Kalilni test, hitrost kalitve, uporabnost domačega semena in uspešno shranjevanje

Pred setvijo za sadike ali na vrt je treba opraviti kalilni test

V januarju in februarju je pravi čas, da pregledate stara semena in opravite kalilni test, ki vam pove ali bo seme kalilo ali ne.

V videu si oglejte, kako opravimo domači kalilni test

Za kalilni test potrebujemo globok krožnik ali plastično embalažo za živila, papirnate brisače, seme, vodo in folijo za hrano. Priporočamo, da testirate 5 do 10 semen, ki jih izberete iz posamezne semenske vrečke. Tako boste preverili, če bo domače ali kupljeno seme razvilo korenine in liste.

kalilni test za seme

Za kalilni test potrebujemo globok krožnik, papirnate brisače, seme, vodo in folijo za živila.

Kako dolgo čakamo, da seme kali v primeru kalilnega testa?

Seme, ki ga testiramo pri temperaturi 20 do 25 stopinj Celzija in 70 do 90 % zračni vlagi, bo kalilo po nekaj dneh. Pri kalilnem testu počakamo, da se razvijejo koreninice in lističi, kar omogoča uspešno setev tudi na vrtu ali za sadike v zavarovanem prostoru.

V primeru, da seme po 10 ali 14 dneh ne kali, ga ne sejemo na vrt ali za sadike, saj je tako seme neuporabno. Dobro je, da kali vsaj 75 % semena.

KLIKNITE TUKAJ in se prijavite na brezplačne e-novice Zeleni svet.
Poleg tega boste obdarjeni s koristnim darilom.

Energija kaljenja in hitrost kalitve in sta izjemno pomembna za vsako seme

seme v roki

Mlado seme ima boljšo energijo kalivosti in hitost kalitve.

Mlado seme ima boljšo energijo kalitve kot seme, ki je starejše. Za prve setve solate, graha, boba, redkvice, rukole in vrtne kreše v marcu je najbolje uporabiti mlado seme iz prejšnjega leta, ki ima visoko energijo kalitve.

Ob zgodnjih setvah tako seme dobro kali tudi pri temperaturi tal 5 stopinj Celzija.

Hitrost kaljenja naj bo čim hitrejša, da se iz kalčka hitro razvijejo prvi pravi listi ter korenine. Če proces kaljenja traja predolgo časa, rezervne hrane v semenu zmanjka in razvijajoča se rastlinica propade.

Kako dolgo je obstojno kupljeno ali domače seme in koliko časa kali?

Treba je vedeti, da so semena cvetlic, dišavnic, začimb, pastinaka in črnega korena kaljiva samo eno leto. Drobno seme peteršilja, korenčka, pora in čebule je uporabno samo dve leti. Večina semen vrtnin je uporabno 3 do največ 4 leta.

Najbolj je obstojno seme zelja, cvetače in ostalih kapusnic ter jajčevca. Uspešni bomo tudi s setvijo starega semena endivije, jajčevca, rdeče pese.

semena kaljenje test

Vsa semena ne kalijo enako, zato je treba opraviti kalilni test.

snemanje oddaja na vrtu

Snemanje nasveta za oddajo Na vrtu (TV SLO).

Za setev v tekočem letu ohranimo zaprto kupljeno seme, ki ni starejše od štirih let. Zavržemo tudi odprto seme, ki je starejše od treh let.

Kako hranimo seme solate, paradižnika, kumar in ostalih vrtnin?

hramba semen

Seme lahko hranimo v kuvertah, steklenih kozarcih, papirnati embalaži in vrečkah iz blaga.

Seme solate, paradižnika in ostalih vrtnin hranimo v hladnem, suhem in temnem prostoru. Tako zagotovimo optimalne pogoje za to, da ima seme dobro kalivost. Vrtičkarji najpogosteje seme zapakirajo v kuverte, papirnate vrečke ali vrečke iz blaga.

Uporabni so tudi kozarci za vlaganje zelenjave. Seme krajši čas hranimo tudi v originalni, odprti embalaži kupljenega semena. Za shranjevanje domačega semena se ne priporoča plastična embalaža za živila.

KLIKNITE TUKAJ in se prijavite na brezplačne e-novice Zeleni svet.
Poleg tega boste obdarjeni s koristnim darilom.

Optimalna temperatura za semena v zamrzovalniku in čas skladiščenja

Seme lahko več let ohranjamo tudi v hladilniku ali zamrzovalniku. Foto: AdobeStock

 

Priporočamo, da manjši del semena shranite v zamrzovalniku in si tako zagotovite, da v neugodnih letih ne izgubite domačega semena, ki so ga odbirali že naši predniki.

V zamrzovalniku lahko seme ostane več let in tako nam v neugodnih letih ne zmanjka domačega semena za nadaljevanje ohranjanje starih sort. Seme v zamrzovalniku naj bo zamrznjeno pri temperaturi okrog -20 stopinj Celzija.

Hladilnik, shrambe in ostali prostori za shranjevanje semena zelenjave

Če želimo, da bo naše seme dobro kalivo več let je dobro, da ga hranimo pri temperaturi od 0 do 10 stopinj Celzija. Taki pogoji so celo leto izpolnjeni samo v hladilniku.

Za skladiščenje semena so primerne tudi temne, suhe, hladne shrambe ali kleti. Seme ni priporočljivo shranjevati v vlažnih kleteh ali toplih kuhinjskih predalih.

Povezane vsebine:

© Zeleni svet

Všečkajte in delite s prijatelji ;)
Prijava na novice


Dodaj odgovor

Vaš email naslov ne bo objavljen. Obvezna polja so označena z *