*** Zelenisvet.com – vodilni vrtnarski medij ***

Vrt brez prekopavanja, ruske vile in najboljša domača zastirka

KLIKNITE ZA OGLED VIDEA:

Kdaj sejemo in sadimo v poletnem času?

V mesecu juliju sadimo za pridelek v poletnih, jesenskih in zimskih dneh. V juliju lahko sejemo in sadimo poletne sorte solat. Ne pozabimo tudi na setev črne redkve, repe, podzemne kolerabe, kitajskega zelja, endivije in radiča. Za krompirjem lahko sadite tudi ohrovte, zelje in nizek fižol.

Ponovno lahko sejete tudi korenček, rdečo peso, peteršilj in blitvo. V času, ko prvi listi kumar začnejo rumeniti sadimo tudi nove kumare, ki bodo rodile, ko se spomladanske kumare posušijo. V juliju ponovno sadimo tudi sadike bučk. Na prazne gredice sejemo tudi rastline za zeleno gnojenje.

Vpliv vremena na tla v poletnem času

Poletna suša in dolgotrajno pomladansko deževje sta tla v vrtu močno zbila. Če želimo, da seme bolje kali in se sadike dobro ukoreninijo je treba tla pred setvijo, sajenjem globoko rahljati. Opravilo najlažje opravimo nekaj dni po dežju, ko se tla z lahkoto drobijo. Pazimo, da se zemlja ne oprijema orodja ali obitve. Tako nam delo z Ruskimi vilami ne predstavlja bremena.

Kako obdelamo tla, ki so zbita in suha?

Odsvetujemo obdelavo močno zbitih in zelo suhih tal. V tem primeru svetujemo, da počakate na dež ali namočite tla z vodo v količini 10 litrov na 1 kvadratni meter. Tako se bodo tla namočila tudi v globino. Po namakanju je treba počakati, da je zemlja primerna za delo. Zaskorjanje zgornjega dela preprečite, če po namakanju na zemljo razprostrete zastirko in počakate, da so tla primerna za delo.

Pred močnejšim dežjem zastirko odstranite in počakajte na trenutek, ko bo delo na zemlji najlažje.

Vrt brez prekopavanja in pozitivne lastnosti na rastline

Vrt brez prekopavanja ohranja talne mikroorganizme. Z globokim rahljnjem tal ne obračamo in ne škodimo drobnoživkam v tleh, ki so razporejene v različnih plasteh tal.

Zaradi optimalno pripravljenih tal je pridelek kakovostnejši, rastline bolje rastejo, izboljša se tudi struktura tal. Seme bolje kali, sadike se bolje ukoreninijo.

prekopavanje vrta

Vrt brez prekopavanja za boljšo rast rastlin.

pridelek

Nagrajeni smo z bogatim domačim pridelkom. Foto: AdobeStock.

V vrtu brez prekopavanja tla globoko rahljamo, da izboljšamo dostopnost hranil, zraka in vode. Tako ustvarimo optimalne pogoje za rast in razvoj rastlin, ki trpijo manj stresa.

Katero orodje je primerno za vrt brez prekopavanja?

V vrtu brez prekopavanja zemlje ne obračamo, ampak samo globoko rahljamo. Rahljanje tal z ruskimi vilami poteka veliko hitreje in kakovostnejše kot z navadnimi vrtnimi vilami.

V vrtu brez prekopavanja ne uporabljamo vrtne lopate. Prav tako ne uporabljamo motornega kultivatorja ali vrtne freze, saj z njo zemljo obračamo (prekopavamo) in razmnožujemo koreninski plevel (slak, osat, …).

KLIKNITE TUKAJ za Ruske vile-Premium (NOVO), 30 cm, ki so iz najboljših materialov in v celoti izdelane v Sloveniji. Odlikuje jih zelo kvalitetna izdelava in materiali.

