Rukola in gojenje rukole

Privoščite si rukolo z domačega vrta. Sledite nasvetom o sajenju, gnojenju, kolobarju, oskrbi, boleznih, škodljivcih in rukola bo popestrila vaš dnevni jedilnik.

Razlika med divjo in gojeno rukolo

V trgovinah običajno kupimo seme gojene rukole (Eruca sativa), ki raste počasneje. Njen okus ni tako močan, kot okus divje rukole (Diplotaxsis muralis ali Rucola selvatica), ki ima močnejši okus in je bolj odporna na mraz in lahko celo prezimi, če ima malo zavetja. Divja rukola ima tudi bolj narezljane liste.

KLIKNITE TUKAJ, vpišite vašo e-pošto in prejemali boste brezplačne vrtnarske novice.
Če so vam nasveti všeč, nas priporočite tudi vašim prijateljem.

Rukola, čas in način setve

Zemljišče pred setvijo rukole obdelamo približno 20 cm globine in pričnemo s setvijo. Globina setve je približno 1 cm. Rukolo sejemo skozi celo leto od zgodnje pomladi do jeseni, v več zaporednih setvah. Sejemo jo lahko na 2 do 3 tedne.

Običajno jo sejemo med ostale vrtnine, podobno kot redkvico, ki jo spomladi največkrat sejemo med solato  in v jeseni med radič. Če rukolo sejemo na samostojno gredico jo zaradi lažjega dela (okopavanje, pleveli) sejemo v vrstice, ki so med sabo oddaljene slabih 20 cm.

Rukolo sejemo tudi za zimo

Divjo rukolo (Diplotaxsis muralis ali Rucola selvatica) za zimski pridelek največkrat jeseni sejemo v neogrevane rastlinjake, v toplejših krajih preživi tudi na prostem (Primorska). Gojeno rukolo (Eruca sativa) pozimi sejemo v tudi lončke, podobno kot krešo. Kali zelo hitro in iz tal pokuka že v dobrem tednu.

Rukola in gnojenje

Če rukolo sejemo na gredice med drugo zelenjavo je ni treba dodatno gnojiti, saj ste to gredico že predhodno pognojili. Rukolo ne gnojimo preveč, za 10 m2 zadostuje že 20 kg hlevskega gnoja ali 2 litra komposta, uporabimo lahko tudi kupljena organska gnojila. Če spomladi ob pripravi gredic dodamo še malo lesnega pepela bo gredica idealno pripravljena.

Rukola dobri, slabi sosedje in kolobar

Dobri sosedje rukole so špinača, solata, čebula, krompir, rdeča pesa, nizek fižol, korenček, zelena  in kumarice. Rukolo uvrščamo med kapusnice, zato jo ne sejemo na gredice, kjer je predhodno uspevalo zelje, cvetača, brokoli, ohrovt , koleraba, redkvica, repa, kitajski kapus in ostale križnice. Več o kolobarju po posameznih družinah si preberite tukaj.

Oskrba rukole med letom

Rukola je odporna na sušo in je primerna tudi za gnojenje v sušnih področjih.V vročem poletnem vremenu jo je priporočljivo senčiti, ker ima drugače zelo močan okus, poskrbite tudi za zalivanje. Pleveli v gojenju rukole ne predstavljajo večjih težav, saj rukola hitro raste, prekrije površino tal in plevelu preprečuje razraščanje.

Rukola bolezni in škodljivci

Bolezni in škodljivci rukole ne napadajo pogosto. Glavni škodljivec rukole je bolhač, ki naluknja liste. Na mladih rastlinah, ki kalijo se pojavljajo tudi težave z glivičnimi boleznimi (Fusarium spp, Sclerotina spp in Phoma spp.). Proti bolhačem so uporabni ekološki pripravki, pomaga tudi ustrezen kolobar.

Spravilo rukole

Rukolo režemo, ko imam razvitih 5 do 6 listov. Na 1 m2 lahko naberemo do 2 kg rukole. Če ne izrežemo srčnih listov se dobro obrašča in jo lahko pobiramo večkrat.

Uporaba rukole

Rukola se največkrat uporablja kot zelo zdrava solata. Ta zelo uporabna vrtnina se uporablja tudi kot pikantni dodatek za testenine, rižote in pizze. Iz semen rukole pridobivamo tudi olje.

KLIKNITE TUKAJ, vpišite vašo e-pošto in prejemali boste brezplačne vrtnarske novice. Če so vam nasveti všeč, nas priporočite še prijateljem.

natisni članek

                                                                                                                                  ©  Zeleni svet

Všečkajte in delite s prijatelji ;)
Prijava na novice


11 komentarjev na “Rukola in gojenje rukole

 1. OLGA

  Rada bi sejala divjo rukolo .Kako pridem do semena ali sadik .
  Rada bi imela domačo pridelavo skozi celo leto .

  Reply
 2. jelka

  kaj delam narobe ,da mi ne uspeva rukola gredo prekopam posejem rukolo in pokrijem z zastirko rukolo zelo malo vsklije ob vročini v poletju pa izgine hvala za odgovor

  Reply
  • Zeleni Svet Avtor

   Pozdravljeni, rukolo poleti vzame vročina. Nam po navadi normalno zraste ob robovih gred. Poskusite sejati v rahlo zasenčen del in redno zalivajte dokler ni rastlina dovolj velika za rezanje.

   Reply
 3. Nataša

  Pozdravljeni!
  Prosim vas,da mi svetujete kako se naj rešim bolhača,ki mi vsako sezono naluknja rukolo že takoj ko pogleda iz zemlje.
  Lp.

  Reply
 4. cenka

  posejala sem rukolo(verjetno pregosto) vendar listi niso nazobčani ampak gladki. tu pa tam je kakšen podoben rukoli. ali jo moram “preflancati” da bo postala košata, ali jo lahko režem kot n.pr. špinačo?

  Reply
  • Zeleni Svet Avtor

   Pozdravljeni ga. Vinka, verjetno imate sorto rukole, ki nima nazobčanih listov. Pregosto sejano rukolo je treba razredčiti na vsaj 8 cm. Sproti jo lahko režete kot špinačo.

   Reply

Dodaj odgovor

Vaš email naslov ne bo objavljen. Obvezna polja so označena z *