Vrt brez prekopavanja, ruske vile in najboljša domača zastirka

KLIKNITE ZA OGLED VIDEA:

Kdaj sejemo in sadimo v poletnem času?

V mesecu juliju sadimo za pridelek v poletnih, jesenskih in zimskih dneh. V juliju lahko sejemo in sadimo poletne sorte solat. Ne pozabimo tudi na setev črne redkve, repe, podzemne kolerabe, kitajskega zelja, endivije in radiča. Za krompirjem lahko sadite tudi ohrovte, zelje in nizek fižol.

Ponovno lahko sejete tudi korenček, rdečo peso, peteršilj in blitvo. V času, ko prvi listi kumar začnejo rumeniti sadimo tudi nove kumare, ki bodo rodile, ko se spomladanske kumare posušijo. V juliju ponovno sadimo tudi sadike bučk. Na prazne gredice sejemo tudi rastline za zeleno gnojenje.

Vpliv vremena na tla v poletnem času

Poletna suša in dolgotrajno pomladansko deževje sta tla v vrtu močno zbila. Če želimo, da seme bolje kali in se sadike dobro ukoreninijo je treba tla pred setvijo, sajenjem globoko rahljati. Opravilo najlažje opravimo nekaj dni po dežju, ko se tla z lahkoto drobijo. Pazimo, da se zemlja ne oprijema orodja ali obitve. Tako nam delo z Ruskimi vilami ne predstavlja bremena.

Kako obdelamo tla, ki so zbita in suha?

Odsvetujemo obdelavo močno zbitih in zelo suhih tal. V tem primeru svetujemo, da počakate na dež ali namočite tla z vodo v količini 10 litrov na 1 kvadratni meter. Tako se bodo tla namočila tudi v globino.

Po namakanju je treba počakati, da je zemlja primerna za delo. Zaskorjanje zgornjega dela preprečite, če po namakanju na zemljo razprostrete zastirko in počakate, da so tla primerna za delo.

Vrt brez prekopavanja in pozitivne lastnosti na rastline

Vrt brez prekopavanja ohranja talne mikroorganizme. Z globokim rahljnjem tal ne obračamo in ne škodimo drobnoživkam v tleh, ki so razporejene v različnih plasteh tal.

Zaradi optimalno pripravljenih tal je pridelek kakovostnejši, rastline bolje rastejo, izboljša se tudi struktura tal. Seme bolje kali, sadike se bolje ukoreninijo.

prekopavanje vrta

Vrt brez prekopavanja za boljšo rast rastlin.

pridelek

Nagrajeni smo z bogatim domačim pridelkom. Foto: AdobeStock.

V vrtu brez prekopavanja tla globoko rahljamo, da izboljšamo dostopnost hranil, zraka in vode. Tako ustvarimo optimalne pogoje za rast in razvoj rastlin, ki trpijo manj stresa.

Katero orodje je primerno za vrt brez prekopavanja?

V vrtu brez prekopavanja zemlje ne obračamo, ampak samo globoko rahljamo. Rahljanje tal z ruskimi vilami poteka veliko hitreje in kakovostnejše kot z navadnimi vrtnimi vilami.

V vrtu brez prekopavanja ne uporabljamo vrtne lopate. Prav tako ne uporabljamo motornega kultivatorja ali vrtne freze, saj z njo zemljo obračamo (prekopavamo) in razmnožujemo koreninski plevel (slak, osat, …).

★★★★★ Odzivi zadovoljnih kupcev:

“Zelo olajša delo, hitrejša obdelava površine.” – Saška H.

“Z uporabo vil sem veliko hitrejša pri pripravi tal, delo je veliko lažje, ni obračanja zemlje. Najbolj mi je všeč, da lahko delo opravljam stoje brez upogibanja, hitro in kakovostno.” – Marjetka N.

“Ruske vile so super. Uporaba je primerna tudi za “manjmočne”. – Špela Z.

KLIKNITE TUKAJ za nakup Ruske vile Premium (NOVO), ki so iz najboljših materialov in v celoti izdelane v Sloveniji. Odlikuje jih zelo kvalitetna izdelava in materiali.

Razliko med različnimi Ruskimi vilami si lahko ogledate s klikom tukaj.
Za dodaten nasvet in pomoč pri nakupu lahko pokličete na 040 669 449.

ruske vile

Ruske vile-Premium (NOVO) za vrt brez prekopavanja in manj plevela.

tla

Drobno grudičasta struktura tal in zelo hitro delo.

