*** Zelenisvet.com – vodilni vrtnarski medij ***

Šmarna hrušica in zdravilni rakitovec

Kliknite na video in prisluhnite nasvetu.

Šmarna hrušica obrodi zdrave in sladke plodove

Plodovi so užitni meseca junija. So zelo sladki, velikosti 1 cm in več v modro violični barvi. Zorijo postopoma v obliki grozda. Plodovi vsebujejo veliko železa, magnezija, kalcija, vitemine C in E, ter antioksidante in dietne vlaknine. Plodovi so odporni zoper bolezni in škodljivce.

Plodove uporabljamo za svežo porabo, ali pa jih predelamo v sokove, likerje, marmelade, pite in kolače.

Šmarna hrušica je grm, ki zraste do višine 2 do 4 m, odvisno od sorte. Za lažje obiranje priporočamo sajenje nižjih sort.

Šmarna hrušica sorte “Sleyt” je nekoliko nižje rasti

Šmarna hrušica sorte “Sleyt” ima obliko rasti večjega grma, ki doseže višino 2 metra in več. Cveti zelo bogato v začetku meseca aprila. Grm se razcveti s številnimi belimi cvetovi. Šmarna hrušica sorte Sleyt je samooplodna, zato ne potrebuje drugih sort za opraševanje. Plodovi so zelo okusni in aromatični ter se uporabljajo sveži, za sok, marmelade, sladice …

Sorta Sleyt sodi med hrušice, ki zrastejo do višine 2 metrov in obilno rodijo. Sorta je nekoliko nižja tako, da je plodove lažje obirati. Jesenska barva listov je rdeče oranžna. Zaradi okrasnih in zdravilnih lastnosti plodov je šmarna hrušica sadna vrsta, ki si zasluži svoje mesto v vrtu.

smarna-hrusica-sleyt-promo

Samooplodna sorta šmarne hrušice sorte Sleyt.

KLIKNITE TUKAJ za ogled sadik sadnega drevja.
**
KLIKNITE TUKAJ za sadjarsko svetovalne knjige.
KLIKNITE TUKAJ za BIO past proti voluharju.
KLIKNITE TUKAJ za orodje, ki ga uporabljamo v vrtu in sadovnjaku.

Klimatske in talne zahteve šmarne hrušice

Šmarni hrušici izberemo sončno do polsenčno lego na vrtu. Tako kot ostalo jagodičasto sadje zahteva navadno vrtno zemljo. Pred sajenje v sadilno jamo dodamo domač kompost ali kupljena organska gnojila. V sadilno jamo dodamo tudi sadjarsko gnojilo v odmerku 250 g na sadiko.

Hrušica je proti suši in mrazu odporna sadna vrsta, zato zimska zaščita ni potrebna. Če sadimo več rastlin skupaj naj bo sajenje v vrsti na razdalji cca. 2 metra.

Razmnoževanje in rez šmarne hrušice

Šmarno hrušico razmnožujemo s potaknjenci in cepljenjem na jerebiko. Navadno šmarno hrušico (Amelanchier ovalis) lahko razmnožujemo tudi s koreninskimi odganjki, saj jih veliko zraste iz koreninske osnove. Le – te moramo izrezovati sproti. Izrezujemo le pregoste in poškodovane veje.

Zdravilni rakitovec, ki krepi vaše zdravje

Zreli plodovi rakitovca vsebujejo okoli 9 odstotkov maščobnih olj. Iz semen rakitovca, ki vsebujejo še več olj pa pridelujejo posebna olja za zdravljenje srčnih obolenj. Sorta Leikora in Hergo sta ženski rastlini, za opraševanje potrebujeta moško rastlino Pollmix. Sorta Polmmix je moška rastlina, sama rastlina nima plodov namenjena je za opraševanje ostalih ženskih sort rakitovcev.

V tradicionalni medicini se rakitovec uporablja za zmanjševanje maščobnih oblog v telesu, večanju spolne moči, spominski utrujenosti itd …

V vsakem vrtu naj ne manjka izjemni rakitovec

Rakitovec (Hippophae rhamnoides) je listopadni grm ali manjše drevo iz družine oljčičevk, ki doseže višino 3 m pa tudi do 5 in več metrov. Plodovi vsebujejo vitamine B, A, E, K, predvsem pa veliko vitamina C, približno 6-7 krat več kot limona in glikozid kvercetin.

rakitovec-polymix-promo

Sorta rakitovca Polmmix je moška rastlina rastlina (opraševanje).

Ena moška rastlina sorte Polmmix lahko opraši 6 ženskih rastlin rakitovca sorte Leikora. Priporočamo sajenje vsaj 3 ali 4 rastlin. Tako boste dobro poskrbeli za krepitev vašega zdravja z domačega vrta.

Čas zorenja rakitovca in uporabna vrednost

Plodove rakitovca obiramo od septembra do sredine oktobra. Plodovi so uporabni za zdravilne namene zelo široke uporabnosti. Predelamo jih lahko tudi v sokove, marmelade, kompote, suho sadje in likerje.

Zeleni svet priporoča:

Krepite vaše zdravje z domačega vrta. Zagotovite si domač pridelek šmarne hrušice in rakitovca, ki ju lahko posadite vsak sadni vrt.

KLIKNITE TUKAJ za celotno ponudbo jagodičja. Dostava po pošti in plačilo po povzetju.

natisni članek

© Zeleni svet

Deli objavo z drugimi ♥


Prijava na novice


2 komentarjev na “Šmarna hrušica in zdravilni rakitovec

  1. Francka

    Dober dan, sprašujem vas če se morda lahko pri vas kupi šmarna hrušica sorte sleyt in koliko stane… pa tudi za sorto rakitovec se zanimam, vendar pri tej sorti pravite da morata biti obe moška in ženska vrsta.
    Hvala za odgovor, lp
    Francka

    Odgovori

Komentiraj

Vaš email naslov ne bo objavljen. Obvezna polja so označena z *

© Zeleni svet. Vse pravice pridržane. 
Skupnost ljubiteljev rastlin, narave, urejenega bivalnega prostora in ekološkega vrtnarjenja.