Sivka in nasveti za sajenje, obrezovanje, zalivanje, gnojenje ter domača uporaba

Na kaj moramo biti pozorni pri nakupu sivke?

Pri nakupu sivke smo pozorni na to, da ima sadika zdrave in dobro razvite korenine. Prav tako naj bo vitalen nadzemni del. Rastlina naj bo dobro razvita, transportni lonček pa primerno velik, saj samo dovolj velika „embalaža“ zagotavlja dovolj prostora za koreninski sistem rastline.

Z vrtnarji ali izkušenimi prodajalci se je dobro posvetovati tudi o sortah, ki jih najdemo na vrtnih oddelkih.

Čudovita sivka “Hidcote Blue” s privlačnimi vijoličnimi cvetovi in primerne zasaditve

Med vsemi sivkami ima sorta “Hidcote Blue” (Lavandula angustifolia “Hidcote Blue”) zelo privlačne temno vijolične cvetove, ki jih obožujejo čebele. Zanimivi so tudi njeni sivi listi, ki jih sredi poletja prekrije odeja dišečih, temno vijoličnih cvetov in to je tudi največja vrednost te sorte sivke.

nasad sivke

Nasad sivke “Hidcote Blue” na Bučevi domačiji, ki se nahaja v bližini Komna.

KLIKNITE TUKAJ za dobre sosede med zelišči in vrtninami, ki jih gojimo na vrtu, balkonu, terasi ali visoki gredi. 

cvetovi sivke

Privlačen cvet sivke “Hidcote Blue”, ki vas očara temno viljoličnim cvetenjem.

Sorta sivke “Hidcote Blue” prenese težke razmere na vrtu. Občasno jo zalijemo v sušnih obdobjih. Pozorni smo tudi na redno rez, da ostanejo urejene in spodbudimo novo bujno rast. Več o rezi sivke pišemo v nadaljevanju.

Ta sorta sivke je kompaktne, nižje rasti in jo največ uporabljamo za nizke obrobe ali pritlikave cvetoče žive meje. Sadimo jo tudi v posode, korita na terasah, balkonih, v skalnjake in ostale površine.

Kako sadimo sivko na balkonu in terasi?

V primeru, da sadimo sivko na balkonu ali terasi izberemo večjo posodo z drenažnimi luknjami. Na dno posode dodamo glinopor, ga prekrijemo z vrtno tkanino ter dodamo zemljo. V posodo, ki ste jo napolnili z zemljo naredite vdolbino in posadite sivko samostojno ali v družbi ostalih rastlin.

V večjo posodo lahko sadimo sivko, okrasni pisanolistni žajbelj, plahtnico, encijan in rožmarin. Takšna idejna zasaditev bo na pogled lepa celo leto.

Primerna zemlja na vrtu, lega, razdalja in termin sajenja

Sivka se najbolje počuti na sončni legi, toplem rastišču, odcednih, lahkih tleh, saj ne prenaša zastajanje vode v območju korenin in kislih tal. Ta priljubljena rastlina je trajnica in in tudi v celinskih delih Slovenije v večini primerov prezimi.

Na stalno mesto na vrtu jo najpogosteje sadimo v mesecu aprilu in maju. V tem terminu je tudi izbira v vrtnarijah največja. Na vrtni gredi jo največkrat sadimo na razdaljo 40 do 60 cm v vrsti.

sivka pogoji za rast

Sivka najbolje uspeva na sončni legi in odcednih, lahkih tleh. Foto: AdobeStock

KLIKNITE TUKAJ za dobre sosede med zelišči in vrtninami, ki jih gojimo na vrtu, balkonu, terasi ali visoki gredi. 

