Pripravite si odlične in zdravilne čaje iz mediteranskih zelišč

Spoznajte nekaj izvrstnih čajev, ki jih lahko pripravite sami. Liste rožmarina, lovorja in oljke lahko naberete na vrtu ali izletu na primorsko. Fotografije: Založba Kmečki glas

Zeliščni čaj iz lovorja poveča energijo, pomiri kašelj in pomirja

Čaj iz lovorovih listov poživi telo in ga energetsko obogati. Pomaga pri izboljšanju koncentracije in izboljša učinkovitost pri intelektualnem delu. Liste lovorja zdrobimo in dodamo med. Čaj zelo hitro pomiri kašelj, če dodamo še šentjanževko, materine dušico dosežemo antistresni in pomiritveni učinek.

čaj iz lovorjevega lista

Čaj iz lovorja spodbuja tek, z dodatkom kumine in janeža, je priporočljiv za blaženje težav s prebavnimi motnjami. Plodovi lovorja pomagajo ustaviti diarejo in blažijo težave z revmo.

KLIKNITE TUKAJ za nakup knjige Mediteranska zelišča, ki vam bo pomagala pri pripravi čajev, hidrolatov in ostalih pripravkov. 

Kako pripravimo čaj iz lovorjevih listov?

Potrebujemo:

  • 10 g posušenih listov lovorja,
  • 5 g posušenega kraškega šetraja,
  • 5 g zmletih lovorovih jagod,
  • 2 l vode.

Zelišča v kozici prelijemo z vrelo vodo in pokrito pustimo stati 20 – 25 minut. Nato čaj precedimo in ga pijemo po požirkih. Priporočamo uživanje 2 do 3 skodelice čaja na dan.

Zeliščni čaj iz rožmarina krepi zbranost, lajša prebavne težave

rožmarin za vrt

Rožmarin gojimo na domačem vrtu.

Rožmarin je izvrsten za težave s spominom. Ob napornih in dolgih delavnikih, miselnemu delu, ki zahteva zbranost priporočamo skodelico rožmarinovega čaja, ki vas bo prebudila in napolnila z energijo.

Listi rožmarina vsebujejo eterična olje in mnogo drugih koristnih učinkovin. Vse te učinkovine pomagajo obnoviti sluznico in pomirjajo krče v prebavilih.

Prav zato rožmarinov čaj priporočamo za lajšanje prebavnih težav, kot so slaba prebava z blagimi krči, pomaga pa tudi pri motnjah prekrvitve ter pri blagih mišičnih in sklepnih bolečinah.

Kako pripravimo čaj iz rožmarinovih listov?

Potrebujemo:

  • 3 mlade sveže vejice ali čajno žličko, posušenega rožmarina,
  • skodelica vode (150–250 ml).

Zelišča rožmarina prelijemo s skodelico vrele vode, dobro premešamo in pustimo pokrito stati 10 minut, nato precedimo. Če vejice rožmarina ostanejo dlje časa v vodi, postane čaj grenak.

Čaju po želji lahko dodamo med ali sladkor. Priporočljivo je, da pijemo skodelico sveže pripravljenega čaja 2 do 3 krat dnevno.

Zeliščni čaj iz oljčnih listov znižuje krvni tlak

Zeliščni čaj iz oljčnih listov pomaga ljudem, ki imajo težave s povišanim krvnim tlakom. Učinkovit je predvsem za zniževanje blago zvišanega krvnega tlaka, ko zdravila še niso nujna.

Okus čaja je rahlo grenak in spominja na črni ali zeleni čaj, le da ne vsebuje tanina ali kofeina, zato je precej bolj zdrav.

oljka

Oljčne liste lahko naberemo na sprehodu ob morju.

Čaj iz oljčnih listov vsebuje veliko antioksidantov, vitamina C in druge učinkovine, ki povečujejo moč krčenja srčne mišice ter izboljšujejo njeno prekrvitev.

KLIKNITE TUKAJ za nakup knjige Mediteranska zelišča, ki vam bo pomagala pri pripravi čajev, hidrolatov in ostalih pripravkov. 

Kako pripravimo čaj iz oljčnih listov?

Sestavine:

  • 8 do 10 žlic svežih ali 3 do 4 žlice posušenih oljčnih listov,
  • 1 l vode.

Za povečanje arome čaja, pred pripravo suhe oljčne liste s prsti rahlo zdrobimo. Ko začutimo opojni vonj zelišč, prelijemo oljčne liste z vrelo vodo in pustimo prevretek pokrit stati največ 10 minut.

Če je pripravek pokrit, se ohrani v njem več eteričnih olj, ki bi sicer lahko izhlapela. Nato čaj precedimo, sicer bo postal preveč grenak. Priporočljivo je piti do 3 skodelic na dan.

Čaj lahko pripravimo iz svežih ali posušenih oljčnih listov, vendar vedno uporabljajte le organsko pridelane oljčne liste, ki ne vsebujejo zdravju škodljivih kemikalij, sladil in umetnih arom.

Zeleni svet priporoča:

Avtorica Polonca Andrejčič Mušič nas v zanimivem priročniku Mediteranska zelišča uvaja v spoznavanje lovorja, rožmarina, žajblja, sivke in oljčnih listov – njihovih dobrih učinkov in kdaj naj bomo previdni pri uporabi, pa tudi kaj vse lahko naredimo z zelišči.

Kuhamo zdravilne in osvežilne čaje, jih uporabimo v kuhinji, za dišavljenje doma in osebno nego.

KLIKNITE TUKAJ za nakup knjige Mediteranska zelišča, ki vam bo pomagala pri pripravi čajev, hidrolatov in ostalih pripravkov. 

Vir teksta in slik: Mediteranska zelišča – Hidrolati, čaji in drugi pripravki, avtorica Polonca Andrejčič Mušič – ZALOŽBA KMEČKI GLAS.

Všečkajte in delite s prijatelji ;)
Prijava na novice


Dodaj odgovor

Vaš email naslov ne bo objavljen. Obvezna polja so označena z *