Uporabna in vsestranska visoka greda

Zakaj se odločimo za visoko gredo?

Visoke grede so zelo primerne za vse, ki imajo težave s sklanjanjem in želijo imeti lep in urejen vrt. Zagotovo je najpomembnejša odločitev za visoko gredo olajšanje dela. Zaradi toplejših, zračnih in lahkih tal je pridelek tudi zgodnejši, manj je tudi škodljivcev (voluhar).

Tabela 1: Prednosti in slabosti visoke grede

visoka-greda-prednosti-slabostiprenesi tabelo PDF

 

🐌 KLIKNITE TUKAJ za nakup električne ograde proti polžem.
👉 KLIKNITE TUKAJ za naročilo visoke grede.

**
📗 KLIKNITE TUKAJ za vrtnarske knjige Miše Pušenjak.
👉
KLIKNITE TUKAJ za ostale inovativne izdelke za vrt.

Primerna višina, širina in dolžina visoke grede

Za lažje delo v vrtu naj bo visoka greda visoka do pasu. Višino torej določite glede na vaše potrebe. Širina visoke grede naj bo prilagojena osebi, ki na gredi najpogosteje vrtnari. Pri širini pazimo, da brez težav dosežemo tudi sredino grede.

Če je visoka greda dostopna z obeh strani naj bo široka med 120 in 150 cm. V primeru dostopnosti z ene strani je široka približno 60 cm. Dolžino visoke grede določite pa lastni izbiri in razpoložljivem prostoru.

Pred postavitvijo visoke grede poskrbite za izboljšanje drenaže

Na tleh, ki so slabše prepustna je dobro poskrbeti za dodatno drenažo. V primeru težkih nepropustnih tal je treba dno grede zapolniti z debelimi in drobnimi vejami. Ta plast naj bo visoka 2/3 visoke grede. Za preprečevanje izpiranja zemlje in gnojila iz zgornje tretjine grede je treba ti dve plasti ločiti z debelim filcem. Zgornjo tretjino zapolnite z zemljo in gnojilom.

Če okvir grede položite na tla brez predhodnega prekopavanja tal imate lahko težavo s prepustnostjo za vodo. Tla pred polaganjem okvirja zato prekopljite za globino lopate. Na dnu stranic naredite tudi luknje, ki bodo omogočale odtekanje vode ob daljšem deževju ali močnem nalivu.

Umestitev dvignjene grede v prostor

Za visoko gredo je najbolje izbrati smer sever-jug in sončno lego, da bosta obe strani enakomerno osvetljeni. Tako greda ne bo preveč izpostavljena soncu in senčenju. Da preprečimo izhlapevanje jo postavimo pravokotno glede na nagib tal. Če je nagib terena velik, lahko izberemo tudi smer lege, ki odstopa od priporočene.

visoke-grede

👉 KLIKNITE TUKAJ za nakup kvalitetne visoke grede.

Ne pozabite na stabilnost visoke grede

Če za visoko gredo uporabljamo les je priporočljivo lesen okvir dodatno stabilizirati. Na kotnem delu v tem primeru uporabimo kovinske tečaje. Lesen okvir potisnemo v tla približno 10 cm. Na vsak meter dolžine je treba visoko gredo ojačati tudi s pokončnimi nosilci.

Oskrba visoke grede v zimskem času

Za ohranjanje življenja v tleh je treba visoko gredo pred zimo pokriti z zastirko iz slame. Da slame ne bo odnesel veter jo lahko učvrstimo z mrežo proti toči. Tako zaščitena visoka greda bo spomladi prej pripravljena za prve setve in sajenje, saj se bo hitreje ogrela.

Visoko gredo lahko že konec februarja uporabimo kot toplo gredo

Visoka greda se sesede in jo lahko ob koncu zime pokrijemo s steklom ali drugimi prekrivnimi materiali. Tako nam služi kot topla greda. Če jo prekrijemo lahko že konec februarja sejemo solato, kolerabico, cvetačo, brokoli in zgodnje zelje. V februarju lahko sejemo tudi čebulo za sadike.

Kaj sadimo in sejemo na visoko gredo med letom?

Na visokih gredah gojimo vrtnine v mešanih posevkih, tako dosežemo boljši izkoristek prostora. Pri kombinaciji vrtnin pazimo na to, da ob robovih sadimo nižje rastline in na sredini višje vrtnine. Na visoko gredo sadimo in sejemo tudi koristne rastline in dišavnice. S setvijo in sajenjem pričnemo takoj spomladi, ko so tla primerna za obdelavo.

🐌 KLIKNITE TUKAJ za nakup električne ograde proti polžem.
👉 KLIKNITE TUKAJ za naročilo visoke grede.

**
📗  KLIKNITE TUKAJ za vrtnarske knjige Miše Pušenjak.
👉
KLIKNITE TUKAJ za ostale inovativne izdelke za vrt.

Povezane vsebine:

© Zeleni svet

Všečkajte in delite s prijatelji ;)
Prijava na novice


Dodaj odgovor

Vaš email naslov ne bo objavljen. Obvezna polja so označena z *