*** Zelenisvet.com – vodilni vrtnarski medij ***

Avgust v sadnem vrtu

V mesecu avgustu obiramo jabolka, hruške, slive, breskve, fige in namizno grozdje. V polnem zorenju so dvakrat rodne sorte malin, robide, ameriške borovnice in zgodnje sorte rumenih drenov. Opravimo avgustovsko cepljenje sadnega drevja in razmnožujemo jagod iz živic.

Nadaljujemo z zeleno rezjo sadnega drevja in jagodičja. V krošnjah sadnega drevja in trtah je povečana prisotnost os in sršenov, zato previdnost ni odveč.

Zorijo maline, robide, ameriške borovnice in aronije

ameriške borovnice

Avgusta zori veliko sort ameriških borovnic ©AdobeStock

 

V malinovem nasadu obiramo predvsem dvakrat rodne sorte malin, kjer izstopata sorti twotimer red sugana in  twotimer yellow sugana, erica in polka. Zorijo sorte robid. Po okusu so izjemno dobre sorte navaho in black satin.

Obiramo dvakrat rodne maline na koncu letošnjih poganjkov.

Avgusta so še vedno na voljo sorte ameriških borovnic. Dozorevajo aronije, sorte viking, nero in aron, ter druge sorte.

Plodove jagodičja zaščitite z mrežo proti ptičem. Ne pozabite spremljati pojava plodove vinske mušice in redno menjati vabe v plastenkah. Več o varstvu pred plodovo vinsko mušico preberite v članku na povezavi: https://zelenisvet.com/zdrav-pridelek-jagod-malin-ribeza-ameriskih-borovnic/.

Obiramo poletne sorte jabolk, hrušk, sliv in breskev

Obiramo sorte jabolk, to so odporne sorte na škrlup: nela, sansa, delorina in james grieve. Avgusta zori tudi zelo okusna sorta grafenštajnc, ki je na škrlup dokaj odporna sorta.

Zorijo sorte hrušk (foto Matjaž Maležič).

Hruška Klapovka.

Hruška Trevuška.

Sorti sta občutljivi na hrušev škrlup, vendar zelo okusni in aromatični.

Obiramo odlične sorte sliv, to so: čačanska rana in čačanska lepotica (foto: Matjaž Maležič).

Zori rumeni ringlo in ruthgerstteter. Iz sliv pripravimo odlično marmelado, žganje ali jih vložimo v kompot.

Pri breskvah velja omeniti sorto redheaven, norman, suncrest in veteran (foto: Matjaž Maležič).

Suncrest.

Veteran.

Norman.

Redheaven.

Jabolka (foto: Matjaž Maležič).

Delorina.

James grieve.

Sansa.

Nela.

Tabela: Seznam avgustovskih sort jabolk, hrušk, breskev, marelic in sliv glede na čas zorenja.

natisni članek

 

Ose in sršeni so avgusta zelo aktivni

Piki sršenov in os so lahko nevarni, če jih je več. Tudi na plodovih povzročijo veliko škode ©AdobeStock

 

V krošnjah poletnih jabolk in hrušk, sliv, marelic, breskev in drugega sadja srečamo veliko os in sršenov. Zoreče sadje privablja na pojedino sršene in ose. Zoreče grozdje namizne in vinske trte je prav tako vabljivo. Pik sršenov in os je zelo boleč, več pikov pa je lahko celo nevarnih, zato moramo biti pri obiranju previdni.

 

Ose in sršeni na zorečih pridelkih z grizenjem plodov povzročajo veliko škodo. Od grizenja poškodovani plodovi hitro začnejo gniti in privabljajo še več mrčesa. Na drevesa zato obesimo vabe v katere lovimo pikajoče žuželke.

Ose in sršene lovimo v vabe

V plastenko natočimo pivo ali kupljene vabe. Past v obliki odrezane plastenke naredimo sami.

 

Vabe v katere natočimo tekočino lahko kupimo ali preprosto naredimo sami. Praznim plastenkam izrežemo vrat in ga nasprotno poveznemo v plastenko tako, da ulovljena žuželka ne najde poti ven.

V plastenko natočimo kupljene tekočine (vabe) ali pivo. Nikakor ne točimo sladkih pijač, ker se na njih lovijo tudi čebele. Več o osah in sršenih preberite TUKAJ.

Cepljenje sadnega drevja

Avgusta cepimo sadno drevje z načinom ploščičasta okulacija, ki je novejši način cepljenja in T – okulacijo. Oba načina uporabljamo, kadar cepimo določeno žlahtno sorto na ustrezno podlago, ali precepljamo obstoječa drevesa.

Orodje za cepljenje

Ploščičasta okulacija

To znanje lahko s pridom uporabimo na vrtovih, ko z določeno sorto nismo zadovoljni, ali si želimo več sort na enem drevesu in tako ohranjamo izginjajoče sorte.

