Čudežna moč sivke ali lavande v vašem vrtu

Cvetove nabiramo julija in avgusta

Največ učinkovin je v cvetovih. Nabiramo jih julija in avgusta, ko se začnejo odpirati cvetovi. Za izdelavo eteričnega olja uporabljajo celo svežo rastlino.

KLIKNITE TUKAJ za predstavitev in nakup knjige ZELIŠČNI VRT – domača lekarna, avtor dr. Janko Rode – ZALOŽBA KMEČKI GLAS.

Sivka razkužuje prebavila, pomirja glavobole, uporabimo jo tudi za inhalacije

eterično olje sivka

Eterično olje sivke.

 

Sivkini cvetovi in eterično olje lajšajo krče pri močnem kašlju in astmi. Urejajo izločanje prebavnih sokov in prebavo. Rahlo razkužujejo prebavila. Pomirjajo in blažijo glavobole in migrene. Včasih so sivkino eterično olje uporabljali za zbujanje iz omedlevice.

Za zunanjo uporabo ga uporabljajo za vtiranje ob pikih žuželk in pri težavah z revmatizmom. Sivka površinsko razkužuje pri kožnih boleznih in ranicah. Uporabna je tudi za inhalacije pri obolenjih dihal in grgranje pri zadahu iz ust.

Pripravimo sivkin kis

V kozarec narežemo nekaj vejic oprane sveže sivke in prelijemo s pol litra blega kisa. Pustimo na temnem mestu 4 do 6 tednov. Kis nato odlijemo in precedimo v steklenico, v katero smo dali suho cvetočo vejico sivke. Kis priporočajo za aromatiziranje sadnih solat iz svežega sadja, katerim lahko dodamo tudi nekaj svežih vejic sivke.

Pripravimo sivkino vodico po britju

V steklenico damo cvetove sivke in prelijemo z domčim sadjevcem, ki nima pretirano poudarjenega okusa ali z vodko. Za tako tinkturo lahko uporabimo tudi 30 do 40 odstotni alkohol.

Po štirih tednih lahko odstranimo cvetove in tinkturo uporabimo kot vodico po britju ali za masažo lasišča ali razkuževanje pikov žuželk in manjših ran.

Sivka v kulinariki

Sivko lahko uporabimo tudi v kulinariki.

 

Mlade liste dodajajo kot začimbo ribam, teletini, divjačini, omakam, salamuram in enolončnicam. Ponekod pripravljajo tudi aromatičen sivkin kis in sivkino žganje ali liker.

Primerna je še za dišavljenje sadnih solat, želejev in sladoleda, izdelavo sirupa in aromatiziranje shrankov.

Sveže sivkine cvetove je mogoče kandirati in uporabiti za okrasitev sladic.

KLIKNITE TUKAJ za predstavitev in nakup knjige ZELIŠČNI VRT – domača lekarna, avtor dr. Janko Rode – ZALOŽBA KMEČKI GLAS.

Sivka odganja molje, odišavlja prostore, iz nje delajo dišeče zeliščno milo

Sivka je znana tudi kot dobro odvračalo za molje, uši, bolhe in druge insekte. Uporabna je sveža ali suha, podobno pa deluje tudi sivkino eterično olje.

Včasih so sivko uporabljali za potresanje in dišavljenje prostorov. Zaradi svežega in dolgotrajnega vonja so suhi cvetovi primerni za mešanje in potpurije in dišavne mešanice. S sivko lahko odišavimo tudi sol za kopanje, sivkino milo pa je eno najpogostejših zeliščnih mil. Ponekod so sivko nadomeščali kot nadomestek za tobak.

Tudi čebele imajo rade sivko, ki daje dober med

čebela sivka

Čebele imajo rade sivko.

Sivka bogato cveti in daje obilo nektarja. Čebele se rade pasejo na njej in sivkin med je zelo čislan, saj ima določene zdravilne lastnosti, ki so značilne za to rastlino.

Sivka izvira iz Sredozemlja

Nasad sivke na otoku Hvar.

Vsi predstavniki rodu sivk izvirajo iz Sredozemlja, kjer so sestavni del značilnih rastlinskih združb suhih obmorskih območij, ki jih imenujemo makija in rastejo tudi na značilnih višjeležečih rastiščih.

KLIKNITE TUKAJ za predstavitev in nakup knjige ZELIŠČNI VRT – domača lekarna, avtor dr. Janko Rode – ZALOŽBA KMEČKI GLAS.

Sivka je aromatičen manjši grmiček

Sivka je polgrm, ki zraste 60 do 100 cm v višino in se v premeru razraste do 70 cm. Močno razvejana stebla so spodaj olesenela. Zeleni deli stebla imajo sivkast poprh.

