*** Zelenisvet.com – vodilni vrtnarski medij ***

Zelenjavni vrt v juniju

V tem času pobiramo tudi vrtnine, ki smo jih sadili in sejali v zgodnji pomladi. Svetujeta Davor Špehar in Miša Pušenjak.

Kliknite za poslušanje posnetka:

Dokazana BIO krepitev paradižnika

Domač paradižnik krepimo že v mesecu juniju. Za krepitev paradižnika uporabite pripravek za odporne in vitalne rastline, ki je naravnega porekla. Vsebuje fino mleto naravno glino z visokim deležem sulfatnih ionov.

Za dokazan uspeh je treba rastline škropiti že v začetku poletja.  Najboljši učinek dosežemo ob redni tedenski uporabi in škropljenju po vsakem močnejšem dežju.

Škropimo paradižnik.

Paradižnik škropimo po vsakem močnejšem dežju ali enkrat na teden.

Zagotovite si dober, zdrav, domač pridelek paradižnika in ostalih rastlin. Eno 100 g pakiranje sredstva za odporne in vitalne rastline zadostuje za pripravo 10 l škropilne brozge, ki jo praviloma uporabimo na cca. 100 m2 listne površine. Tako omogočite redno celoletno preventivno krepitev rastlin paradižnika in ostalih rastlin v vrtu.

KLIKNITE TUKAJ za nakup in informacije o sredstvu za odporne in vitalne rastline.  POROČAMO NAKUP 5 izdelkov, ki omogočajo redno celoletno preventivno krepitev rastlin paradižnika in ostalih rastlin v vrtu.
KLIKNITE TUKAJ za ogled aktualne ponudbe semen.

Kliknite spodaj za ogled video nasveta

Miša Pušenjak s KGZ Maribor  svetuje o optimalnem času setve, sajenja in sledenju vrtnin na gredicah, ki so se spraznile v mesecu juniju. Spoznali boste kam saditi, sejati radič, endivijo, listnati ohrovt, brstični ohrovt, črno redkev, belo redkev, podzemno kolerabo, repo, korenček in pozno zelje za kisanje.

Ne pozabite na endivijo  in radič

endivija

Endivija.

Najboljši termini za setev radiča in endivije so v mesecu juniju. Sejemo letni radič, ki bo naredil glave v tem letu in tudi sorte prezimnega radiča. Prezimni radič je najbolje sejati ob koncu junija in v začetku julija.

Ne pozabite sejati tudi nekaj vrstic tržaškega solatnika, ki je dobra garancija za solato v vročem poletju. Režemo ga redno, da listi niso kosmati in grenki.

Sejemo in sadimo tudi brstični in listni ohrovt

kodrolistni ohrovt

Kodrolistni ohrovt.

 

V juniju posadimo ali sejemo brstični ohrovt  in listnati ohrovt.  Tako si že v poletnem času zagotovimo vitamine in svežo zelenjavo za hladne zimske dni.

Setev črne redkve, bele redkve, podzemne kolerabe in repe

Podzemna koleraba

Podzemna koleraba.

Začetek junija je primeren čas za setve črne redkve. Konec junija, začetek julija in cel julij je primeren čas za setev repe za kisanje.

V mesecu juniju lahko sejemo tudi belo redkev in podzemno kolerabo, ki jo sejemo od konca junija in do začetka avgusta. Najprimernejši čas za setev kolerabe je začetek julija, ko je v tleh še dovolj vlage.

V vrtu pazimo na kolobar

Zelja, črne redkve, listnega ohrovta, brstičnega ohrovta ne sadimo za rukolo, redkvico in nadzemno kolerabico, ki so s temi rastlinami v sorodu. Kolobarimo tako, da sorodnic ne sejemo in sadimo na isto mesto. Več o sorodnih vrtninah, sledenju vrtnin na gredici in kolobarju si preberite v članku: Kolobar in prva dela v vrtu.

Kaj sadimo in sejemo za zgodnjim krompirjem?

Radič štrucar

Radič štrucar.

 

Za krompirjem sejemo črno redkev in kapusnice. V juniju je za zgodnjim krompirjem najbolje saditi brstični ohrovt, listnati ohrovt in zelje, ki ga lahko sejemo ali presajamo. Primerni vrtnini za krompirjem sta tudi radič in endivija.

Kaj sledi na gredici s solato, redkvico, nadzemno kolerabico?

Greda s solato in nadzemno kolerabico.

Greda s solato in nadzemno kolerabico.

 

Za solato ne sadimo endivijo in radičev, saj so te vrtnine v sorodstvu. Za solato običajno sejemo črno redkev in belo redkev.

Po spravilu spomladanske solate lahko v mesecu juniju sejemo tudi korenček.

Za nadzemno kolerabico in redkvico, ki smo jo sejali zgodaj spomladi, lahko sejemo ali sadimo endivijo in radič.

