Stevija na vrtu, terasi, balkonu in uporaba v kuhinji ter ljudskem zdravilstvu

Režemo jo v poletnem času in si pripravimo naravno sladilo za celo leto. Rastlina je vsestransko uporabna tudi v ljudski medicini in zdravilstvu.

Stevija je odlično naravno sladilo, ki nadomešča beli sladkor

V Sloveniji je stevija poznana že dalj časa. Še posebno jo cenijo sladkorni bolniki, saj uspešno nadomešča beli sladkor, umetna sladila in nima odvečnih kalorij. Vse več jo uporabljajo številna gospodinjstva, ki skrbijo za čim manjšo porabo sladkorja in zdrav življenjski stil.

stevija sladkor sladilo

Stevija je odlično domače sladilo v prahu. Foto: AdobeStock

Gojenje stevije na domačem vrtu, terasi ali balkonu

Stevija je rastlina, ki jo lahko gojimo na vrtni gredi ali posodi. V obeh primerih na prostem ne prezimi. Rastline, ki jih posadimo na vrtne grede so bolje razraščene kot v primeru sajenja v posode. Na vrtu dosežejo višino do 80 cm in širino okrog pol metra.

V primeru gojenja v posodi jo v spomladanskem času sadimo med ostale rastline, če je posoda dovolj velika. Treba je vedeti, da rastlina v posodi doseže višino okrog pol metra in nekoliko manj v širino. Samostojno ali v kombinaciji z ostalimi rastlinami jo lahko postavimo na sončen balkon ali teraso.

KLIKNITE TUKAJ za naročilo dišavnic.

KLIKNITE TUKAJ in se naročite na brezplačne novice Zeleni svet.
Čaka vas tudi uporabno darilo.

Razmnoževanje stevije za domače potrebe

Stevija se najlažje razmnožuje z delitvijo korenin odraslih korenin. Možno je tudi razmnoževanje s potaknjenci iz matičnih rastlin. V obeh primerih je treba prezimiti rastline v rastlinjaku, da jih ne poškoduje zimska pozeba. Težje jih razmnožimo s pomočjo semena. Ste vedeli, da seme stevije ne pokrivamo z zemljo, ker kali na svetlobi?

stevija sadike

Stevijo s pomočjo sadik posadimo v mesecu maju. Foto: AdobeStock

 

Stevijo v spomladanskem času največkrat kupimo v obliki sadik, ki jih prodajajo v vseh bolj založenih vrtnih centrih. Sadike stevije presadimo na vrt ali v posode.

Stevija in presajanje sadik na zeliščni vrt, visoko gredo, posode ter korita

Sadike stevije presajamo na vrt ali visoko gredo v mesecu maju. Takrat običajno ni več nevarnosti za pozebo zaradi nizkih temperatur. Na vrtni gredi jo sadimo na razdaljo 40 cm med rastlinami. V primeru večjega nasada je priporočena razdalja med dvema vrstama 60 cm.

V posodi upoštevamo njeno razraščanje v višino in širino ter jo temu primerno kombiniramo v zasaditvi. Rastline so lepše in večje, če jih gojimo v samostojnih posodah. Korita so primerna samo, če so dovolj široka.

Kdaj porežemo stevijo in kako jo uporabljamo?

Stevijo največkrat režemo v začetku cvetenja, saj je v tem obdobju vsebuje največ učinkovin in steviozida, ki je osnova za izjemno sladkobo te rastline. Liste stevije posušimo in zdrobimo v prah. Ena čajna žlička suhih in zdrobljenih listov stevije nadomesti približno 100 g sladkorja.

stevija rez

Stevija se reže v začetku cvetenja. Foto: AdobeStock

 

Možno je pripraviti domači tudi tekoči izvleček, ki ga dva dni namakamo v domačem žganju ali vodki. Vsebino precedimo skozi filter papir in kuhamo na blagem ognju, da se tekočina zgosti v sirup. Dve kapljici izvlečka iz stevije nadomeščata 1 čajno žličko sladkorja.

Najpogostejša uporaba stevije v domači kuhinji

V domači kuhinji jo največkrat uporabljamo kot sladilo za čaj, peciva, pečene slaščice, sladolede in ostala sladka živila. Uporabna je tudi za sladkanje domačih jogurtov. Sladkanje s stevijo se priporoča v primeru sladkorne bolezni. Ste vedeli, da je naravno sladilo iz stevije desetkrat slajše kot beli sladkor in nima viška kalorij? Z uporabo stevije se zmanjša potreba po sladkih živilih in mastni hrani.