Pravilno zalivanje sivke v posodi in na domačem vrtu

Po sajenju ne pozabite na zalivanje, da se sadike lažje ukoreninijo. To velja tako za sadike, ki ste jih sadili na vrtno gredo ali v posodo. V vročem in suhem poletju jo v posodi dnevno zalivamo, saj se zemlja v posodi hitro izsuši. Na vrtni gredi sadike sivke običajno ne trpijo suše, z zalivanjem jim ponavadi pomagamo samo dober mesec po sajenju.

prosta sivka

Prosto rastoča sivka v bližini Strunjana, ki jo poleti nihče ne zaliva.

Nekoliko več skrbi z zalivanjem bo potrebno, če jo sadimo v maju, saj se do začetka poletja sivka še ne bo dobro ukoreninila ter samostojno oskrbela z vodo.

Kako gnojimo sivko na domačem vrtu, terasi ali balkonu?

Mesec dni po sajenju jo lahko dognojite s tekočimi organskimi gnojili, če ste ekološko ozaveščeni. Uporabite lahko tudi tekoče mineralno gnojilo za cvetoče rastline in ne pretiravajte z gnojenjem. Po potrebi jo z leti presadimo v večjo posodo, če jo ne sadimo na vrtu.

Pravočasno in pravilno obrezovanje sivke nam zagotavlja lepe rastline

Po cvetenju sivke izrežemo ostanke cvetja, ki je že odcvetelo, da spodbudimo novo cvetenje. Glavno rez sivke, ki obsega prikrajševanje in oblikovanje grmov opravimo v spomladanskem času in to pred začetkom intenzivne rasti.

grm sivke

Za lep in cvetoč grm sivke je ključno redno obrezovanje.

Sivke nikoli ne režemo pred zimo. Če skrbimo za redno rez bomo imeli tudi v celinski Sloveniji na sneg odporne sadike, ki se bodo lepo razraščale.

Vsakoletna in redna rez sivke je pomembna, da preprečimo olesenitev spodnjega dela rastline in ohranimo lepo obliko, ki je sneg ne bo polomil.

sivka cvet čebela

Cvetočo sivko zelo rade obiskujejo čebele, saj jih nagradi z bogatim pridelkom.

Uporabnost sivke v ljudskem zdravilstvu in domači kuhinji

Mlade liste sivke dodajamo kot začimbo ribam, divjačini in  drugim jedeh. Predhodno preverimo, če se sorta uporablja v kulinariki.

Če cvetove sivke prelijemo z domačim žganjem si lahko pripravimo sivkino vodico po britju, ki je uporabna tudi po pikih žuželk ali težavah z revmatizmom. Sivka je široko uporabna rastlina in jo lahko posadimo na vsak vrt s primerno lego in zemljo.

sivka

Sivko uporabljamo v številne namene, lepa je tudi na vrtu, če jo kombiniramo z ostalimi rastlinami. Foto: AdobeStock

KLIKNITE TUKAJ za dobre sosede med zelišči in vrtninami, ki jih gojimo na vrtu, balkonu, terasi ali visoki gredi. 

Uporablja se za inhalacije v času prehladnih obolenj in drugih težavah. Ljudska medicina sivko opeva kot zelo koristno rastlino, zato naj raste na vsakem vrtu. Uporablja se tudi v aromaterapiji in domači kozmetiki. Ljubitelji vrtnarja jo kombinirajo v zasaditvah s številnimi rastlinami, saj tako še bolj pride do izraza.

Povezane vsebine:

©Zeleni svet

Všečkajte in delite s prijatelji ;)
Prijava na novice


2 komentarjev na “Sivka in nasveti za sajenje, obrezovanje, zalivanje, gnojenje ter domača uporaba

    • Zeleni Svet Avtor

      Pozdravljeni, uredimo video, če bomo imeli dovolj časa, ker priprava enega enostavnega videa z delom na terenu porabi 12 do 16 ur dela. Bolj zahteven video porabi 20 do 25 delovnih ur. Lep dan, ekipa Zeleni svet

      Reply

Dodaj odgovor

Vaš email naslov ne bo objavljen. Obvezna polja so označena z *