Uporaba kamilice v ljudskem zdravilstvu

Vsebina je povzeta iz knjige Zeliščni vrt domača lekarna, avtor dr. Janko Rode – ZALOŽBA KMEČKI GLAS.

Kliknite na video za ogled predstavitve:

🌿 KLIKNITE TUKAJ za knjigo Zeliščni vrt domača lekarna. Odličen priročnik omogoča dobro poznavanje zelišč, njihovih lastnosti in vsestransko uporabo (dopolnjena izdaja).

Zdravilnost kamilice in domača lekarna

Kamilica razkužuje in rahlo pomirja, deluje protivnetno in pomaga pri celjenju ran. Uporabljamo jo za spiranje ran, opeklin, ugrizov in drugih poškodb. Čaj iz kamilice grgramo pri vnetem grlu in ranah v ustni votlini ter vnetju sinusov.

Pomaga tudi pri prebavnih motnjah, boleznih želodčne in črevesne sluznice ter pri obolenjih ledvic in mehurja.

Vsestranska uporabna vrednost kamilice

Kamilica pomaga tudi pri težavah z lasiščem. Posušene cvetove kamilice dodajamo tudi v blazine za mirnejši spanec. Uporabna je tudi za poživljajoče, sproščujoče kopeli in za pripravo krepilne kopeli proti pordeli koži.

Kamlica je v vrtu lahko tudi okrasna rastlina. V tujini jo lahko najdemo sejano med razpoke v tlakovcih in skalnjakih. V Sloveniji največkrat barvno popestri zelenjavni vrt. Ta rastlina je uporabna tudi pri pridobivanju barv, saj daje značilno rumeno barvo.

Uporabna vrednost eteričnega olja

Etrično olje kamilice v aromaterapiji uporabljajo za pomirjanje, omilitev napetosti in stresa. Uporabno je tudi za lajšanje težav z izločali in prebavili. Eterično olje kamilice dodajajo mnogim kozmetičnim pripravkom. Zasledimo ga v kremah za roke, obraznih kremah, šamponih in celo detergentih za pomivanje posode.

Kamilica v domačem vrtu

Kamilica se v domačem vrtu večinoma zaseje sama. Pri čiščenju plevelov pazimo, da z vrta ne odstaranimo vse kamilice.

Kamilica v domačem vrtu.

V primeru, da si v vašem vrtu želite kamilico, jo sejete od konca marca naprej. Seme kali na svetolobi, zato ga samo rahlo potlačimo, da dobi stik z zemljo. Semena zato tudi veter ne bo odnašal, ker bo varno v stiku z zemljo.

Pripravite si pripravek za občutljivo kožo:

V kozarec za vlaganje stresemo kamilične cvetove in jih zalijemo s hladno stiskanim oljem. Kozarec pokrijemo in pustimo stati tri tedne. Olje po treh tednih odcedimo in ga prelijemo v manjše temne stekleničke, ki jih shranimo v temnem prostoru.

Olje iz kamilice uporabimo za mazanje vnete in občutljive kože, ekcemov, aken ali za pripravo negovalnega mazila. Parna kopel za obraz koristi pri odstranjevanju ogrcev in za posvetlitev kože.

Recept za kamilično bešamelno juho:

Čajno žličko kamilic prepražimo na 5 dag masla. Dodamo eno jedilno žlico moke in takoj zalijemo s 125 ml mleka in 250 ml jušne osnove. Juho mešamo tako dolgo, da se zgosti in postane gladka.

V primeru, da je juha pregosta, jo razredčimo z malo jušne osnove ali vode. Juho posolimo in ponudimo s popečenimi kruhovimi rezinami.

Kdaj smo previdni pri uporabi kamilice?

Kamilica lahko v večjih odmerkih povzroča bruhanje. Priporočamo, da z njeno uporabo ne pretiravate. Ugotovljeno je bilo, da čaj kamilice izsušuje sluznico, zato jo odsvetujejo pri spiranju oči.

Zeleni svet priproroča:

Knjiga Zeliščni vrt domača lekarna je zelo uporabna. S knjigo si boste pomagali pri poznavanju zelišč, njihovih lastnostih, učinkovin in uporabni vrednosti. DOPOLNJENA IZDAJA priročnika omogoča dobro poznavanje zelišč, njihovih lastnosti in uporabe.

 

🌿 KLIKNITE TUKAJ za knjigo Zeliščni vrt domača lekarna. Odličen priročnik omogoča dobro poznavanje zelišč, njihovih lastnosti in vsestransko uporabo (dopolnjena izdaja).

Povezane vsebine:

natisni članek

© Zeleni svet

Všečkajte in delite s prijatelji ;)
Prijava na novice


Dodaj odgovor

Vaš email naslov ne bo objavljen. Obvezna polja so označena z *