Poletna rez v sadovnjaku, redčenje plodov in oskrba dreves

Strokovnjak za področje sadjarstva Roman Mavec, vodja Poskusnega sadovnjaka Brdo pri Lukovici, Kmetijski inštitut Slovenije nam predstavi vsa potrebna poletna zelena dela v sadovnjaku ali vrtu.

Zelena dela obsegajo oskrbo celega drevesa z ciljem, da dobi drevo dovolj hranil in vode za optimalen razvoj, kako drevo pravilno privezujemo ob oporo, upogibamo poganjke, oblikujemo krošnjo, okopavamo zemljo pod krošnjo, opravimo zeleno ali poletno rez, redčimo odvečne plodove in skrbimo za varstvo pred boleznimi in škodljivci.

Obdelava tal pod krošnjami dreves

Okopavanje tal pod drevesnimi krošnjami

Okopavanje tal pod drevesnimi krošnjami.

 

Tla pod krošnjami dreves ohranjamo brez plevelov in trave. Pleveli porabijo predvsem v nasadu mladih dreves veliko vode in hranil. Če imamo kolobar pod drevesom nezapleveljen se tudi voluhar okoli drevja nerad zadržuje. Visoka trava in pleveli voluharju nudijo zatočišče in tam ga ujede ter mačke ne opazijo. V čistem kolobarju ali herbicidnem pasu, če gre za vrsto dreves v sadovnjaku, se voluhar zelo nerad skriva in ne naredi gnezda.

Prednost nezatravljenega kolobarja pod drevesi v vrtovih je tudi v tem, da debla dreves ščitimo pred poškodbami med košnjo. Z kosilnico ali koso velikokrat odrgnemo deblo, te rane pa so pot do okužb z glivami, ki povzročajo odmiranje dreves. Za okopavanje zemlje v vrtovih uporabimo motiko. Okopavamo v sončnih dneh, da se plevel hitreje posuši. V večjih nasadih pa delo opravljamo strojno.

Tudi ko ni plevela z plitvim okopavanjem zemljo zrahljamo. Z rednim okopavanjem zdrobimo skorjo, ki se zaradi sušenja zemlje tvori na površini. Na ta način onemogočimo pretirano izhlapevanje vode in tudi motimo voluharja.

KLIKNITE TUKAJ, vpišite vašo e-pošto in prejemali boste podobne brezplačne nasvete. Če vam je nasvet všeč nas priporočite tudi prijateljem.

Zelena rez mladega drevesa

Pravilno upognjeni in privezani poganjki v vodoraven položaj.

Pravilno upognjeni in privezani poganjki v vodoraven položaj.

V preglednem video prispevku prikažemo prepogibanje poganjkov pri vzgoji mladega drevesa. Poganjke privezujemo v vodoraven položaj, jih usmerjamo in smiselno razporejamo okoli osnovnega debla. Odstranimo konkurenčne poganjke vrhu – pavoditeljico in samo en poganjek pustimo, da nadaljuje rast. Vrh mladega drevesa privežemo na primerno razdaljo od količka, da se bo naslednje leto obrasel z novimi poganjki.

Drevje moramo začeti vzgajati že prvo leto po sajenju z ciljem vzgojiti drevo z rodnim volumnom in pravilno gojitveno obliko.

Za ogled sadjarske literature KLIKNITE TUKAJ.

Zelena rez sadnega drevja

V našem primeru bomo zeleno rez opravili na hruški, enake zakonitosti rezi pa veljajo tudi pri drugih sadnih vrstah.

Zelena ali poletna rez sadnega drevja ni glavna rez, ki jo opravimo v času pred brstenjem. Z rezjo sadnega drevja uravnavamo razmerje rast in rodnost in ohranjamo vitalnost drevja. V letih ko je manj padavin in manj pridelka nam drevje bujno odžene, zato je potrebno odvečne poganjke odstraniti.

Z zeleno rezjo osvetlimo notranjost krošnje, povečamo zračnost krošnje, omejimo razvoj bolezni in škodljivcev, izboljšamo kakovost plodov ter omogočimo boljšo dozorevanje in olesenelost poganjkov. Pri rezi si pomagamo s kvalitetnim orodjem za rez.

Zelena rez breskve

Pri breskvi ločimo dva načina zelene rezi glede na čas zorenja breskev. Zgodnejše breskve režemo po obiranju, poznejše sorte režemo v času zorenja.

Tudi tu velja, pravilo, da ne izrežemo vseh poganjkov naenkrat temveč se opravila lotimo postopoma.

