Melisa, razmnoževanje, dobri sosedje, čas nabiranja in zeliščna uporaba

Njene prednosti so široke, njeno uživanje pa pogosto. Nekaj več pozornosti potrebuje po setvi ali sajenju, da se dobro ukorenini.

Melisa je trajna rastlina, ki sadimo na grede in v večje posode

Melisa (Melissa officinalis) je trajnica, ki najbolje uspeva v polsenci ali senci. Potrebuje dobro prehranjeno, vodoprepustno vrtno zemljo, ki ima dovolj vlage.

Zelišče lahko doseže višino približno 80 cm in širino skoraj pol metra, če je posajeno na vrtu, medtem ko v večjih loncih in koritih zaradi slabših okoliščin za razvoj korenin zraste nekoliko manj.

melisa listi

Meliso lahko sadimo na gredo ali v večje posode. Foto: AdobeStock

 

Zelišče je mogoče posaditi na cvetlične grede, pa tudi v večje posode, ki jih lahko postavimo na teraso, balkon ali območje pred vrtom.

KLIKNITE TUKAJ za naročilo sadik melise.
KLIKNITE TUKAJ za naročilo semen melise.

Melisa je enostavna za razmnoževanje s semenom, potaknjenci ali delitvijo

Na vrtu na prostem se bo melisa razširila sama, če je ne bomo porezali, preden se bodo semena uspela oblikovati. V vrtno gredo jo je treba posaditi pozno spomladi. Sadike lahko posejemo tudi v lončke ali setvene pladnje in jih hranimo v rastlinjaku, da niso izpostavljene mrazu.

Setev je treba opraviti marca ali aprila, sadike, ki so rasle v zaščitenem prostoru, pa je treba maja ali v začetku junija presaditi na vrtne grede ali v večje lonce.

razmnoževanje melise

Meliso lahko sadimo na gredo ali v večje posode. Foto: AdobeStock

To rastlino lahko razmnožujemo tudi s potaknjenci in delitvijo korenin. Potaknjence je treba vzeti s starejših rastlin v začetku poletja. Delitev korenin se opravi spomladi tako, da se rastlina razdeli z lopato ali motiko, nato pa se del s koreninami presadi na novo mesto.

Primerna razdalja sajenja in dobri sosedje za meliso

Pri gojenju melise je priporočljivo, da sta dve vrsti narazen pol metra, razdalja med posameznimi rastlinami pa naj bo nekoliko manjša. Ker je srednje velika, je najprimernejša za sajenje v skupini na sredini okrasnih ali zeliščnih gredic.

Pri kombiniranju z drugimi rastlinami je treba paziti na njeno širino, saj je srednje visoka rastlina. Kombinacija s sladkim komarčkom in vinsko rutico ni dobra zamisel za vrt.

KLIKNITE TUKAJ in se prijavite na brezplačne e-novice Zeleni svet.
Poleg tega boste obdarjeni s koristnim darilom.

Skrb za meliso na vrtni gredi in v posodi

Po setvi je treba zemljo izdatno zaliti. Ko se pojavijo sadike, se po potrebi dodatno zalije. Prav tako je koristno okopavati tla, da se ne zaskorji in da v začetnih fazah razvoja ni veliko plevela.

Za razmnoževanje z delitvijo korenin je najenostavneje skrbeti, ko se je rastlina šele začela razraščati in še nima velikih listov. Vse, kar je potrebno, je pripraviti gredico in zagotoviti dovolj vlage za ukoreninjanje sadike.

Melisa in optimalen čas nabiranja zelišča na vrtu in posodi

melisa uporaba

Z nabiranjem melise pričnemo v poletnem času. Foto: AdobeStock

Z nabiranjem melise je najbolje začeti julija, ko je zgornji del rastline dobro zrasel. S spravilom je treba nadaljevati do oktobra.

Če želite od melise iztržiti največ, je treba stebla odrezati pri višini 10 cm. Listi se običajno uporabljajo sveži, vendar jih je mogoče tudi posušiti.

Da bi ohranili njihovo barvo, je pomembno, da z njimi ravnamo previdno in da jih ne zmečkamo, sicer postanejo črni.

Navadna melisa in uporaba v ljudskem zdravilstvu ter zdravilni učinki

Eterično olje melise se uporablja v aromaterapiji z neposrednim nanosom na kožo in z vdihavanjem za pomiritev in zmanjšanje tesnobe. To do neke mere pomaga ublažiti stres, ki ga povzroča strah ali druge skrbi.

Poleg tega se lahko izvleček iz listov uporablja kot sredstvo za izpiranje kože ali za pripravo obkladkov. Poleg tega so znani še številni drugi načini uporabe tega olja.

Melisa in priprava čaja za zdravo spanje ter domača lekarna

Napitek iz listov melise je pomirjujoč in zelo koristen, če ga zaužijete pred spanjem. V topel čaj dodajte žličko medu in ga popijte pred spanjem ali večerjo.

Topel napitek lahko pripravite tudi z dvema kapljicama eteričnega olja melise. To je povsem naraven pristop, ki vam bo pomagal, če težko zadremate in trpite za nespečnostjo.

melisa čaj

Čaj iz melise vam pomaga, da lažje zadremate ali zaspite. Foto: AdobeStock

Sirup, eterično olje, koktajl in ostali receti za uporabo melise

Iz melise se pogosto izdeluje zelo iskan sirup, eterično olje, občasno pa tudi tinkture ali žgane pijače. Danes se melisa pogosto uporablja v koktajlih, ki so zelo modni v toplejših mesecih. Poleg tega so listi odlični za aromatiziranje sadnih solat, sladic, marmelad in želejev.

V kulinariki je to zelišče dragoceno pri pripravi različnih mesnih jedi, vključeno je v sirne namaze in nadeve štruklje ali peciva. Vedno pogosteje se listi melise namakajo v kisu, žganju in vinu.

Ste vedeli, da je melisa medonosna in starodavna rastlina?

Melisa ima privlačne bele ali rahlo rožnate cvetove, ki so zelo vabljivi za čebele. Znano je, da je to medonosna rastlina, zato bi morala biti prisotna na vsakem vrtu, balkonu, terasi ali vrtu pred hišo.

Uporabljala so jo že številna starodavna ljudstva, v srednjem veku pa so se nanjo zanašali zeliščarji. Danes ima melisa zaradi žlahtnjenja bolj intenziven vonj kot njena divja sorodnica v naravi.

KLIKNITE TUKAJ za naročilo sadik melise.
KLIKNITE TUKAJ za naročilo semen melise.

© Zeleni svet

Všečkajte in delite s prijatelji ;)
Prijava na novice


Dodaj odgovor

Vaš email naslov ne bo objavljen. Obvezna polja so označena z *