Zelenjavni vrt v septembru. Setve in sajenje v domačem vrtu.

Kdaj in kje sejemo špinačo?

Če špinačo sejemo do sredine septembra jo režemo še v tem letu. Špinača, ki jo bomo sejali kasneje  v septembru in oktobru prezimi in jo režemo spomladi. Običajno jo sejemo na gredice kjer smo gojili paradižnik, kumarice, papriko, jajčevec, feferoni, bučke, lubenice, melone ali solato.

Kliknite spodaj za ogled video posnetka:

Video nasvet smo pripravili v sodelovanju z Mišo Pušenjak s Kmetijsko gozdarskega zavoda Maribor.

KLIKNITE TUKAJ in se naročite na brezplačne novice Zeleni svet.
Čaka vas uporabno darilo.

Priporočeni načini setve zimske solate

Zimska solata Posavka

Zimska krhkolistna solata sorta Posavka spomladi oblikuje glave.

 

Prezimne sorte solate sejemo do konca septembra, včasih je uspešna še poznejša setev. Setev krhkolistnih sort opravite v več terminih in sicer v začetku septembra in začetku oktobra. Mehkolistne sorte pa v sredini septembra in sredini oktobra. Pri solati pazimo, da jo ne sejemo poleg peteršilja, v tem času se bo dobro počutila ob špinači.

Setev zimske solate je bolj uspešna od sajenja sadik. Predlagamo, da zimske solate pred zimo ne redčimo. Redčenje opravimo, ko je v februarju, marcu zemlja primerna za okopavanje. V primeru hitre zime bo bolje prezimila septembrska setev solat. Če bo zima prišla nekoliko kasneje, bo bolje prezimila oktobrska setev zimske solate.

Setev motovilca, blitve, rukole in redkvice

motovilec

Motovilec ste nekateri že sejali v avgustu, sejemo ga lahko tudi v začetku septembra, če ga sejemo v konec septembra in v oktobru ga uživamo spomladi.

Blitvo v vrtu pobiramo že celo leto, če jo še nimate jo v septembru še vedno lahko sejete ali sadite s pomočjo sadik.

Rukolo lahko na prosto sejemo celo leto, ko je temperatura nad 5 °C. Največkrat jo sejemo med solato, ker ne rabi svojih gredic. Divja rukola v nekoliko bolj zavetnem delu celo prezimi, gojeno rukolo pa pozimi lahko sejemo tudi v lončke in posode, podobno kot krešo. Zadnji rok za setev redkvice je sredina septembra, pobirali jo bomo čez dober mesec.

Jesenske setve sejemo v vrste

Priporočamo, da jesenske setve špinače, motovilca, zimske solate in ostalih vrtnin sejete v vrste. Tako boste ob koncu zime tla lažje okopali. Če jesenske setve sejete povprek, je to opravilo težje opraviti. V primeru mile zime boste lažje odstranili tudi plevele. Okopavanje v spomladanskem času opravimo z ročnim kultivatorjem, ki je odlično orodje za kultiviranje zemlje in pripravo podlage za sejanje in sajenje.

Motovilec sejemo na razdaljo 20 cm, špinačo na 25 cm, zimsko solato sejemo na razdaljo 30 cm. Več o setvah in sajenju posameznih vrtnin si preberite tukaj.

KLIKNITE TUKAJ za vrtnarsko gradivo, ki vam bo pomagalo vrtnariti. Vrtnarski priročniki, knjige in pridobljeno znanje vas nagradijo z bogatim pridelkom.

S sajenjem česna in čebulčka še počakajmo!

Čebulček za prezimljanje sadimo konec septembra in oktobra, tako bo čebula razvila več koreni in manj listja. Jesenski česen lahko kupite v septembru, sadite ga konec oktobra in v novembru. Če ga sadite prezgodaj požene velike liste, ki jih zimski mraz lahko poškoduje.

Pridelki, ki jih pobiramo v začetku septembra

Z grede pobiramo več vrtnin. V tem času se še vedno veselimo plodovk med katere uvrščamo papriko, jajčevec, lubenice, melone, bučke, ter paradižnik, ki v deževnem poletju praviloma propade zaradi krompirjeve plesni. Naj opomnim, da v rastlinjakih in nadstreških ob ustreznem ekološkem varstvu paradižnik še vedno pobiramo.