Sejemo tudi sladki komarček, visok fižol in poletne sorte solat

V juniju sejemo tudi sladki komarček. Če ga sejemo junija ne bo uhajal v cvet. Najbolje se bo počutil v družbi endivije in radiča. V vrt ga lahko sadite tudi s pomočjo sadik.

Ob koncu meseca (na Perovo) lahko še enkrat posejete visok fižol. Sejemo lahko tudi poletne sorte solat. Najbolje se bodo počutile v senci visokega fižola, paradižnika in paprike. Predlagamo, da solato raje sadite iz sadik. Tako boste bolj navdušeni nad pridelkom.

Kaj še lahko sejemo v juniju? 

Junij je prvi poletni mesec. Padavin je v tem mesecu še dovolj, zato hitro zapolnite prazne gredice. Še vedno lahko sejemo sladko koruzo, korenček, peteršilj. Tudi za setev rdeče pese in nizkega fižola še niste prepozni.

Rdečo peso redno redčimo. Lahko jo sejemo tudi v juniju.

Korenček, peteršilj in rdečo peso po setvi redno redčite. Z redčenjem hkrati rahljate tudi tla. To na rastline deluje zelo blagodejno, saj po poletnih nalivih v tla sprostite zrak. Če je padavin premalo je treba poskrbeti tudi za namakanje.

Če imate zelo radi cvetačo in brokoli ju lahko sejete v senco visokega fižola in sladke koruze, saj ne prenašata poletne vročine.

Vrt redno namakamo in rahljamo tla

Pomanjkanje kalcija na paradižniku

Črnenje ploda paradižnika zaradi pomanjkanja kalcija. Kalcij dodajamo s pomočjo kalcijevega listnega gnojila.

V juniju je treba skrbeti za ustrezno vlago v tleh. Če na to pozabite se lahko pojavijo težave na paradižniku in ostalih rastlinah.

Na paradižniku se največkrat pojavijo črne ali rjave lise, ki so posledica pomanjkanja kalcija v plodovih. Sušijo se tudi bučke in kumare. V primeru zbitih tal in neenakomernih padavin se tudi na solatah pojavijo črni robovi listov. Vrtna tla in rastline bodo hvaležne tudi za zastirko.

KLIKNITE TUKAJ za kalcijevo listno gnojilo, ki preprečuje “črnenje” ploda paradižnika in ostale fiziološke motnje.

KLIKNITE TUKAJ za ogled aktualne ponudbe semen.

Zelo priporočamo, da tla v vrtu redno rahljate. Tako zemlja okrog rastlin ne bo zbita. Za rahljanje poskrbite z ročnim vrtnim kultivatorjem, ki  ima tri roglje. Z njim hitro in enostavno rahljamo tla v celem vrtu. Tako poletne padavine ne bodo odtekle po površini tal in se bodo zadržale v območju korenin.

Rastlinjak v mesecu juniju 

V rastlinjaku skrbite za to, da imamo paradižniki, paprike, kumare in ostale plodovke vedno dovolj vode. Poskrbite tudi za zastirko, da za zalivanje porabite manj vode. Rastlinjak ponoči ne zapirajte. Če ga ponoči zaprete se v rastlinjaku zadržuje preveč vlage in imate v juliju lahko težave z boleznimi.

Na rastlinjak namestite mrežo proti toči, ki rastlinjak tudi senči. Konec junija priporočamo ponovno sajenje paradižnika, ki bo bolj zdrav in bo dobro rodil tudi v jesenskem času.

Rastlinjak v mesecu juniju.

Poskrbite za redno škropljenje s kalcijevim listnim gnojilom, ki preprečuje “črnenje” dna ploda paradižnika. S kalcijevim listnim gnojilom na 10 do 14 dni škropite tudi papriko, kumare in ostale plodovke.

Rastline redno krepite tudi z naravnim biostimulatorjem, ki je pridobljen morskih alg. Svetujemo, da ga redno uporabljate za vse rastline v domačem vrtu.

Visoka greda in poletni čas

Pridelek s spomladanskih visokih gred pobiramo konec maja in v juniju. Vse je odvisno od zgodnje spomladanskega časa sajenja in setve vrtnin. Visoka greda naj bo vedno polna vrtnin.

Visoka greda v začetku junija. Nizek paradižnik sorta Tumbling Tom Red in Tumbling Tom Yellow v družbi zadnje spomladanske solate.

Tudi v visoko gredo lahko sadite solate, endivijo, radič. Med solatnice lahko posadite sadike nadzemne kolerabice, ki hitro raste in je odlična za visoko gredo. Še vedno lahko sadite za mlado čebulo, ki vam popestri poletni solatni krožnik.

V juniju poskrbite tudi za redno oskrbo visokih gred z vodo, saj se visoka greda izsušuje hitreje kot vrtne gredice. To je še posebno pomembno pri kumarah in papriki. Za vodo so hvaležni tudi jajčevci, paradižniki, bučke in ostale plodovke, ki se v tem času razraščajo. Tudi visoko gredo pokrijte z organsko zastirko iz slame.

