo.

V visoko gredo sadimo zelišča, vrtnine, jagodičje in ostale rastline.

visoka greda solata

Visoka greda omogoča hitrejši pridelek kot v vrtu, saj lahko s sajenjem nekoliko prehitevamo.

Kako bomo zmanjšali porabo vode za polovico?

Zeleni kosmiči

Zeleni kosmiči so v zemlji obstojni več let.

Večjo porabo vode v poletnem času bomo zmanjšali z uporabo zelenih kosmičev, ki so povsem naravnega izvora in ne vsebujejo nobenih umetnih dodatkov. Sestavljeni so iz vulkanskih kamnin (diabaz, basalt in dolomit), ki so pridobljene lokalno.

Zelene kosmiče dodajamo med rodovitno vrtno zemljo, ki zaključuje visoko gredo in tako izboljšamo vezavo vode.

Vrtnine v visoki zalivamo manj pogosto, če uporabimo zelene kosmiče.

Pravilno mešanje zelenih kosmičev z zemljo

V vrtno zemljo primešali zelene kosmiče v priporočenem odmerku (80 % vrtna zemlja in 20 % zeleni kosmiči). Tako pričakujemo, da bomo zmanjšali porabo vode kar za polovico.

Zeleni kosmiči vpijejo ogromno vode, ki se zadržuje v prostorčkih med vlakni. Tako je rastlinam na razpolago več vode, ki je rastlinam lažje dostopna. Prav tako pa kosmiči dajejo zračnost koreninam, da se lažje razraščajo.

ENOSTAVNA UPORABA:

Priporočena razmerja:
Za optimalni učinek dodajte Zelene kosmiče substratu ali zemlji v razmerju 1:5.

KLIKNITE TUKAJ za nakup več informacij o Zelenih kosmičih Urbanscape, ki poskrbijo za skladiščenje vode v območju korenin.
KLIKNITE TUKAJ za več informacij o Zeleni podlagi Urbanscape, ki jo uporabljamo za zadrževanje vode in preprečevanje izpiranja zemlje v spodnje plasti visoke grede.  

Uporaba zelenih kosmičev vrtu

Zelene kosmiče je priporočljivo uporabiti tudi na gredicah v vrtu. Še posebno pri sajenju paradižnika, bučk, kumar in ostalih vrtnin, ki rabijo nekoliko več vode. Zelo so uporabni tudi pri sajenju vrtnin v večje posode na terasah. Ne pozabite jih dodati tudi pri sajenju okrasnih rastlin. Najbolj jih priporočamo v lahkih, peščeni tleh, ki imajo največ težav s pomanjkanjem vode.

Primerna višina, širina in dolžina visoke grede

Ugotovili smo, da je visoka greda iz transportnih palet primerna za delo, saj je visoka do pasu. Če ste manjše rasti jo nekoliko znižajte in odstranite zadnje letve. Višino torej določite glede na vaše potrebe. Tudi širina visoke grede iz palet je ustrezna, saj z rokami brez težav dosežemo sredino grede.

Višino visoke grede lahko prilagodimo tudi za otroke.

Pred postavitvijo visoke smo poskrbeli za izboljšanje drenaže

Za izboljšanje drenaže na vrtnih tleh smo uporabili vrtne vile in globoko prerahljali tla. Dno grede smo za izboljšanje odcednosti zapolnili s suhimi vejami in rozgo vinske trte, ki je ostala po rezi. Uporabite lahko tudi koruznico ali druge organske materiale. Ta plast naj bo visoka približno 40 cm.

Če pozabite na globoko rahljanje tal imate lahko na težjih tleh težavo s prepustnostjo za vodo. V našem primeru smo ugotovili smo, da bo voda v primeru močnega naliva brez težav odtekala, saj ima med deskami na paleti dovolj prostora.

