Bezeg na domačem vrtu in vsestranska uporaba v prehrani

KLIKNITE ZA OGLED VIDEA:

Cveti pozno in nima težav s pozebo

Bezeg cveti pozno in nima težav s pozebo. Spomladanske pozebe tako ne uničijo cvetnega nastavka. Cvet je samooploden, zato ga lahko gojimo samostojno. Cvetovi so drobni, beli, združeni v velike pakobule.

Ste vedeli, da so pri posameznih vrstah bezgov cvetovi beli do rožnati?

črni bezeg

Cvetenje črnega bezga.

cvetenje bezeg

Začetek cvetenja je odvisen tudi od lege.

📗 KLIKNITE TUKAJ za nakup zelo uporabne knjige pri gojenju bezga, jagod, malin, borovnic, ribeza in ostalega jagodičja.  Knjižno uspešnico je napisala Darinka Koron, ki je zelo priznana slovenska strokovnjakinja.

Knjigo Gojenje jagodičja si lahko ogledate in prelistate s klikom TUKAJ (PDF).

** PRIPOROČAMO, DA POHITITE Z NAKUPOM, ZALOGE KNJIGE SO OMEJENE. **

Bezeg gojimo kot drevo in grm

V primeru, da bezeg gojimo kot grm, je treba izrezovati star rodni les. Tako vzpodbujamo izraščanje mladih poganjkov, ki so nosilec cvetja za naslednja leta.

bezeg grm

Bezeg v obliki grma v naravnem rastišču.

V primeru, da bezeg gojimo v obliki drevesa, režemo tako, da spodbujamo izraščanje mladega rodnega lesa, ki izrašča iz starejšega lesa. Izrezujemo tudi vse poganjke, ki izraščajo iz tal in debla.

Kako vzgojimo drevo bezga do cvetenja in rodnosti?

Takoj po sajenju močan enoletni poganjek prikrajšamo na višino 1,2 m. Nad višino 1 m pustimo 3 do 5 poganjkov. Veje prikrajšujemo na čepe in spodbujamo izraščanje bujnih, enoletnih poganjkov. Ob rezi pustimo najbolj pokončne poganjke, ki se pod težo listov, cvetov in plodov močno upognejo.

Izrezujemo dvoletne izrojene poganjke, saj tako na drevesu bezga spodbujamo izraščanje novega, mladega rodnega lesa.

Tla in sadilna razdalja za bezeg

Bezeg v vrtu gojimo kot okrasno in zdravilno oz. sadno drevo. Uspeva v vseh tipih zemljišč, najdemo ga v vlažnih do suhih, kislih in nevtralnih tleh. Rastline sadimo na razdaljo 3,5 do 4 m v vrsti in od 5 do 6 m med vrstami.

Razmnoževanje bezga v domačem vrtu

Črni bezeg in ostale bezge razmnožujemo povsem preprosto. Razmnožimo jih s pomočjo potaknjencev ali koreninskih poganjkov. V vrtnarijah lahko kupite različne sorte bezga, ki jih s pomočjo sadik posadite v domač vrt.

bezeg v vrtu

Bezeg v domačem vrtu.

Bezgova prevrelka iz listov odganja voluharja

Za odganjanje voluharja v vrtu pripravimo prevrelko iz listov bezga. To naredimo tako, da zmešamo 1 kg listov in 10 l vode. Pustimo stati v vodi, dokler se ne neha peniti in dnevno mešamo. Nerazredčeno tekočino zlivamo v rove voluharjev in jih tako preganjamo z vrta na naraven način.

listi bezeg

Listi bezga odganjajo voluharja in krepijo rastline pred boleznimi.

📗 KLIKNITE TUKAJ za nakup zelo uporabne knjige pri gojenju bezga, jagod, malin, borovnic, ribeza in ostalega jagodičja. Knjižno uspešnico je napisala Darinka Koron, ki je zelo priznana slovenska strokovnjakinja.

Listi so uporabni tudi za krepitev rastlin pred boleznimi

Naravni pripravek, ki krepi rastline pred glivičnimi boleznimi pripravimo tako, da zmešamo 250 g listov bezga in 0,5 l vode. Liste in vodo dobro zmešamo, nato pa maso stisnemo in odcedimo. Vsebino razredčimo še s 0,5 l vode in dodamo kapljico detergenta za posodo.