Kliknite na video za ogled, predstavitve ploščičaste in T– okulacije:

Ploščičasta okulacija

Ploščičasta okulacija je novejši način cepljenja. Cepiče za ploščičasto okulacijo nabiramo na zdravih drevesih. Poganjki, ki jih naberemo naj bodo debeline svinčnika. Cepiče narežemo v posodo z vodo in po potrebi shranimo v hladilniku tudi do naslednjega dne.

Cepljenje sadnega drevja

Pri omenjenem načinu cepljenja je pomembno, da je stik cepiča in zarezanega dela podlage tesnejši. Tako se tkivo dobro zaraste.

Cepič povežemo z ustrezno folijo od spodaj navzgor. Folija preprečuje izhlapevanje vode. Po petih tednih folijo odrežemo iz zadnje strani in odstranimo. Naslednje leto odrežemo poševno nad očesom, iz katerega bo zrasla sadika.

T – okulacija

T-okulacija veja sadika

Pri načinu T – okulacija režemo cepiče sproti in jih vstavimo v podlago ali vejo primerne debeline, v zarezo oblike črke T. Pri cepičih pustimo del listnega peclja.

Ostanek listnega peclja odpade po 14 dneh, kar je znak, da je prišlo do uspešnega spoja med cepičem in podlago. Pri neuspešnem spoju se pecelj zasuši in ostane na cepiču.

t-okulacija

Cepljenje z načinom T-okulacija. Foto Matjaž Maležič.

Precepljanje obstoječega sadnega drevja

Kliknite na video za ogled, kako cepimo sadno drevje:

Oba načina uporabimo tudi na domačem vrtu ali sadovnjaku, kadar želimo na enem drevesu vzgojiti več različnih sort. Velikokrat se pripeti problem, ko posajena sorta ni samooplodna zmanjka pa nam prostora, da bi posadili še eno drevo.

Orodje za cepljenje

Za cepljenje uporabimo kakovosten cepilni nož, ki mora biti oster kot britev. Pri ploščičasti okulaciji cepič povežemo z ustrezno PVC folijo, pri T – okulaciji pa cepič povežemo z gumico.

 

Skladnost cepiča in podlage

Uspešno je le cepljenje med genetsko sorodnimi sadnimi vrstami. To pomeni, da za posamezno vrsto izberemo ustrezne podlage. Podlaga je predvsem koreninski sistem, cepljena sorta pa je nadzemni žlahtni del.

Nadaljujemo s poletno rezjo sadnega drevja

Na sadnem drevju se nadaljujemo s poletno rezjo. O omenjeni rezi smo že pisali v prejšnjem prispevku, pa vendarle ponovimo, da je rez potrebno opraviti predvsem na drevesih prebujne rasti.

Zelena dela v sadovnjaku

Enoletne pokončne poganjke odstranjujemo postopoma ali jih upogibamo za nov rodni les. Odstranimo divjake vsak dan na eni veji in vsak teden očistimo divjakov en del drevesa, da se drevo ponovno ne odzove na intenzivno rez.

Video, kako opraviti poletno rez jablan in hrušk, breskve ter kivija, si lahko ogledate v članku na povezavi: https://zelenisvet.com/zelena-dela-v-sadovnjaku.

 

Razmnoževanje jagod iz živic

Razmnoževanje jagod iz živic.

Ko avgustovska vročina nekoliko popusti lahko že presajamo sadike jagod, ki smo jih vzgojili iz živic.

V nasadu jagod lahko vsako leto pustimo nekaj rastlin, da poženejo živice in se nato ukoreninijo. Tako si bomo vzgojili lastne sadike za pomlajevanje ali razširitev nasada jagod.

Zeleni svet priporoča:

Sadne rastline bodo v vrtu obrodile okusne in zdrave plodove ob upoštevanju strokovnih nasvetov. Redno preverjajte za morebiten pojav bolezni in škodljivcev in izbirajte kakovostne sorte sadnega drevja in jagodičja.

KLIKNITE TUKAJ za naročilo ekoloških pripravkov za varstvo pred boleznimi in škodljivci.
KLIKNITE TUKAJ za sadjarsko svetovalne knjige.
KLIKNITE TUKAJ za BIO past proti voluharju.
KLIKNITE TUKAJ za orodje, ki ga uporabljamo v vrtu in sadovnjaku.
KLIKNITE TUKAJ za eko pripravke, za varstvo rastlin pred boleznimi in škodljivci.

Podobne svetovalne vsebine (kliknite na spodnje povezave):

© Zeleni svet

Všečkajte in delite s prijatelji ;)
Prijava na novice


Dodaj odgovor

Vaš email naslov ne bo objavljen. Obvezna polja so označena z *