Umestitev dvignjene grede v prostor

Za visoko gredo smo izbrali sončno lego. Na ravnem terenu ni bilo težav s postavitvijo. Če jo boste postavili na terenu, ki ni raven pa poskrbite, da jo postavite pravokotno glede na nagib tal. Okrog visoke grede lahko uredite vrtno pot, ki vam omogoča obisk visoke grede tudi v deževnem vremenu.

visoka greda iz palet

Visoka greda iz palet čaka na zasaditev.

Stabilnost visoke grede iz palet

Kote visoke grede smo postavili na stabilno osnovo (kamnita plošča), da bo bolj trajna. Priporočamo, da visoko gredo iz palet sestavite tako, da ne odstranjujete kotnih nosilcev, saj vam omogočajo dodatno stabilnost. Odstranite samo zgornjo desko, da boste imeli več prostora za sajenje. Več o vezavi palet si oglejte v spodnji fotografiji.

Za vezavo lahko uporabite vijake ali žeblje. Priporočamo, da okvirje v sredini povežete še z žico. Tako omogočite boljšo vezavo med stranicami.

Zeleni svet priporoča:

Visoka greda vam omogoča hitreješe vrtnarjenje v pomladanskem času, saj je zemlja hitreje primerna za delo. V zimskem času lahko postane topla greda. Spomladi poleti in jeseni pa vas oskrbuje z rednim pridelkom. Ob uporabi zelenih kosmičev in zelene podlage bo olajšano zalivanje, pridelek pa boljši.

zelena podlaga

Zelena podlaga Urbanscape.

KLIKNITE TUKAJ za nakup več informacij o Zelenih kosmičih Urbanscape, ki poskrbijo za skladiščenje vode v območju korenin.
KLIKNITE TUKAJ za več informacij o Zeleni podlagi Urbanscape, ki jo uporabljamo za zadrževanje vode in preprečevanje izpiranja zemlje v spodnje plasti visoke grede.  

Povezane vsebine:

© Zeleni svet

Všečkajte in delite s prijatelji ;)
Prijava na novice


6 komentarjev na “Visoka greda iz palet, načrt za postavitev, ideje za setev, sajenje

 1. nada maTKO

  Hvala za idejo. Tudi mi imamo približno takole narejeno, žal nismo vedeli za kosmiče.Nastal pa je en problem.Nasadili smo sadike solate, vmes dali tudi zastirko iz slame in še pokrili z lesenim pokrovom in plastiko, sedaj se je pojavil škodljivec v zemlji, ki izpodjeda po vrsti koreninice solat, ki ovene in jih samo še dvignem, ostanejo brez korenin.Zanima me ali lahko zaščitim nadaljne uničenje z posaditvijo kake rastline vmes. Predvidevam, da so ti škodljivci morda gliste ali kaj drugega?Hvala za odgovor.

  Reply
  • radovan

   gliste ne delajo škode na živih rastlinah, prehranjujejo se samo z mrtvimi organskimi ostanki v tleh, tako da so koristne. Škodljivci kateri grizejo koreninice mladih rastlin so strune, ali pa ogrci.

   Reply
 2. Zvonka Facija

  Glede teh kosmičev me zanima ali se sčasoma razgradijo v zemlji ali ne. Hvala za odgovor.

  Reply
 3. MARIJA

  Živalice, ki izpodjedajo koreninice so skoraj sigurno bramorji. Preženete ga z zalivanjem z vodo, v kateri ste stopili milo, najboljše čisto navadno, pralno in čim bolj ekološko…

  Reply
 4. Načka

  Pozdravljeni! Redno spremljam vaše nasvete, ki so zelo koristni. Ampak ali bi lahko prikazali sestavljanje palet za visoko gredo? Zdi se mi, da je potrebno nekatere dele prej odstraniti, ampak… Hvala za vašo pomoč!

  Reply

Dodaj odgovor

Vaš email naslov ne bo objavljen. Obvezna polja so označena z *