KLIKNITE TUKAJ in se naročite na brezplačne novice Zeleni svet.
Čaka vas tudi uporabno darilo.

Uporaba zelišča v ljudski medicini in zdravilstvu

V ljudski medicini je stevija znana predvsem v južni Ameriki. Staroselci so poparek iz stevije uporabljali kot naravno zdravilo za zdravljenje dlesni. Z njim so spirali krvaveče dlesni ali grgrali v primeru vnetja grla in ustne votline. Prevretek je uporaben za celjenje površinskih ran, opeklin in poškodb, ki jih povzročijo žuželke. Znani so tudi številni drugi zdravilni učinki.

V naravni kozmetiki se pripravki iz stevije največkrat uporabljajo za nego lasišča in kože. Pri normalni uporabi  izvlečkov stevije ni nevarnosti za ljudi, saj ni stranskih učinkov.

© Zeleni svet

Všečkajte in delite s prijatelji ;)
Prijava na novice


16 komentarjev na “Stevija na vrtu, terasi, balkonu in uporaba v kuhinji ter ljudskem zdravilstvu

 1. branko

  Pozdravljeni!
  Priznam, da prvič slišim za stevijo in zato bi vas še nekaj povprašal? Če sadiko posadim v rastlinjak, me zanima, kolikšna je lahko najnižja in najvišja temperatura v rastlinjaku? Prav tako me zanima, če si lahko oskrbujem podtaknjence za naslednjo sezono v rastlinjaku, s tem, da ne bi potreboval z novim sajenjem podtaknjencev?
  Hvala in lp Branko!

  Reply
  • Zeleni Svet Avtor

   Pozdravljeni g. Branko, stevijo posadite zunaj, sproti jo režete do 1/3 rastline in sušite. Stevija se razraste nekje višine žajblja. Lahko jo seveda gojite v rastlinjaku. Razmnožujete jo z zelenimi potaknjenci ali setvijo iz semen.

   Reply
  • Zeleni Svet Avtor

   Pozdravljeni g. Branko, stevijo kupite kot sadiko v bolje založenih vrtnarijah spomladi. Predhodno pokličite okoliške vrtnarje ali vrtne centre.

   Reply
  • Zeleni Svet Avtor

   Pozdravljeni ga. Elizabeta, stevijo kupite kot sadiko v bolje založenih vrtnarijah spomladi. Predhodno pokličite okoliške vrtnarje ali vrtne centre.

   Reply
 2. Rado Senčur

  Ker že 75 let živim v Sloveniji, me čudi, da te “nepogrešljive ” domače rastline sploh ne poznam! Kje neki hodim, da je ne vidim, pa tudi sosedje, ki sem jih povprašal o tem, ne vedo nič! Razsvetlite me prosim, pa še kdo drug bo morda kaj novega zvedel!
  Hvala!

  Reply
  • Zeleni Svet Avtor

   Pozdravljeni g. Darko, stevijo kupite kot sadiko v bolje založenih vrtnarijah spomladi. Predhodno pokličite okoliške vrtnarje ali vrtne centre.

   Reply
 3. branko

  Pozdravljeni!
  Sem vas že na začetku leta nekaj spraševal o Stevii in me še dodatno zanima, če lahko te sadike na jesen izkopljem in jih dam v posodo, zasuto z zemljo in jih imam v temnejšem prostoru na toplem?
  Bom pa vas še nekaj drugega vprašal, jaz sem letos prek vašega oglasa letos kupil Črno Murvo in sem jo posadil zunaj v zavetju in od nje sem porezal manjše vejice ter jih posadil v lonec in vse mi poganjajo. Zanima me, če Murva raste tudi iz podtaknjevcev ali je to nekaj divjega?
  Oprostite, da sem bil bolj dolg in vas lepo pozdravljam, Branko!

  Reply
 4. Milan iz Maribora

  Že nekaj let uporabljam stevijo z vrta, vendar sveže liste. Posušena izgubi večino “sladkobe”

  Reply
 5. Marko

  Je pri gojenju stevije potrebno biti pozoren na kakšne škodljivce in bolezni, ali je svevija podobno nezahtevna rastlina kot npr. melisa, meta, žajbelj?

  Reply
  • Zeleni Svet Avtor

   Pozdravljeni, stevija je povsem nezahtevna rastlina. V našem celinskem klimatu rastlina ni prezimna in jo moramo saditi vsako pomlad. Sadike so na razpolago v vsaki bolje založeni VRTNARIJI. Lep dan, ekipa Zeleni svet

   Reply

Dodaj odgovor

Vaš email naslov ne bo objavljen. Obvezna polja so označena z *