7 usodnih napak in rešitev za prezgodnje sajenje paradižnika, paprike, jajčevca, … v maju

1. Hladna in mokra pomlad ni dobra za sajenje paradižnika in ostalih plodovk

Kadar sadimo paradižnik, papriko, jajčevce, bučke, lubenice, melone in ostale plodovke je treba spremljati dolgoročne vremenske napovedi. Dnevne temperature na prostem naj se v času sajenja gibljejo okrog 20 °C, minimalna dnevna temperatura je 15 °C. Nočne temperature morajo biti višje od 12 °C. Saditev paradižnika in ostalih plodovk prestavite na ugoden termin, ker boste drugače med letom imeli veliko težav..

Papriko in jajčevec v osrednji Sloveniji obvezno sadimo v drugi polovici maja. V mrazu vse toploljubne rastline zaustavijo svojo rast in to ni dobro za razvoj, saj rabijo zelo veliko časa, da si opomorejo.

sajenje

Prehitro sajenje pradižnika, paprike in jajčevca se nikoli ne obrestuje.

sajenje jajčevca in paprike

Največ težav imamo s prehitrim sajenjem jajčevca in paprike.

2. Kaj se zgodi, če sadimo paradižnik, papriko in ostale plodovke prezgodaj in v hladnem vremenu?

Jajčevec ja na mraz najbolj občutljiv in kasneje ne nastavlja cvetov. Enako velja za paradižnik in papriko. Paprika pri hitrem sajenju zastane v rasti in imamo kasnejši, slabši pridelek. Paradižnik s prehitrem sajenjem v maju ne nastavi cvetov v rastnih vršičkih. Pridelek imamo kasneje in nič ne pridobimo z zgodnjim sajenjem na prosto.

Zaradi prehitrega sajenja v hladna tla imamo v poletnem času več težav z boleznimi, saj so mlade sadike izpostavljene stresu in se po odpornosti ne morejo primerjati z istimi sadikami, ki jih sadimo v drugi polovici maja.

plesniv paradižnik

Zaradi hitrega sajenja v maju imamo poleti več težav z boleznimi na paradižniku. Foto: AdobeStock

sajenje paradižnika družina

S sajenjem paradižnika in ostalih toploljubnih rastlin ne prehitevamo. Foto: AdobeStock

3. V prvi polovici maja ne sadimo sadik s predčasnimi cvetovi in plodiči

Pri kumarah in bučkah je dobro, da cvetove ali prve plodiče na sadikah odtrgamo. Paprika in jajčevec običajno nimata cvetov v času nakupa sadik. Pri paradižniku ne trgamo cvetov. Bolje je, da izbiramo sadike, ki so velike okrog 15 cm in so brez cvetov.

Če sadite paradižnik s cvetovi, se zgodi, da cvetovi odpadejo, ker zaradi hladnega vremena ni oploditve. Zaradi hladnega vremena se dogaja, da so plodovi deformirani in na dnu poškodovani.

paradižnik cvet cvetenje

Nikoli ne sadimo sadik paradižnika s predčasnimi cvetovi in plodiči. Foto: AdobeStock

4. Pregosto sajenje in pravilna razdalja sajenja paradižnika ter dobro pripravljena tla

Razdalja za sajenje paradižnika je 50 x 70 cm. Na enako razdaljo sadimo tudi češnjev paradižnik. Sajenje paradižnika v rastlinjaku še malo povečamo. Zaradi pregostega sajenja paradižnika se zgodi, da ga ob koncu poletja hitreje napade plesen. To se še hitreje zgodi v mokrem poletju. Za boljšo zračnost in manj bolezni skrbimo tudi za obtrgovanje zalistnikov. Pri cepljenem paradižniku vzgojimo dva vrha in ju razpremo, da je v rastlini več zraka.

Paradižnik na vrtu

Paradižnik na vrtu sadimo na razdaljo od 50 x 70 cm. Foto: AdobeStock

ruske vile

Rahla tla, ki jih pripravimo z Ruskimi vilami Premium omogočajo dober razvoj korenin.

