*** Zelenisvet.com – vodilni vrtnarski medij ***

Bezeg v domačem vrtu in vsestranska uporaba v prehrani

Tekst je povzet iz knjige Gojenje jagodičja, Založba Kmečki glas. Fotografije: Zeleni svet.

KLIKNITE ZA OGLED VIDEA:

Cveti pozno in nima težav s pozebo

Bezeg cveti pozno in nima težav s pozebo. Spomladanske pozebe tako ne uničijo cvetnega nastavka. Cvet je samooploden, zato ga lahko gojimo samostojno. Cvetovi so drobni, beli, združeni v velike pakobule.

Ste vedeli, da so pri posameznih vrstah bezgov cvetovi beli do rožnati?

črni bezeg

Cvetenje črnega bezga.

cvetenje bezeg

Začetek cvetenja je odvisen tudi od lege.

KLIKNITE TUKAJ za knjigo Gojenje jagodičja. V knjigi dr. Darinka Koron podrobno predstavi gojenje bezga, jagod, malin, … in druge manj poznane jagodičaste vrste.

Bezeg gojimo kot drevo in grm

V primeru, da bezeg gojimo kot grm, je treba izrezovati star rodni les. Tako vzpodbujamo izraščanje mladih poganjkov, ki so nosilec cvetja za naslednja leta.

bezeg grm

Bezeg v obliki grma v naravnem rastišču.

V primeru, da bezeg gojimo v obliki drevesa, režemo tako, da spodbujamo izraščenja mladega rodnega lesa, ki izrašča iz starejšega lesa. Izrezujemo tud vse poganjke, ki izraščajo iz tal in debla.

Kako vzgojimo drevo bezga do cvetenja in rodnosti?

Takoj po sajenju močan enoletni poganjek prikrajšamo na višino 1,2 m. Nad višino 1 m pustimo 3 do 5 poganjkov. Veje prikrajšujemo na čepe in spodbujamo izraščanje bujnih, enoletnih poganjkov. Ob rezi pustimo najbolj pokončne poganjke, ki se pod težo listov, cvetov in plodov močno upognejo.

Izrezujemo dvoletne izrojene poganjke, saj tako na drevesu bezga spodbujamo izraščanje novega, mladega rodnega lesa.

Tla in sadilna razdalja za bezeg

Bezeg v vrtu gojimo kot okrasno in zdravilno oz. sadno drevo. Uspeva v vseh tipih zemljišč, najdemo ga v vlažnih do suhih, kislih in nevtralnih tleh. Rastline sadimo na razdaljo 3,5 do 4 m v vrsti in od 5 do 6 m med vrstami.

Razmnoževanje bezga v domačem vrtu

Črni bezeg in ostale bezge razmnožujemo povsem preprosto. Razmnožimo jih s pomočjo potaknjencev ali koreninskih poganjkov. V vrtanrijah lahko kupite različne sorte bezga, ki jih s pomočjo sadik posadite v domač vrt.

bezeg v vrtu

Bezeg v domačem vrtu.

Bezgova prevrelka iz listov odganja voluharja

Za odganjanje voluharja v vrtu pripravimo prevrelko iz listov bezga. To naredimo tako, da zmešamo 1 kg listov in 10 l vode. Pustimo stati v vodi, dokler se ne neha peniti in dnevno mešamo. Nerazredčeno tekočino zlivamo v rove voluharjev in jih tako preganjamo z vrta na naraven način.

listi bezeg

Listi bezga odganjajo voluharja in krepijo rastline pred boleznimi.

KLIKNITE TUKAJ za knjigo Gojenje jagodičja. V knjigi dr. Darinka Koron podrobno predstavi gojenje bezga, jagod, malin, … in druge manj poznane jagodičaste vrste.

Listi so uporabni tudi za krepitev rastlin pred boleznimi

Naravni pripravek, ki krepi rastline pred glivičnimi boleznimi pripravimo tako, da zmešamo 250 g listov bezga in 0,5 l vode. Liste in vodo dobro zmešamo, nato pa maso stisnemo in odcedimo. Vsebino razredčimo še s 0,5 l vode in dodamo kapljico detergenta za posodo.

S tako pripravljenim naravnim pripravkom, ki krepi rsatline pred boleznimi škropimo, ko se pojavijo pogoji za prve okužbe rastlin.

Uporaba bezga v prehrani

Vse dele bezga uporabljamo v različne namene. Plodovi nekaterih sort so užitni, drugi pa strupeni. Plodov črnega bezga ne uživamo svežih, ker vsebuje sambunigrin, ki razpade šele ob toplotni obdelavi.

nabiranje bezeg

Nabiranje cvetov na sprehodu.

bezeg cvetovi

Šopek bezgovih cvetov.

Plodove bezga uporabljamo za sokove, vino in marmelade, cvetove pa za čaj, sirupe, različne napitke ter slaščice. Ste vedeli, da iz plodov pridobivajo tudi naravna barvila za živila?

bezeg sirup

Priprava sirupa iz bezga.

Uporaba bezga v svetu

Bezeg ni uporaben samo v domači kuhinji. V svetu ga dodajajo številnim izdelkom. Na Portugalskem olje iz bezgovih semen dodajajo za aromo portovcu, v Nemčiji pa cvetove za aromo vinu. Ekstrakt bezgovega cvetja se uporablja tudi v kozmetiki.

Zeleni svet priporoča:

V knjigi Gojenje jagodičja dr. Darinka Koron natančno predstavi, kako gojiti bezeg, jagode, maline, robide, kosmulje, brusnice, ribez, aronijo in druge manj poznane jagodičaste vrste. V priročniku najdemo uporabna navodila in nasvete za pripravo, sajenje in obiranje sadežev.

KLIKNITE TUKAJ za knjigo Gojenje jagodičja. V knjigi dr. Darinka Koron podrobno predstavja gojenje bezga, jagod, malin, … in druge manj poznane jagodičaste vrste.

© Zeleni svet

Všečkajte in delite s prijatelji ;)
Prijava na novice


2 komentarjev na “Bezeg v domačem vrtu in vsestranska uporaba v prehrani

Dodaj odgovor

Vaš email naslov ne bo objavljen. Obvezna polja so označena z *