Urbano vrtnarjenje za vsakogar

Kliknite na video za ogled.

 Za vas smo posadili jajčevec in njegove dobre sosede

V večjo posodo smo posadili jajčevec, ki bo uspeval v družbi špinače, timijana  in mete. Če imate nekoliko večjo posodao lahko posadite še kapucinko. Pridelava jajčevca je uspešna s pridelavo sadik s koreninsko grudo. Na prosto ga presajamo po ledenih možeh v sredini maja. Plodovi jajčevca so različnih barv in oblik. Za dober pridelek jajčevca je treba poskrbeti za primerno oskrbo z vodo. Prispevek smo posneli v Vrtnarstvu Frbežar.

zasaditev-jajcevec-spinaca-timijan-meta

KLIKNITE TUKAJ in posredovali vam bomo brezplačno tabelo dobrih in slabih sosedov vrtnin, ter zelišč. 

Na namakanje bodite še posebno pozorni v času cvetenja in nastajanja prvih plodov. Zaradi pomanjkanju vlage lahko odpadejo cvetovi in plodiči, slabo se razvijajo tudi ostali plodovi, ki ostanejo drobni. Konec julija in v avgustu ne pozabite na redno zalivanje v posodi, saj le tako dosežemo dober pridelek. V pomoč vam bodo zelene kocke, ki zadržijo veliko količino vode in jih kar v času sajenja zmešate z zemljo.

timijan

Timijan.

špinača

Špinača.

meta

Meta.

kapucinka

Kapucinka.

Navadna meta je uporabna predvsem za čaje. Jabolčna meta je primerna tudi za likerje, alkoholne pripravke, čaje. Za poletno osvežitev  jo lahko  namočimo tudi v vodo. Poznamo tudi poprovo meto, ki se lahko uporablja tudi za prežganke.  Čokoladna meta je dobra za sladke jedi, tople napitke.

Timijan se v kuhinji uporablja kot začimba pri zelenjavnih in mesnih jedeh. Odlično se poda k  divjačini, perutnini, k jedem iz stročnic, krompirja in bučk. Pri kapucinki so užitni listi in cvetovi.

Urbano vrtnarjenje ter oskrba z vodo pri rastlinah v posodah in koritih

Ker želimo zmanjšati porabo vode v poletnem času in si olajšati delo z zalivanjem, smo v zemljo primešali še 30 % zelenih kock Urbanscape, ki so povsem naravnega izvora. Tako bodo rastline v zasaditvi bolj varne pred izsuševanjem, ki je v posodah zelo pogost pojav. Zelene kocke vežejo veliko količino vode in zmanjšajo potrebo po zalivanju do 50 %.

urbanscape 2


KLIKNITE TUKAJ za več informacij o zelenih kockah, ki poskrbijo za optimalno oskrbo z vodo v posodah in koritih.

Zaradi ugodnega delovanja zelenih kock se bolje razrašča tudi koreninski sistem, ker ugodno vpliva na rast in razvoj rastline. Na takšen način zagotovimo boljšo rast in zagotovimo večjo zeleno maso rastlin. Zaradi ugodnih rastnih pogojev se tako povečamo število plodov in cvetov. Rastlne so tudi lepše na pogled.

Kako pravilno uporabiti zelene kocke Urbanscape?

Tabela 1: Dobri sosedje jajčevca
Dobri-sosedje-jajcevca-TABELA

prenesi tabelo PDF

Privoščite si zdravje z balkona ali terase

V korito dolžin 80 cm lahko posadite drobnjak, stevijo, ki nadomešča sladkor, peteršilj in zelišče življenja. Pridelek drobnjaka trgamo ali režemo, ko ima dobro razvite liste, ki so veliki vsaj 15 cm. Režemo ga večkrat, saj se dobro obrašča.Najboljši je seveda svež nabran direktno s korita, posode ali grede.

Tudi stevijo redno režemo in z njo sladkamo jedi, peteršilj pa je stalnica v vsaki kuhinji. Namesto stevije lahko uporabimo tudi azteško zel.

zasaditev-korito-zacimbe-zeliscaZelišče življenja vsebuje veliko učinkovin, ki preprečujejo prezgodnje staranje in pomagajo, da ostanemo vitalni ter zdravi. Ta uporabna rastlina pospešuje prekrvavitev, znižuje krvi tlak in nivo holesterola, uravnoveša sladkor v krvi, preprečuje obolenja zaradi pretiranega stresa, povečuje imunost telesa in delovanje srca, vsebuje snovi, ki preprečujejo rakava obolenja, zmanjšuje maščobe v krvi in pomaga dočakati visoko starost.

