Meta na vrtu in uporaba v kuhinji ter ljudskem zdravilstvu

Preprosto gojenje in sajenje mete na domačem vrtu

Meta lahko raste na zeliščnem vrtu, balkonu, terasi ali okrasni gredi. Na vrtu jo sadimo na razdaljo 40 cm med dvema vrstama in razdaljo 30 cm v vrsti. Najbolje se počuti na sončni ali rahlo senčni legi ter dobro prepustnih tleh. Na balkonih jo sadimo največkrat v večje posode ali korita.

Na domačem vrtu priporočamo sajenje v večje, plitke posode. Drugače se hitro razrašča in se je težko znebimo, saj hitro postane invazivna rastlina ter izpodriva ostale sosede. Pri redčenju mete na vrtu vedno odstranimo vse korenine. V nasprotnem primeru jo na vrtu uspešno razmnožujemo.

KLIKNITE TUKAJ za naročilo sadik mete.
KLIKNITE TUKAJ za nakup ostalih dišavnic.

**
KLIKNITE TUKAJ in se naročite na brezplačne novice Zeleni svet.
Čaka vas tudi uporabno darilo.

Meta in razmnoževanje sadik na vrtu, visoki gredi, posodah ter koritih

Na balkonu, terasi in visoki gredi največkrat sadimo sadike. Sadike mete največkrat presajamo v konec aprila in v maju. V spomladanskem času (april) jo lahko sejemo na vrtno gredo. V omenjenem terminu jo lahko sejemo tudi v manjše lončke, ki jih kasneje presadimo na vrt. V tem primeru poskrbimo za zelo plitko vdelavo semena v tla in redno vlaženje tal, če ni dežja.

meta

Meta se z lahkoto razmnožuje in najpogosteje presaja v obliki sadik. Foto: AdobeStock

Spomladi (marec, april) jo lahko razmnožujemo s stoloni (stranski izrastki). Ta oblika je najbolj pogosta pri vrtičkarjih, ki želijo omejiti razraščanje mete na vrtne grede. Stolone, ki ji podarite sosedom ali prijateljem je dobro presaditi v večje posode. Tako preprečite prekomerno razraščanje mete na vrtu.

Meta in veliko število različnih vrst, ki vas čakajo, da jih posadite

V našem primeru opisujemo mačjo meto, ki je zelo razširjeno zelišče. Na trgovskih policah vas lahko pozdravi še čokoladna meta, citronska meta, maroška meta in ostale različice. Izbira je res velika in to omogoča, da je meta zelo razširjeno zelišče na balkonu, terasi ali zeliščnem vrtu. Največ sadik je na razpolago v spomladanskem času.

Zasledimo celo ananasovo in jabolčno meto. Obe oddajata sladek okus po sadju. Nekatere mete imajo okus po limoni in jih pogosto zamenjamo za meliso.

Dobri sosedje mete v zelenjavnem vrtu

Meto v posodi lahko kombiniramo tudi z brokolijem, cvetačo, zeljem, brstičnim ohrovtom, bučkami, grahom, jajčevcem, paradižnikom, nadzemno kolerabico, korenčkom, krompirjem in arašidi. Nekateri viri navajajo, da odganjajo glodavce, ki ogrožajo vrtnine. V tem primeru je dobro, da raste v posodi, ki jo zakopljemo na rob vrta ali grede.

Treba je vedeti, da se meta močno in hitro razrašča in lahko izpodriva ostale vrtnine. Možno je tudi razraščanje na vrtne grede in tako na vrtu hitro postane nepriljubljen plevel.

Kdaj porežemo meto za domačo uporabo?

Mačjo meto nabiramo oziroma režemo tik pred cvetenjem. Obdobje začetka cvetenja se ujema z mesecem junijem. Nikoli jo ne nabiramo v času po dežju ali slabem vremenu. V primeru sajenja v posode počakamo, da se primerno razraste. Prvič jo režemo v poletnem času in to največ 1/3 dolžine poganjkov.

meta cvet

Meto za čaje režemo v poletnem času (pred cvetenjem). Foto: AdobeStock

Ste vedeli, da jeseni pred prihodom mraza mete ne porežemo in jo pustimo rasti? To naredimo v spomladanskem  času.

Najpogostejša uporaba mete v domači kuhinji

Sveže metine liste v poletnem času namakamo v vodi in se osvežimo s prijetnim napitkom. Meto v domači kuhinji najpogosteje uporabljamo v obliki čaja. Primerna je tudi za pripravo zeliščnih soli in razkuževanje kuhinjskih desk, ki jih natremo s priljubljenim zeliščem. V poletnem času so vse bolj modni osvežilni koktajli (mojito) z meto.

Uporaba zelišča v ljudski medicini in zdravilstvu

Čaj mačje mete deluje pomirjevalno in blaži težave, ki so povezane s stresom, razdražljivostjo, nespečnostjo. V ljudski medicini jo uporabljajo tudi v namen lajšanja krčev in vetrov v črevesju. Čaj pospešuje potenje in izboljša delovanje želodca.

Poprovo meto lahko uporabljamo kot antiseptik pri prehladih. Rastlina krepi in pomirja živce. Čaja poprove mete ne uporabljamo v velikih količinah. Mačja meta je uporabna pri blaženju prehlada in bronhitisa. Znane so tudi številne druge uporabe mete. Uporaba je odvisna predvsem od vrste mete, ki jo sadimo.

Meta in ostala uporaba ter naravna kozmetika

Ste vedeli, da mlade poganjke mete lahko dodajamo v solate? V aromaterapiji je meta uporabna za zeliščne kopeli. V naravni kozmetiki blažimo težave s srbenejm in vnetjem lasišča. S poparkom mete masiramo lasišče ter tako izboljšamo rast las.

meta rastlina

Meta je zelišče, ki ga uporabljamo za aromateralijo in naravno kozmetiko. Foto: AdobeStock

Meta je uporabna v obliki igrače za mačke in kot dišava

Mlade mačke se rade zadržujejo v okolici mete. Na vrtni gredi so pogosto valjajo po razraščajoči gredi ali mladih sadikah. Mačja meta zelo privablja mačke. To lastnost lahko izkoristimo tako, da jim pripravimo igračo iz blaga, ki jo napolnimo s suhim zeliščem. Prijeten vonj omare lahko dosežemo, če v njo obesimo bombažne vrečke, ki so napolnjene z meto.

KLIKNITE TUKAJ za naročilo sadik mete.
KLIKNITE TUKAJ za nakup ostalih dišavnic.

**
KLIKNITE TUKAJ in se naročite na brezplačne novice Zeleni svet.
Čaka vas tudi uporabno darilo.

© Zeleni svet

Všečkajte in delite s prijatelji ;)
Prijava na novice


6 komentarjev na “Meta na vrtu in uporaba v kuhinji ter ljudskem zdravilstvu

 1. Sara

  Pozdravljeni,

  kako se je pa znebiš? Pred leti sem na rob njive presadila en lonček, danes je cela njiva prepredena s koreninami mete…

  LpS

  Reply
  • Zeleni Svet Avtor

   Pozdravljeni, predlagamo, da kontaktirate največje trgovce v Sloveniji ali bolje založene vrtnarije. Lep dan, ekipa Zeleni svet

   Reply
  • Zeleni Svet Avtor

   Pozdravljeni, pri meti običajno uporabljamo liste in jo režemo pred cvetenjem. O tem smo pisali tudi v zgornjem članku. Lep dan, ekipa Zeleni svet.

   Reply

Dodaj odgovor

Vaš email naslov ne bo objavljen. Obvezna polja so označena z *