Pridelek nizkega fižola.

Pridelek nizkega fižola.


Na krožnikih se veselimo tudi nizkega fižola za stročje, zrnje, visokega fižola, kolerabe, zelja, ohrovta, dnevno režemo tudi peteršilj in drobnjak
. Celo leto se po rezi lepo obrašča tudi blitva. Med kapusnicami lepo uspeva zelena, tudi rdeča pesa je najboljša sveža v solati, iz nje lahko iztisnemo tudi sok. Pobiramo tudi poletno solato, ki jo največkrat sadimo ob visok fižol. Tudi radič in endivija, ki smo jo sadili za zgodnjim krompirjem v začetku poletja že pobiramo z vrta.

Prazne gredice ozelenimo s posevki za zeleno gnojenje

bela gorjušica

Bela gorjušica

 

Na kakšno gredo posejemo facelijo. Lahko poizkusimo tudi z oljno redkvijo ali belo gorjušico, ki ju na vrtu pustimo da pomrzne in ostane na gredi do pomladi. Od sredine septembra do konec oktobra lahko sejemo tudi ozimna žita, ki jih marca, ko so tla primerna za obdelavo vdelamo v tla. Tako bodo tla pokrita z zeleno odejo, kar je priporočljivo za vsak vrt.

Zemlje ne obračamo in ne gnojimo

Za jesenske setve zemlje ne obračamo in ne gnojimo. Rastline bodo imele dovolj hranil do pomladi. Če bomo tla gnojili bodo rastline, ki jih sejemo in sadimo slabše prezimile. Predlagamo, da tla v vrtu samo površinsko rahljamo, saj imajo rastline, ki jih sejemo in sadimo v septembru plitek koreninski sistem. Tako ne bomo uničevali koristnih mikroorganizmov v tleh.

V primeru tople zime rastline enkrat pognojimo s suhimi namočenimi koprivami, ki jih naberemo v septembru. Za gnojenje lahko uporabite tudi pripravke na osnovi alg.

Zeleni svet priporoča:

 

V branje priporočamo vseh 6 knjig priznane avtorice Miše Pušenjak. Zelo uporabna je nova knjiga Semenarstvo, Kako pridelati kakovostno seme.

Prelistajte tudi knjigo Visoke grede in vrtički v posodah, ter knjigo Zemlja naše osnovno orodje. Najobširnejša in celovita je knjiga Zelenjavni vrt, uporabna je tudi knjiga Moj EKO vrt. Praktičen in uporaben je tudi priročnik Vodnik po vrtu.

Za ogled knjig Miše Pušenjak KLIKNITE NA SPODNJE POVEZAVE:

natisni članek

 © Zeleni svet

Všečkajte in delite s prijatelji ;)
Prijava na novice


11 komentarjev na “Zelenjavni vrt v septembru. Setve in sajenje v domačem vrtu.

 1. Nada

  Pozdravljeni,
  rad bi vas povprašala ,če lahko uporabim za kompost pepel od pelet.Hvala za vaš odgovor in lep dan vam želim Nada

  Reply
  • andrej

   Jaz pepel od peletov med letom odlagam na kompost.pozimi pa direktno na vrtu posujem.

   Reply
 2. Tanja

  Hvala za super koristne nasvete.
  In ja, ta bramor, nebodigatreba😢, mi letos temeljito obdeluje vrt.

  Reply
 3. Barbka

  Dragi moji, jaz pepela od pelet NE BI DAJALA na vrt.Smo probali,pa se ni obneslo,ker to ni čisti les ampak vsebuje primesi.Zemlja je postajala vse bolj suha in prazna.Samo toliko bi rada povedala pa lep pozdrav
  Barbka

  Reply
  • Zeleni Svet Avtor

   Pozdravljeni, s pepelom je treba biti pazljiv, vrtni zemlji se dodaja redno kompost v priporočenih odmerkih glede na vrtnino in analizo zemlje.

   Reply

Dodaj odgovor

Vaš email naslov ne bo objavljen. Obvezna polja so označena z *