Kaj sejemo in sadimo v februarju?

Kako naredimo kalilni test?

Kalilni test naredimo tako, da na pladenj ali krožnik položimo papirnato brisačo, ki jo zložite v dve ali tri plasti. Potem jo namočite z vodo. Pri tem pazite, da odlijete vso odvečno vodo. Za kalilni test uporabite 10 semen posamezne vrtnine, ki jih položite na vlažno podlago.

Kliknite na video za ogled kalilnega testa:

Seme pokrijte s plastično folijo za živila, da ohranite vlago. Vse skupaj postavite na toplo in opazujte koliko semen bo kalilo v nekaj dneh. Če seme ne kali po dobrih 10 dneh ga zavrzite in kupite novo. Enako naredite, če kali samo nekaj semen.

KLIKNITE TUKAJ in se naročite na brezplačne novice Zeleni svet.
Čaka vas tudi uporabno darilo.

Za domače sadike začnemo sejati v začetku februarja

Sadika zelene raste dva meseca, če jo sejete v začetku februarja, jo boste na vrt sadili konec marca. Sejemo tudi za sadike letne solate, pora, čebulo iz semena in blitvo.

Ne pozabimo tudi na setev kapusnic, ki jih v vrt sadimo že spomladi. To so predvsem nadzemna kolerabica, cvetača, brokoli in zgodnje zelje.

Kliknite za video ogled nasveta o setvi pora, čebule in zelene

Konec februarja sejemo papriko, čilije, feferone in jajčevec

Domače sadike paprike je najbolje sejati konec februarja in v začetku marca. Priporočamo, da papriko za sadike sejete 10 dni pred paradižnikom, saj kali dalj časa.

V času do kalitve naj bo na stiroporu, ki je nad radiatorjem. Če boste ogrevanje ponoči izključili se bo podaljšal tudi čas kalitve. Po vzniku papriko postavite na okensko polico in jo podložite s stiroporjem, da ji ne bo hladno.

Kliknite na video za ogled nasveta o setvi paradižnika, paprike in jajčevca:

Optimalen termin za setev feferonov, čilijev, jajčevca je konec februarja ali začetek marca. Termin setve in način gojenja se ujema s setvami za sadike paprik. S setvijo za sadike paradižnika počakamo na mesec marec.

Katere sorte paprik je najbolje sejati za sadike?

Za vse ljubitelje polnjenih paprik priporočamo avtohtone sorte rumenih babur. Rdeče in rdeče – zelene sorte paprik babur uporabljamo predvsem za solate in pečenje.

Za pečenje uporabimo sorto paprik v tipu kapije. Najbolj znana je Kurtovska kapija. Primerne so za pečenje in vlaganje. Več o gojenju paprike na vrtu si preberite na povezavi TUKAJ.

Setev čilijev za domače sadike

Za domače sadike čilija sejemo v začetku februarja. Zadnji rok za setev čilija je sredina marca. Več o sortah in gojenju čilija na vrtu, si preberite na povezavi TUKAJ.

Primorska zemlja se zbudi prva

V obalnih področjih Slovenije se vse zgodi prej. Običajno v pomladanskem času vse prehiteva za slab mesec, včasih več, drugič manj. Vse je odvisno od vremena. V toplejših delih Slovenije v februarju že lahko sadimo sadike zelja, cvetače, brokolija, solate, por, sejejo redkvico in vse ostale vrtnine, ki jih na celinskem delu sadimo in sejemo konec februarja ali začetek marca.

Ne pozabimo na sajenje česna, čebule, setev graha in boba

V primeru, da zemlje ne prekriva sneg in je primerna za obdelavo, pričnemo s sajenjem jarega česna in čebule. To opravilo se običajno ujema s koncem februarja in začetkom marca. Če je temperatura tal okrog 5 stopinj C lahko sejemo tudi grah in bob.

Treba je spremljati dolgoročne napovedi. Tudi obdobje setve graha in boba se ujema s koncem februarja in začetkom marca.

Kako vrtnarimo v domačem rastlinjaku?

V rastlinjak še vedno lahko sejete rukolo, solato, azijsko listno zelenjavo. Med zimske setve v rastlinjak uvrščamo tudi zimski portulak, ki je nekoliko manj poznan med vrtičkarji. Če je zmanjkalo motovilca ga sejte ponovno, ne pozabite tudi na setev graha, boba, blitve in špinače.

V rastlinjaku sejemo in sadimo že v februarju.

Prve sadike solate lahko v vrtnarijah najdete že v februarju. Med sadike solate je najbolje sejati mesečno redkvico, ki lepo zapolni prazen prostor med vrstami. V februarju v rastlinjak sadimo tudi mlado čebulo in mlad česen. To lahko naredimo že v začetku meseca.