Listi so ozko črtalasti, dolgi 2 do 5 cm in le četrtino toliko široki. Imajo debelo povrhnico in spodvihan rob. Tudi listi so posuti s sivimi dlačicami. Med dlačicami so žleze, kjer nastaja eterično olje.

Cvetovi so združeni v klasasto socvetje na daljšem neolistanem delu stebla, ki je na prerezu oglato. Okoli 6 mm dolgi cvetovi so značilne oblike, nesimetrični in modro vijolične barve. Cvetijo junija in julija; odcvetajo od dna proti vrhu poganjkov. Semena so drobni oreški, črna in podolgovato ovalna. Korenine so nitaste, močno razrasle in segajo globoko v tla.

Kako gojimo sivko?

Sivka je trajnica in tudi v celinskih območjih Slovenije večinoma prezimi. Rastlina najbolje uspeva v suhih, lahkih, delno apnenčastih tleh na sončnih in toplih rastiščih. Ne prenese kislih tal. Razmnožujemo jo lahko s semenom, potaknjenci ali delitvijo korenin.

Sivka.

Seme posejemo februarja v rastlinjak ali toplo gredo. Aprila ali maja prenesemo sadike na prosto in jih posadimo na stalno mesto. Možno je razmnoževanje s potaknjenci na stalno mesto iz mladih neolesenelih poganjkov, kar opravimo pozno spomladi ali zgodaj poleti.

Zeleni svet svetuje:

 

KLIKNITE TUKAJ za predstavitev in nakup knjige ZELIŠČNI VRT – domača lekarna, avtor dr. Janko Rode – ZALOŽBA KMEČKI GLAS.

Vir teksta in slik: ZELIŠČNI VRT – domača lekarna, avtor dr. Janko Rode ZALOŽBA KMEČKI GLAS.

Všečkajte in delite s prijatelji ;)
Prijava na novice


14 komentarjev na “Čudežna moč sivke ali lavande v vašem vrtu

 1. Marko

  Spoštovani, ali ima Zeleni svet team morda kak kontakt polprofesionalnega gojitelja sivke/lavande za izmenjavo izkušenj, zlasti zatiranje plevelov v prvih letih sivkine rasti ? Na nadmorski višini Provanse na Gorenjskem želimo zasaditi poskusno plantažo sivke, ki jo bo predelovala 5 km oddaljena destilarna, kar zaradi vseh optimizacij omogoča najvišjo kakovost končnega izdelka.

  Reply
  • Zoky

   Pozdravljeni
   V bližini Maribora so urejali podobno zadevo ljudje iz vrtnarije Golob-KLančič iz primorskega dela Slovenije. Poskusite se obrniti na njih, sem prepričan, da bodo z veseljem pomagali. Sam imam zelo dobre izkušnje z njimi.
   trajnice.com
   Veliko uspehov!
   Zoky

   Reply
  • Igor

   Pozdravljeni, posredujem komentar; namreč, sivka dejansko ne odganja moljev. Za to je bila podana tudi raziskava. Toliko v vednost. Res pa je, lepo diši in odišavi , še lepši pa je pogled na polje posejano z njo. Krasno. Igor

   Reply
 2. Janez

  Imam kar nekaj sivke posajene okoli hiše. Kako obrežemo sivko, da ne bi preveč olesenela . . .
  LP – Janez

  Reply
  • Zeleni Svet Avtor

   Pozdravljeni g. Janez, sivko režemo marca ali aprila, ko cvetijo forzicije. Vedno jo krajšamo samo do 1/3 zelenega dela, kjer so še listi. Nikakor ne režemo v les, saj se iz olesenelega dela težko obrašča.

   Reply
   • Janja

    Mi jo obrezujemo po koncu cvetenja, obrezovanje v spomladanskem času je zmanjševalo ali celo povzročilo popolni izostanek cvetenja.

    Reply
    • Sonja

     Tudi jaz jo obrezujem po koncu cvetenja in se že več let prav lepo bohoti. Me pa zanima ali kdo ve, koliko let približno ostaja sivkin grm lep in da ni preveč olesenel? Jaz imam moj grm že nekje 4 leta.

     Reply
 3. Fani

  Pozdravljeni,
  zamujate s člankom o sivki, v osrednji Sloveniji je odcvetela že pred mesecem dni, kar je rezultat letošnjega suhega, vročega leta, sicer pa vedno preberem dobrodošle vaše novice.

  Reply

Dodaj odgovor

Vaš email naslov ne bo objavljen. Obvezna polja so označena z *