Zeleni svet priporoča:

S pripravkom za odporne in vitalne rastline poskrbite za pravočasno BIO krepitev paradižnika in ostalih vrtnin v domačem vrtu. Poskrbite za redno škropljenje s kalcijevim listnim gnojilom, ki preprečuje “črnenje” dna ploda paradižnika.

 

KLIKNITE TUKAJ za nakup in informacije o sredstvu za odporne in vitalne rastline.  POROČAMO NAKUP 5 izdelkov, ki omogočajo redno celoletno preventivno krepitev rastlin paradižnika in ostalih rastlin v vrtu.

KLIKNITE TUKAJ za kalcijevo listno gnojilo, ki preprečuje “črnenje” ploda paradižnika in ostale fiziološke motnje.

KLIKNITE TUKAJ za ogled aktualne ponudbe semen.

natisni članek

© Zeleni svet

Deli objavo z drugimi ♥


Prijava na novice


19 komentarjev na “Zelenjavni vrt v juniju

 1. Tončka

  Najlepše se vam zahvaljujem za nasvete ki jih mi pošiljate. Zelo se ji razveselim. Lepe pozdrave!

  Odgovori
  • Zeleni svet

   Hvala za vzpodbudne besede. S koristnimi nasveti vas bomo razveseljevali še naprej. 😉

   Odgovori
 2. CECILIJA

  Hvala vam za vse nasvete. Z velikim veseljem jih prebiram in poslušam (tudi večkrat)… Lepe pozdrave obema

  Odgovori
 3. VANDA

  Pozdravljeni, vaše novice so mi všeč, vendar pa so včasih malo preveč splošne. Živim na obali, kerj so pogoji za vrtnarjenje povsem drugačni, kot za ostalo področje, predvsem zaradi suhega in vročega poletja. Želela bi si, da bi pri vaših nasvetih povedali še posebnosti za naše področje, ker so časi za sajenje in saditev zaradi vremena sigurno drugačni.

  Odgovori
 4. Slavka

  Vprašala bi če lahko za krompir jem sadim nizki fižol, nekaj za zrne , nekaj za stroke. Vse pohvale vam za vse nasvete , ki jih delite z nami…Tudi jaz delim naprej , ker me veseli če se še kdo trudi. Hvala in lep pozdrav

  Odgovori
 5. Marica

  Res, vsa pohvala vam, ki se trudite tudi za nas. Vsakrsen nasvet je zlata vreden.
  Naj vam vse dobro obrodi in zdravo zraste.
  Hvala se enkrat.

  Odgovori
 6. Marjeta Šifrer

  Najprej lepo pozdravljam vse, ki se trudite v “Zelenem svetu”. Vesela sem, da dobivam vaše e-novice, nasvete, aktualnosti itd,, za kar se vam najlepše zahvaljujem in vam čestitam za odlično delo.
  Ob tej priložnosti pa želim urediti naslednje: Pomotoma sem se dvakrat prijavila za prejemanje vaših brezplačnih nasvetov in tako dobivam iste vsebine dvakrat na isti naslov. Prosim, da en moj elektronski naslov brišete iz seznama in mi pošiljate samo enkrat na gornji Email. Za razumevanje se zahvaljujem in vam želim še naprej tako koristno in uspešno delo.
  Marjeta

  Odgovori
  • Zeleni Svet Avtor

   Nekatere se da natisniti, na koncu članka je gumb za PDF, ki ga natisnete. Drugod bomo pa takšen dodatek še uredili. Hvala da nas spremljate.

   Odgovori
 7. Vida

  Pozdravljeni!
  Najprej hvala za vse koristne nasvete. Zanima pa me, če lahko zalijem paradižnike proti bolezni z 24.urami namočenimi koprivami.
  Hvala za odgovor in lep pozdrav!

  Odgovori
 8. Luisa

  Pozdravljeni,pohvala vsem!
  Imam vprašanje: kje bi lahko kupila bio pšenico za posijat in seme nehibridnega paradižnika “datterino”?
  Hvala in lp

  Odgovori
 9. Darinka

  Vaši nasveti so zelo uporabni, vendar me sedaj najbolj od vsega zanima kaj naj storim, da bo moj cikas ostal lep. Vsako leto obilno požene, a kaj ko nove mahlje postanejo rumeno pikaste, kar seveda skazi videz rastline. Sprašujem ali imate kakšen nasvet, da se mi tudi letos ne bi kaj takega zgodilo.

  Odgovori

Komentiraj

Vaš email naslov ne bo objavljen. Obvezna polja so označena z *

© Zeleni svet. Vse pravice pridržane. 
Skupnost ljubiteljev rastlin, narave, urejenega bivalnega prostora in ekološkega vrtnarjenja.