V rastlinjaku počakamo s sajenjem sadik, če bo dolgoročna napoved vremena zelo hladna. Ob hitrih in kratkoročnih temperaturnih padcih lahko gredico s sadikami solate zavarujemo še z dodatnim tunelom.

Kaj sejemo v toplo gredo?

V tople grede lahko v februarju sejemo čebulo iz semena in por. Konec februarja sejemo tudi zgodnje zelje, brokoli, cvetačo, kolerabico, rukolo in redkvico. V toplo gredo iz notranjih prostorov prestavimo solato. To naredimo takoj po kalitvi, da se sadika ne pretegne. Samo tako lahko pridelamo kvalitetne domače sadike solate. 

Pregledamo, da setve opravimo v setvene plošče, ki jih postavimo v toplo gredo. Tako bo presajanje na vrt ali toplo gredo bolj uspešno.

Februarja načrtujemo vrt

Če želite posnemati naravo v vrtu sadimo v mešanih posevkih. Predlagamo, da si vzamete čas in naredite načrt sajenja in setev vrtnin, ki jih boste sadili v domačem vrtu.

Najlažji način do načrta EKO vrta je načrtovanje na podlagi botaničnih družin, ki vam bodo na preprost način pomagale do zdravega domačega vrta. Načrtovanje gredic bo enostavno, zabavno, dela bo manj, zdrave domače zelenjave pa več.

Pobiramo in okopljemo prezimne vrtnine

V vrtu še vedno pobiramo por, motovilec, brstični, glavnati ohrovt in prezimni radič. Vse te vrtnine prezimijo na prostem. V primeru, da jih ne pokriva sneg so sveže vrtnine dnevno dostopne. Priporočamo, da vrtnine, ki prezimijo na prostem v drugi polovici februarja okopljete. Korenine so se zbudile in rastline so hvaležne za rahlo zemljo.

Povezane vsebine:

© Zeleni svet

Všečkajte in delite s prijatelji ;)
Prijava na novice


20 komentarjev na “Kaj sejemo in sadimo v februarju?

 1. Darko Vidranski

  Pozdravljeni na sadikah paprike ter ostale zelenjave sem opazil da se na vrhu loncka zacela delati neka pajcevina oziroma plesen ce se ne motim.Zanima me ce to skodi sadikam pri razvoju.Sadike so v zaprtem prostoru in so pod uv lucko za rastline.Za odgovor se vam zahvaljujem ter vas lepo pozdravljam Darko

  Reply
 2. Mojca

  Pozdravljeni.Zanima me kako vzgojiti cebulo iz semena ? Poganki postanejo dolgi in tanki..kaj vzrok?Hvala.

  Reply
 3. Damjan

  pozdravljeni, dobil sem seme česna, ne plod, pa me zanima kdaj bi moral sejati, da lahko dam potem to v zemljo, če se sploh da. Hvala za odgovor

  Reply
 4. Janko

  Pozdrav … imam rastlinjak v katerega sem posadil solato … ker pa je hladno sem pokril in osvetljujem z žarnico da imam svetlobo in toploto pa me zanima koliko ur na dan lahko to delam …

  Reply
  • Zeleni Svet Avtor

   Pozdravljeni, to lahko delate tudi 12 ur na dan, če to ne predstavlja prevelik strošek. Treba je imeti tudi žarnice, ki so prilagojene rastlinam, saj navadna žarnica za to ni primerna. Lep dan, ekipa Zeleni svet

   Reply
 5. bojan

  Papriko in čilije je potrebno sejati že v začetku januarja. V začetku februarja jih je potrebno že prepikirati po dve sadiki skupaj v malo večje lončke zaradi boljšega koreninskega sistema.
  Bojan

  Reply
  • Zeleni Svet Avtor

   Pozdravljeni, pri nas papriko vsako leto sejemo 14 dni pred paradižnikom in to je v zadnjem tednu februarja, ker so drugače sadike pretegnjene, saj v januarju ni dovolj svetlobe. Na začetku morejo biti na toplem, da hitro kalijo in pri nas so v kurilnici (25 stopinj Celzija in več). Potem jih premaknemo v toplo sobo s temperaturo okrog 23 stopinj Celzija. Z razvojem vsakega novega lista temperaturo zmanjšamo za 3 stopinje Celzija. Tako imamo optimalno razvite sadike v času sajenja, ki je po 20. maju. Lep dan, ekipa Zeleni svet

   Reply
 6. Margareta

  Pozdravljeni. V jeseni sem na njivi skopal jamo in dal vanjo 2 samokolnici hlevskega gnoja. Zanima me, kdaj lahko odkrijem in preverim oz. poberem bramorje. Hvala za odgovor in lep pozdrav.

  Reply

Dodaj odgovor

Vaš email naslov ne bo objavljen. Obvezna polja so označena z *