KLIKNITE TUKAJ za RUSKE VILE, 30 cm, orodje za manjšo obremenitev hrbta in rok.
Priporočamo jih za vrt velik do 100 m².

ruske vile

Ruske vile-Premium (NOVO) za vrt brez prekopavanja in manj plevela.

tla

Drobno grudičasta struktura tal in zelo hitro delo.

Tabela 1: Ruske vile in ostalo vrtno orodja za pripravo tal v vrtu

Primerjava Ruske vile Lopata Vrtne vile Motorni kultivator
Prekopavanje Ne Da Ne Da
Plevel
(slak, osat, pirnica, regačica …)
Manj plevela Več plevela Manj plevela Največ plevela
Hitrost dela Zelo hitro Hitro Hitreje Najhitreje
Obremenitev hrbtenice in rok Majhna Velika Srednja Zelo majhna
Obdelovalna površina do 100 in več m² do 50 m² do 50 m² do 1000 in več m²
Struktura tal po obdelavi Drobno grudičasta struktura tal Večje in manjše grude Manjše grude do drobno grudičasta struktura tal Drobno grudičasta struktura tal

Ruske vile-Premium (NOVO) med delom nikoli ne dvigamo

Ruskih vil ob rahljanju tal v vrtu nikoli ne dvigamo. Tako delo poteka hitreje in z manj napora. Ob začetku dela jih postavimo na tla, stopimo na pohodni del in ročaj potisnemo nazaj. Tako primerno vlažna tla rahljamo v drobno grudičasto strukturo. Za tem jih povlečemo nazaj in vzvratno rahljamo tla do konca gredice. Orodje prenesemo na začetek grede in ponovimo postopek.

1. Ruske vile-Premium (NOVO) postavimo na področje obdelave tal.

2. Stopimo na pohodni del in jih potisnemo v tla.

3. Leseno držalo potisnemo nazaj in globoko rahljamo.

4. Ruske vile-Premium (NOVO) povlečemo nazaj (ne dvigamo) in ponovimo postopek.

Ruske vile in osnovne bonitete za vrtičkarja:

  • delo poteka 2 do 3 krat hitreje,
  • manj obremenjena hrbtenica in roke,
  • manj trajnega plevela (slak, osat, pirnica, regačica, …),
  • delo opravimo z manj napora,
  • ni potrebno dodatno drobljenje zemlje.

KLIKNITE TUKAJ za Ruske vile-Premium (NOVO), 30 cm, ki so iz najboljših materialov in v celoti izdelane v Sloveniji. Odlikuje jih zelo kvalitetna izdelava in materiali.

KLIKNITE TUKAJ za RUSKE VILE, 30 cm, orodje za manjšo obremenitev hrbta in rok.
Priporočamo jih za vrt, ki je velik do 100 m².

V vrtu brez prekopavanja poskrbimo za zastirko

Zastirka v prvi vrsti varuje zemljo in življenje v njej. Preprečuje tudi zbijanje tal ob močnih poletnih nevihtah. Tla varuje pred močno sončno pripeko in zaskorjenjem tal.

Vrtna tla tako ostanejo zračna, aktivni so tudi mikroorganizmi. Zaradi aktivnih mikroorganizmov organska masa lepo razpada v rastlinam dostopna hranila. Z uporabo zastirke v pomladanskem času ne prehitevamo. Treba je počakati, da se tla dovolj ogrejejo in osušijo.

Po sajenju takoj poskrbimo za zastirko.

V vrtnih tleh, ki so zastrta z zastirko je manj plevela, manjša bo tudi poraba vode za zalivanje. Naravna rastlinska zastira v vrtu ves čas razpada in hrani rastline. Trajna organska snov, ki počasi razpada poskrbi tudi za to, da so tla bolj rahla.

Zastirka z mešanimi posevki, ki jih sejemo in sadimo med vrtnine

zastirka

Naravna zastirka s pomočjo mešanih posevkov.

