Mikro zelenjava, setev, seme, uporaba, zalivanje, pobiranje

Kaj je mikro zelenjava?

Mikro zelenjava vsebuje vse vitamine, minerale in ostale snovi, ki so pomembni za razvoj mlade rastline. Imenujemo jo tudi super hrana z domače police. Tako popestrimo naš jedilnik v zimskih dneh, uporabna je tudi v ostalih letnih časih. Žlica ali dve mikro zelenjave je po hranilni vrednosti, vredna več kot manjša skleda solate.

mikro zelenjava okenska polica

Mikro zelenjava je super hrana z domače police. Foto: AdobeStock

V začetnem obdobju razvoja rastline je vso bogastvo vitaminov in mineralov dostopno tudi nam. Vse pomembne snovi so mladi rastlini potrebne do trenutka, ko rastlina razvije prve prave liste. Če jo porežemo pravi čas so vse snovi dostopne tudi ljudem.

Setev domače mikro zelenjave v oddaji Dobro jutro.

KLIKNITE TUKAJ in se naročite na brezplačne novice Zeleni svet.
Čaka vas tudi uporabno darilo.

Katero mikro zelenjavo lahko pridelamo v domačem domu?

rukola seme

Seme rukole pred setvijo.

Za mikro zelenjavo uporabljamo špinačo, blitvo, solato, rukolo, vrtno krešo. Zanimiv okus imajo tudi azijska listna zelenjava, peteršilj in zelena.

Uporabna so tudi žita. Med najbolj okusnimi je zagotovo pšenica. Uporabljamo tudi rž in ječmen. Ne pozabimo na setev zelišč kot so bazilika in majaron.

Mikro zelenjava in njena uporaba

Mlade liste mikro zelenjave uporabimo kot dodatek smutijem in stisnjenim sokovom. Mlado listje žit uporabimo tako, da ga mešamo v smutije z jabolki in hruškami. Med namaze lahko dodamo baziliko in majaron. Ostala listna zelenjava je uporabna kot dodatek solatam, sendvičem, juham, mesu, ribah. V primeru, da jo pridelamo dovolj, jo lahko uporabljamo tudi samostojno.

Kako pravilno sejemo semena?

Seme sejemo v pladenj, ki je namenjen setvi mikro zelenjave in ima priloženo blazinico iz mineralnih vlaken. V pladenj za gojenje mikro zelenjave s priloženo blazinico ni treba dodajati zemlje. Po rezanju mlade zelenjave zamenjajte blazinico in ponovite setev. Pladenj za setev mikro zelenjave lahko napolnite tudi z zemljo, ki je namenjena gojenju zelišč.

setev mikro zelenjava

Setev v manjši pladenj, ki je namenjen setvi mikro zelenjave in ima priloženo blazinico iz mineralnih vlaken.

Enostavno gojenje v pladnju za mikro zelenjavo s podstavkom in blazinico (veliki set).

Seme lahko posejemo tudi v nizek pladenj, ki ga napolnimo z zemljo, uporabimo lahko tudi plitko posodo. Dovolj je, če uporabimo podstavek za rože, saj zelo mlade rastline še ne razvijejo močnih korenin.

Koliko zemlje dodamo v navaden podstavek?

V podstavek ali plitko posodo dodamo do 2 cm zemlje, nato sejemo in dodamo še nekaj milimetrov zemlje, da pokrijemo seme. Seme po končani setvi v zemljo ali drugo podlago rahlo potisnemo z roko. Za izboljšanje stika s podlago lahko uporabimo tudi karton.

Kako pospešimo kalitev semena?

Kalitev semena lahko pospešimo tudi tako, da seme čez noč namočimo v vodo. Pred setvijo seme nekoliko osušimo na papirnati brisači, da si olajšamo setev. Tako skrajšamo tudi čas do pobiranja mikro zelenjave. Na hitrost kalitve vpliva tudi temperatura.

KLIKNITE TUKAJ in se naročite na brezplačne novice Zeleni svet.
Čaka vas tudi uporabno darilo.

Pravilno zalivanje in pršenje zelo mlade zelenjave

Predlagamo, da po setvi redno vzdržujemo vlažno blazinico iz mineralnih vlaken ali zemljo. To najlažje naredimo z zmernim zalivanjem ali pršenjem. Takoj po setvi vodi za zalivanje, pršenje dodamo pripravke iz morskih alg, ki izboljšajo kalitev.

mikro zelenjava gojenje

Prvič pršimo z vodo takoj po setvi.

V praksi se najbolj obrestuje redno pršenje po mladih rastlinah s pršilko. To v suhih bivalnih prostorih naredimo izvajamo večkrat dnevno. Običajno je dovolj, če pršimo zjutraj in zvečer. Vsekakor se izogibamo stoječi vodi v pladnju ali podstavku s priloženo blazinico iz mineralnih vlaken.

Kako pobiramo pridelek zelo mlade zelenjave?

Mikro zelenjavo porežemo s škarjami, ko se razvijejo prvi pravi listi. Prvi pridelek režemo po dobrih dveh tednih, lahko tudi prej. Nekatera semena kalijo počasi in je treba na pobiranje čakati dalj časa. Vse je odvisno od časa kalitve posameznega semena, svetlobe in temperature.

mikro zelenjava

Mikro zelenjavo režemo s škarjami, ko se razvijejo prvi pravi listi. Foto: AdobeStock

Svetloba in temperatura za razvoj mikro zelenjave

V času kalitve in rasti se bo mikro zelenjava najbolje počutila na sobni temperaturi, ki se giblje med 16 in 25 stopinj Celzija. Večja je temperatura, hitreje bodo semena kalila. Za rast je najbolj primerna temperatura okrog 20 stopinj Celzija.

Za rast zadostuje že 6 ur dnevne svetlobe. Tako lahko sveže vitamine in minerale na domači okenski polici pridelamo tudi v zimskem času. V primeru gojenja mikro zelenjave na policah si uredimo osvetlitev. Primerne so samo posebne luči za gojenje rastlin.

Povezane vsebine:

© Zeleni svet

Všečkajte in delite s prijatelji ;)
Prijava na novice


4 komentarjev na “Mikro zelenjava, setev, seme, uporaba, zalivanje, pobiranje

 1. Miki Dominko

  Kakršenkoli nasvet za nabavo semena za gojenje (veleprodaja za komercialno gojenje), bi prosil za zanesljivega in preverjenega dobavitelja, hvala lepa ….
  Sicer kot poznam Slovence(sem tudi sam), odgovora verjetno ne bo ker taki pač smo – ne privoščimo nikomur uspeha razen sebi, mar ne?
  Pa lep pozdrav – upa, da sem se glede odgovora zmotil – pustimo se presenetiti …
  Želim celemu teamu ZS lepe praznike, zdravja in vesel konec tega res trapastega leta 2020, Miki Dominko

  Reply
 2. Marko

  Kje se lahko kupijo posebne luči za gojenje rastlin pozimi. Ali lahko v naslednjih novicah napisete kaj vec u nacinu osvetljevanja in pogojih za rast pod takimi lucmi.
  Hvala
  Marko

  Reply

Dodaj odgovor

Vaš email naslov ne bo objavljen. Obvezna polja so označena z *