Nikoli ne sadimo v slabo pripravljena tla. V tleh, ki so pripravljena na način globokega rahljanja, so mikroorganizmi bolj aktivni, kar pozitivno vpliva na prehrano, kakovost in količino pridelka. Korenine se bolje razraščajo, če tla pripravimo s pomočjo Ruskih vil Premium, ki jih dela mojster Andrej iz okolice Žužemberka. Po sajenju jih zastremo z zastirko.

👉 KLIKNITE TUKAJ za nakup Ruskih vil REMIUM, ki so iz najboljših materialov in v celoti izdelane v Sloveniji. Odlikuje jih zelo kvalitetna izdelava in materiali.
Razliko med različnimi Ruskimi vilami si lahko ogledate s klikom tukaj.

Za pomoč pri nakupu pokličete na 069 928 945 (med delavniki od 9 do 13 ure). Ves čas lahko kupujete na spletu.

5. Bučke ne nastavljajo ženskih cvetov, če jih sadimo prehitro

cvet bučke

Bučke ne naredijo ženskih cvetov, če jih sadimo prehitro in so pod stresom. Foto: AdobeStock

Opažamo, da v prvi polovici maja že sadite bučke na zelenjavne vrtove. Če to naredite v osrednji Sloveniji in nižinskih legah, se zgodi, da zaradi nizkih temperatur nastane zelo veliko moških cvetov.

Bučke brez ženskih cvetov ne rodijo, saj brez ženskega cveta ni potomstva. To je posledica sajenja v prehladno zemljo in prenizkih dnevnih ali nočnih temperatur v začetku rasti.

6. Ne pozabimo na okopavanje sadik po sajenju in redno oskrbo z vodo

Zemljo po dežju redno rahljamo, da tla niso zbita, saj mora biti v območju korenin vedno dovolj zraka. Zelo se obrestuje, da takoj po okopavanju poskrbimo tudi za zastirko. Najhitreje okopavamo z Nihajno motiko Pepa, ki omogoča 7 do 10 krat hitrejše okopavanje brez bolečin v križu, saj delamo v pokončni drži.

Nihajna motika Pepa ohranja rahla in zračna tla na vrtu

Nihajna motika Pepa najhitreje okopava v medvrstnem prostoru.

rezalna motika anka

Za kirurško natančno okopavanje okrog rastlin uporabimo Rezalno motiko Anka.

👉 KLIKNITE TUKAJ za nakup Nihajne motike Pepa, ki omogoča lahkotno okopavanje in hitro odstranjevanje plevela.
👉
KLIKNITE TUKAJ za nakup Rezalne motike Anka, ki se priporoča za „kirurško“ okopavanje, rahljanje tal, košnjo, grabljenje, sejanje, pletje ter ostala vrtna opravila.

Za pomoč pri nakupu pokličete na 069 928 945 (med delavniki od 9 do 13 ure). Ves čas lahko kupujete na spletu.

Kirurško natančno okopavanje okrog mladih sadik nam omogoča Rezalna motika Anka. Ta motika se najbolj dopolnjuje z Nihajno motiko Pepa, ki najhitreje okopava v medvrstnem prostoru. S

Sadike plodovk v začetku rasti zalivamo zmerno in ne pretiravamo z vodo. Paradižniku in toploljubnim rastlinam celo bolj ustrezajo rahlo suha tla, kot premokra.

zalivanje paradižnik

Paradižnik in ostale plodovke imajo največjo potrebo po vodi v času razvoja plodov.

7. Cepljene sadike ne sadimo pregloboko, ker pridelek ne bo večji

Pri cepljenih bučkah, lubenicah in melonah moramo biti pozorni na to, da cepljeno mesto ni pod zemljo. Tudi cepljene paradižnike, kumare in ostale cepljene plodovke sadimo na enako globimo, kot so bile sajene v transportni lonček.

Moč cepljenih korenin izgubimo, če je cepljeno mesto v zemlji in smo sadili pregloboko. Nad cepljenim mestom se razvijejo normalne korenine, ki tekmujejo s s spodnjim cepljenim delom in ga „izpodrivajo“. Tako dražja, cepljena sadika ne more zagotoviti boljšega pridelka, saj korenine ne opravljajo svoje funkcije kot je treba.