Tabela 1: Ruske vile in ostalo vrtno orodja za pripravo tal v vrtu

Primerjava Ruske vile Lopata Vrtne vile Motorni kultivator
Prekopavanje Ne Da Ne Da
Plevel
(slak, osat, pirnica, regačica …)
Manj plevela Več plevela Manj plevela Največ plevela
Hitrost dela Zelo hitro Hitro Hitreje Najhitreje
Obremenitev hrbtenice in rok Majhna Velika Srednja Zelo majhna
Obdelovalna površina do 100 in več m² do 50 m² do 50 m² do 1000 in več m²
Struktura tal po obdelavi Drobno grudičasta struktura tal Večje in manjše grude Manjše grude do drobno grudičasta struktura tal Drobno grudičasta struktura tal

Ruske vile Premium (NOVO) med delom nikoli ne dvigamo

Ruskih vil ob rahljanju tal v vrtu nikoli ne dvigamo. Tako delo poteka hitreje in z manj napora. Ob začetku dela jih postavimo na tla, stopimo na pohodni del in ročaj potisnemo nazaj. Tako primerno vlažna tla rahljamo v drobno grudičasto strukturo. Za tem jih povlečemo nazaj in vzvratno rahljamo tla do konca gredice. Orodje prenesemo na začetek grede in ponovimo postopek.

1. Ruske vile Premium (NOVO) postavimo na področje obdelave tal.

2. Stopimo na pohodni del in jih potisnemo v tla.

3. Leseno držalo potisnemo nazaj in globoko rahljamo.

4. Ruske vile Premium (NOVO) povlečemo nazaj (ne dvigamo) in ponovimo postopek.

Ruske vile in osnovne bonitete za vrtičkarja:

 • delo poteka 2 do 3 krat hitreje,
 • manj obremenjena hrbtenica in roke,
 • manj trajnega plevela (slak, osat, pirnica, regačica, …),
 • delo opravimo z manj napora,
 • ni potrebno dodatno drobljenje zemlje.

KLIKNITE TUKAJ za nakup Ruske vile Premium (NOVO), ki so iz najboljših materialov in v celoti izdelane v Sloveniji. Odlikuje jih zelo kvalitetna izdelava in materiali.

Razliko med različnimi Ruskimi vilami si lahko ogledate s klikom tukaj.

Za dodaten nasvet in pomoč pri nakupu lahko pokličete na 040 669 449.

V vrtu brez prekopavanja poskrbimo za zastirko

Zastirka v prvi vrsti varuje zemljo in življenje v njej. Preprečuje tudi zbijanje tal ob močnih poletnih nevihtah. Tla varuje pred močno sončno pripeko in zaskorjenjem tal.

Vrtna tla tako ostanejo zračna, aktivni so tudi mikroorganizmi. Zaradi aktivnih mikroorganizmov organska masa lepo razpada v rastlinam dostopna hranila. Z uporabo zastirke v pomladanskem času ne prehitevamo. Treba je počakati, da se tla dovolj ogrejejo in osušijo.

Po sajenju takoj poskrbimo za zastirko.

V vrtnih tleh, ki so zastrta z zastirko je manj plevela, manjša bo tudi poraba vode za zalivanje. Naravna rastlinska zastira v vrtu ves čas razpada in hrani rastline. Trajna organska snov, ki počasi razpada poskrbi tudi za to, da so tla bolj rahla.

Zastirka z mešanimi posevki, ki jih sejemo in sadimo med vrtnine

zastirka

Naravna zastirka s pomočjo mešanih posevkov.

Zelo inovativna je zastirka z mešanimi posevki. Med počasi rastoče vrtnine lahko sadimo, sejemo hitro rastoče vrtnine in tako prekrijemo tla na povsem naraven način.

Spomladi med por sadimo solato, ki hitro prekrije tla. Po spravilu solate lahko na to mesto sejemo korenček, ki jeseni z vonjem ščiti por pred porovo zavrtalko. Podobna je tudi kombinacija solate in redkvice. V tem primeru redkvica hitro zraste in pokrije tla med solato.

Tudi pokošena trava je uporabna zastirka

zastirka iz trave

Najbolj praktnična je zastirka iz sveže pokošene trave. Foto: AdobeStock.

V vrtu brez prekopavanja uporabljamo različne zastirke. Najbolj praktična je pokošena trava, ki jo v debelini 2 do 3 cm lahko dodajamo svežo, saj vrt obogati z dodatnimi hranili. Pazimo predvsem na to, da zastirka iz sveže trave ni predebela, saj v tem primeru gnije in to ni dobro za vrt.

Suha trava, ki jo posušimo po košnji s kosilnico se v vrtu razgradi hitreje kot seno ali slama. Zato jo večkrat dodajamo. Pri svoji razgranji pa porabi nekaj hranil, ki so namenjena rastlinam.

