Cepljen paradižnik in ostale cepljene plodovke

Vabimo vas k poslušanju spodnjega zvočnega posnetka, kjer Miša Pušenjak podrobneje spregovori o cepljenih sadikah paradižnika in drugih cepljenih plodovkah. Povzetek pogovora je zapisan tudi v članku.

KLIKNITE TUKAJ in se naročite na brezplačne novice Zeleni svet. Čaka vas tudi uporabno darilo.

Glavne prednosti cepljenega paradižnika

Rastlina cepljenega paradižnika je košata, velika, naredi veliko etaž plodov, ima tudi višji pridelek. Koreninski sistem je bolj odporen na hladna tla in druge težave, ki so povezane z zemljo. Mogočen koreninski sistem je sposoben črpati vodo iz večje globine, kar pride prav v sušnem poletju. Rastlina s pomočjo velikega koreninskega sistema črpa tudi veliko več hranil. Cepljen paradižnik je primeren tudi za vzgojo na balkonu, saj zagotavlja bogat pridelek.

sadika cepljenega paradižnika

Cepljene sadike sadimo drugače

Pri sajenju pazimo, da cepljenih sadik paradižnika, kumar, lubenic, melon in ostale cepljene zelenjave ne sadimo pregloboko. Sadimo jih na enako globino, kot so uspavale v lončku pred presajanjem.

Če cepljen paradižnik posadimo bolj globoko, bo cepljeno mesto v zemlji in korenine bodo zrasle nad cepljenim mestom. Tako bo cepljena podlaga odmrla in vzgojili boste čisto navadni paradižnik, ki ste ga plačali nesramno drago.

Vzgoja cepljenega paradižnika

Cepljen paradižnik vzgajamo tako kot navadnega.

Pazimo, da ga ne sadimo pregloboko, ob steblo postavimo močno, visoko oporo, nudimo mu tudi več hranil, prostora, saj je rastlina večja in robustnejša.

Ker je sadika cepljenega paradižnika zelo draga in ima močan koreninski sistem, lahko vzgojimo dve glavni stebli. To naredimo tako, da prva dva zalistnika pustimo, ter vzgojimo dvostebelni cepljen paradižnik. Koreninski sistem lahko prehrani tudi tri stebla.

Odstranjevanje zalistnikov pri cepljenem paradižniku

Odstranjevanje zalistnikov.

Odstranjevanje zalistnikov.

Zalistnike pri cepljenem paradižniku redno odstranjujemo, saj koreninski sitem ne more nahraniti vseh plodov, ki se pojavijo na rastlini. Zalistnike odstranjujemo vsaj do višine, ki jo dosežemo z roko, če je možno jih odstranjujemo tudi s pomočjo lestve. Če zalistnikov ne odstranjujemo, se v primeru vlažnega, deževnega poletja hitro zgodi, da sadika zboli in propade.

Je cepljen paradižnik odporen na bolezni?

Cepljen paradižnik ni odporen na bolezni, to je odvisno predvsem od sorte in vremenskih razmer. Mogočen koreninski sistem priskrbi nekoliko več hranil in tako vpliva na to, da je paradižnik v boljši kondiciji, tako ga plesen napade kasneje. Krompirjeva plesen je pogostejša v deževnih poletjih, zato pazimo, da to bolezen ne zanesemo s krompirja na paradižnik.

KLIKNITE TUKAJ in se naročite na brezplačne novice Zeleni svet. Čaka vas tudi uporabno darilo.

Največjo korist imamo od cepljenih lubenic in melon

Koreninski sistem cepljenih lubenic, melon je nekoliko odpornejši na hladnejša tla, zato jih lahko sadimo tudi ob slabših talnih pogojih. Tako uspešno vzgojimo ti dve toplotno zahtevni vrtnini, saj so poletja za običajne sadike pogosto prehladna. To velja predvsem v celinskem predelu Slovenije. Miša Pušenjak priporoča, da tudi cepljene melone in lubenice sadimo v sredini maja, ko se tla primerno ogrejejo.

Pri cepljenih lubenicah odstranite čudne poganjke

Čudni poganjki se lahko pojavijo na podlagi, pod žlahtnim steblom cepljene lubenice. Take poganjke odstranimo čim prej. Tako preprečimo, da lubenico premaga podlaga, ki je običajno buča. Če to opravilo spregledamo, bomo namesto cepljenih lubenic vzgojili buče.

natisni članek

© Zeleni svet

Všečkajte in delite s prijatelji ;)
Prijava na novice


10 komentarjev na “Cepljen paradižnik in ostale cepljene plodovke

 1. Katica Anželj

  Rada bi več vedela o zelenem vrtu, katere rastline so dobre sosede, katere rastline, lahko sadimo na gredice, ki so dobre sosede, se dobro prenašajo. Kaj naj posadimo zraven krompirja. lp

  Reply
 2. Anica Hafner Frankovo nas. 102 4220 Škofja Loka

  Cepljeni paradižniki so zelo dragi. Zdi se mi, da na njih ni toliko pridelka , kot se govori. Do 30kg ploda. Nikoli.

  Reply
  • Zeleni Svet Avtor

   Pozdravljeni ga. Anica, mnenja uporabnikov so zelo različna, predlagamo, da se vedno glede dejstev najprej na stroko. Kar se cene tiče, so dražji, vsak se lahko odloči po svojem prepričanju in zmožnostih.

   Reply
 3. Veronika

  Jaz že nekaj let sadim cepljene paradižnike. Namesto 10 ali 15 sadik posadim 3 različne sorte. Vzgajam na 3 stebla, ostale poganjke odstranjujem. Če se zgodi, da je kateri poganjek “prevelik” ali že celo cveti, ga enostavno odrežem in posadim na prazen prostor. Cveti normalno naprej in plodovi so super. Paradižnik gojim plastenjaku, tako da dež nikoli ne zmoči li
  stov, zato so zdravi in odporni in rodijo še v začetku novembra.

  Reply
 4. Karmen

  Pozdravljeni,
  Najprej bi pohvalila vas in vaše rubrike.Dobila sem že veliko koristnih nasvetov.
  Danes bi povedala le kako jaz gojim paradižnik.
  Vedno kupim srednje zgodnjega ,ga po ledenih možeh presadim na vrt in pustim, da prosto raste. Nikoli nič ne odstranjujem. Počakam do konca septembra in, če je na rastlini še veliko ne zrelih plodov mu potem porežem listje,da lažje zori.
  V oktobru nato poberem kar je še ne zrelih in jih vložim kot kumatice.
  Paradižnika imam vedno toliko,da iz njega pripravim omako za čez zimo.

  Reply

Dodaj odgovor

Vaš email naslov ne bo objavljen. Obvezna polja so označena z *