*** Zelenisvet.com – vodilni vrtnarski medij ***

Kako premagamo ose in sršene v vrtu?

V času zorenja plodov na sadnem drevju so ose in sršeni prava nadloga. Nevarni pa niso samo za težko pričakovan trud, temveč tudi za ljudi. Kako učinkovito lovimo ose in sršene vam opišemo v članku.

V avgustu so ose in sršeni še posebno aktivni, saj njihove delavke pospešeno iščejo hrano (ogljikove hidrate) na zrelih plodovih jabolk, hrušk, sliv, namiznega grozdja idr. V avgustu in septembru kolonije sršenov dosežejo svoj vrhunec, zato je njihova prisotnost okoli sadnih poslastic toliko večja.

Tudi ose in sršeni so v naravi pomembni plenilci, zato je brezglavo uničevanje gnezd v naravi tudi škodljivo za naravno ravnovesje. Velika nadloga pa so kot naši sostanovalci, saj se zelo radi naselijo v dimnike, podstrešja, drvarnice in strohnela drevesna debla.

srsenje-gnezdo

Na lovu za osami in sršeni smo še posebej uspešni spomladi, ko polovimo prve matice, ki iščejo svoje domovanje v bližini naših bivališč in vrtov. V kolikor jih polovimo že spomladi, bomo na vrtovih precej bolj mirno obirali in tudi kaj dobrega spekli.


KLIKNITE TUKAJ za sadjarsko svetovalne knjige.
KLIKNITE TUKAJ za BIO past proti voluharju.
KLIKNITE TUKAJ za orodje, ki ga uporabljamo v vrtu in sadovnjaku.

Poškodba od os ali sršenov

Ose in sršeni v sadovnjaku na zorečih pridelkih z grizenjem plodov povzročajo veliko škodo. Od grizenja poškodovani plodovi hitro začnejo gniti in privabljajo le še več mrčesa.

Na drevesa zato obesimo plastenke, v katere natočimo privabilne tekočine ali pivo.

Kako naredimo vabo za ose in sršene?

domača vaba za ose in sršene

Vabe v katere natočimo tekočino, ki jih privabi lahko kupimo ali preprosto naredimo sami. Praznim plastenkam izrežemo vrat in ga nasprotno poveznemo v plastenko tako, da ulovljena žuželka ne najde poti ven.

V plastenko natočimo kupljene tekočine (vabe) ali pivo. Sladke pijače privabljajo tudi čebele. Ko se plastenke z vabo napolnijo mrčesa, jih izpraznimo in ponovno napolnimo.

Tudi če nismo alergični na pik sršena ali ose, kar je lahko usodno, je pik vseeno zelo boleč, posebno še, ker lahko piči večkrat. Med aktivnostjo v sadovnjaku ali vrtu jih ne vznemirjamo in proti njim ne mahamo in jih ne podimo.

Zeleni svet priporoča:


KLIKNITE TUKAJ za sadjarsko svetovalne knjige.
KLIKNITE TUKAJ za BIO past proti voluharju.
KLIKNITE TUKAJ za orodje, ki ga uporabljamo v vrtu in sadovnjaku.

© Zeleni svet

natisni članek

Všečkajte in delite s prijatelji ;)
Prijava na novice


11 komentarjev na “Kako premagamo ose in sršene v vrtu?

 1. ANDREJA

  JAZ VSAKO LETO NAREDIM ENAKO VABO ZA SRŠENE
  JE IZREDNO UČINKOVITA SAMO DAM MALO PIVA

  LP ANDREJA

  Reply
 2. Taja

  Plastenko ne odrežem ampak na vrhu pod vratom naredim luknjico premera 1,5 cm in plastenko obesim na drevo. Vrvico zavežem na vrat plastenke.

  Reply
 3. Jitka Titovšek

  Hvala za nasvet a imava tudi čebele, tako, da te vabe ne moreva izkoristiti.

  Reply
  • Andrej

   Imam to vabo čisto zraven čebelnjaka. Nobena čebela ne gre noter, samo ose, muhe in kakšen sršen. Brez skrbi nastavi.

   Reply
 4. Miran

  Kako preprečiti sršenjim maticam , ko že naredijo npr. na hrastu luknjo za hrano mladim iz katerega se razvijejo dršeni?
  Vsako leto mi hodijo na isto mesto, nekaj teg mest sem zaprl z purpeno, kar jih zmoti, potem pa vedno najdejo novo mesto…
  Hvala za odgovor
  Miran Slokan iz Celja

  Reply
  • Zeleni Svet Avtor

   Pozdravljeni g. Miran sršenje matice lahko polovite v domače pasti, sršeni sicer skrbijo za naravno ravnovesje, zato jih preganjajte le v sadovnjaku ali neposredno ob hiši. Luknje lahko tudi zamašite s peno kot omenjate.

   Reply
 5. Vlasta

  Pozdravljeni, pred časom sem videla prispevek, kako naredimo vabo za to azijsko oso, ki pri nas nima sovražnikov, v steklenici z rdečim robom. Zdaj tega nikakor ne morem najti. Mi lahko pomagate?
  Lp, Vlasta

  Reply
  • Zeleni Svet Avtor

   Pozdravljeni ga. Vlasta, žal nimamo slike od vabe, ki jo omenjate. Svetujemo da pregledate po spletu glede os. V članku je le vaba, ki je na fotografiji.

   Reply
 6. Majda Krizmanič

  Imamo murvo, ki jo je pomrznila in od takrat raste kot zelo košat grm z ogromnimi listi. kako jo naj obrežemo, da rastla normalno?
  Hvala za odgovor.

  Reply
  • Zeleni Svet Avtor

   Pozdravljeni ga. Majda, ker je murva pomrznila je ponovno bujno odgnala, počakajte, da se rast umiri in zelo zmerno obrezujte. Najbolje bi bilo počakati kakšne 3 leta. Lahko nam na e-mail info@zelenisvet.com pošljete sliko vaše murve. Tako bomo lažje svetovali.

   Reply

Dodaj odgovor

Vaš email naslov ne bo objavljen. Obvezna polja so označena z *