Kompostna zastirka je lahko tvegana

kompost

Pod kompostno zastirko so rastline bolj podvržene boleznim in škodljivcem. Foto: AdobeStock.

Pri uporabi kompostne zastirke se ob primerni vlažnosti in temperaturi sprosti veliko hranil. V kompostu je največ dušika, ki pospešuje rast rastlin.

V tleh, ki so ves čas zastrta s kompostno zastirko so rastline bolj podvržene napadu škodljivcev in boleznim. Med boleznimi naj omenimo predvsem glivične bolezni in bakterije. Med škodljici pa bramorja.

Zastirka iz slame, sena, ovčje volne in ostalih organskih zastirk

Vrtičkarji uporabljajo tudi zastirko iz drobno narezane slame in sena. Pod takšno zastirko se radi zadržujejo polži. Suha zastirka z razkrojem odvzame tudi nekaj hranil, zato se lahko zgodi, da rastline slabše rastejo. Na gredi s paradižniki, paprikami, kumarami in ostalimi plodovkami je zelo uporabna zastira iz ovčje volne.

zastirka iz slame

V Sloveniji veliko uporabljamo zastirko iz slame.

Polžem ne ustreza zastirka iz bele gorjušice, gozdne praproti, miskantusa in bezga. Nekateri vrtičkarji uporabljajo tudi kompostno zastirko, ki pa je najbolj uporabna na visokih gredah.

Zeleni svet priporoča:

Imate težave z natančnim okopavanjem in odstranjevanjem plevela? Zdaj se vam ni treba več sklanjati in prenašati nelagodja v križu. Rezalna motika Anka je idealna rešitev, ki vam lahko pomaga pri  rahljanju zemlje, košnji, grabljenju, lažji setvi in plevelu. S tem vsestranskim orodjem lahko brez težav razbijete tako velike kot majhne grude zemlje.

Rezalna motika Anka, Ruske vile Premium in Nihajna motika Pepa, Ročna freza Mici 12 in Ročna freza Mici 20.

KLIKNITE TUKAJ za nakup Ruske vile-PREMIUM (NOVO), ki so iz najboljših materialov in v celoti izdelane v Sloveniji. Odlikuje jih zelo kvalitetna izdelava in materiali. Razliko med različnimi Ruskimi vilami si lahko ogledate s klikom tukaj.

KLIKNITE TUKAJ za nakup Rezalne motike Anka, ki se priporoča za „kirurško“ okopavanje, rahljanje tal, košnjo, grabljenje, sejanje, pletje ter ostala vrtna opravila.

KLIKNITE TUKAJ za nakup Nihajne motike Pepa, ki omogoča lahkotno okopavanje in hitro odstranjevanje plevela. 

KLIKNITE TUKAJ za nakup male Ročne freze Mici 12 (delovna širina 12 cm), ki hitro spodreže in odstrani plevel na manjših površinah. Primerna za odstranjevanje plevela na vrtni gredi, manjšem vrtu in vrtni poti.

KLIKNITE TUKAJ za nakup velike Ročne freze Mici 20 (delovna širina 20 cm), ki hitro spodreže in odstrani plevel na večjih površinah. Primerna za pripravo grede, okopavanje krompirja, koruze, … , sadovnjaka in vinograda.
Za nasvet ali pomoč pri nakupu lahko pokličete na 040 669 449.

Sponzor vsebine je podjetje eHorti d.o.o.

© Zeleni svet

 

 

Všečkajte in delite s prijatelji ;)
Prijava na novice


6 komentarjev na “Vrt brez prekopavanja, ruske vile in najboljša domača zastirka

 1. Majda

  Lepo pozdravljeni,
  ker imam manjsi vrt, mi listi buck zastirajo druge vrtnine, zato me zanima, ce lahko buckam rezem liste in jih uporabim za zastirko?
  Hvala in lp Majda

  Reply
 2. Fani Sešek

  Ali je treba pri uporabi praproti, bezgovih listov za zastirko liste drobno narezati?

  Reply
  • Zeleni Svet Avtor

   Pozdravljeni,

   to je urejeno zato, ker podjetja in fizične osebe kopirajo tekste za tržne namene in kršijo avtorske pravice. Naše tekste smo opazili v različnih revijah, spletnih straneh in oglasih.

   Predlagamo, da kliknete skupaj na tipke Win + Shift + S in izrežete označite) sliko zaslona po vaši meri ter prilepite to v Word dokument. Tako natisnete tekst brez težav in ustvarite svoj arhiv.

   Hvala za razumevanje.

   Lep dan, ekipa Zeleni svet

   Reply

Dodaj odgovor

Vaš email naslov ne bo objavljen. Obvezna polja so označena z *