Sveže ideje za vrt in posode

Predstavljamo vam ideje za balkonske zasaditve in zasaditve z uporabnimi rastlinami. Priporočamo, da konec aprila pripravimo gredice za paradižnik, papriko in ostale plodovke. S sajenjem pa pričnete v mesecu maju.

Kliknite na video za ogled nasveta.

Sadite sveže sadike solate in ostalih vrtnin

Sadike solate sadite v 14 dnevni do tri tedenskih presledkih. Ob tem je treba predvidevati koliko solate boste pojedli v treh tednih, saj je drugače v vrtu hitro preveč. Sadike, ki jih kupite zložite v košaro in presadite v tekočem dnevu, ko so sveže.

Tudi v trgovinah bodite pozorni, da izbirate med svežimi sadikami. Najboljše sadike izbrate takrat, ko je pred trgovino parkiran vrtnar s sadikami. Povprašajte trgovce o času dostave svežih sadik in kupujte v tistih dnevih.

KLIKNITE TUKAJ za več informacj o zelenih kockah Urbanscape, ki poskrbijo za optimalno oskrbo z vodo v posodah in koritih (2 kg).

Sadimo vedno sveže sadike vrtnin

Sadimo vedno sveže sadike vrtnin.

Zelenjava, zeliča, jagode in ostale vrtnine v posodah

V vrtno gredo ob hiši sem sadil zelišča, dišavnice, ki jih bom med letom uporabljal v domači kuhinji. Uporabne rastline sem kombiniral tudi v posode in korita. Tudi vi lahko poizkusite z blitvo, baziliko in ostalimi vrtninami, ki brez težav uspevajo v posodah. Bodite pogumni in sadite več rastlin skupaj.

kombiniramo-solato

V posodi lahko kombiniramo solato Salanova, baziliko, rdečežilnato kislico, rukolo in kodrolistni peteršilj.

diseca-uporabna-zasaditev

Primer dišeče in uporabne zasaditve.

Za manj zalivanja v posodah in čudovite rastline

Zaradi hitrejšega izsuševanja posod je treba redno oskrbeti z vodo. To je še posebno pomembno v poletnem času ko se zemlja v posodi hitreje izsuši kot v vrtu. Zato je treba poskrbeti, da vode ne primankuje. V veliko pomoč pri zalivanju posod vam bodo zelene kocke Urbanscape, ki vežejo večjo količimo vode in skrbijo za dobro oskrbo z vodo.

urbanscape 2

Mešanje zelenih kock Urbanscape z zemljo.

Ob uporabi zelenih kock se poraba vode zmanjšal za polovico. Tako boste manj časa porabili za zalivanje in več časa uživali ob pogledu na lepe, cvetoče rastline.

visoka greda

KLIKNITE TUKAJ za visoko gredo.
KLIKNITE TUKAJ za visoko gredo na kolesih.

Visoke grede postajajo vedno bolj priljubljena oblika vrtnarjenja. Na vrtu, terasi ali na balkonu si jo lahko postavite sami, brez orodja v samo 15 minutah. Vsa oprema priložena.

Predlog zasaditev za balkonov in terase

Na balkone, terase lahko sadite okrasne in uporabne rastline. V spodnjih fotografijah si lahko ogledate nekaj priljubljenih kombinacij, ki jih najdete v vseh boljših slovenskih vrtnarijah. Zasaditve kombinirajte v kontrastnih barvah. Lahko sadite tudi v harmoničnih kombinacijah (ton v tonu).

Primer zasaditve ton v tonu. Pokončna pelargonija, petunija, verbena, sunsatija, milijon zvonček.

Primer zasaditve ton v tonu. Pokončna pelargonija, petunija, verbena, sunsatija, milijon zvonček.

Vodenka s polnjenimi cvetovi, pokončne begonije Gumdrop, moljevka, sladki krompir, bela bakopa in rožnata zvezdasta pelargonija.

Vodenka s polnjenimi cvetovi, pokončne begonije Gumdrop, moljevka, sladki krompir, bela bakopa in rožnata zvezdasta pelargonija.

Rdečelistna kijevka, Petunija 'Indian Summer',bel milijon zvonček.

Rdečelistna kijevka, Petunija ‘Indian Summer’, bel milijon zvonček.

Od sredine aprila naprej pripravimo gredice za plodovke

V drugi polovici aprila bom pripravil gredice za paradižnik, papriko, kumare, bučke in ostale plodovke. Zgodnja priprva se bo kasneje zagotovo obrestovala.

Tako pripravljena gredica bo v obdobju rasti manj zapleveljena, saj jo bom vsakih 10 dni okopal in tako mehansko odstranil semenske plevele. Koreninske (osat, slak) pa ročno odstranjeval in tako preprečil njihovo razraščanje.

Paradižnik, papriko, kumere, bučke in ostale plodovke sadimo v mesecu maju. Tla pripravmo že v mesecu aprilu. Ob tem bom poskrbel tudi za dodatek zelenih kosmičev, ki bodo poskrbeli za boljšo oskrbo rastlin z vodo.

Zeleni kosmiči so povsem naravnega izvora in ne vsebujejo nobenih umetnih dodatkov. Sestavljeni so iz vulkanskih kamnin (diabaz, basalt in dolomit), ki so pridobljene lokalno.

Sadike, ki jih posadimo v aprilu in maju zalivamo po potrebi. Skrbno jih zalivamo 14 dni po sajenju. V poletnih dneh zalivamo dvakrat na teden in to bolj močno, da namočimo 20 cm tal. Za manjšo porabo vode pa bodo poskrbeli tudi Zeleni kosmiči Urbanscape.

Enostavna uporaba zelenih kosmičev

Zelene kosmiče priporočamo za oplemenitenje tal na manjših ali večjih površinah domačih vrtov. Zeleni kosmiči povečujejo sposobnost zadrževanja vode v območju korenin. Voda se ujame med vlakna in se v tla sprošča postopoma.

Skica 1: Uporaba zelenih kosmičev

skica-zeleni-kosmici

KLIKNITE TUKAJ za več informacij o zelenih kosmičih Urbanscape, ki poskrbijo za lažje zalivanje v zelenjavnem vrtu.

Zeleni svet priporoča:

Za optimalno skrbo z vodo v zemljo dodajamo zelene kocke Urbanscape ali zelene kosmiče. Zelene kocke uporabimo pri sajenju v posode. Zelene kosmiče, ki so cenejši in pakirani v večjo embalažo pa v domačem vrtu.

Še posebno jih priporočamo pri sajenju parabižnika, kumar, paprik, jajčevcev in ostalih vrtnin, ki rabijo več vode.

KLIKNITE TUKAJ za več informacij o zelenih kockah Urbanscape.
KLIKNITE TUKAJ za več informacij o zelenih kosmičih Urbanscape.

mala visoka greda

KLIKNITE TUKAJ za visoko gredo.
KLIKNITE TUKAJ za visoko gredo na kolesih.

Visoke grede postajajo vedno bolj priljubljena oblika vrtnarjenja. Na vrtu, terasi ali na balkonu si jo lahko postavite sami, brez orodja v samo 15 minutah. Vsa oprema priložena.

© Zeleni svet

Všečkajte in delite s prijatelji ;)
Prijava na novice


Dodaj odgovor

Vaš email naslov ne bo objavljen. Obvezna polja so označena z *