Breskve rastejo zelo intenzivno. Poganjki senčijo krošnjo, zato odstranimo najdaljše navpično rastoče poganjke. Izrezujemo prenizko rastoče poganjke, suhe poganjke, na koncu vej odvajamo predolge poganjke in določene poganjke tudi prepogibamo.

Poganjke breskev v času zorenja prav tako razredčimo, da spustimo sončno svetlobo do plodov, zaradi česar bodo plodovi lepše obarvani in slajši zaradi večje vsebnosti sladkorjev.

Posledično bodo tudi breskve lepše rodile, manj bo tudi bolezni in škodljivcev.

Zelena rez aktinidije – kivija

Pri aktinidiji krajšamo letošnje poganjke, da jih ustavimo v rasti. Krajšamo cca 1,2 metra od izraščanja. Ne odstranimo jih v celoti, ker nam ti poganjki naslednje leto tvorijo rodni les.

Redčenje plodov

V tem času lahko razredčimo plodove, da dosežemo boljšo kakovost plodov. Odstranimo plodove poškodovane od morebitne toče, drobne plodove in zakrnele plodove. Kjer se plodovi stikajo je tam velikokrat začrvivljeno od zavijačev, kot je jabolčni ali kak drug sadni zavijač, odvisno od sadne vrste.

Kjer pustimo en sam plod je tudi do 30 % manjša možnost napada zavijačev. Plodovi so tudi boljšega okusa in lepše obarvani. S tem redčenjem ne vplivamo več na rodnost drevja naslednje leto.

Ročno redčenje plodov, kot terminsko redno opravilo v sadovnjaku opravimo po junijskem naravnem redčenju. O redčenju plodov smo govorili in praktično prikazali v članku Redčenje plodov na sadnem drevju.

Vedno aktualne novice in osebni arhiv?

Naročite se na tedenske vrtnarske novice in s pomočjo nasvetov, vzgojite zdrav domač pridelek. Na novice se brezplačno naročite na spletni strani Zeleni svet, prijavo potrdite tudi na vaši elektronski pošti. Omogočili smo tudi tiskanje gradiva, priporočamo, da ga shranite v vašem osebnem arhivu.

Zeleni svet priporoča:

Zagotovite si dober, zdrav, domač pridelek sadnih rastlin. Za rez uporabite kakovostne škarje in drugo orodje.

KLIKNITE TUKAJ za ogled sadik sadnega drevja.
**
KLIKNITE TUKAJ za sadjarsko svetovalne knjige.
KLIKNITE TUKAJ za BIO past proti voluharju.

natisni članek

© Zeleni svet

Všečkajte in delite s prijatelji ;)
Prijava na novice


13 komentarjev na “Poletna rez v sadovnjaku, redčenje plodov in oskrba dreves

 1. Marija

  Odlični video posnetek. Tudi jaz sem obrezala kivi, po napotkih g.Mavca. Sem prav radovedna, kolikšen pridelek kivija bo naslednje leto. Letos imamo prvi pridelek, dve ženski rastlini z cca 150 plodovi.
  Hvala za odlične članke.
  Lp. Marija

  Reply
 2. Josip

  Hvala g. Mavcu! Takšni napotki pomagajo novim in “starim” sadjarjem. Lp! Josip

  Reply
 3. Marjana Burja

  Spostovani
  Pei hisi nam ze 15 let raste hruska-viljamovka. Lansko leto nam je ogromno obrodila, letos pa so na nej samo 3 hruske in zelo malo listov – kot da umira.
  Zdaj pa se z mozem dogovarjava kaj bi na novo posadili – zelela bi nekaj kar daje pridelek npr. marelico, pa lokacija ni tik ob hisi.
  Kaj predlagate vi?
  Vesela bi bila ce bi me lahko poklicali na moj mobi 031299501, da se mogoce pomeniva kaj vec. Prosim sporocite mi mail, da vam posljem par slikc od lokacije kamor bi na novo posadila drevo?
  Hvalezna sem vam za vaso spletno stran – res ste super!!!!!!
  Zelim vam se veliko uspeha
  Marjana

  Reply
 4. Jan

  spoštovani,zanima me ali lahko poleti jablanam,ki sta cepljeni na podlago mm106 in mm111 lahko odrežem vrh da se bosta obrasli

  Reply
 5. Ana

  Spoštovani
  povejte ali je še čas za rez češnje stare cca 3 leta . Spomladi je bila prvič obrezana .

  Hvala Ana

  Reply
 6. miran šijanec

  Pozdravljeni,
  zanima me kako je z rezjo marelice kdaj se obrezuje in kako intenzivno.
  hvala

  Reply

Dodaj odgovor

Vaš email naslov ne bo objavljen. Obvezna polja so označena z *