Zelo inovativna je zastirka z mešanimi posevki. Med počasi rastoče vrtnine lahko sadimo, sejemo hitro rastoče vrtnine in tako prekrijemo tla na povsem naraven način.

Spomladi med por sadimo solato, ki hitro prekrije tla. Po spravilu solate lahko na to mesto sejemo korenček, ki jeseni z vonjem ščiti por pred porovo zavrtalko. Podobna je tudi kombinacija solate in redkvice. V tem primeru redkvica hitro zraste in pokrije tla med solato.

Tudi pokošena trava je uporabna zastirka

zastirka iz trave

Najbolj praktnična je zastirka iz sveže pokošene trave. Foto: AdobeStock.

V vrtu brez prekopavanja uporabljamo različne zastirke. Najbolj praktična je pokošena trava, ki jo v debelini 2 do 3 cm lahko dodajamo svežo, saj vrt obogati z dodatnimi hranili. Pazimo predvsem na to, da zastirka iz sveže trave ni predebela, saj v tem primeru gnije in to ni dobro za vrt.

Suha trava, ki jo posušimo po košnji s kosilnico se v vrtu razgradi hitreje kot seno ali slama. Zato jo večkrat dodajamo. Pri svoji razgranji pa porabi nekaj hranil, ki so namenjena rastlinam.

Kompostna zastirka je lahko tvegana

kompost

Pod kompostno zastirko so rastline bolj podvržene boleznim in škodljivcem. Foto: AdobeStock.

Pri uporabi kompostne zastirke se ob primerni vlažnosti in temperaturi sprosti veliko hranil. V kompostu je največ dušika, ki pospešuje rast rastlin.

V tleh, ki so ves čas zastrta s kompostno zastirko so rastline bolj podvržene napadu škodljivcev in boleznim. Med boleznimi naj omenimo predvsem glivične bolezni in bakterije. Med škodljici pa bramorja.

Zastirka iz slame, sena, ovčje volne in ostalih organskih zastirk

Vrtičkarji uporabljajo tudi zastirko iz drobno narezane slame in sena. Pod takšno zastirko se radi zadržujejo polži. Suha zastirka z razkrojem odvzame tudi nekaj hranil, zato se lahko zgodi, da rastline slabše rastejo. Na gredi s paradižniki, paprikami, kumarami in ostalimi plodovkami je zelo uporabna zastira iz ovčje volne.

zastirka iz slame

V Sloveniji veliko uporabljamo zastirko iz slame.

Polžem ne ustreza zastirka iz bele gorjušice, gozdne praproti, miskantusa in bezga. Nekateri vrtičkarji uporabljajo tudi kompostno zastirko, ki pa je najbolj uporabna na visokih gredah.

Zeleni svet priporoča:

V vrtu brez prekopavanja ohranimo talni živi svet, seme bolje kali, sadike se lažje ukoreninijo, vrtu je tudi manj manj plevela. Delo poteka veliko hitreje in z manj napora. Manj so obremenjene tudi roke in hrbtenica. Pridelek pa je večji in kakovostnejši.

KLIKNITE TUKAJ za Ruske vile-Premium (NOVO), 30, cm, ki so iz najboljših materialov in v celoti izdelane v Sloveniji. Odlikuje jih zelo kvalitetna izdelava in materiali.
KLIKNITE TUKAJ za RUSKE VILE, 30 cm, orodje za manjšo obremenitev hrbta in rok.
Priporočamo jih za vrt velik do 100 m².
KLIKNITE TUKAJ za velike RUSKE VILE, 50 cm. Orodje za manjšo obremenitev hrbta in rok.
Primerne so za vrt do velikosti 300 m2.

© Zeleni svet

 

 

 

Všečkajte in delite s prijatelji ;)
Prijava na novice


Dodaj odgovor

Vaš email naslov ne bo objavljen. Obvezna polja so označena z *