Pehtran kot začimba, zdravilo, gojenje, nabiranje, razmnoževanje, shranjevanje, uporaba in recepti

Vsebina je povzeta iz knjige Zeliščni vrt domača lekarna, avtor dr. Janko Rode – ZALOŽBA KMEČKI GLAS.

Kje je možno kupiti pehtran v Sloveniji in kako ga razmnožimo sami?

Pehtran je v najlažje kupiti v obliki sadik in to v spomladanskem času, ko je na razpolago v vseh bolje založenih vrtnarijah in vrtnih centrih. V primeru, da ima sosed zelišče na vrtu lahko to trajnico zgodaj spomladi razmnožimo s pomočjo potaknjencev ali z delitvijo rastline. Deljenje rastline je obvezno tudi vsako četrto leto, da pehtran ne odmre.

Pehtran, gojenje, razmnoževanje, vzgoja na vrtu in dobri sosedje

pehtran

Pehtran raste na vsakem slovenskem vrtu in je zelo priljubljeno trajno zelišče. Foto: AdobeStock

Sadiko pehtrana ali potaknjenec lahko posadimo, ukoreninimo v drugi polovici marca, aprilu. Rastlino lahko gojimo na robu vrta in to samostojnjo ali v skupini.

V primeru skupinske zasaditve poskrbimo za ustrezno razdaljo med rastlinami, ki je 40 cm. Na vrtu bo rastlina pehtrana višja kot v posodah in koritih, saj ima boljše pogoje za rast.

Za uspešno prezimitev porezanih grmičkov je jeseni priporočljivo pokrivanje rastline. Dobri sosedje pehtrana so jajčevci in krompir. Slabi sosedje pa sladki komarček in vinska rutica.

📗 KLIKNITE TUKAJ za predstavitev in naročilo knjige Zeliščni vrt domača lekarna. Odličen priročnik omogoča dobro poznavanje zelišč, njihovih lastnosti in vsestransko uporabo.

Primerna zemlja in prostor za gojenje pehtrana

Pehtran v Sloveniji najbolj pogosto gojimo na vrtu kot zelišče, saj je doma skoraj v vsakem zeliščnem in kmečkem vrtu. Zelišče je primerno tudi za gojenje v loncih, posodah, kar nam omogoča pridelavo na balkonu, terasi ali sončnem atriju. Torej ga lahko gojimo tudi v mestih in strnjenih naseljih.

pehtran začimba v loncu pokrit s snegom

Za uspešno prezimitev porezanih grmičkov je jeseni priporočljivo pokrivanje rastline.

Najbolje se počuti v zemlji, ki je bogata in odcedna, saj rastlini ne ugaja zastajanje vode. Pehtran na vrtu, balkonu, terasi, atriju bolje prezimi v zavetni legi.

Nabiranje in obrezovanje pehtrana, ki raste na vrtu, posodah ter koritih

Pri pehtranu nabiramo zelene poganjke in liste. Pri poletnem nabiranju v juliju in avgustu porežemo le tretjino poganjka, da se zelišče lahko obraste z novimi poganjki. V manjših količinah ga lahko nabiramo sproti. Za daljše obdobje ga shranjujemo v različnih oblikah.

pehtran

Pri nabiranju pehtrana pazimo, da ne porežemo vseh poganjkov. Foto: AdobeStock

Pehtran, shranjevanje in uporaba v kuhinji

Pehtran je uporaben kot sveže zelišče. Shranjujemo ga lahko tudi v obliki zamrzovanja ali sušenja. Najpogosteje ga uporabljamo pri pripravi domačih štrukljev, potice in ostalih sladkih jedeh. V prazničnem času je zelo priljubljena tudi pehtranova potica. V Sloveniji ga zelo redko dodajamo mesnim in zelenjavnim jedem.

Bolj pogosto pa ga dodajamo v likerje in grenčice, saj pozitivno vpliva na prebavo. Pehtran torej dodajamo v žganju, kisu in oljčnem olju. V tujini je uporaba pehtrana še veliko bolj raznolika.

📗 KLIKNITE TUKAJ za predstavitev in naročilo knjige Zeliščni vrt domača lekarna. Odličen priročnik omogoča dobro poznavanje zelišč, njihovih lastnosti in vsestransko uporabo.

Pehtranova potica in recept za nadev s pehtranom

pehtran

Pehtran pogosto uporabljamo pri pripravi domačih štrukljev in potice. Foto: AdobeStock

Nadev za pehtranovo potico pripravimo iz 150 g masla, 2 do 3 jajc, 150 g sladkorja, 250 ml smetane in dobro pest pehtrana. V kolikor imate radi močnejši okus ga dodajte dve pesti. Drugače manj.

Uporabimo lahko sveže, posušeno ali zamrznjeno zelišče. V maslo vmešamo sladkor, beljake in smetano. Nadevu dodamo tudi sneg, ki ga pripravimo iz beljakov. Nadev namažemo na testo in potresemo s pehtranom.

Pehtran kot zdravilo in recepti za zdravilne učinke v ljudskem zdravilstvu

Zelišče je v ljudskem zdravilstvu vsestransko uporabno, saj pospešuje izločanje žolča, deluje protivnetno in rahlo odvaja. Uporabno je tudi za odganjanje črevesnih zajedalcev in glist. Zelišče uživamo sveže ali v obliki poparka, saj pomaga pri splošni krepitvi zdravja. Pehtranovo vino lajša tudi težave s prebavo in pomaga pri neješčnosti.

Pehtran po slovensko, nemško, angleško in latinsko

Pehtran latinsko imenujemo Artemisia dracunculus, kar nam pomaga pri preverjanju rastline, če zelišče kupujemo v tujini ali iščemo dodatne informacije v knjigah, spletu. V Sloveniji ga imenujemo tudi dragoncel, kar je lahko povezano z latinskim imenom (dracunculus – zmaj, dragon). Zasledimo tudi imena kot so betram in torkanj. V nemškem jeziku ga najdemo pod imenom estragon. Angleško govorno področje pa ga imenuje tarragon.

Zeleni svet priporoča

Knjiga Zeliščni vrt domača lekarna je zelo uporabna. S knjigo si boste pomagali pri poznavanju zelišč, njihovih lastnostih, učinkovin in uporabni vrednosti. DOPOLNJENA IZDAJA priročnika omogoča dobro poznavanje zelišč, njihovih lastnosti in uporabo.

 

📗 KLIKNITE TUKAJ za knjigo Zeliščni vrt domača lekarna.
📗 KLIKNITE TUKAJ za sadjarsko svetovalne knjige.

Povezane vsebine:

© Zeleni svet

Všečkajte in delite s prijatelji ;)
Prijava na novice


Dodaj odgovor

Vaš email naslov ne bo objavljen. Obvezna polja so označena z *