Porova zavrtalka v septembru napada por, drobnjak in čebulo, ki smo jo sejali avgusta

Kako prepoznamo napad porove zavrtalke na poru, drobnjaku, čebuli?

Na srednje starih listih pora lahko opazimo poškodovane liste, ki imajo poškodbe nanizane v vrsti, ravni črti, blagi spirali. Poškodbe boste zelo hitro opazili na drobnjaku, nekoliko težje na poru, čebuli. Pike na listih so bele barve, med samo oddaljene približno 0,5 cm in velike 1 mm.

Porova muha je v letu počasna in jo na vrtu dokaj hitro opazimo. Je sive barve in porasla z dlačicami. Na spodnjem delu ima tigrast vzorec in je manjša od hišne muhe. Velika je samo 4 mm.

Poškodba porove zavrtalke na poru v jesenskem času. Foto: Miša Pušenjak

Buba porove zavrtalke (muhe) na poru. Foto: Miša Pušenjak

Kdaj in koliko časa je treba ukrepati proti škodljivcu?

Proti porovi zavrtalki je običajno treba ukrepati v sredini septembra. V toplih jeseni se ukrepi ekološke zaščite izvajajo nekoliko kasneje. S prihodom prvih jesenskih slan je pridelek pred porovo zavrtalko varen, ker škodljivec ni več nevaren.

Znamenja naleta muhe (porove zavrtalke) na drobnjaku. Foto: Miša Pušenjak

Porova zavrtalka in osipavanje pora z zemljo

Porova zavrtalka ne more odlagati jajčec, če por osipamo z zemljo. To lahko naredimo, če smo por sadili na primerno razdaljo. Drugi način osipavanja je ta, da zemljo z drugega dela vrta pripeljemo v samokolnici in osipavamo spodnje del pora s pomočjo lopate. Zelo učinkovito preprečimo škodo, če por osipavamo in zalijemo z entomopatogenimi ogorčicami.

Zemlja naj bo tako visoko, da por osujemo do zelene barve listov. Za ličinke porove zavrtalke zgornji listi niso zanimivi in je treba zavarovati samo spodnji del pora. V primeru, da se zemlja po dežju sesede, je treba zemljo v začetku oktobra ponovno osipati.

Uporaba domačih pripravkov proti porovi zavrtalki

rabarbara

Liste rabarbare namočimo v vodo in škropimo rastline. ©AdobeStock

Proti porovi zavrtalki lahko ukrepamo tudi z domačimi pripravki. Uporabni so listi rabarbare, ki jih namočimo v vodo in pustimo stati en teden.

S takim domačim pripravkom, ki odganja porovo zavrtalko “zalivamo” oziroma škropimo por, čebulo, drobnjak, stoletno čebulo, listni česen. Postopek ponavljamo vsak teden in škropimo po tleh. Pripravimo si lahko tudi čaj iz pelina in s hladnim čajem škropimo po tleh.

Kdaj pokrivamo por z loki in belo vrtno tkanino?

Takoj, ko na poru opazimo prve poškodbe na listih je treba pridelek pokriti z belo vrtno tkanino, ki predstavlja dokaj učinkovito fizično zaščito pora in čebule v jesenskem času. V septembru pokrivamo predvsem čebulo, ki smo jo v avgustu sejali za sadike. Belo vrtno tkanino najlažje napnemo na fiberglas vrtne loke.

S prekrivanjem običajno pričnemo v sredini septembra. V toplih letih lahko opravilo počaka do začetka oktobra. Pred uporabo preverimo, da bela vrtna tkanina ni preluknjana. Pazimo tudi na to, da jo dobro pritrdimo v tla, ker muha hitro najde prosto pot do pora in ostalih vrtnin. V tem primeru zaščita ni učinkovita.

Entomopatogene ogorčice zajedajo ličinke porove zavrtalke

Entomopatogene ogorčice so živ organizem, ki za svoje razmnoževanje zajeda, ubije ličinke porove zavrtalke. Tako na povsem naraven (biotičen) način poskrbimo za manj škode na poru, čebuli in drobnjaku. Z entomopatogenimi ogorčicami je treba zaliti celotno gredo, ker se tako najbolj učinkovito znebimo škodljivca.

Uporabimo jih en teden po pojavu prvih znakov zajedanja na poru, drobnjaku ali čebuli, ki smo jo sejali v avgustu za sadike.

Pomaga tudi lesni pepel, ki škodljivcu smrdi

Z uporabo lesnega pepela na vrtu smo previdni.

Pri uporabi lesnega pepela je treba paziti, da s pepelom ne pretiravamo. Dovolj je, če lesni pepel posujemo okrog pora, ker tako odganjamo škodljivca z vonjem. Lesni pepel obnavljamo na vsakih 14 dni ali po vsakem močnejšem deževju.

V primeru, da bo v tleh preveč lesnega pepela (vsebuje veliko kalija), lahko pride do blokad dušika in ostalih hranil.

Por je bolj varen med med korenjem, ki smo ga sejali v juniju

Korenje, ki smo ga sejali v začetku poletja bo na vrtu do meseca novembra. V primeru, ko por sadimo v mešanem posevku s korenjem, odganjamo porovo zavrtalko z neprijetnim vonjem. Por bo porova zavrtalka med korenjem težje opazila.

Tako zmedemo škodljivca, ki sadik pora med vrstami korenja ne najde. Por je bilo treba saditi tako, da smo ob poletnem redčenju korenja v vrsto posadi por.

Pridelek naj bo zavarovan do prve jesenske slane

Porova zavrtalka je aktivna do prve jesenske slane. Pri temperaturah pod 5 stopinj Celzija se njena aktivnost konča. Zagotovo boste dolgoročno najbolj uspešni z entomopatogenimi ogorčicami. Proti škodljivcu bodo pomagali tudi drugi ukrepi, ki smo jih predstavili v nasvetu. Najboljša je kombinacija entomopatogenih ogorčic in osipavanja.

© Zeleni svet

 

Všečkajte in delite s prijatelji ;)
Prijava na novice


Dodaj odgovor

Vaš email naslov ne bo objavljen. Obvezna polja so označena z *