Na domačem balkonu, terasi vzgajamo tudi vrtnine

Urbano vrtnarjenje se nagiba v smer samooskrbe z domačega balkona ali terase. Vsi, ki imate velika balkonska korita si lahko pravi zelenjavni vrt privoščite kar na balkonu. Taka korita zasedimo na številnih balkonih in prav je, da niso prazna.

visoka greda

KLIKNITE TUKAJ za visoko gredo. Visoke grede postajajo vedno bolj priljubljena oblika vrtnarjenja. Na vrtu, terasi ali na balkonu si jo lahko postavite sami, brez orodja v samo 15 minutah. Vsa oprema priložena.

Zelenjavo lahko sadimo tudi med balkonske rastline. Najlepše so kombinacije vrtnin z zelišči. Tako bo balkon ali terasa prijetno dišala tudi v toplih poletnih mesecih.  Vrtnine lahko sadimo tudi v posode in korita.

Pri uporabi korit svetujemo uporabo korit z vodno rezervo ali uporabo zelenih kock, prav tako pa lahko z uporabo kock znižamo težo samih korit, ko jih bomo morali prestavljati.

Mehiške kumare lahko usmerimo na opore, podobno lahko naredimo s fižolom ali navadnimi kumarami. V posodajlepo uspevajo blitve, solate, grmast paradižnik, jagode, mete, melise, sivke. V poletnem času je treba skrbeti za dobro oskrbo z vodo. Če se nam posode nekajkrat presušijo smo lahko ob pridelek.

Sadje, ki raste v posodah in večjih koritih

Na domačem balkonu lahko kombinirate tudi nizko (mini) sadje, ki je primerno za vzgojo na balkonu in doseže višino do 2 m. V lonec na balkonu lahko posadite mini breskev sorte “Amber”, ki ima v pomladanskem času tudi dekorativne cvetove.

Plodovi so srednje veliki z rumenim mesom. Mini sadna drevesa v posodah so zelo v trendu, ker ni treba plezati so sadeži lažje dostopni tudi otrokom. Posadite lahko tudi mini češnjo, višnjo, jablano in nektarino. Ker je mini sadje nizke rasti ga lahko umestite v predvrt, sadite ga lahko tudi v posode in korita, ki jih postavite na balkone in terase.

sadno-drevje-lonciPri izbiri sadnih vrst je treba biti pozoren na odpornost proti boleznim, tako boste zadovoljni s pridelkom in uživali zdravo domače sadje kar z balkona, terase ali predvrta. Pri vseh zasaditvah v posodah poskrbimo za odtekanje vode, ki v posodi ne sme zastajati.

Ne pozabite tudi na zelene kocke Urbanscape, ki bodo poskrbele za zadostno količino vode, znižale težo korit, rastline pa bodo še lepše.

Zeleni svet priporoča:

Užitne rastline v posodah in koritih je treba v poletnem času redno in skrbno zalivati. Poskrbite tudi za redno dognojevanje z ekološko sprejemljivimi gnojili, ki jih tedensko dodajate vodi za zalivanje.

KLIKNITE TUKAJ za več informacij o zelenih kockah, ki poskrbijo za optimalno oskrbo z vodo v posodah in koritih. Z uporabo zelenih kock boste zmanjšali zalivanje tudi za polovico.

mala visoka greda

KLIKNITE TUKAJ za visoko gredo (MALA). Visoke grede postajajo vedno bolj priljubljena oblika vrtnarjenja. Na vrtu, terasi ali na balkonu si jo lahko postavite sami, brez orodja v samo 15 minutah. Vsa oprema priložena.

KLIKNITE TUKAJ za Zelene kosmiče, ki poskrbijo za optimalno oskrbo z vodo v visokih gredah.
KLIKNITE TUKAJ za predstavitev in nakup  Zelene podlage, ki poskrbijo za optimalno oskrbo z vodo v visokih gredah, posodah in koritih.


Povezane vsebine:

© Zeleni svet

Všečkajte in delite s prijatelji ;)
Prijava na novice


Dodaj odgovor

Vaš email naslov ne bo objavljen. Obvezna polja so označena z *