Kaj narediti, če smo prehitevali s sajenjem paprik, feferonov, jajčevcev, …?

Če ste nabrali regratove cvetove, liste, korenine in jih posušili, jih lahko uporabite pred močnejšimi ohladitvami v maju in poškropite rastline. Najlažje si pripravite čaj iz regrata. Uporabni so tudi čaji iz cvetov in nadzemnih delov baldrijana, ki smo ga nabrali in posušili v preteklem letu.

Pomagamo jim tudi s pripravki iz morskih alg in z njimi zalijemo rastline. V preveč mokrih tleh jih škropimo po listih, drugače zalivamo. Tako jim pomagamo, da se rast zaradi hladnih in stresnih razmer ne ustavi popolnoma.

Zeleni svet priporoča:

Paprika, jajčevci, čiliji in feferoni so najbolj občutljivi na prezgodnje sajenje v mesecu maju. Vsekakor bo na vrtu manj težav z boleznimi, če sadimo paradižnik, v drugi polovici maja.

Za ustrezno pripravljena in rahla tla v času sadnja so hvaležne bučke, kumare, melone, lubenice in ostale plodovke. Po sajenju ne pozabite na okopavanje in ustrezno zalivanje. Ruske vile Premium, Nihajna motika Pepa in Rezalna motika Anka se med sabo lepo dopolnjujejo in vam zelo olajšajo vrtnarjenje.

Rezalna motika Anka, Ruske vile Premium in Nihajna motika Pepa, Ročna freza Mici 12 in Ročna freza Mici 20.

👉 KLIKNITE TUKAJ za nakup Rezalne motike Anka, ki se priporoča za „kirurško“ okopavanje, rahljanje tal, košnjo, grabljenje, sejanje, pletje ter ostala vrtna opravila.

👉 KLIKNITE TUKAJ za nakup Nihajne motike Pepa, ki omogoča lahkotno okopavanje in hitro odstranjevanje plevela.

👉 KLIKNITE TUKAJ za Ruske vile Premium (NOVO), ki so iz najboljših materialov in v celoti izdelane v Sloveniji. Odlikuje jih zelo kvalitetna izdelava in dražji materiali. PREMIUM IZBIRA.

👉 KLIKNITE TUKAJ za Ruske vile Hobi, ki so iz osnovnih materialov in izdelane v tujini. Izdelava je bolj preprosta in enostavna, uporabljeni so cenejši materiali. OSNOVNA IZBIRA.
Razliko med različnimi Ruskimi vilami si oglejte s klikom tukaj.

👉 KLIKNITE TUKAJ za nakup velike Ročne freze Mici 20 (delovna širina 20 cm), ki hitro spodreže in odstrani plevel na večjih površinah. Primerna je za pripravo grede, okopavanje krompirja, koruze, … sadovnjaka in vinograda.

👉 KLIKNITE TUKAJ za nakup male Ročne freze Mici 12 (delovna širina 12 cm), ki hitro spodreže in odstrani plevel na manjših površinah. Primerna je za odstranjevanje plevela na vrtni gredi, manjšem vrtu in vrtni poti.

Za pomoč pri nakupu pokličete na 069 928 945 (med delavniki od 9 do 13 ure). Ves čas lahko kupujete na spletu.

Povezane vsebine:

© Zeleni svet

Všečkajte in delite s prijatelji ;)
Prijava na novice


2 komentarjev na “7 usodnih napak in rešitev za prezgodnje sajenje paradižnika, paprike, jajčevca, … v maju

  1. Mojca Matić

    Letos sem po nekje 10 letih, odkar imam rastlinjak ( 3mx2m), zamenjala zemljo. Skopali smo do 30cm globoko. Nova zemlja in konjski gnoj. Zanima me če lahko dodam tudi zeolit in koliko,ker se pozimi nabere mah v rastlinjaku čeprav ga zračim. Pozimi je notri solata in cebulcek, za mlado čebulo spomladi.
    Hvala za nasvet. Lp

    Reply

Dodaj odgovor

Vaš email naslov ne bo objavljen. Obvezna polja so označena z *