S tako pripravljenim naravnim pripravkom, ki krepi rastline pred boleznimi škropimo, ko se pojavijo pogoji za prve okužbe rastlin.

Uporaba bezga v prehrani

Vse dele bezga uporabljamo v različne namene. Plodovi nekaterih sort so užitni, drugi pa strupeni. Plodov črnega bezga ne uživamo svežih, ker vsebuje sambunigrin, ki razpade šele ob toplotni obdelavi.

nabiranje bezeg

Nabiranje cvetov na sprehodu.

bezeg cvetovi

Šopek bezgovih cvetov.

Plodove bezga uporabljamo za sokove, vino in marmelade, cvetove pa za čaj, sirupe, različne napitke ter slaščice. Ste vedeli, da iz plodov pridobivajo tudi naravna barvila za živila?

bezeg sirup

Priprava sirupa iz bezga.

Uporaba bezga v svetu

Bezeg ni uporaben samo v domači kuhinji. V svetu ga dodajajo številnim izdelkom. Na Portugalskem olje iz bezgovih semen dodajajo za aromo portovcu, v Nemčiji pa cvetove za aromo vinu. Ekstrakt bezgovega cvetja se uporablja tudi v kozmetiki.

Tekst je povzet iz knjige Gojenje jagodičja, Založba Kmečki glas. Fotografije: Zeleni svet.

Zeleni svet priporoča:

V knjigi Gojenje jagodičja dr. Darinka Koron natančno predstavi, kako gojiti bezeg, jagode, maline, robide, kosmulje, brusnice, ribez, aronijo in druge manj poznane jagodičaste vrste. V priročniku najdemo uporabna navodila in nasvete za pripravo, sajenje in obiranje sadežev.

📗 KLIKNITE TUKAJ za nakup zelo uporabne knjige pri gojenju bezga, jagod, malin, borovnic, ribeza in ostalega jagodičja. Knjižno uspešnico je napisala Darinka Koron, ki je zelo priznana slovenska strokovnjakinja.

Knjigo Gojenje jagodičja si lahko ogledate in prelistate s klikom TUKAJ (PDF).

** PRIPOROČAMO, DA POHITITE Z NAKUPOM, ZALOGE KNJIGE SO OMEJENE. **

Povezane vsebine:

© Zeleni svet

Všečkajte in delite s prijatelji ;)
Prijava na novice


11 komentarjev na “Bezeg na domačem vrtu in vsestranska uporaba v prehrani

 1. ivan

  vprasanje, ali mislite da bi Bezek rastel v tropskem podnebju kot Filipini otoki ???

  Reply
 2. Brigita

  Bezeg sem si zasadila ob vrtni lopi, da bom imela res ekološkega. A vsako leto je tako ušiv, da od njega dobim kvečjemu dva cvetova. Sklenila sem ga posekati, a mi ga je zelo žal. Je mogoče za ta problem kakšna rešitev?
  Poznam kar nekaj ljudi, ki imajo isti problem in nekateri so ga že odstanili.
  Vesela bom vašega odgovora ali kakšne druge izkušnje.
  Brigita

  Reply
  • Marijan

   Moj bezek še je mlad…prvo leto brali smo cvetje pa bo za čaj..pa še privleče uši na sebe in sadovje i povrtje res ni vušivo..bezek lepo zahvaljujem ..mam tri stebla

   Reply
 3. Nataša

  Prosim, če tale sestavek o bezgu ponudite tudi v pdf obliki, ali v taki, ki nam bo dostopna za tiskanje. Hvala! -Nataša

  Reply
 4. Brane

  Vsako leto pripravim sirup iz bezga in melise, a cvetove naberem v naravi. V vrtu bezeg odsvetujem. Poleg že omenjene ušivosti, so velik problem ptice, ki rade zobajo zrele plodove in obarvane kakce puščajo po fasadah, betonskih ograjah, tlakovcih …. barvilo se zažre v podlago in ga je nemogoče odstraniti. Ker se ptice rade zadržujejo v živih mejah in grmovnicah, tam raztrosijo semena bezga, ki se hitro udomači in je tako trdoživ, da ga je brez poškodbe prvotne rastline nemogoče odstraniti.

  Reply

Dodaj odgovor

Vaš email naslov ne bo objavljen. Obvezna polja so označena z *